Stiu ca multi vad metalele pretioase ca pe niste bunuri fara valoare implicita, care nu tin de foame si au mai mult un rol psihologic. Motiv pentru care oamenii se refugiaza in aur in perioadele de criza si apoi reinvestesc in alte bunuri dupa ce criza a trecut. Tot conform altor asemenea teorii cu care personal NU sunt de acord, aurul trece momentan printr-o "simpla" bula. Iar faptul ca uncia de aur a ajuns sa valoreze aproape 1000USD atingand valori maxime ale tuturor timpurilor, spun unii ca ar fi doar ceva temporar. Da, sunt la curent cu aceste opinii, insa asa cum ziceam, nu sunt de acord cu ele din mai multe motive.
In primul rand daca pornim de la premisa ca dolarul va fi praf in cateva luni, nu vad unde e gresit sfatul de a pastra o parte din bani si in aur. Ba mai mult de atat, estimarile mele sunt ca in momentul prabusirii dolarului, acesta va trage dupa el si lira si euro si cam tot ce inseamna bani de hartie. Nu in 10 ani ci in maxim un an, asa cum am mai aratat pe AICI. Pe o perioada scurta, pana la tranzitia spre noul sistem economic va trebui sa ne descurcam cu troc si metale pretioase ca moneda. Iar ulterior avem toate sansele ca noua moneda pe care o vom avea sa trebuiasca garantata si acoperita in aur pentru a limita creditarile in exces si crearea de baloane speculative, asa cum se intampla inainte de infiintarea FED din 1913.
In al doilea rand, aurul ca si investitie este mult subevaluat acum. In criza din 1980 acesta atinsese valori record, care echivalate in dolarii de azi ar fi mult mai sus. Conform inflatiei "oficiale" acesta ar trebui sa aibe valoarea de 2000USD. Iar conform inflatiei corecte prezentata celor care se ocupa de evidente reale fara manipularea tipica guvernelor, aurul ar trebui sa se apropie de valoarea de 6000USD. Asa cum arata imaginea si articolul de AICI:

In al treilea rand, ca si "investitie" pur si simplu aurul depaseste bursele bine de tot incepand din anul 2000 incoace. Se poate observa usor pe ACEST grafic cum raportul indicelui DOW Jones la aur scade puternic in ultimii ani. Acest raport ajunsese la valoarea de 1.0 in anii 1980. Adica indicele DOW valora mai putin decat uncia de aur atunci. In cazul nostru, ajungem la aceleasi valori de care vorbeam: aurul peste 6000 si DOW sub 6000 pentru ca sa ajungem cel putin la acelasi raport.
Toate acestea sunt valabile chiar si in cazul unei crize "usoare" gen anii 1980, in timp ce acum avem un fenomen care nu se poate compara nici macar cu marea depresiune din anii 1930. De fapt in momentul in care previziunile despre prabusirea sistemului financiar vor deveni adevarate, aurul ar trebui sa valoreze nici mai mult nici mai putin decat valoarea dolarilor in kilograme de hartie reciclabila.
Acestea fiind zise, pe finalul acestei postari tin inca o data sa subliniez ca aur-ul nu trebuie privit neaparat ca o "simpla" investitie de genul "hai sa cumparam aur ca asta e noua moda". El este mai mult o asigurare si un indicator al momentului in care inflatia va incepe sa loveasca puternic toti banii "de hartie".
De asemenea insist ca daca doriti pastrarea unei parti din banii pe care ii aveti in aur, pentru momentul in care falimentele bancare si devalorizarea valutelor clasice vor face ravagii, atunci trebuie investit in aur solid. Adica nu actiuni, nu bonuri sau altceva. Pur si simplu aur fizic stocat de preferinta in "seiful propriu" sau intr-o eventuala casuta bancara, la care veti putea avea acces mai usor chiar si in caz de faliment al bancii respective.
Pentru cei care au tot cerut sfaturi despre achizitionarea de aur fizic, le indic sa vada un pic discutia de AICI pentru achizitionarea de aur in monezi, bulioane sau in alta forma. De la vanzatori locali sau traderi on-line. Mai recomand o discutie interesanta pe tema aurului si AICI.
Am tot vorbit despre aur. In ultima vreme AICI sau AICI.
RăspundețiȘtergereProblema e mai complicata de atat. Nu trebuie uitat ca in cazul unei perioade critice, aurul e bun ca moneda alternativa, dar nu tine de cald si foame. De aceea recomandam cu caldura aur, ferme SI combustibili ca investitie.
"Criza" sau tranzitia cum o numesc eu e abia la inceput, nu e nici pe departe gata asa cum se grabesc sa anunte multi. Iar pretul aurului a fost manipulat de o buna bucata de vreme.
In ce priveste limbajul, intr-adevar incerc sa explic lucrurile intr-un mod cat mai simplu. Sa le filtrez si sa le analizez, pentru ca apoi sa ofer o concluzie care poate fi inteleasa usor de oricine.
In mare parte argumentele dumneavoastra sunt foarte solide.
RăspundețiȘtergereSa nu uitam totusi ca in trecut, cand banii erau corelati cu aurul, existau si monede din metal pretios aflate in circulatia curenta, folosite pentru schimb. Acest lucru bloca - sa zic asa - o mare masa de aur in aceste monede. Astazi, aurul este privit mai mult ca un bun care se cumpara cu bani si nu neaparat ca un echivalent al banilor. Lichiditatea lui a scazut. Banii curenti nu se mai fac din aur nicaieri in lume. Iar marile banci ale lumii au inceput (inca din 1990) o puternica campanie de descurajare a asocierii aurului cu ideea de investitie. In acest sens s-au scos la vanzare la sediile bancilor din intreaga lume zeci de tone de aur, acest lucru continuand in prezent in multe tari. In plus, intre timp au fost descoperite in laborator multe aliaje si substante compuse care se comporta mai bine decat aurul in anumite directii in care aurul nu demult era singura alternativa in industrie. Toate acestea imi sugereaza mie ca in cativa ani e foarte posibil ca pretul aurului (cat si lichiditatea lui) sa scada puternic. Este de asemenea posibil ca in cativa ani sa iasa la lumina modalitati de obtinere a aurului in laborator, prin reactii de fisiune si fuziune nucleara (am banuieli ca o astfel de tehnologie deja exista dar nu e scoasa inca la lumina). Diamantele si alte pietre pretioase sunt deja obtinute in laborator in mod curent. In curand se va putea crea si aurul pe cai artificiale si atunci practic valoarea si importanta lui vor deveni istorie.
S-ar putea sa para ca exagerez si ca opinia mea este usor paranoica. Insa mi se pare extrem de hotarata decizia la nivel international de a rupe complet aurul de ceea ce reprezinta el in prezent. Si imi este greu de crezut ca daca marile puteri au o politica atat de consecventa in acest sens nu vor reusi (este doar o chestiune de timp). De asemenea, este extrem de suspecta actuala promovare si mediatizare internationala a investitiilor in aur pe fondul crizei, mai ales ca exact cei care ne sfatuiesc sa investim in aur (marile banci din vest) sunt exact cei care vand cel mai mult aur.
Anonim, acum o mare parte din aur e pastrata in lingouri de catre bancile centrale. Deci astfel se blocheaza o si mai mare masa de aur. Iar in eventualitatea revenirii aurului la statutul de moneda temporara, acesta va fi probabil chiar mai valoros ca pe vremurile cand era unica moneda.
RăspundețiȘtergereApoi, am mai repetat ca atunci cand valoarea dolarului va tinde la zero, pretul aurului in dolari va tinde la.. infinit. Asa ca a discuta despre viitorul pretului la aur, e un pic cam non-sens din acest punct de vdere. Orice metal e in acest moment o "investitie" mai buna decat un cont la banca. Chiar si fierul vechi... :)
In ce priveste productia artificiala a aurului am afirmat si eu AICI ca asta se poate face in momentul in care energia nu va mai fi o problema. Dar pana atunci, aurul s-ar putea sa joace rolul de moneda de tranzitie catre viitorul sistem "economic".
In rest, ai grija sa nu confunzi tentativele de manipulare ale "marilor puteri" si oamenilor din spatele scenei, cu cei care lupta contra acestor manipulari si a caror voce devine tot mai puternica in ultima vreme. Cel mai simplu mod de evitare a confuziei este informarea si utilizarea propriului cap in analiza argumentelor prezentate de diversele surse.
http://www.aurinvest.ro un site unde gasiti lingouri de aur: Heraus, Eurogold. Cel mai ieftin din Romania.
RăspundețiȘtergereMerci. Daca preturile afisate sunt finale si reale pare destul de apropiat de coininvest sau alte site-uri externe.
RăspundețiȘtergere