vineri, 13 martie 2009

Investitii in energie

Despre petrol ziceam in iulie 2008 asa:

Eu pendulam pe la 150 pentru Olimpice.

Daca-i totul calm as mai zice si un 170 pe la alegerile din US.

Si poate 200 de sarbatori dar e cam cu bataie lunga. Cred ca vom mai vedea pana atunci ceva oscilatii in jos de genul celei de acum. Iar daca situatia in Iran si alte evenimente raman periculoase doar in teorie si nu se intampla nimic concret, cam greu de atins cei 200 anul asta.

Am atins pretul de 150USD/baril inainte de olimpice, dar apoi cu falimente gen Lehman si nationalizari gen AIG numai calm n-a urmat la burse. Iar DOW Jones picat de la 11.000 la 8.000 intr-o luna nici atata. Mareata USA a luat-o la vale mai repede decat credeau unii naivi, iar de razboi cu Iranul nimeni nu mai punea problema.

Anul trecut aveam doar banuieli, dar acum o luna am pus un pariu pe forum si sunt 99% ca o sa-l castig:

Pariu ca pana in decembrie 2009 barilul ajunge la 200USD. Daca trece de 200 anul asta, primesc eu berea. Daca nu atinge 200 dau eu cadou de craciun cui se baga la pariu.

Diferenta este insa una semnificativa. Anul trecut pretul petrolului se ridica din cauza consumului raportat la productia tot mai limitata. Evident partial si din cauza speculei, asa cum am mai spus. Anul asta se va ridica insa din cauza inflatiei la dolar.

Dar rezultatul va fi in final acelasi: petrolul peste 200USD barilul... biggrin.gif

Multi ma intreaba de alternative. E simplu sa construiesti eoliene cand ai petrol ieftin, dar va fi tot mai dureros de scump sa o faci in momentul in care acesta se va scumpi si el. Pretul "alternativelor" va creste mereu dupa cresterea pretului la combustibil. Sa zicem ca acuma o morisca din asta de vant numita pompos eoliana devine "rentabila" la un pret al petrolului de 100USD/baril. Evident lumea uita de petrolul ars ca sa scoti minereu, sa-l transporti, sa-l prelucrezi, sa-l instalezi sub forma unei eoliene care da randamente bune doar in anumite conditii.

In momentul in care petrolul va ramane pentru cateva luni la un pret de 100USD/baril cei care se ocupa de instalarea eolienelor vor constata brusc ca pretul acestora a crescut incredibil si ca moristile au devenit "rentabile" doar pentru un pret al petrolului peste 200USD/baril. Si de aici, alt cerc vicios daca ne incapatanam sa numim "alternative" niste chestii bune doar pentru praf in ochii "ecologistilor" gen masini cu baterii, panouri solare si altele de genul...

Exista intr-adevar si alternative reale, care au un randament net superior petrolului la orice pret al acestuia. Le voi prezenta si pe acelea la momentul potrivit. Contrar pesimismului pe care il aveam ca Peak Oil-ist pana prin toamna trecuta, am aflat intre timp ca avem nu una ci n variante de a rezolva criza energetica in orice moment. La orice scara. Iar odata cu prabusirea sistemului economic si controlului exercitat cu ajutorul acestuia solutiile care mai de care vor aparea ca ciupercile. Experimente in genul LHC de care s-au speriat toate babele anul trecut si altele de tipul asta s-ar putea sa ofere o solutie energetica mai repede decat cred unii pesimisti. Asa ca pot sa fiu acum optimist din nou. Pe baze reale de data asta.

Dar cu tot optimismul nu trebuie sa fim naivi. Petrolul ca sursa de energie va continua sa existe inca ani buni de acum incolo, desi cantitatea disponibila scade alarmant. Nu se poate schimba peste noapte o intreaga infrastructura de transporturi, constructii si industrie bazata pe camioane de mare tonaj, vapoare, avioane, excavatoare sau tractoare care merg cu petrol. Asa ca pana una alta, o rezerva de combustibil sau o investire a banilor in petrol ramane preferabila unui depozit bancar.

2 comentarii:

  1. nikola tesla e tăticul energiilor alternative ... căutați ce spunea individul pe la 1900 despre surse alternative de energie!

    când ne va lovi peak-oil ne vom reaminti de el ... nu numai la nivel popular și de folclor alternativ ci și la nivel academic ....

    pe scurt și la nivel neacademic opinia lui era că spațiul nu e nici pe departe vid și gol ci plin de energie ... nu trebuie decât să ne conectăm la această sursă de energie primară aproape gratuită, comparativ cu alte variante, și practic nelimitată ...

    celebrul eter există și e plin de energie ...

    următoarea mare invenție care va scoate omenirea din rahatul în care se afundă tot mai mult, zi de zi, are legătură cu descifrarea mecanismelor de funcționare ale câmpului magnetic și ale celui gravitațional ... magnetic nu electric! deocamdată suntem doar la jumătatea drumului în descifrarea mecanismelor de funcționare ale câmpului electromagnetic ... jumătate din câmp a fost pus la conservare pentru viitor de reptilieni și caracatița nwo ...

    subliniez încă o dată, mare parte din energia consumată de civilizația umană e folosit pentru a învinge efectul gravitației ... ca să miști și să ridici obiecte în câmpul gravitațional consumi energie ... multă!

    RăspundețiȘtergere
  2. totedati, stiu despre tesla, iti recomand Newton, Einstein si gravitatia ca si seria alternativelor energetice, inclusiv cea care vorbeste de motorul cu apa

    RăspundețiȘtergere