Cum deosebim o bijuterie autentică de un fals?
Din cauza numărului mare de reclamaţii, dar şi pentru a veni în sprijinul cumpărătorului, reprezentanţii ANPC recomandă consultarea "Ghidului cumpărătorului de bunuri din metale şi pietre preţioase", disponibil pe site-ul instituţiei.
Titlul metalului
Titlul metalului reprezintă proporţia de metal preţios fin conţinută de o bijuterie, exprimată în miimi.
În România, titlurile legale sunt următoarele:
* pentru aur: 375‰; 500‰; 585‰; 750‰; 833‰; 900‰; 916‰ si aur fin 999‰;
* pentru argint: 750‰; 800‰; 875‰; 916‰; 925‰ si argint fin 999‰;
* pentru platina: 950‰;
* pentru paladiu: 950‰.
O terminologie mai veche este uneori folosită pentru a simboliza titlul aurului şi foloseşte ca unitate de măsura karatul, prescurtat Kt. sau K. Astfel, aurul fin, marcat 999‰, mai este descris ca aur de 24 Kt., ceea ce înseamnă că din 24 de părţi ale unui întreg, toate 24 sunt aur fin.
Pentru un obiect din aur de 14 Kt, 585‰, de exemplu, numai 14 părţi sunt aur fin, restul de 10 părţi, până la 24, fiind constituite din alte metale aliate.
Pentru ghidul complet in varianta originala puteti vedea varianta de pe site-ul ANPC: http://www.anpc.gov.ro/anpc/anpcftp/ghid_bijuteri.pdf
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
In Romania nu ai de unde sa cumperi la preturi rezonabile.
RăspundețiȘtergereCea mai buna varianta sunt site-urile straine renumite (gen CoinInvestDirect), care livreaza prin curier in cateva zile. In plus, scapi si de grija tzepelor pe care le poti primi pe plaiurile mioritice.
PS: daca aveti $4 milioane si nu stiti ce sa faceti cu ei, au si item-uri exotice gen moneda de 100Kg cu puritate 99999/100000
Gasesti la preturi rezonabile bijuterii la casele de amanet sau la ocazie. Iar acestea sunt mai usor de valorificat decat lingourile. Stiu ca "investitiorii adevarati" prefera lingourile, dar omul de rand e mai reticent la asa ceva.
RăspundețiȘtergerePentru cei care achizitioneaza bijuterii la ocazie recomand verificarea lor la o bijutierie sau chiar la BNR inaintea achizitionarii. Dureaza putin si este ieftin, fiind cea mai simpla metoda de a evita problemele.