miercuri, 9 decembrie 2009

Despre banci, din nou cu dragoste

Stiti deja ca de cateva zile Grecia face cap de afis in mass-media oficiala:

Grecia, la un pas de faliment
Considerata cel mai bun exemplu de integrare financiara din Europa, Grecia s-ar putea dovedi unul dintre cele mai mari esecuri ale Uniunii Europene, deficitul bugetar imens amenintand sa provoace o noua criza in zona euro. Pe scurt, acesta a mintit in legatura cu gravitatea situatiei sale fiscale. In martie, au spus ca au probleme, dar nimic ce nu ar putea fi gestionat. Comisia Europeana a estimat, la acea data, un deficit bugetar de peste 3% din PIB (limita permisa de uniune), pentru 2009, si de 4% pentru anul viitor.

Nimeni nu a fost pregatit pentru a infrunta cifrele adevarate. In octombrie, CE si-a schimbat prognoza, spunand ca tara din sudul Europei va avea un deficit de 12,7% in acest an si de 12,2% in 2010.
Ei nimeni ? Cine spunea oare inca din primavara sa aveti putintica rabdare ? Si sa fiti atenti la situatia din Grecia ? Unde ? Chiar aici: Bancile grecesti si clientii naivi. Sau aici: Probleme interne ale Greciei. Si aici: Cei 3 care au speriat vestul - EE.

Ne mai miram in cazul asta ca Greciei i-au fost reduse ratingul de tara si are probleme cu bancile ? Nu ne mai miram. Stim deja ca agentiile de rating sunt in urma rau cu stirile:

Fitch reduce ratingurile a cinci banci elene, prezente si in Romania

Agentia Fitch a redus ratingul a cinci banci din Grecia, toate fiind prezente cu subsidiare si in Romania, la numai o zi dupa ce a scazut si ratingul de tara.

Fitch a aplicat masuri similare pentru bancile comerciale National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Efg Eurobank Ergasias si Piraeus Bank. Potrivit institutiei, revizuirea in scadere a avut loc din cauza abilitatii Guvernului elen de a mentine nivelul de sprijin financiar pentru banci, in ciuda promisiunilor ca va face acest lucru.
Stiu ca Cinteza se face iar de ras, la fel cum o facea anul trecut cand nega criza din Romania:

Nicolae Cinteza (BNR): "Nu cred ca vor exista falimente ale bancilor, in 2010"
Indicatorii de prudenta cred ca vor avea oarece caderi anul viitor, dar nu vor exista falimente. Primele 6 luni ale anului viitor vor fi decisive pentru sistemul bancar, a mai spus acesta. "Cel mai mare risc, in opinia noastra, ramane riscul de credit" a declarat oficialul BNR.
Ei lasa, ca daca e sa pice nu pica doar una. Mai ales daca e o banca cu cota mare de piata, poate declansa un domino frumos. Grecii sunt si asa in prag de faliment, nu mai au nevoie de ajutorul nostru. Austriecii se bat cu ei pe primul loc pentru prima banca falimentara in Romania. Ar fi picat ei de luni bune, dar nu i-a lasat FMI-ul. Deja nu ne mai miram cand citim asa ceva:

BNR a salvat profitul băncilor
Banca Naţională a modificat regulamentele bancare, ajustând provizioanele pe care trebuiau să le constituie băncile comerciale pentru crediteleacordate. Astfel, instituţiile de credit au raportat la finele lunii septembrie un profit de 679 milioane lei.

“Suma dedusă, adică neprovizionată, a fost în septembrie de 2,4 miliarde de lei. Adică, diferenţa dintre expunerea ajustată şi cea neajustată, cea anterioară modificării de regulament, a fost mai maredecât profitul obţinut de băncile comerciale”
E tot mai clar ca daca BNR lasa in pace provizioanele sau RMO-ul iesea nasol. Daca FMI nu le dadea bani pentru sustinerea cursului la RON, roboteii nu mai plateau ratele. O luau la vale austriecii sau grecii care sunt in zona euro. Dar stati relax, la fel ca noi, Grecia este si ea "too big to fail". Va fi impinsa de la spate si "ajutata" mai de buna voie, mai cu de-a sila. La fel ca si in cazul nostru sau al altora. Cel putin atata timp cat vor mai exista FMI, BM si FED. Adica nu prea mult, din fericire... :-)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

2 comentarii:

  1. Ce crezi ca se va intampla cu leul in anul care vine ?

    RăspundețiȘtergere
  2. La anul va fi mai ceva ca anul asta: numai lapte si miere... :)

    Uite ca incepe sa se recunoasca oficial ceea ce unii spuneam de acum un an. Anume ca RON-ul era vai de mama lui daca nu-si baga coada FMI-ul sa ne "ajute" mai de bunavoie mai cu de-a sila. Nu are rost sa mai repetam ca o sa ne iasa pe nas acest "ajutor" ca si Letoniei daca nu o iau mai repede lucrurile la vale:

    Croitoru: Cursul ar fi fost azi la 6 lei/euro fara acordul cu FMI

    Cursul de schimb ar fi ajuns la un nivel de 6 lei/euro daca Romania nu avea acordul cu Fondul Monetar International, a declarat miercuri, intr-o dezbatere pe tema crizei, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

    El a explicat ca la FMI au fost facute studii despre intrarile masive concomitente de capitaluri, asa cum s-a intamplat in mai multe tari in perioada 2002-2008 dupa criza din Uruguay, iar la BNR se stia ce va urma cand aceste intrari concomitente de capitaluri inceteaza.


    Gura pacatosului...

    RăspundețiȘtergere