vineri, 4 decembrie 2009

Linkuri diverse

Cum in ultima vreme am fost prins cu alte articole si diverse activitati, am uitat sa mai adaug lista obisnuita de linkuri sau stiri aparute in ultimele zile. O parte sunt sigur ca le-ati aflat deja din alte surse, dar nu stica sa le recapitulam nitzel.

Raliul la burse si la aur a continuat in ciuda stirilor din Dubai. De fapt povestea asta e old news. Inca din ianuarie unii explicau ca soriceii incep sa paraseasca corabia: Masini abandonate in Dubai Pe vremea aia, multi erau inca pasionati de situatia "imobiliarelor" locale si mai putin de stirile internationale. Stiu ca "sursa" nu e cea mai grozava, dar avand in vedere si discutia pe care am avut-o zilele trecute, poate unii vor gasi totusi niste semne de intrebare in acest articol:

Creditorii au respins cererea Dubai World de amanare a platii datoriilor
Atitudinea creditorilor [ mari banci europene ] pare ciudata, cel putin la prima vedere. Orice specialist in colectarea debitelor, stiu , elementarium, faptul ca experienta arata ca daca nu pasuiesti debitorul, daca nu analizezi capacitatea lui de a isi achita restantele, exista riscul sa nu mai incasezi nimic. la executare silita toata lumea pierde si acest lucru l-au experimentat bancile in Romania; Daca insa este vorba de altceva, si anume de a intentia bancilor- creditori de a puna mana pe activele finantate... Practic, mai in gluma mai in serios putem spune :

- le-au furat petrolul prin starpirea rasei si prin razboaiele deschise in inima lumii arabe
- le-au luat banii, prin construirea luxului extrem si incurajarea unor planuri megalitice
- le vor la si luxul, prin licitarea zgarienorilor si a minunilor construite in Dubai World la preturi imfime...
- arabilor li se va spune ca nu trebuie sa dispere pentru ca ... vor ramane cu Camila
Oricum, daca e sa vorbim de pierderi, cele 60 miliarde din Dubai sunt nimica toata pe langa sutele sau chiar miile de miliarde invartite de "Fraudie Mac" and "Phoney Mae":

My God, There Is A Wise Government
Fraudie and Phoney were running with leverage ratios of anywhere from 80:1 to 200:1, depending on how you computed it. At 80:1 you need just a bit over a 1% loss to go bankrupt, and at 200:1 you need only a 0.5% loss.
Spuneam ca aurul a continuat raliul, depasind un nou record absolut de 1225 USD uncia ieri. Azi se pare ca a luat o mica pauza de relaxare. Dar romanii incep sa prinda si ei miscarea:

Febra aurului: 200 de romani au cumparat lingouri de aur de 750.000 de euro
Circa 200 de clienti au cumparat 25 de kilograme de aur, in valoare de circa 750.000 de euro, in mai putin de doua luni de la Piraeus, singura banca locala care ofera acest serviciu.
Tot apropo de aur si povestea cu tungstenul am mai gasit intre timp cateva informatii. Un articol ceva mai "sceptic" aici: Is the dollar as "good as tungsten" ? Si un forum de discutii aici: Tungsten Salted Gold - Investment scam of the century ?

Pe plan international mai avem doua exemple interesante. Primul e despre cum se poate intari monopolul statului asupra finantelor tarii. Adica ce inseamna sa-ti bati joc de proprii cetateni:

Coreea: denominare plus confiscare nu înseamnă revalorizare
Ce a făcut statul nord-coreean? A tăiat două zerouri de pe bancnote şi a decretat că vechile bancnote nu mai au putere circulatorie, ele trebuind să fie schimbate în bancnote noi dar, atenţie, doar în limita a 100 000 de woni pentru fiecare familie. Cu alte cuvinte, a confiscat economisirile multor oameni care reuşiseră să îşi ridice nivelul de viaţă profitând de înmugurirea pieţei libere sau de afacerile derulate pe piaţa neagră.
Al doilea exemplu e undeva la polul opus. Arata ce se intampla cand statul cedeaza si renunta de tot la acest monopol. Dupa o perioada de inflatie galopanta ce a adus Zimbabwe la statutul de legenda sinonima cu hiperinflatia, acum economia functioneaza pe baza unor monede independente de vointa politica locala:

Zimbabwe: A Fresh Start

It is now a country without a functioning Central Bank and without a local currency that can be produced at will at the behest of politicians. Since February 2009 there has been no lender of last resort in Zimbabwe, causing banks to be ultra cautious in their lending policies. The US Dollar is the de facto currency in use although the Euro, GB Pound and South African Rand are accepted in local transactions.

Price controls and foreign exchange regulations have been abandoned. Zimbabwe literally joined the real world at the stroke of a pen. Money now flows in and out of the country without restriction. Super market shelves, bare in January, are now bursting with products.

Acestea fiind spuse despre ce poate face in final inflatia, aviz amatorilor:

Profitati de cotatiile electorale ale leului
Investitorii straini s-au indragostit brusc de leu inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Dragoste care ii cuprinsese daca va amintiti si inainte de alegerile parlamentare din 2008, dupa care cursul a cazut in cap la 4 lei/euro pana la sfarsitul anului. Sa spunem ca este vorba acum doar de precuparea BNR pentru confortul financiar temporar al votantului autohton? De o mica specula a bancilor romanesti incurajate prin pasivitate de BNR, care sa coboare cursul pentru a profita apoi de cresterea de rigoare?
Dar cel mai tare articol din lista de azi cred ca e urmatorul. Mai tineti minte cand va indemnam sa urmariti filmuletul despre Letonia de AICI ? In special partea a treia in care Michael Hudson explica ceea ce inseamna de fapt sa aderi la UE. Sa aderi la un sistem colonial pe post de provincie, de unde vesticii iau materii prime si isi desfac marfurile. Ei bine, tot vorbeam noi de conspiratii saptamana asta. Lasand la o parte "valoarea" autorului si faptul ca jumatate din partea despre RON e identica cu articolul lui Cristian Dogaru, povestea suna frumos:

Piata imobiliara romaneasca, se va prabusi in 2010
In vreme ce romanii sunt hipnotizati de campania electorala, se trag sforile de catre grupurile financiare care se pregatesc sa cumpere activele majore ale tarii, in regim de solduri. O sa va invit sa urmariti o discutie purtata de mine cu un bancher, pe tema scenariului pentru 2010, si o sa va las sa trageti concluziile. Nu conteaza banca unde lucreaza acest om, ci pur si simplu, strategia ampla, pusa la cale peste capetele noastre, care par sa nu se mai dezlipeasca de manipularile si circul campaniei electorale.

Totul legal, profitand de naivitatea generala, de ternele lupte politice si de tot acest context romanesc , care din 2006 lucreaza pentru noi si in interesul nostru. Iata ca ieri euro era deja la 4,21 lei. Stirea de la TV suna asa : moneda nationala se apreciaza pe fondul interesului investitorilor straini pentru leu. Ma amuza extrem de mult, analistii financiari romani care isi dau cu pararea intr-un fel care pur si simplu ne face jocul si planul mai facil. Si iti jur ca nu-i platim. Nu pe toti.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu