vineri, 27 august 2010

Povestiri despre bani

Un grup de oameni pasnici traiau odata pe o insula unde aveau o gradina si un lac din care traiau linistiti. Produceau 100 paini si 100 pesti, iar pentru schimburi foloseau 200 de hartiute de hartie. Fiecare muncea, isi vedea de treaba lui si obtinea astfel zilnic o paine si un peste. Indiferent daca era pescar, agricultor sau brutar primea doua bucatele de hartie ce le putea schimba pe o paine sau un peste. Intr-o zi, celui care avea pe langa meseria de brutar si rolul de a avea grija de hartiute i-a venit o idee. In loc sa produca paine, s-a gandit ca ar fi mai simplu sa produca inca o bucatica de hartie. Au aparut asadar 201 de bucati de hartie cu care se imparteau painile si pestii. Lumea la inceput n-a observat diferenta, fiecare avea portia doar cu un pic mai mica iar cel care facuse hartiuta suplimentara manca si el o paine.

Lucrurile insa nu s-au oprit aici. Invatat ca poate manca fara sa munceasca, brutarul a mai imprimat cateva hartiute. Ba i-a povestit ideea sa si unui amic mai bun. In curand, pe insula erau 400 de bucati de hartie. Si ca nici de produs nu se mai produceau 100 paini si 100 pesti, pentru ca tot mai multi preferau sa produca bani sau sa ii primeasca fara sa munceasca. Treptat, cei sase de pe insula au observat ca nu mai puteau schimba o hartiuta cu un peste sau o paine. Ci reuseau sa mai ia doar a sasea parte din peste sau a sasea parte dintr-o paine. Oamenii incepeau sa devina tot mai nemultumiti. Si-au dat seama ca nu mai merge asa, ca trebuie schimbat ceva si s-au adunat sa discute.

Unul dintre ei incerca sa le explice ca sistemul e gresit, ca nu-i normal sa produci doar hartiute sau sa le primesti pe degeaba, dar nu reuseau nicicum sa se inteleaga. In cele din urma au zis asa: Vreti solutii ? Vreti schimbari ? Hai sa votam. Suntem sase reprezentanti la masa: un student, un pensionar, un somer, un bugetar, un infirm si un muncitor. Sa-si spuna fiecare pararea si apoi sa luam o decizie in mod democratic. Si s-a votat. Cu majoritate de 5 la 1. Ca muncitorii sa lucreze mai mult, sa produca peste si paine in plus. Sa li se mai retina si cateva hartiute pentru a fi distribuite celorlalti, astfel ca sa le fie tuturor mai bine. Evident, ca de obicei, este intamplatoare orice asemanare cu o tara in care exista 18 milioane de majori cu drept de vot, 3 milioane angajati in sector privat, 5 milioane pensionari si 1,5 milioane bugetari.

Ideea acestui articol despre valoarea banilor se cristaliza de cateva zile, dar am ajuns la forma finala dupa ce pointiv imi semnala pe un forum comentariul celor de la ING intr-un articol in care se chinuiau sa explice modul de functionare al monedelor alternative. Cele de care am mai vorbit si noi pe AICI. Fraza cheie este asta: Spre deosebire de monedele nationale, a caror valoare in mod obisnuit creste odata cu trecerea timpului, au existat anumite monede alternative a caror putere de cumparare se deteroria. Aceasta se intampla datorita necesitatii aplicarii periodice (de exemplu saptamanal), contra cost, a unor stampile pe bancotele respective. Evident ca cea mai tare parte este aia cu aprecierea monedelor nationale odata cu trecerea timpului. Sunt sigur ca au uitat sa mentioneze graficul asta:

Apoi, revenind la partea cu monedele alternative. Asa cum cititorii mai vechi si mai curiosii stiu probabil deja, avem exemplul GOGO unde se explica pas cu pas modul in care se poate face introducerea in circulatie a unor astfel de bani. In cazul GOGO taxa anuala era de 5% iar banii nu aveau nevoie de stampile sau timbre ci pur si simplu erau schimbati atunci cand expirau. Dar principala diferenta intre deprecierea monedelor alternative si a celor nationale este de fapt modul in care se realizeaza aceasta.

La cele nationale inflatia e variabila si se face pe ascuns. Pur si simplu BNR tipareste cat si cum are chef, iar oamenii merg la noroc. Intr-un an poti sa ai inflatie 5% in alt an 50% sau chiar mai mult. In anii 90 tipareau in draci, acuma s-au mai calmat, in speranta aderarii la euro. Cand s-o spulbera si iluzia asta, s-ar putea sa inceapa iar tiparirea dupa ureche. La monedele alternative deprecierea e fixa si e la vedere. Pur si simplu stii ca atunci cand iei moneda, peste 1 an aceasta va valora FIX cu 5% mai putin sau cu cat se stabileste valoarea timbrului respectiv. Poti sa-ti faci un calcul, sa rotesti banii si sa ai in vedere "taxarea" respectiva, pentru ca ii cunosti exact dimensiunea.

Bancile nationale oscileaza asadar. Unele vand iluzia ca banii sunt un mijloc de pastrare a valorii muncii depuse, dar iti fura valoarea muncii de sub saltea fara sa se mai chinuie sa-ti intre in casa ca hotii "normali". Altele recunosc inflationarea si indeamna oamenii sa bage banii la banci, unde chipurile primesc dobanda. Iar de aici incepe alt circ...

Dar cum am inceput cu o poveste, se cuvine sa incheiem cu un banc. Care e mult mai usor de inteles pentru cei care l-au mai auzit deja. Un tip mergea prin desert pe o camila, de vreo doua saptamani. Ramasese fara apa, fara mancare si suferea ingrozitor din cauza caldurii. La un moment dat, trece unul fugind pe langa el. Mai merge ce mai merge si vede pe altul alergand. Incercand sa afle care-i treaba, se ia dupa el si il întreaba:
- De ce fugi dom'le in halul asta?
- Pai alergand, se formeaza niste curenti în jurul meu, care fac racoare si nu mai sufar de caldură. E o idee noua, am auzit-o de la un tip pe nume Keynes.
- Interesanta, idee! Isi zice omul nostru.
Se suie pe camila si o indeamna sa mearga mult mai repede. Si intr-adevar se face mai racoare. La un moment dat camila obosita, incearca sa ia o pauza.
-Hmmm, isi zice omul, cred ca trebuie sa o mai stimulez cu cateva lovituri.
Ii da cateva bice si o convinge sa alerge din nou. Si merge el asa un timp, pana ce camila da iar semne de oboseala.
-Hmmm, isi zice omul, e clar ca iar are nevoie de un stimul. Ia sa-i mai trag eu cateva lovituri ca vad ca altfel nu merge treaba.
La un moment dat insa, camila terminata cade pur si simplu jos. Se uita omul la ea, incearcand sa o stimuleze iar cu cateva bice, sa faca cumva sa o scoale - nimic.
- Hmmm, isi zice el, se pare ca a inghetat de tot...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

16 comentarii:

  1. diavolul din detalii27 august 2010 la 04:58

    hmm...camila asta a murit. dar am iesit din desert si aici e racoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Important este sa nu incerci sa o racoresti si pe urmatoarea... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am imprumutat-o de pe google images... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. bullshit cu ayahuasca in opinia mea...tourist trap
    bei un ceai si scapi de depresie, vezi viata in roz?
    tre' mers la cauzele depresiei, parerea mea e ca societatea in care traim is fucked up, nici un ceai nu poa' s-o repare ;)
    ...
    It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
    Depresia e reactia normala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ceea ce prezinti tu e varianta simplificata. Sunt "ceaiuri" de tot felul: unele iti fac bine, altele rau. Unele pot chiar pot sa te omoare, altele te pot vindeca. Ca cineva crede sau nu in efectele respective e mai putin relevant pana nu le incearca. Oricum, discutia despre ayahuasca era la postarea de ieri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sistemul nu este "gresit". Totul functioneaza intr-o normalitate desavarsita. Lacomia e normala, dorinta de putere si control e normala, apelarea la mijloace de tot felul pentru a obtine mai mult cu efort mai mic e normala.
    Se intampla in natura, in jungla, in lumea microscopica si macroscopica si se regleaza totul intr-un fel sau altul.
    Asa e viata si universului nu-i pasa ca omul moare, dispare sau sufera de moralitati diverse, utopii si vise egalitare.

    RăspundețiȘtergere
  7. atunci m-am decis, Alexei.
    ma duc, imi iau securea si dau in cap la cei mai avuti, sparg, fur, just to get ahead, pentru ca asta este mersul "normal" al sistemului; nu ma mai impiedic de moralitati, utopii si vise egalitare ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Vasilache, cred ca ai inteles un pic fortat. Alexei cred ca dorea sa spuna ca universul nu face diferenta intre bine si rau, el pur si simplu exista si experimenteaza.

    Da, ai putea face ceea ce spui tu acolo, dar aia nu inseamna ca e "normal". De fapt, daca e sa vorbim din punct de vedere "procentual", s-ar putea spune chiar ca exista mai multe elemente pozitive decat negative in univers.

    Se tot zice ca exista un fel de bias spre "bine" in lumea perceputa de noi, pentru ca "raul" e foarte usor de facut si daca prea multa lume ar face "rau" experienta pe care vrea sa o acumuleze universul n-ar mai avea loc.

    E simplu de inteles ca lucrurile s-ar incheia foarte rapid daca majoritatea ar distruge si doar putini ar incerca sa construiasca ceva. De aceea majoritatea suntem dotati cu ceea ce unii numesc "constiinta" si care pe cei mai multi pur si simplu ne impiedica sa facem prea mult rau.. ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. cre' ca obtinem constiinta asta prin educatie...educatie pentru mase..cei de la varf nu au constiinta, joaca dupa alte reguli.
    constiinta e pentru noi astia clasa muncitoare :)
    ce sa fac cu ea, nu-mi foloseste la nimic, ba ma si impiedica de la multe chestii...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Alexei: Lacomia nu exista in jungla.
    @Flavian: Bancile vand iluzia ca banii ar fi un mijloc de transport al muncii depuse cand de fapt i-i transforma in marfa. Nashpa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Raskolnikov - din nou, universul nu face catalogari dupa ideologii, avere sau bunatate. Suntem toti doar picaturi dintr-un ocean, construiti din aceiasi atomi si aceeasi energie organizata in forme diferite.

    Pongo - macar daca ar fi o marfa de buna calitate... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. flaviu@comanescu.ro30 august 2010 la 05:13

    deci tipariti, tipariti, tipariti ca poate ingheata criza. da' si daca ne prinde hiperinflatia. cumparatz' haur.

    RăspundețiȘtergere
  13. Back to earth.
    Saptamana trecuta unul din motoarele principale ale economiei americane, imobiliarele au atins un nou minim.
    Indicatorii bursieri scazut de la zi la zi timp de 2 saptamani.
    De vineri se intampla ceva ciudat; indicatorii bursieri sunt toti pe verde. De ce cresc bursele cand nu exista nicio stire care sa le stimuleze?
    Chiar are atata putere de convingere Fed-ul. Adica fara nimic palpabil doar afirmand ca vor face tot posibilul pentru a stimula economia americana(desi nu mai au ce sa faca) sa reuseasca sa entuziasmeze investitorii care sa revina la bursa.
    Nu pot sa inteleg...e ceva ciudat :) mai ciudat ca de obicei.

    RăspundețiȘtergere
  14. dar camila noastra oare cat mai are saraca pana... ingheata de tot ?

    RăspundețiȘtergere
  15. Pai la noi cursa a inceput cu bula dot com la finalul anilor 90. Cand a inceput sa oboseasca treaba, acum vreo 8-9 ani am stimulat economia cu balonul imobiliar. Cand a obosit si s-a muiat si asta, am tras un TARP in 2008 si am mai reinviat-o o tura. Crezi ca mai merge si a treia oara ?

    Ia uite AICI frumusete de cocoase de camila pe care am facut-o praf. Mai nasol este ca dupa ce ne-am obisnuit cu "racoarea" ultimului deceniu vom fi nevoiti sa o luam nitzel la pas pana iesim din desert... :)

    RăspundețiȘtergere