Trecem de la US acum la a doua zona cu potential pentru declansarea fazei urmatoare din actuala criza. E vorba de situatia critica din UK despre care am mai vorbit si in alte parti asa cum unii deja cunoasteti :)
Englezii au imitat cel mai bine sistemul american: credit, credit, credit, shopping, shopping, shopping. O bula imobiliara de toata frumusetea, coroborata cu produse financiare complexe si o piata speculativa. Productie externalizata iar firme istorice, mandria englezilor, vandute la diversi investitori externi. Pana la exemple ridicole in genul indienilor, fosta colonie engleza, cumparand Jaguar sau Land-Rover prin intermediul obscurului pana nu demult producator auto Tata Motors. Faptul ca productia de petrol din Marea Nordului a intrat in declin abrupt in ultimii ani, eliminand inca una din sursele de venituri importante pentru englezi a fost o alta bomboana de pe coliva economiei britanice. Mai are apoi rost sa spunem ca pe langa bula imobiliara proprie, bancile englezesti, atrase de mirajul castigurilor ultimilor ani, erau bagate pana la coate in produsele imobiliare toxice ale americanilor ?
Toate acestea mocneau in fundal, iar spargerea bulelor imobiliare de anul trecut n-a facut decat sa le scoata la lumina. Preturile imobiliarelor proprii au luat-o la vale, iar activele bancilor care investisera voios in bula fratilor de peste ocean la fel. Asa ca toamna trecuta a fost inceputul distractiei si pentru englezi. Lira s-a devalorizat incredibil in doar cateva luni, atingand aproape valorea de paritate cu euro.
Pentru cine a citit cat de cat presa ultimelor luni, titlurile de genul acesta nu mai sunt o surpriza:
Cum devine Marea Britanie Islanda de pe Tamisa
Luna ianuarie aduce un inceput de an cu multe negative pentru Marea Britanie. Somajul se apropie de 2 milioane. Lantul de magazin Woolworths si-a inchis cele 813 pravalii din tot regatul, dupa 99 de ani de activitate, lasand in urma aproximativ 30.000 de someri. Pensionarii primesc subventii de la stat pentru caldura care costa tot mai mult. Lira nu a mai cumparat atat de putini dolari din 1985. Marea Britanie a declarat ziua de vineri ca fiind prima zi oficiala a recesiunii.
Britain was just three hours away from going bust last year after a secret run on the banks, one of Gordon Brown's Ministers has revealed.
City Minister Paul Myners disclosed that on Friday, October 10, the country was 'very close' to a complete banking collapse after 'major depositors' attempted to withdraw their money en masse.
The Mail on Sunday has been told that the Treasury was preparing for the banks to shut their doors to all customers, terminate electronic transfers and even block hole-in-the-wall cash withdrawals.
Nu ne mai miram atunci ca pe la colturi se vorbeste ca UK ar fi deja falimentar: It's Official - The UK Government Is Now Bankrupt
Dar cel mai bine explica exact cum stau treburile articolul acesta: SERIOUSLY ALARMED
Textul e asa bun ca merita citat cu totul. Din pacate nu o fac din lipsa de spatiu, dar va recomand sa-l cititi la linkul respectiv. Iar concluzia care se desprinde e urmatoarea:
In momentul de fata lira se clatina tot mai puternic. Iar guvernul UK poate alege nationalizarea bancilor care au acum datorii de 2 ori mai mari decat intreaga economie britanica. Asta ar insemna falimentul intregii tari, chestie care nu s-a mai intamplat din evul mediu dar are toate sansele sa se intample acum.
A doua varianta este sa lase bancile sa crape, moment in care se va repeta fenomenul cu Lehman de care vorbeam in postul despre US. Adica va urma prabusirea in lant a mai multor banci insa de data asta pe plan international si nimeni nu va mai putea opri caderea intregului sistem bancar mondial.
Hmm, superbe alternative nu-i asa ?
Neata'
RăspundețiȘtergereAsa cum zugravesti lucrurile exista o singura directie: faliment la nivel mondial. Poate nu o sa fie chiar asa de rau. Dar, daca totusi se va ajunge acolo, ce crezi ca trebuie facut, la nivel individual, pentru a trece mai usor peste asa ceva. Adica, daca am 100 000 euro acu, ce sa fac: sa cumpar oil, sa imi fac un buncar, sa imi fac o ferma?
Dupa ce inchei seria celor 3 care au speriat vestul, o sa incerc un sumar cu materialele lui Chris asa cum ma rugasei si o noua concluzie cu previziuni pentru viitor. Dupa care vor urma si cateva sfaturi de investitie.
RăspundețiȘtergerePana atunci:
Aur, ferme si energie
Recomandam inca din iulie 2008 :)
Exemple AICI si detalii AICI.
Petrolul a scazut mult de vara trecuta, desi avea sanse sa ajunga la 200 sau chiar mai mult barilul daca mai rezista nitzel sandramaua economica.
Dar acum merge mult sub pretul normal, iar in momentul in care inflatia va lovi o sa revina lejer peste valorile de vara trecuta. Moment in care as vinde urgent ca sa-mi scot lichiditatile din joc, pentru ca nici petrolul ca sursa de energie nu mai are multe zile. Si asta o zice un fost PeakOil-ist ... :)
Insa o mica ferma, rezerve de combustibil si niste bani bagati in aur pentru lichiditate cand o veni momentul nu strica... ;)
P.S. Nu degeaba am pus articolul despre OPTIMISM inaintea celor despre criza, asa ca sa nu uitam nici un moment ce ziceam acolo.