marți, 15 decembrie 2009

Volksbank pe lista de supraveghere

Claudiu imi semnala dimineata ca in Austria povestea de ieri a facut valuri:

Hypo gerettet, Bangen um Volksbank
Österreichs Banken müssen noch einmal bis zu zwanzig Milliarden Euro wertberichtigen. Nach der Kärntner Hypo ist auch die Entwicklung bei der Volksbanken AG besorgniserregend.
Pentru cei care nu pricep germana iar google translate nu este satisfacator, intre timp au aparut variantele si in limba romana:

Compania-mama a Volksbank intra sub supraveghere
Österreichische Volksbanken, compania-mama a Volksbank si a patra banca ca marime din Austria, a fost pusa pe lista de supraveghere" a bancii centrale si autoritatii de reglementare a pietei financiare din Austria, scrie MarketWatch.

Österreichische Volksbanken, care este caracterizata de autoritatile de reglementare ca fiind "relevanta sistemic", a inregistrat in primele noua luni o pierdere de 607 milioane de euro.
Ce-mi place mie cuvantul asa "sistemic" si cat de des imi este dat sa il tot aud in ultima vreme. La fel si "sinonimul" sau numit "too big to fail". E un mod atat de elegant de a zice ca suntem la un pas de stop-joc pe toata linia...

Nici nu-i de mirare ca Volksbank are probleme. Nu poti creste cu 50% intr-un singur an fara sa-ti asumi niste riscuri:

Activele Volksbank vor creste cu 50% in 2008
"2007 a fost anul cantitatii, 2008 e cel al diversificarii", spune Herwig Burgstaller, vicepresedinte responsabil pentru zona de risc.
Mda, iar 2009 va fi cel al falimentului ? Pardon al "nationalizarii". Era bine sa o lasam mai usor cu "agresivitatea" probabil:

LA MASA CELOR MARI
Austriacul Gerald Schreiner a izbutit sa transforme Volksbank dintr-o banca mica si aproape necunoscuta intr-unul din cei mai agresivi jucatori de pe piata, care acum face pasul in topul primelor zece banci din Romania. Care este secretul acestei ascensiuni?


Banca austriaca a urcat in sistem de pe locul 21 in decembrie 2004 pe 16 in decembrie 2005 (cu o cota de piata de 1,46%), apoi pe 11 in decembrie 2006, iar acum a ajuns, potrivit lui Schreiner, pe locul 10, cu o cota de 3,1%, ceea ce inseamna active de 1,77 miliarde de euro. Austriacul spune ca vrea ca pana in decembrie banca sa urce mai departe pe locul 9 si sa ajunga la 3,25% din piata si la active de 2,3 miliarde de euro, iar in urmatorii trei ani sa ajunga intre primele opt banci din Romania. Si pe urma? "Pe urma o sa vina in locul meu cineva mai putin agresiv", spune Schreiner
Nationalizarea sa traiasca. Asta e noul sport.

Asa cum ziceam, halal capitalism si free market, nici macar aparentele n-au mai ramas. Noi sa fim sanatosi, sa le putem "nationaliza" pe toate si apoi sa vedeti ce bine o sa ne fie la... depozite... :-)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

7 comentarii:

  1. Ce mi se pare periculos este ca practica asta a devenit socially acceptable, sau mai bine zis politically acceptable, nu pare sa mai poarte stigma de acum un an sau doi, cand un bailout era privit ca un eveniment de exceptie.

    Am scris si eu recent despre bailout-uri si despre riscul sistemic.

    Cat priveste situatia bancilor, cel putin in Romania, lipsa unei legi a falimentului personal o sa asigure ca pierderile vor ramane in mare parte in ograda datornicilor.

    Executarile silite nu sunt nici in iteresul bancii, care nu-si mai poate recupera creanta integral din vanzare, nici in interesul proprietarului, care garanteaza cu toate bunurile pe care le detine.

    Spre deosebire de SUA, unde majoritatea intra in default pt. ca nu le mai convine sa plateasca, la noi o sa fie executati numai cei care au ajuns in sapa de lemn.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, lumea s-a "obisnuit" deja cu bailouturile generalizate. Dar cand citesti un titlu de genul asta, parca intelegi altfel cum stau lucrurile:

    Austria a nationalizat o banca cu active de 43 mld. €, adica jumatate din sistemul bancar romanesc

    Bancile austriece ar rezista unei noi recesiuni. Primele sase banci austriece isi vor putea mentine rata capitalului de baza Tier 1 peste pragul de 6% pana la sfarsitul anului viitor in cazul unei recesiuni globale in forma de "W", potrivit testelor de stres derulate de banca centrala a Austriei.

    De aici se desprind doua idei:

    1. Ca e tot mai clara povestea cu asa-zisul W, chiar si pentru cei cu ochelari de cal. De fapt unii stim ca adevarata recesiune abia incepe.

    2. Ca baietii astia sunt incurabili. Adica falimentam si nationalizam in draci, dar ne "mandrim" ca avem scoruri bune la testele de stres. Si ratinguri AAA pe linie, exact ca Lehman inainte de colaps.

    RăspundețiȘtergere
  3. hehe... tare chestia asta cu formele recesiunilor. sa inteleg ca ceea ce urmeaza este defapt un L foarte inalt si lung :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cam offtopic, revenind la povestea cu aur si ferme:
    Food inflation

    RăspundețiȘtergere
  5. Gab - cred ca e de fapt un M daca tot o luam pe litere. Adica am umflat bule ca nebunii in ultima vreme, iar cand s-au spart am incercat sa pompam ca disperatii. Urmeaza acum sa revenim cu picioarele pe pamant... :)

    MadMax - mersi de link, din pacate asta e doar inceputul, inflatia serioasa nu ne-a lovit inca. Norocul romanilor este ca au fost obisnuiti cu greul si nu au uitat inca ce inseamna sa te descurci singur atunci cand sistemul te lasa balta. Eh, noi sa fim sanatosi, ca om trece cu bine si peste asta... ;-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ati vazut ca a mai fost nationalizata o banca austriaca luni, Hypo nu situ cum. Falimentele astea vin in grupuri.
    Nu degeaba le-a scazut bursa cu 72% in timpul crizei asteia. Mai aveau putin si ne ajungeau si pe noi :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Cristina, despre "Hypo nu stiu cum" am vorbit ieri o gramada.

    Si cu 3 posturi mai sus e un citat care zice ca "Hypo nu stiu cum" valora cat jumatate din sistemul bancar romanesc.

    Rog mai multa atentie pe viitor...

    RăspundețiȘtergere