sâmbătă, 28 martie 2009

Completari

As vrea sa mai adaug cateva idei la articolul de ieri, pe care din lipsa de spatiu am considerat ca e mai bine sa le detaliez ulterior.

In primul rand as vrea sa subliniez faptul ca articolul anterior nu se vrea un indemn de a "trage teapa" bancilor acum, pe ultima suta de metri, doar-doar vom scapa fara plata datoriilor in momentul prabusirii financiare. Sunt sigur ca daca se vor lua masuri de "reglare" a datoriilor chiar si dupa colaps, aceasta va avea in vedere cazurile diferite. Se va face diferenta intre cel care a facut credit pentru primul apartament, pe varf de bula, chinuindu-se sa plateasca rata in timp ce conducea un logan si taia din cheltuieli. Si cel care si-a mai tras un al n-lea credit pentru terminarea vilei cu doua etaje de la munte sau cumpararea unui yaht nou, in timp ce facea weekenduri regulate in fara tarii cu avionul sau una din cele 3 masini.

In al doilea rand le raspund celor care cred ca am abordat prea simplist povestea cu "dusul cheilor la banca" din US sau alte state. Stiu detalii despre sistemul de punctaj de credit din US si modul in care devii falimentar in alte state. Asa ca ideea mea nu e simplista si cunosc destule despre povestea asta. Ba mai mult, am o prietena in Germania care a trebuit sa-si declare falimentul personal si sa ceara ajutorul statului acum 2 ani. De atunci am aflat destule detalii de la ea despre ce inseamna sa-ti urmareasca statul orice pas, sa treci prin n procese, sa nu mai ai dreptul la veniturile tale si cate si mai cate.

Insa prezentarea mea a fost intentionat simplificata, deoarece sunt inca o multime de persoane in Romania care cred ca daca au girat cu apartamentul cumparat, banca nu le poate lua si alte bunuri. Aici intentionam sa subliniez doar faptul ca respectivele persoane se inseala si ca banca le poate lua aproape totul pana isi recupereaza datoriile. Nu a fost intentia mea sa detaliez sistemele din US sau Germania, ci pe cel din Romania.

Apoi vreau sa insist inca un pic asupra preturilor la imobiliare. Pentru cei care spera ca doar-doar prabusirea sistemului nu va avea loc. Ca acum o data cu venirea primaverii si noua naivitate care se observa de la burse pana la estimarile privind cursul RON-Euro, criza a luat sfarsit. Si poate intr-un an-doi preturile vor reveni la nivelul de acum un an, iar toata lumea va fi fericita.

Ceea ce nu inteleg ei este ca si in cazul in care vom putea evita printr-o minune colapsul sistemului financiar, aceasta "revenire" nu va avea loc. Nici intr-un an sau doi, nici in 5 si nici in 10. De ce ? Din cauza bulei. Pentru ca un apartament care anul trecut ajunsese la preturi de strigare 100.000 euro, valoreaza acum 70.000 de euro, iar pretul sau real este undeva la 30.000 euro.

Am cunostinte in constructii si am avut dezbateri pe tema asta cu ei. Pretul la casa, ajunge pe la 300eur/mp nefinisat si 500eur/mp cu finisaje bunicele. Asta e pretul pe care il cere un constructor decent fara sa faca rabat la calitate si include si un adaos de bun simt. La cladiri standard sau blocuri pretul este mai redus cu peste 30% deoarece se reutilizeaza multe cofraje, se folosesc prefabricate, materialele se iau la discounturi pentru cantitati mari, sunt multi pereti comuni etc.

Deci un 70mp ar ajunge la 25.000 euro la un constructor cu bun simt din Brasov. Hai sa zicem 35.000 euro la Bucuresti, ca sa ajungem la 40.000 cu tot cu un logan la promotie. Diferenta pana la dublu sau triplu care se practica acum o reprezinta furt calificat, de la seful de echipa, constructor, dezvoltator, investitor si pana la banca.

Aceste costuri sunt pentru apartamente noi, pentru ca un bloc vechi de acum 30-40 de ani si-a amortizat de mult costurile. Iar la o rata de 30 de ani, pana ce "fericitul" platitor de rata va deveni cu adevarat proprietar, blocul o sa fie numai bun de daramat. Sau in cel mai fericit caz va avea nevoie de reparatii majore pentru intarirea structurilor de rezistenta.

Atentie inca la un aspect important: toate aceste preturi le discutam in valori reale. Pentru ca daca euro sau RON-ul vor deveni hartie igienica, va trebui sa comparam preturile in alta moneda ca sa obtinem preturile echivalente a ceea ce puteau cumpara 100.000 de euro acum un an. Asa ca atunci cand cititi euro echivalati cu valoarea euro pe care aceasta hartie o avea anul trecut: doua paini, un litru lapte, 2 kg faina sau 0.05 grame aur, toate la un salariu mediu de aproximativ 350 euro.

Si la finalul articolului inchei cu un subiect de meditatie. Pentru cei care inca mai sar ca arsi la ideea ca unele datorii vor fi reglate si cei care nu s-au aruncat la credite vor ajunge drept "recompensa" sa plateasca de fapt "rata" la casa vecinului. Vreau sa le atrag atentia ca banii aceia oricum s-au dus si nu vor mai fi recuperati. Asta e principala cauza a prabusirii vechiului sistem financiar: faptul ca s-au dat bani unor persoane care nu-i mai puteau rambursa. Iar acum avem de ales: salvam bancile care au pus la cale aceasta tarasenie sau pe inconstientii care au participat la ea ?

Alegem sa dam bancilor banii de la FMI care de fapt ne vor fi scosi tot noua din buzunar prin inflatie sau taxe ? Sau lasam bancile sa falimenteze asa cum e normal intr-un sistem "capitalist" pe care se presupune ca il avem acum ? Cine are mai multa nevoie de ajutor in acest moment ? Bancherii care vor sa mai adauge o prima grasa si un numar record de dividente actionarilor an dupa an ? Sau amaratul care a vrut si el o casa si si-a pus streangul de gat pe 30 de ani pentru a obtine asta ? Va e mai drag un personaj gen Madoff sau vecinul vostru care se chinuie sa-si plateasca ratele de la o luna la alta ? Sistemul pur si simplu nu mai poate merge ca pana acum. Si cineva va trebui acum "salvat" intr-un fel sau altul.

Intrebarea este: CUI vreti sa dati VOI o mana de ajutor ?

3 comentarii:

  1. Peste tot in lume s-a ales solutia cea mai ieftina.
    Pierderile suferite de oameni sunt enorme, dar bancile pot fi pacalite cu sume mai mici, necesare doar pentru restabilirea increderii.
    Dau un exempu aproximativ fictiv. O banca are (a avut) depozite de 1 md. Banii nu mai exista fiind dati demult pe credite imobiliare (pentru ninja) sau derivate.
    Dar din prostie, oamenii lasa banii bancii, ademeniti prin dobanzi imposibile.
    Pentru a pacali le trebuie doar 100 milioane, pentru ca sunt totusi 10-20 de "prosti" care vor sa-si retraga banii, si pentru a mai da doua trei credite, pentru a parea "in functiune".
    Sigur ca totul e doar o perdea de fum, dar inca functioneaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu exagera cu pretul la locuinte. Nu poti calcula pretul functie de costuri.
    Pretul se stabileste in relatia cerere- oferta-putere de cumparare.
    In perioada cat a functionat CARITAS-ul in Cluj, pretul apartamentelor a fost mai mare decat in alte orase din tara, sau pretul locuintelor in Bucuresti este mai mare decat in alte judete, desi costurile sunt identice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pretul raportat la costuri e doar un element.

    Faptul ca ajungi sa platesti o viata intreaga un apartament gata expirat e un alt element.

    Ar mai fi si ideea ca la un salariu mediu de 350 de euro multi nu-si permit nici apartamentul ala expirat.

    Sau ideea ca cresterea populatiei in Romania nu prea mai exista, iar cererea celor nascuti dupa revolutie care ajung acum la maturitate va fi mult diminuata.

    Si multe altele pe care nu mi-am propus sa le discut acum, pentru ca au fost discutate si rasdiscutate pe bloguri de imobiliare gen cel al lui Manole.

    In plus, am si alte informatii mai putin legate de latura economica si mai mult de cea "sociala".

    Previziuni care spun ca oamenii se vor satura in curand de orase inghesuite cu un ritm de viata infernal si vor alege o viata mai linistita.

    RăspundețiȘtergere