Luna august a sosit, omul negru... mai are vreo trei zile si-l declaram la obiecte pierdute. Ca sa fim totusi corecti, ieri DOW a cochetat din nou cu bariera de 10.000 iar zilele urmatoare poate reuseste sa o depaseasca si se hotaraste sa si ramana acolo. Pana atunci, hai sa mai vedem ce se mai aude in lumea iconomica si nu numai, ca de cand n-am mai scris cred ca ma dadeati imediat disparut.
Cu ce sa incepem, cu ce sa incepem. Cu ai nostri, ca de obicei. V-am zis eu ca incepe sa se recunoasca oficial incet-incet: Rata creditelor neperformante a urcat la peste 10%. Ritmul de crestere constituie un motiv de ingrijorare pentru stabilitatea financiara. Rata creditelor neperformante in sistemul bancar a urcat la 10,2% in vreme ce rata riscului de credit, respectiv finantarile clasificate in categoriile indoielnic si pierdere, ca pondere din total imprumuturi a urcat la 17,81%, se arata intr-un document postat miercuri de BNR pe pagina sa de internet. Tot de la noi, din categoria "manipulare, manipulare, dar sa stim si noi" avem articolul articolul lui Cristian Dogaru: Cu cine fac bloggerii banking ?
Ramanem in zona blogurilor unde mai avem un articol al lui Dan Selaru: "Azi la CEC un leu depui, mîine el va scoate pui". Se insista pe ideea economisirii, a faptului ca situatia in care am ajuns se datoreaza in mare parte consumului doar de dragul consumului, chiar si pe datorie. Povestea spusa in reclama la CEC e frumoasa, dar mai avem si o alta varianta din pacate: Azi la CEC un leu depui, maine ia-l de unde nu-i. Motiv pentru care insist din nou sa aveti grija unde va pastrati economiile, ca altfel e pacat de munca depusa. Explic inca o data ca aurul fizic nu se cumpara pentru specula ci in speranta ca peste 10 ani munca pe care am depus-o pentru el sa valoreze tot o bucata de branza si o paine, nu un sfert din branza si un covrig. Sau un sul de hartie igienica in caz ca benerel si marinarel au chef sa se joace cu butonul de print.
Trecand la un alt gen de stiri locale, se pare ca nu suntem singurii care luam in considerare necesitatea unui eventual backup la sistemul actual de comunicatii. Oprescu lansează "radio seism" cu 800.000 de euro. Spre deosebire de statiile "clasice" pentru publicul larg de care discutam noi pe aici, Oprescu are in vedere niste jucarii mai smechere in sistem TETRA. TETRA este platforma unică de radiocomunicaţii mobile digitale, destinată serviciilor radio mobile, voce şi date, criptate, şi care ar urma să fie utilizate de toate autorităţile şi instituţiile statului. In special in cazul in care sistemele clasice vor fi perturbate in urma unor evenimente gen eruptie solara, pene electrice sau un eventual cutremur care pare din ce in ce mai probabil.
Dar ca sa nu ramanem in zona negativista, se inmultesc stirile conform carora s-ar putea ca toamna aceasta sa ne ofere un alt gen de evenimente. Ceva poate chiar mai spectaculos decat un razboi cu Iranul sau un cataclism natural, insa de natura pozitiva. NASA ne tot pregateste de ceva vreme: NASA To Announce Big News. Iar dupa UK, Franta sau China, a venit si randul brazilienilor sa desecretizeze materialele legate de aparate de zbor de alta origine decat cea terestra: Brazil UFO Sightings To Be Documented, Made Public. Vorbim aici de acte oficiale, lucruri documentate si oameni seriosi care nu au fumat nimic, n-au baut nici macar ayahuasca.
Pe plan international, trecand in zona economica, am gasit un articol bunicel privind piata muncii din China: Even in China, Cheap Human Resources Are Becoming Scarce. Tot din lectura ultimelor zile mai recomand un ultim articol al celor de la NIA: The World Won't Flock to Paper. Si tot legat de metale pretioase ar mai fi asta: Rethinking Gold: What if It Isn't a Commodity After All ? Pentru cei care prefera in schimb bonurile de trezorerie avem: Monday Market Movement – All in on Bonds!
Si pentru ca vorbim de burse si traderi, inchei cu o dilema pe care o avea cineva pe un forum zilele astea. Care e diferenta intre un investitor si un speculator ? Si de ce un investitor e vazut ca un personaj pozitiv, iar un speculator ca ceva negativ ? In primul rand vreau sa mentionez ca partea cu negativul nu e total corecta. Eu asociez speculatorii cu o specie necrofaga, ce ajuta la curatarea elementelor moarte sau bolnave din economie. Problema apare atunci cand bacteriile sau pradatorii se inmultesc. Ajungand ca dintr-o specie-capusa ce face unori si lucruri utile, sa atace partile sanatoase ale economiei, sufocand-o. Altfel spus: daca incercam sa traim toti din specula si nu mai muncesc decat "fraerii" uite unde ajungem. Smecheria este insa ca speculatorii pot supravietui doar atata vreme cat reusesc sa-si controleze lacomia pentru a nu-si distruge gazda. Au asadar un mecanism de auto-reglare integrat, isi poarta samanta propriei distrugeri care e inclusa in sistem si care le limiteaza astfel negativitatea.
In al doilea rand, revenind la diferenta dintre speculator si investitor. E cam aceeasi diferenta cu cea dintre producator si bisnitar. Teoretic amandoi obtin profit. Producatorul ia terenul in arenda, cumpara seminte, angajeaza oameni, planteaza, ingrijeste si dupa un an recolteaza. Bisnitarul ia recolta si o vinde in cateva zile la suprapret in piata, unde a dat spaga la gardieni pentru taraba, iar producatorul nu mai gaseste loc. Omul din piata nu face diferenta si nu stie cine-i vinde marfa, el cumpara cartofi si nu pricepe de ce s-au scumpit. La un nivel mai inalt, in exemplul de mai sus inlocuiti bisnitar cu Glodman Sachs, piata cu Wall Street, gardieni cu politicieni si vedeti daca incepe sa sune cunoscut... :)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Din liceu nu prea m-am mai interesat prea mult despre extraterestrii... si pe atunci se vorbea despre desecretizari, dar de data asta pare sa fie ceva mai serios. In rest, ma bucur sa te aud si pe tine despre ayahuasca. Sa speram ca o sa fie disponibila si prin Romania cat de curand :)
RăspundețiȘtergere@Gab
RăspundețiȘtergeream vazut-o (ayahuasca) in Amsterdam la smartshopuri, la 40 euro; mi s-a parut scump, dar acum ma cam incearca un regret ca nu am experimentat-o :)
poate data viitoare.
need2trip, I need address sau locatie exacta :). m-as aventura pana in amsterdam special pt aya.
RăspundețiȘtergerecheers, guys
need2trip si mihai, eu sper la ceva ceremonii chiar pe aici, prin zona.
RăspundețiȘtergeredin cate am inteles, doar cunsumarea substantei (fara cadrul ceremoniei) are mult mai putin potential.
Spre "rusinea" mea recunosc ca pana acum n-am incercat nici macar o marihuana. De baut doar cat sa ciocnesc paharul la cate o aniversare, nici tigarile nu s-au lipit de mine, doar cu cafeaua ma cam delectez zilnic.
RăspundețiȘtergereCu toate asta, mai ca as incerca o experienta, desi ma intreb ca si Gab daca varianta din Amsterdam e la fel cu cea originala, preparata la ea acasa si degustata in ambientul respectiv.
Beleaua e ca incepe sa devina prea turistica experienta. Cind oamenii vor bani de la tine, iti spun ce vrei sa auzi. Mai autentic on your own, chiar si intr-o camera din amst, ideal in natura
RăspundețiȘtergereFlaviand, sunt intr-o mare dilema. Am citit ca tu sustii varianta aurului ca refugiu a muncii depuse cu sudoare palmelor si a fruntii...insa..daca ar fi sa alegi intre euro si dolar...pe care il vezi mai bine in urmatoarele luni/ un an? crezi ca dolarul se va intari? va scadea raportul E/$ de la 1,26-1,3 pana la paritate 1/1 sau chiar E/$=0,8? in ce moneda sa-mi pastrez economiile obtinute cu multa truda, daca n-am cum sau nu cred in aur? sa presupunem ca tu n-ai putea sa cumperi aur si ai avea de ales doar intre monezi-valute...ce ai cumpara, E sau $? sau 50%-50%? sau sa pastrez economiile in lei? multumesc anticipat pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
RăspundețiȘtergerealexoi - mda, ca de obicei, cand treaba devine comerciala si banul isi baga coada, se cam strica lucrurile
RăspundețiȘtergereAnonim - nu-i bai, dilemele sunt specialitatea casei. Dar am ragusit deja explicand diferenta intre cele doua hartii igienice, vezi la cele mai apreciate articole o lista intreaga cu balansoare, masuri de protectie si alte nebunii.
Tehnic situatia europei este mai buna decat a americii, in ciuda faptului ca americanii arata de zor cu degetul paiele din ograda porcusorilor, ca sa nu bage lumea de seama barna din curtea lor. Asadar cata vreme lucrurile vor ramane stabile, e de asteptat ca Euro sa-si mentina avantajul. Insa atunci cand vor incepe sa o ia la vale (si asteptarile erau destul de mari pentru luna asta) dolarul va mai beneficia probabil de un ultim cantec de lebada inainte de a-si da obstescul sfarsit.
La obiect: baga la saltea si ceva lei daca ai aversiune fata de metale pretioase, ca macar cu aia intri in prima alimentara fara sa mai ai nevoie de exchange sau banca atunci cand o face poc sistemul. In rest, cat va fi raportul atunci ? Mai conteaza ? E ca si cum ai intreba cat de tare s-a ridicat botul titanicului inainte ca acesta sa se scufunde... :)
@mihai
RăspundețiȘtergerelocatia exacta nu mi-o mai amintesc, dar e usor de gasit ayahuasca in amsterdam(cel putin asa era in 2009, cand am cautat-o), pentru ca eu am intrat intr-un smartshop oarecare, curios sa vad daca au de vanzare planta asta atat de magica, si culmea, aveau; in concluzie, cauti in smartshopuri (a nu se confunda cu renumitele coffeeshopuri unde se fumeaza cannabis) si cu siguranta vei gasi; oricum, daca nu au intr-unul, te vor indruma ei in alta locatie; smartshop-urile sunt magazinele unde se vand diverse ciuperci halucinogene.
p.s.
desi nu este un drog si nu produce dependenta, aya a fost interzisa la presiunea SUA (exact ca in cazul cannabisului), se pare, probabil, pentru ca afecta interesele de multe miliarde de dolari ale industriei farmaceutice; un articol care mi se pare interesant despre subiect, aici: http://www.biopark.org/peru/ayahuasca-OGDreport.html
Super interesant articolul. Trei chestii mi-au atras atentia. Prima e inca o dovada privind obsesia americanilor cu patentarea si incercarea de a controla totul pentru a servi intereselor companiilor farmaceutice.
RăspundețiȘtergereA doua e vesnica lupta inutila dusa in anii prohibitiei la alcool sau la interzicerea avortului. Pur si simplu nu poti sa controlezi si sa interzici din exterior ceva ce o persoana vrea sa faca pentru ca este libera sa decida asupra propriei persoane si propriului corp.
Ultima e finalul optimist. Intotdeauna imi plac happyend-urile. Scepticii ar zice ca mi se trage probabil de la prea multe filme vazute.. :)
Mersi Flaviand!
RăspundețiȘtergereMi-a placut aia cu botul Titanicului =))
Deci, oricum ai da-o va fi rau. Si cu aur si fara si cu euro si fara. Mai bine imi fac un stoc de iPoduri si de plasme :P
Eh, va fi rau un pic, in tranzitie, apoi va fi mult mai bine.
RăspundețiȘtergerePentru aipoade sau plazme recomand si niste panouri voltaice plus UPS-uri... :)