marți, 10 martie 2009

Aur, ferme si petrol

Cele 3 cuvinte magice, pe care am mai zis ca mi le pun drept motto :)

Iar pentru cei care inca se mai intreaba unde sunt ardelenii, le raspund ca ardeleanul sunt eu, cel care scriam despre aur, ferme si petrol inca din iulie anul trecut.

Stiu ca unii inca au probleme incercand sa-si bage in cap ideea ca prabusirea sistemului financiar de care ziceam in postul trecut chiar va avea loc in urmatoarele luni. Scepticilor le recomand sa revada mesajele de pe acest blog sustinute de multele materiale la care fac referire si care m-au facut pe mine si pe altii sa ajungem la aceste concluzii. Sunt tot mai numeroase si tot mai puternice vocile care sustin aceasta transformare masiva si inimaginabila pentru unii, desi criza abia inceputa ii impinge pe tot mai multi sa caute raspunsuri la intrebari. Sper sa contribui si eu la clarificarea unor aspecte si la oferirea de raspunsuri intr-o forma cat mai simpla si usor de inteles pentru cei interesati de ceea ce ne asteapta in viitor... :)

Dar ce legatura au fermele, aurul si petrolul cu aceasta criza ? Pai sa zicem ca ar fi cel mai simplu raspuns la intrebarile pe care le punea si Chris Martenson in cursul de care vorbeam zilele trecute. Economy, Energy & Environment (economie, energie si mediu) remember ?

Daca aici apar combinate o criza financiara, una energetica si una de resurse, pentru a putea face usor tranzitia catre viitor cel mai simplu ar fi sa te asiguri ca il poti intampina cum se cuvine atunci cand treburile vor deveni tulburi. Voi face aici doar o prezentare pe scurt a acestor sfaturi apoi vom detalia intr-un post ulterior fiecare din cele 3 elemente ca sa vedem de ce acestea reprezinta partiale solutii la problemele enuntate, care ne pot ajuta sa trecem mai usor prin tranzitia aceasta.

Pe scurt asadar despre metalele pretioase. In momentul unei crize financiare si un colaps care va duce la disparitia banilor asa cum ii cunoastem, aurul va reveni la statutul de moneda forte pe care l-a avut timp de mii de ani si pe care oamenii il accepta implicit. De aici nevoia de a avea o parte din bani pusi deoparte in metale pretioase, pentru vremea cand bancile vor inchide usile, cardurile vor deveni inutilizabile iar banii de hartie nu vor mai avea prea mare valoare.

Fermele pot reprezenta generic orice de la o simpla casuta la tara cu o sera de legume si cateva gaini pana la o adevarata ferma cu utilaje si dotari de ultima ora. Fiecare dupa buget, dupa posibilitati si dupa dorinta de a face o mica asigurare pentru el, familia lui sau pentru a oferi un sprijin si altora in momentele de cumpana care vor urma. Altii vor investi evident in agricultura pur si simplu pentru profit si pentru a nu-si pierde banii la burse sau in falimente bancare, asa cum o face si Jim Roberts.

Petrolul reprezinta deocamdata cea mai importanta sursa de energie asa cum am mai explicat si in primele posturi ale acestui blog. Stiinta are niste asi in maneca pentru rezolvarea problemelor energetice, dar pana in momentul in care noile tehnologii vor intra pe piata, tot combustibilii fosili raman de baza. Preturile de la petrol de vara trecuta erau partial speculative, dar in mare parte au fost bazate pe cresterea consumului care nu mai putea fi acoperita de productie. "Norocul" a fost scaderea brusca a consumului odata cu declansarea crizei, altfel preturile ar mai fi continuat sa creasca o vreme, inainte ca aceste costuri sa depaseasca nivelul de suportabilitate al economiei.

Inchei aceasta introducere in tema "investitiilor" nu inainte sa subliniez ca pe langa aur, ferme sau energie, adevarata investitie pe timp de criza ramane tot INTELIGENTA.

Adica pus mana pe citit, studiat si inteles ce, cum si de ce se intampla smile.gif

Doar asa poti scapa de teama a ceea ce va urma, te poti relaxa si iti poti recapata OPTIMISMUL, incercand apoi sa luminezi dupa puterile tale si pe altii despre cum stau lucrurile. Asa cum incearca timid si subsemnatul... :)

2 comentarii: