miercuri, 11 august 2010

Noutati si comentarii

Ziceam aseara ca am impresia ca ca se schimba iar feelingul, pana la urma s-ar putea ca luna august sa nu treaca chiar degeaba. DJI a dat si el ceva semne bune ieri, sa speram ca nu e iar o alarma falsa. Cat priveste metalele pretioase, lucrurile sunt deocamdata pasnice acolo. Asta dupa ce zilele trecute am inregistrat o usoara depreciere urmata de revenirea in jurul valorii de 1200 USD/uncie. O posibila explicatie pentru fenomenul respectiv o gasim in articolul acesta: Gold and Silver Capitulation is Near. Sau acesta: Goldman Goes Goo-Goo For Gold

Din presa locala ati aflat probabil ca bancile care si asa sufera la capitolul incredere, au mai primit ieri o lovitura de imagine: Zeci de persoane au ramas cu conturile bancare goale, prejudiciul Credit Europe Bank este de peste 1 milion lei. Interesant este si modul in care au ales sa gestioneze situatia: Potrivit comisarului sef adjunct al Protectiei Consumatorului Brasov, Ionel Spataru, pana in prezent au fost depuse unsprezece sesizari de catre clienti ai bancii care au reclamat ca li s-au golit conturile, insa numarul reclamatiilor continua sa creasca. "In timp ce efectuam controlul la banca am primit un telefon de la vicepresedintele bancii, Mirela Bordea, care ne-a sugerat sa ajungem la o solutionare amiabila a cazului. Practic, mi-a spus sa-mi vad de treaba mea. Efectiv i-am inchis telefonul", a declarat Spataru.

Un alt articol marca Adrian Panaite discuta despre faptul ca in acest moment nici macar tiparnita nu mai poate oferi o salvare sistemului economic actual. Am observat asta si ieri, dupa anuntul FED cum ca vor continua sa tipareasca bani: Duduie tiparniţa, crapă economia. Lucruri pe care le-am mai explicat si noi pe aici: Dincolo de dimensiunea (ne)economică a politicii de "quantitative easing", mai este şi cea morală. Până la urmă, cu ce drept inflamezi masa monetară şi ţii dobânzile la zero, pedepsindu-i astfel pe cei care au economisit şi nu s-au destrăbălat în perioada dezmăţului financiar? Când Milton Friedman spunea că inflaţia este o formă de taxare ascunsă, era cu siguranţă ponderat, întrucât aceasta este de fapt o formă de furt.

Sa vedem ce mai fac si vecinii. Citeam la Claudiu ca refuzul Ungariei de se mai juca de-a masurile de austeritate dupa ce le-a indurat fro 4 ani ii sperie pe avocatii austeritatii din Europa. Ideile din articol va suna cunoscut probabil. Ungariei i-a venit cheful sa plateasca cu aceeasi moneda baietilor care au inventat jocul cu inflatia. E greu sa te hotarasti intre austeritate si QE, iar spatiul dintre ciocan si nicovala e tot mai incomod. Stim ca unele banci vor austeritate acum. Dupa ce ani de-a randul ati pompat bani ieftini in economie, vreti acum un pic de deflatie ? Vreti un curs stabil ca oamenii sa va plateasca ratele ? Ei, lasa.. ca asta voiam si asta aveam pana la aparitia bancilor centrale. Dar daca tot le-am inventat si (inca) le mai avem hai sa mai inflationam un pic, macar sa stim o treaba. Ca atunci cand a fost vorba de bailouturi nu mai sufla nimeni un cuvintel despre austeritate.

Trecem usor spre presa externa. Ignorand titlul alarmist, articolul e de cea mai buna calitate: When Will Financial Armageddon Begin? Se strange surubul: A little more than two years ago, economist John Williams of shadowstats.com predicted a “severe recession” was coming and soon. At the time, I was working as an investigative correspondent for CNN. I interviewed Williams for a story about the coming financial crisis. Most so-called experts, at the time, did not see the financial meltdown coming, let alone that all the banks were in trouble. Williams’ assessment of the economy was spot on in 2008. Williams also predicted 2 years ago we would have a “hyperinflationary depression” within 10 years. Then, about a year ago, he revised his prediction and narrowed the window to “five years.” The day before last Friday’s dismal jobs report, Williams said, “. . . the timing of the looming U.S. financial Armageddon is coming into better focus, with increasingly high risk of it breaking within the next six months to a year.”

Dar daca tot vorbim de belele, nu stiu cati dintre voi ati avut rabdare sa cititi postarea despre statii de emisie-receptie. Pusesem spre final un link catre articolul asta: Save solar or electrical equipment if a EMP would occur. Erau acolo prezentate niste lucruri interesante despre infrastructura electrica si faptul ca oamenii nu realizeaza cat sunt de dependenti de asta. Exemple in genul celor 370 transformatoare de mare putere din US care in caz de necaz dureaza vreo 3 ani pana se pot inlocui. Asta in conditiile in care infrastructura e inca in picioare. Sfaturi utile privind protectia echipamentelor electronice proprii, discutii despre UPS-uri si custi Faraday. Articolul e destul de lung, dar merita o privire mai atenta. E bine sa fim constienti de unele lucruri, chiar daca incercam sa ramanem optimisti si sa nu alunecam spre panta negativista.

Ideal e sa pastrezi echilibrul, alternand articolele optimiste cu cele pesimiste. Limita intre bine si rau si-o stabileste fiecare singur. Desi, spiritual vorbind, raul si binele sunt doua fete ale aceleiasi monede, fiind concepte relative ce pur si simplu nu ar putea exista unul fara celalalt. Pornind de la aceasta premisa, universul este intr-adevar perfect. Nimic nu e gresit si totul are un scop. Inclusiv sistemul economic, chiar daca uneori lucrurile par de neinteles de la nivelul nostru de constientizare. Asadar, sistemul de pana acum si-a servit perfect scopul pentru care a fost creat. Adica experimentare si evolutie. Se spune insa ca mai binele este dusmanul binelui. Iar in acest context, vechiul sistem este construit astfel incat sa se auto-dizolve atunci cand obiectivele sale au fost atinse. Pur si simplu nu mai este necesar, este depasit, este sortit disparitiei. Indiferent daca realizam asta si vom renunta de buna voie la el sau vom insista sa peticim castelul de nisip ce incepe sa crape sub ochii nostri.

We are all one. Pe masura ce realizezi ca esti unul si acelasi lucru cu cei din jurul tau, devine inutil sa-i mai convingi pe acestia de lucrul respectiv. De ce ? Pai e ca si cum ai incerca sa te convingi singur. Sau ca si cum ai incerca sa-ti convingi mana sau piciorul ca fac parte din tine. In subconstient, chiar si cei care insista ca se descurca singuri sau ca nu au nevoie de nimeni realizeaza ca izolarea nu functioneaza si independenta e o iluzie. De aceea insist ca in momentul in care sistemul actual va face poc (si va face indiferent de ceea ce repeta unii naivi) important este sa ne pastram calmul, optimismul si sa ne ajutam intre noi. Doar comunitatile care vor reusi asta vor putea supravietui tranzitiei catre noul sistem. De aceea important este sa nu ingrosi randurile muritorilor de foame sau ale hotzilor. Ci sa te numeri printre cei care au avut un minim de bun simt sa inteleaga ca o minima rezerva nu strica, indiferent ce ne aduce viitorul.

Apropo de care, am o problema de chimie. Vine criza, stocurile se termina. De papat mai gasim noi ceva, dar dupa o zi de lucru in gradina mai trebuie sa ne si spalam. Cum se face sapunul de casa ? Da, stiu, nu sunt singurul care se intreaba asa ceva: grup de discutii despre sapun si cosmetice homemade. In principiu cateva uleiuri si nitzica soda caustica rezolva problema, tin minte ca bunica inca mai facea sapun de casa cand eram eu mic. Dar stiti ca mie imi place mereu sa duc lucrurile cu un pas mai departe. De unde iei soda ? Strabunicii si poate chiar bunicii nostri foloseau lesie si grasime animala – ei bine, lesia e chiar NaOH, si oricine are o soba o poate prepara foarte usor, din cenusa. Asta e insa o metoda destul de slaba si calitatea lasa mult de dorit. Pentru cei care au un pic mai mult chef de experimentat, exista si metode mai bune: H2O+NaCl. Apa si sare cu nitzica electroliza, rezulta clor gazos (atentie ca e toxic) si soda caustica. Asta e metoda folosita si in mod industrial: Oltchim are o noua instalatie de electroliza cu membrana schimbatoare de ioni, care sa inlocuiasca instalatia de electroliza cu mercur. Lasand la o parte membranele costisitoare sau mercurul, stim deja ca un electrolizor simplu e destul de usor de construit chiar si acasa. Electricitate sa ai ca sa-l alimentezi... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

11 comentarii:

  1. Se rostogoleste bulgarele de la Brasov?

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/protest-la-banca-din-brasov-200-de-oameni-cer-informatii-despre-conturile-lor-196333.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai, n-am avut azi drum prin centru, ca eram curios cat este show de presa si cat e realitate in ce priveste atitudinea oamenilor.

    Eventual imparteam si cateva pliante cu graficul din articolul despre garantari... :D

    Robert lucreaza in zona, poate ne zice el doua vorbe daca stie ceva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Flavian, la ce banca ai cont?

    Imi cer scuze daca pun o intrebare la care ai mai raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  4. Raif, BRD si City acum. La BCR am lichidat, la Tiriac am avut pe firma, la ING a avut sotia, la Transilvania ai mei.

    Cel mai mult lucrez cu Raif, sunt decenti si pe online. Evident, doar servicii de transfer si plati, fara depozite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am observat ca doar pe site-ul BRD sunt folosite diacritice.E cam dubios ca banci "renumite" sa nu foloseasca diacritice...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici eu nu folosesc, mi se pare mai simplu asa. Chestie de gust, plus ca mai apar belele cu softurile si fonturile.

    Au bancile probleme mult mai mari decat lipsa diacriticelor... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cica prejudiciul ar fi de 1.5 milioane EUR. Sa iti tot tii economiile la banca, mai ales in vremuri de criza :).

    RăspundețiȘtergere
  8. Salutare!

    Vreau sa va felicit pentru blogul acesta, il citesc de 3 luni si mi-a deschis ochii pur si simplu, am aflat multe lucruri extraordinare si interesante, totul pornind de la o contradictie cu un coleg de facultate. Eu sustineam ca masa monetara are acoperire in aur, el sustinea contrariul.
    Acum sunt in SUA prin programul Work&Travel, muncesc cate 10-13 ore pe zi ca sa strang bani, sa am cu ce imi plati una din facultati si sa am cu ce ma intretine.
    Am si eu nedumeriri, mai ales dupa ce am inceput sa citesc articolele din blog.
    Ce credeti ca se va intampla dupa colapsul sistemului bancar?
    Muncesc mult si as vrea sa stiu ce sa fac cu banii pe care ii castig? Sa ii schimb in euro? Sa cumpar aur? Voi mai putea face ceva cu ei la sf. lui octombrie cand ma intorc in tara?

    Nu sunt student la economie, dar imi place si ma intereseaza si voi continua sa citesc blogul d-voastra si logec.ro

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc. Da, dolarul nu mai are acoperire "oficiala" in aur din anii 70. Dar lucrurile au inceput sa se strice cam de prin 1913 de cand cu FED-ul. Vezi detalii AICI si AICI.

    In rest, recomandarea ar fi sa treci un pic prin lista cu cele mai apreciate articole. Vezi cele de la capitolul masuri de protectie si de la previziuni pentru ceea ce te intereseaza pe tine.

    Pe termen scurt, din ce zice George si nu numai, se pare ca in toamna asta cresc sansele unui nou conflict in zona Iran-Israel. Daca nu izbucneste in august, atunci e destul de posibil sa se intample in noiembrie, dupa alegerile din US.

    Desi ultima faza a declinului economic s-ar putea sa inceapa ceva mai devreme, semnele fiind chiar pentru luna aceasta, lucrurile s-ar putea sa ramana in picioare pana in octombrie. Iar daca in zona Iran nu se intampla nimic pana atunci, ai putea beneficia chiar de o apreciere a dolarului in perioada in care bursele o vor lua la vale.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut,

    În loc de sodă caustică poţi folosi soluţia obţinută prin opărirea cenuşii. Cea mai bună e cenuşa de stejar, dar nu cred că ai de unde face rost de ea. E mai diluată, dar nu mai adaugi apă.

    Succes,

    Cri

    RăspundețiȘtergere
  11. Dap, am ziceam si in text ca bunicii foloseau cenusa. Nu stiam insa ca cea de stejar e cea mai buna.

    RăspundețiȘtergere