luni, 2 martie 2009

Cei 3 care au speriat vestul - EE

Inchei seria celor 3 care au speriat vestul vorbind despre a treia zona cu potential pentru declansarea urmatoarei faze din criza economica actuala si anume Europa de Est.

Nu mai vorbim in acest caz de o singura tara ci de o intreaga zona caracterizata de o situatie economica asemanatoare si familiara noua tocmai in ideea ca ne regasim in aceste descrieri. E vorba de "tinerele sperante" ale Europei, tari majoritatea fost comuniste care au fost incurajate sa purceada cu avant spre capitalism si integrarea in marea familie europeana.

Vorbim aici de tari precum Romania, Bulgaria, Ucraina, Letonia etc. In principiu cam toate tarile aflate intre Marea Neagra si Marea Baltica se afla mai mult sau mai putin in aceeasi situatie. Unele o duc mai bine decat altele, au datorii mai putine sau mai multe, deficit mai mare sau mai mic, dar au inceput acum cam toate sa sufere in urma crizei si sa dea emotii celor din vest.

Va intrebati evident de ce ar suferi atata vestul din cauza esticilor, cand au destule griji proprii ? Pai tocmai pentru ca ei au fost cei care au venit cu voiosie sa contribuie la bule precum cea imobiliara din Romania ultimilor ani. Au aruncat cu credite in stanga si in dreapta, investind si cu rost si fara rost si acum se gandesc cu teama ca s-ar putea sa nu-si mai vada banii inapoi. Cel putin situatia unor tari ca Austria sau Grecia ale caror banci s-au aruncat puternic la investitii in est devin din ce in ce mai disperate.

Apropourile, rugamintile si amenintarile bancilor austriece se pot gasi in toata presa romaneasca din ultima vreme asa cum aratam si aici. Despre disperarea grecilor dupa cash am tot avertizat naivii care se bucurau degeaba la dobanzile mari sau plata comisioanelor in avans. Austriecii fac eforturi disperate dar tot mai penibile pentru a-si prelungi agonia, in timp ce Atena a ordonat bancilor grecesti sa se retraga din balcani. Iar situatia din Grecia e cu atat mai grava cu cat miscarile sociale continua, dupa demonstratiile tinerilor din sarbatori, blocajul drumurilor si frontierelor de agricultori, urmeaza acum si greva in transporturi.

Despre masura in care anumite tari vestice sunt implicate in povestea esticilor explica si Dan pe blogul sau zilele trecute si putem citi in tot mai multe articole din presa:

Un esec in salvarea Europei de Est va antrena o noua criza mondiala

Criza datoriilor prin care trece Rusia, Ucraina si tarile membre ale Uniunii Europene din estul continentului a atins un nivel acut. Un esec in aceasta zona este destul de puternic pentru a scutura fragilul sistem bancar al Europei de Vest si ar fi debutul rundei doi in acest adevarat "amurg al zeilor" financiari, relateaza telegraph.co.uk, intr-un articol semnat de Ambrose Evans-Pritchard.

Ministrul austriac al Finantelor, Josef Proll, a facut eforturi intense, saptamana trecuta, pentru a aduna un fond de salvare de 150 miliarde euro pentru fostul bloc sovietic, in conditiile in care bancile austriece au imprumutat in regiune 230 miliarde euro, reprezentand 70% din produsul intern brut al tarii.

"O rata de esec de 10% ar conduce la colapsul sistemului financiar austriac", potrivit cotidianului vienez Der Standard. Din nefericire, acest lucru ar putea deveni realitate.

Ati auzit probabil de tari precum Islanda sau Letonia in care crashul sistemului financiar a avut deja loc. Aceste tari au fost de fapt mici experimente de laborator in care s-au testat efectele colapsului. Dupa demonstratii au urmat caderi de guverne, alegeri anticipate, refaceri de legi si constitutii:

Criza economica continua sa doboare guverne. Guvernul Letoniei demisioneaza

Primul ministru al Letoniei si cabinetul sau au demisionat vineri, acesta fiind al treilea guvern european care isi anunta incapacitatea de a face fata crizei economice, dupa Islanda si Belgia, informeaza Wall Street Journal.

Ce va urma insa dupa ce una din cele 3 zone majore de care vorbeam intra in colaps, va da cu totul alt inteles cuvantului criza economica.

Asa cum spuneam in introducerea primului articol din serie, deja nu mai conteaza cine va da startul. Doar daca vreti sa punem cateva pariuri... :)

2 comentarii:

  1. Macar pentru "reperarea" onoarei noastre de natie tin ca startul sa il dea USA. Ar urma normal Europa. Ar exploda inflatia (la euro). Am scapa de datorie (asta pentru ca 1mc de lemn exportat in Germania o sa costa 1.000.000 euro. Dupa care am da si noi faliment si ne-am intoarce la origini - agricultura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si eu sper ca startul sa vina din US, ca tot ei au dat startul si la bula si la magariile financiare.

    De aceea am tot pariat contra dolarului din toamna incoace.

    Dar uite ca intre timp s-a strans latul si in alte parti si acuma situatia e cam la mustata.

    In rest, zici bine si mi-ar place si mie scenariul propus de tine... :)

    RăspundețiȘtergere