duminică, 1 martie 2009

Cei 3 care au speriat vestul - US

Ideea acestui post si a urmatoarelor doua pleaca de la urmatorul rationament: in momentul de fata exista anumite economii al caror picaj ar putea duce la declansarea fazei urmatoare in criza actuala.

Obisnuiam sa cred in toamna in teoria decuplarii. Anume ca prabusirea sistemului bancar din US va fi urmata de crize majore si in europa sau asia, insa acestea vor supravietui din cauza sistemelor financiare proprii mai putin complexe. Si totodata axate mai mult catre industrie si mai putin catre speculatii decat cele din US. Lucrurile s-au schimbat si intelegerea mea despre criza actuala a evoluat si ea. Iar acum nu mai cred in aceasta teorie... :)

In plus momentan nu mai avem ca zona cu potential de declansare doar US asa cum era in toamna anului trecut. Intre timp a intrat in aceeasi situatie si UK acum vreo doua luni iar de curand Europa de est tocmai s-a alaturat si ea. Din astea 3 care stau la buza prapastiei acum, oricare are puterea sa traga dupa ea si restul sistemului. E pana la urma irelevant care pica prima, doar daca vreti sa punem ceva pariuri... ;)

Dar sa incepem cu US asa cum apare si in titlul acestui post. Pentru cei care nu au citit postul referitor la rolul US in declansarea crizei actuale le recomand sa o faca AICI.

Asadar intre anii 95-99 s-a dat startul a doua bule majore in US. Prima a fost cea "dot com" desumflata in 2001 iar a doua a fost cea imobiliara care a continuat sa se umfle pana in 2007. Urmarile acestor creditari fara limite au inceput sa se vada in 2008. Desi cativa specialisti trageau semnale de alarma de multa vreme, primele semne clare ca ceva nu este in regula au inceput sa apara in US abia in primavara 2008.

Lovitura pe care i-a trezit insa pe toti din visul cresterii in care se aflau de cativa ani, a venit insa in toamna 2008. Cea mai buna explicatie am gasit-o AICI si despre ea am mai comentat si pe forum. Este vorba de modul in care picajul Lehman, una din bancile majore ale US, a afectat bursele, economia si sistemul financiar.

Bula apare in momentul in care anumite bunuri sunt supra-evaluate iar aceasta boala a cuprins multe fonduri si banci in ultimii ani. Astfel in momentul in care Lehman a picat si bunurile sale au fost scoase la vanzare pe piata libera, s-a observat cu "mirare" ca acestea nu valorau de fapt nici 10% din cat erau cotate. Firma care-i asigurase a fost nevoita sa vina cu restul de 90% din valoare ceea ce a dus la picajul AIG care a fost ulterior nationalizata.

Speriati de faptul ca multe corporatii din zona sectorului bancar-financiar si nu numai vor trebui sa-si reevalueze bunurile din patrimoniu la o valoare de 10 ori mai mica, guvernul s-a apucat de manareli cu actele contabile. Astfel s-a dat in doar 7 zile o noua lege contabila care normal dureaza 90-120 de zile pentru a fi aprobata.

Comisia de standarde contabile s-a opus vehement si aveau un motiv extrem de intemeiat. Noua lege permitea evaluarea bunurilor unei companii dupa ureche si dupa bunul plac al companiei respective, in loc de valoarea reala de piata cum era normal si cum a functionat contabilitatea de cand o stim.

Astfel se continua ascunderea mormanului de gunoi tot mai umflat in spatele unui voal tot mai transparent. Povestea cu colosii americani Lehman si AIG s-a intamplat in toamna trecuta, iar la o luna dupa ele bursa americana valora cu o treime mai putin. Acum indicele bursier DOW se zbate la minimele ultimilor ani, valorand cam jumate din cat valora acum un an. Dupa ultimul bailout de saptamana trecuta s-au atins noi minime, momentan luptandu-se cu bariera de 7000 asa cum tot avertizam zilele trecute si pe AICI.

Au scapat la mustata in toamna cu bailouturi si manarelile contabile descrise. Lumea mai are o gura de aer acum si un pic de curaj insuflat de noul presedinte. Dar trendul e clar. In momentul in care sistemul se va reseta ca si in cazul Lehman principalele corporatii si banci isi vor vedea evaluate bunurile la o fractiune din valoarea raportata acum. Iar atunci valoarea economiei va scadea si ea cam in acelasi stil, tragad evident dupa ea si valoarea monezii asociate, adica dolarul.

Intre timp informatii despre dedesubturile evenimentelor din toamna trecuta au inceput sa transpire si prin alte articole si interviuri.

Putea sa se intample in octombrie, posibil sa se intample in martie, insa e doar o chestie de timp. Om trai si om vedea, ca vin vremuri interesante...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu