luni, 16 august 2010

Doua realitati

Imi spunea ieri Moromete ca are impresia uneori cum ca as vorbi despre o lume paralela. Una pe care multi insista inca sa o nege. Din ce observ la o simpla privire aruncata pe grafice multi dintre cititorii mei provin din marile orase si in special din bucuresti, la fel cum se intampla probabil si pe majoritatea forumurilor mari. Este si normal, avand in vedere concentratia de populatie cu acces la retelele de comunicatii de acolo. Este poate la fel de normal ca imaginea reflectata pe internet sau la televizor sa fie de cele mai multe ori usor deformata. Iar lumea prezentata din punctul de vedere al oraseanului, a omului usor decuplat de realitatea naturii si mult mai apropiat de o realitate virtuala sau cel putin usor artificiala.

O lume a laptelui care vine de la carfur, cu vaca vazuta mult mai des ca o poza pe cutia de carton decat in realitate. O lume a rosiilor perfecte la exterior si verzi la interior. Care daca nu sunt suficient de rotunde si tari, nu indeplinesc "standardul" acceptat si necesar pentru a ajunge in caruciorul de la supermarket. O lume in care totul e imbuteliat, sterilizat si bine incadrat in reguli care deja au devenit o obisnuinta. In standarde cu care multi ne-am obisnuit constient sau nu. Tipare de gandire la care chiar si cei ce incercam sa ne eliberam de aceste metehne inca ne e greu sa renuntam si sa ni le scoatem din reflex sau subconstient.

Acesta e cred unul din motivele care explica poate si pesimismul care domina de multe ori aceste lumi virtuale. Poate tot de aceea, de cele mai multe ori, atunci cand vorbesc de o destramare a sistemului de organizare actual al societatii sunt privit cu spaima si multe din reactiile pe care le primesc sunt negative. Oraseanul dependent de tot ce inseamna mijloace moderne de existenta asigurate prin intermediul banilor intra in panica. Cum adica ? Fara banci ? Pai si cu ce bani mai merg eu la Carfur sau in Mall ? Aide bre nea Flaviane, esti neserios, pe bune. Cum sa pice statul ? Nu se poate asa ceva. Lasa revolutia ca a fost regizata. Lasa prabusirea ditai imperiului sovietic ca acolo rusii au fost subminati de americani. Alea sunt chestii pe care le invatam la istorie, asa ceva NU se poate repeta.

Mda, ce ne-am face fara stat si fara legi care sa ne "protejeze de anarhie" ? Lumea uita de multe ori ca statul suntem noi. Aia care platim taxe, nu cei care incearca sa ne jumuleasca de ele pentru binele propriu. Legea ? Vi se pare ca acum oamenii dau prea multi bani pe toate asa-zisele legi tembele emise de niste parlamentari care nu-si vad decat propriul interes ? Fara legea bunului simt eram si acum de mult istorie. Celor care cad in butoiul de pesimism atunci cand aud de o dezintegrare a sistemului actual le recomand o cura de optimism. In care sa mai lase stirile de la ora 5 si nebunia din oras. Luati o vacanta la tara cateva saptamani ca sa vedeti ce inseamna viata si atitudine de om normal. Care nu da prea multi bani pe statul asta si "binefacerile" lui. Veti intelege poate astfel de ce unii nu credem ca in momentul destramarii sistemelor centralizate, in urma unui eveniment natural sau faliment generalizat, lumea ar intra in haos si s-ar termina totul.

Evident ca in marile aglomerari urbane lucrurile vor scapa cel mai probabil de sub control, iar lumea le va abandona intr-o prima faza. Dar sunt zone in care o prabusire a sistemului va conta cam la fel de putin precum ploaia de a doua zi. Evident ca e nevoie de colaborare si de bun simt. Dar se pare ca multi baieti de la oras care traiesc cu iluzia independentei fata de tot si de toate au cam uitat ce inseamna asta. De aceea va sugeram sa petreceti cateva zile intr-un sat normal sau orasel mai mic in care fiecare se cunoaste cu fiecare, toti se ajuta intre ei si nimeni nu se apuca sa dea in cap la nimeni. Chiar daca "siguranta" oferita de stat prin intermediul unui politai din comuna este ca si inexistenta. Dar nah, e cam greu sa pricepi una ca asta privind nebunia din jurul tau in orase precum capitala sau cascand gura la toate bazaconiile care sunt aruncate zilnic la tembelizor.

De aceea spuneam ca e vorba de doua realitati. Una a celor care vad satul ca un mod de viata inapoiat, plin de lipsuri, de oameni care se bat pentru nimicuri, care nu "produce" nimic util pentru societatea de consum si deci nu merita atentie. O alta realitate este a celor care vad altfel micile comunitati rurale si care observa ca n-au nici o treaba cu imaginea pe care unii si-au format-o urmarind prea multe stiri de la ora 5. Normal ca in orice padure, exista si uscaturi, dar nu de ele era vorba aici. De la clasicul betiv al satului pe care il dojeneste toata lumea pana la "anarhie" si dat in cap fiecare la fiecare e cale lunga. Personal am mai explicat ca am contact saptamanal cu lumea satelor transilvanene unde am copilarit si mai am inca legaturi, iar de curand am avut ocazia sa fac o incursiune si in zona satelor moldovenesti. Si acolo oamenii m-au impresionat prin firea primitoare, bunavointa si modul de a gandi lucrurile. E un alt gen de lume, e un alt tip de realitate. Pentru cei care au ochi sa o vada si minte sa o inteleaga.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

29 de comentarii:

  1. Ai punctat bine nişte lucruri, mi-a plăcut.

    Aş avea totuşi o precizare în legătură cu folosirea cuvântului "anarhie".
    Multă lume înţelege prin asta, stare de dezordine de haos, în care violenţa este la ea acasă.
    Într-un fel este de înţeles, chiar asta este definiţia în DEX, dar să nu uităm, DEX-ul este şi el un mijloc extrem de eficient de manipulare. M-am îngrozit ce-am găsit acolo..
    Revenind, anarhie înseamnă de fapt,
    "fără conducători" adică fără guverne, şi fără ăia care se fac că scriu legi în folosul tău.
    Mai mult, însemnă chiar nerecunoaşterea autorităţii, de orice tip ar fi ea. Nimeni nu controlează pe nimeni.

    Acuma că unii (ăia de vor puterea şi controlul absolut) vor să asocieze starea de anarhie cu starea de haos, dezorganizare şi violenţă, este lesne de înţeles.
    În felul ăsta se autojustifică, şi îşi pot cladi ideologiile subversive, prin care să "îţi asigure securitatea". Ştim cum stau lucrurile astea, însă hai să nu le facem jocul.
    Hai să spunem că anarhia de fapt ar putea duce la o organizare naturală, neimpusă de nimeni, că ar putea duce la crearea unui set de reguli ce apar de la sine din interacţiunile dintre oameni şi nevoile lor.
    Adevărul este că nu este nevoie de nişte "conducători" care să ne reglementeze viaţa. Regulile sunt inventate spontan atunci cânt este nevoie de ele şi asta este suficient..

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ai perfecta dreptate. Am modificat ghilimelele de rigoare. De multe ori conotatia pentru "anarhie" e una negativa, desi nejustificat.

    Cam la fel cum s-a intamplat si cu definitia "apocalipsei" care in mod normal era echivalentul unei revelatii, nu al unui dezastru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari, ai adus putin echilibru intr-o lume a banilor in care multi cred ca la sistemul actual nu exista alternative, uitand prea usor ca nu mereu a fost asa.
    Ma bucur si sper ca ti-ai gasit si tu un echilibru pe care nu ti-l da decat contactul direct cu pamantul, cu natura si relatiile inter-umane directe, nu doar prin intermediul tastaturii si a monitorului!
    Pana la urma toata zbaterea asta cu prabusirea sistemului financiar si administrativ actual nu este decat o forma de a experimenta, a invata si a intelege ca singurul lucru important este relatia nostra cu noi insine, cu cei de langa noi si cu Dumnezeu, adica cu un INTREG din care facem si noi parte.
    Multumesc pentru articol.
    O zi buna tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi si eu. Daca ti-a placut, uite inca o poveste frumoasa despre discrepanta intre cele doua lumi paralele: Petka la tara

    RăspundețiȘtergere
  5. minunatalumenoua16 august 2010 la 03:03

    Din pacate si la sat lumea e dependenta de bani ca la oras. Legumele, de exemplu, nu mai cresc in aer liber din cauza poluarii, a ploilor acide. La fel si in cazul fructelor. Pentru a fi cat de cat sigur ca nu muncesti pe degeaba, trebuie sa cultivi legumele in solar, ceea ce are ca dezavantaj imposibilitatea de a fi irigate in mod natural, prin ploi, dar si costurile care decurg de aici.

    Lumea de la sate este malformata de conflictul dintre cele doua forme de societati - cea traditonala si mult mai veche care nu isi mai regaseste identitatea si alta moderna, stiintifica, intoleranta, in marea ei majoritate, la adresa acestor valori rurale care se disipeaza o data cu trecerea timpului. Vreau sa spun ca intoleranta este valabila si viceversa. Nu mai dezvolt.
    Lumea de la sate (si nu vreau sa generalizez, mai exista si exceptii), mai ales in romania, este foarte usor de "incantat". Lipsa de informare este una dintre cauze. Televizorul pentru cei mai multi este singura legatura cu lumea mare. Unii nu au nici o forma de legatura cu lumea, pentru ca a avea o legatura de orice fel cu lumea presupune a avea bani (ziare, tv, cablu, internet, electricitate, toate se platesc cu bani), ceea ce ei nu au.
    S-ar putea presupune ca neavand aceasta legatura cu manipularile zilnice, oamenii de la sate sunt obisnuiti sa gandeasca pentru ei, de la ei pentru ei. Nici asta nu e adevarat. Exista in sufletele lor o invidie fata de oaraseni. Idealul omului de la sat, paradoxal, este sa scape de sat si sa ajunga la oras, loc in care li s-a spus ca exista viata adevarata. In cazul orasenilor exista o subestimare a valorilor acestor oameni din zinele rurale. Cum ai spus si tu, ei considera ca acesti oameni sunt inapoiati. Unii dintre ei isi fac vile pe la sat, dar nu pentru a locui acolo, ci pentru ca asa e trendul. Daca ai bani iti faci vila la sat, ca e la moda, te mai duci o data la doua luni pe acolo ca sa faci o megapetrecere, sa vada "taranu" cat de bogat esti.
    Lumea de la sate pleaca in strainatate sa munceasca pentru bani, se intorc si isi trag si ei o vila, ca sa arate ca s-au "realizat".
    Multe sunt de spus pe tema asta si nu vreau s-o lungesc prea mult si sa ocup prea mult spatiu :)
    In concluzie, imi place cum ai abordat cele doua lumi paralele. Totusi, cred ca mentalitatea malformata, mai intai de comunism, apoi de pseudo-democratia de dupa 89, va fi greu de schimbat. Si pentru oraseni deasemenea.

    Conflictul, bata-l vina...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca om care a copilarit la tara, a dat cu sapa si a trecut putin si prin o scoala de sat, mie unul mi-a placut traiul la tara. Mi-aduc aminte ca bunicii mei traiau aproape autarhic, nu cumparau mai nimic, in afara de curent si de ulei. Restul, faceau totul in-house.

    Am avut si eu unele momente in care m-am gandit la intoarcerea la tara. Nu stiu cat de fezabila ar fi varianta asta pentru un numar in crestere de amatori ai satului. Adica, habar n-am daca ar fi suficient teren pentru ca numarul celor care locuiesc la sate sa creasca sa zicem cu macar 20%.

    Deci mie imi place varianta asta, chiar daca stiu ca bunicii mei aveau de toate muncind toata ziua, dar stiu multi copii de oraseni care ar intra in sevraj daca i-ai lipsi de jocuri video sau de internet. Mai stiu si intelectuali care se panicheaza total daca aduci vorba de posibilitatea ca sistemul care-i tine si pe ei in brate sa pice. De ce? pentru ca sunt multi care echivaleaza a trai la oras pruducand nimic palpabil cu un trai domnesc, oameni care sunt ingroziti de perspectiva ca intr-o alta ordine ar trebui sa munceasca fizic. Pentru ca identitatea lor depinde de elitism, de clasa, de separarea de palmasi. Stiu personal astfel de indivizi, care au luminile si umbrele lor.

    Deci eu personal as pleca si azi daca as avea suficient capital sa pun pe picioare o ferma auto-suficienta. Cred insa ca foarte multi de la oras, mai ales din generatia Y, nici macar nu ar considera o astfel de varianta.

    Explicatii sunt foarte multe si prea complexe pentru spatiul de aici si pentru timpul meu. Specia noastra s-a specializat intr-un grad atat de mare incat risca niste conflicte intre grupuri de indivizi care s-au adaptat diferit la mediu si la folosirea resurselor. Ceea ce tu consideri ca fiind de bun simt pentru altii e mult prea putin sau utopic chiar. Motiv pentru care se vor lupta sa salveze macar o forma de sistem care ii mentine si pe ei sub forma in care o vor si care ii avantajeaza. Ma refer la oameni cu resurse, care au acces la mijloacele de manipulare si care indiferent de regim se vor pozitiona dominant. De exemplu, un investitor ca Paulson a facut bani din crashul sectorului imobiliar din SUA dupa care a investit masiv in aur. Cum ziceam pe alt topic despre partea alicuanta din orice organizare omeneasca, asa si intr-un sistem recompus dupa prabusirea celui actual vechii rechini se vor reprofila usor cu vechile resurse. Nu cred ca natura umana se schimba doar pentru ca pica un sistem, cu alte cuvinte. Eu sunt mai realist de felul meu, adica refuz sa ma las influentat de pesimism sau de optimism, daca nu vad ca exista o baza empirica pentru orice schimbare propusa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Gata, am facut nitzica curatenie. Ma mirasem cand am vazut 11 comentarii in cateva minute, dar probabil ca blogger ne face iar bucurii azi.

    In rest, multumesc pentru comentarii, care completeaza fiecare cate una din laturile pe care incercam sa le prezint in postare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred că aceste două lumi paralele nu treubuiesc puse în opoziţie ci trebuiesc integrate, luat ce e mai bun din fiecare.
    Ce s-ar întâmpla dacă am lua autonomia şi descentralizarea din lumea veche şi cuceririle tehnologice, în special cele în telecomunicaţii, din lumea nouă şi le-am pune laolaltă?

    În ziua de azi, oricine cu o conexiune la internet poate afla aproape orice, de la cum se tratează anumite afecţiuni la cum să-ţi construieşti case ecologice, la cum se propagă undele electromagnetice, la care sunt ultimele ştiri..etc.
    Probabil 99% din cunoaşterea omenirii este pe internet şi nu este a nimănui, dar este a tuturor.
    Oricine o poate lua şi o poate aplica local.
    Asta este adevărata putere şi adevărata libertate..

    RăspundețiȘtergere
  9. Si yahoo finance are un articol cel putin haios despre "infloritoarea america"

    http://finance.yahoo.com/career-work/article/110344/what-the-double-dip-recession-will-look-like

    RăspundețiȘtergere
  10. X - ca de obicei, foarte bine punctat

    Anonim - cu putin noroc, azi va fi a 5-a zi de rosu pe burse, iar aurul vad ca isi revine binisor si el

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu visez la o viata mai linistita decat cea de la oras. Am bunici la tara si era locul in care ma simteam cel mai bine in copilarie.

    Nu stiu cat de fezabila este renuntarea la agricultura la scara, dar ar putea fi, nu vad de ce nu.

    Ramane de vazut care va fi optimul de dimensiune al "celulelor economice"

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai dreptate si ai scris cinstit!

    Lasa totusi o urma de speranta si celor care sunt prinsi in imaginea orasului, a dependentei de "bani", de guverne, de structuri! Acestia isi vor crea propriu refugiu (sper!) indata ce norii negri se vor aduna! Nu cred ca cei responsabili nu vor aparea imediat in rolul de salvatori! Cum "The Secret" (filmul) pretinde legea atractiei functioneaza ireprosabil! Increderea nu dispare tocmai datorita celor care o alimenteaza si celor care vor sa creada in ea.

    Daca maine toate canalele TV ar vuii la adresa bancilor, poimaine acestea s-ar duce de rapa! Dar acest lucru nu se intampla! Daca cei care inteleg mai mult ar crea un sistem paralel, adeptii ar fi putini si ceilalti nu ar intelege ce se intampla.

    Apropo de "suntem o farama in infinitate" (sper ca am citat corect), perspectiva se schimba in functie de unde privesti si cu cat esti mai departe cu atat este mai liniste!

    Ceea ce va doresc si voua!

    RăspundețiȘtergere
  13. http://www.scribd.com/mobile/documents/1471882

    paginile 79-80

    RăspundețiȘtergere
  14. Mihvoi - agricultura la scara e necesara in acest moment datorita risipei cauzata de societatea de consum ca si faptului ca industria de carne are nevoie de multe furaje

    Moromete - speranta exista si atractia functioneaza, iar la sistemul paralel se lucreaza de ceva vreme, tocmai pentru a face tranzitia ceva mai lina pe cat posibil

    Anonim - banuiesc ca faceai referire la partea cu diferenta intre bine si rau, ceva in genul a ceea ce explicam si eu spre finalul ultimului calup de noutati

    RăspundețiȘtergere
  15. Flavian, ce este sistemul paralel si cine lucreaza la el?

    @Moromete
    Cine sunt salvatorii de care vorbesti?

    RăspundețiȘtergere
  16. Sistemul vizeaza solutii pentru asigurarea necesarului energetic si de hrana pentru perioada tranzitiei ce va aduce si "norii negri" o vreme.

    De lucrat lucreaza multa lume la asta, individual sau in colaborare. Alternative sunt, iar cei care traim in "lumea paralela" am inceput sa punem o parte din ele in aplicare.

    RăspundețiȘtergere
  17. Aha, mersi pentru explicatii. Credeam ca e vreun proiect ceva mai ezoteric.

    Offtopic: ati vazut ce zburda aurul zilele astea? Acum e la 1226USD/oz.

    RăspundețiȘtergere
  18. Reusit articol. Felicitari!
    Ar fi interesant daca ar fi citit de cei pentru care viata fara mall/carrefour, card, TV, internet nu prea are sens.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Anonim
    :)), pai asta tot zic pe aici, mai cu jumatate de gura. Incerc sa fiu politicos si sa nu stric discutiile insistand pe asta, dar eu sunt constient ca natura umana, inclusiv latura rapace, animala, a omului, nu se schimba nici cu 50000 de reincarnari ale lui Budda.

    Normal ca daca pica sistemul va fi vai si amar. De fapt si Flavian a spus asta cand cu sfaturile privind rezervele facute din timp. Cred ca uitam prea repede ca toata infrastructura pe care o folosim a fost facuta prin sistemul asta nenorocit bazat pe credit si valoare pe hartie, iar daca acela pica, nici infrastructura nu va mai putea fi folosita la aceeasi capacitate, pentru ca nu vor fi suficiente resurse pentru a avea o cerere sau pentru a tine o forta de munca angajata. Daca pana acum aveam 'corectii' pe burse si pe valori tranzactionate, acum vom avea o corectie, cum sa zic, direct pe viata. Eu vreau sa fiu optimist, daca vad intr-adevar, cum am zis, o baza reala, ceva empiric, pentru acest optimism. Deocamdata, aceasta baza se lasa asteptata, chiar daca cred ca sunt destul de multi cei care o cauta. Cand zic asta nu ma refer la economie.

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu cred ca ar fi nevoie de actualii oraseni cu nivelul lor de cunostinte si capitalul agonisit la tara, pt a crea o altfel de stare de spirit si de lucru acolo.
    Si nu in ultrimul rind confortul de la oras.
    Asta pt ca situatia de la noi de la tara e grava, dezastruoasa as putea indrazni sa spun chiar.
    Au ramas doar batrinii, fara resurse si cunostinte de,,piata``.
    Cei care au lucrat in fabrici ori nu mai stiu sa faca nimic ori au ajuns ca porcul de la metro e mai ieftin si mai comod decit cel crescut in batatura.
    Iar tinerii au lasat paminturile proprietate pt care bunicii lor s-au luptat si au murit, nelucrate, pline de boscheti si lucreaza acum la leoni sau yasaki pe 200 de euro in picioare toata ziua si innoada cabluri.
    In plus statul a creat tot felul de facilitati pt carfur si selgros si prea putine (piete amenajate) pt producatorii individuali.

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu va lasati furati de notiunea de "haos" raspandita de Stapinire. Imaginile cu o Argentina in flacari nu au insemnat o realitate generalizata.

    Flavian, daca nu iei in considerare "anarhia", propune o alternativa, care poate fi aplicabila de maine si care nu mai necesita dependenta de sistem! Nu mai dai nici un impozit, nu mai primesti pensie dar traiesti liber!

    Flavian doreste libertate si da si dovada unui echilibru sufletesc. Cu cat mai multi se vor prinde in aceasta hora, in principal a acestui echilibru, cu atat schimbarea va fi mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  24. @Anonim - cam pesimist as zice!

    Nici in Argentina nu s-au omorat acum cativ ani cand bancile erau pe butuci!

    Pac pac - sper sa placa expresia!

    Dupa 2 saptamani de injuraturi si cozi pe la banci, golit rafturi in magazine, pe canale o sa apara porcusorul atomic in pielea lui Mugurel sau Ginerica care vor anunta "leul de aur/ drahma romaneasca/ leuroiul" (rasete in sala), BNR impreuna cu Patriarhia (rasete, aici glumesc dar mai stii?) vor pune in circulatie noua moneda denominata la valoarea de ... . BNR va emite nu stiu cate vagoane de "hartie" si gata, ii va prelua pe bancherii faliti!

    m-am mai gandit si BNR isi va schimba denumirea in "Consiliul Monetar Roman" CMR. Noua moneda va avea capul lui Decebal, Traian, Dimitrie cantemir, Regele Carol.

    Sa mori de ras!

    RăspundețiȘtergere
  25. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  26. Chestia cu cartela e absolut hilara: acum 2 saptamani Consiliul Judetean Brasov a organizat o licitatie pentru desemnarea unei tipografii care in conditii de necesitate sa tipareasca cateva milioane de cartele pentur alimente :))

    RăspundețiȘtergere
  27. Asta inseamna ca se pregatesc, ceea ce e bine.

    Chiar ma gandeam ca cea mai desteapta chestie pe care ar putea-o face autoritatile intre timp e sa se apuce in paralel sa pregateasca masuri de avarie, in caz ca...

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  29. Pff, am avut nitzica treaba zilele astea dar vad ca discutia a continuat serios pe aici.

    Rugamintea mea privind comentariile ramane valabila. In special privind cele negativiste, din cate banuiesc ale unor cititori care sunt mai noi pe aici pe blog. Am facut un pic de ordine si ii invit cu rabdare sa citeasca nitzel lista cu cele mai apreciate articole inainte de a trece la critica sau la a-si expune opiniile proprii.

    Pana atunci, ma rezum la a repeta a n-a oara ca teama, promovarea ei si statul degeaba fara a face minime pregatiri in caz de necaz NU ajuta de fel.

    RăspundețiȘtergere