luni, 14 decembrie 2009

Stirile bune se inmultesc

Va reaminteam acum cateva zile despre cursa dintre austrieci si greci de care discutam in primavara. Stiti voi care...

Ei bine, nici nu reusisera grecii sa o ia nitzel inainte, ca austriecii nu s-au lasat mai prejos si au replicat puternic. Stirea zilei de azi vine sa mai echilibreze un pic scorul. E vorba de Hypo Group Alpe Adria care a capitulat si urmeaza sa fie nationalizata. Banca este a sasea ca marime in Austria si declara la finalul lui 2008 bunuri in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro. Adica de vreo trei ori mai mult decat are BCR care este in prezent cea mai mare banca din Romania.

Austria: Banca Hypo Group Alpe Adria a fost nationalizata
Josef Proell a vorbit de "una din cele mai dificile situatii din sectorul bancar din Austria" dupa ce a anuntat presei decizia autoritatilor de la Viena de a nationaliza in intregime Hypo Group Alpe Adria, care avea nevoie in mod imperativ sa gaseasca 1,5 miliarde de euro pentru a-si indeplini obligatiile legale in materie de fonduri proprii.

Fostul actionar principal de la HGAA, banca publica bavareza BayernLB, care in anul 2007 a preluat un pachet de 67,08 procente, si ceilalti doi actionari asiguratorul austriac Grazer Wechselseitige (20,48 procente) si autoritatile provinciei Carinthia (12,42 procente), au anuntat ca sunt de acord sa injecteze peste un miliard de euro la salvarea bancii cu probleme. De asemenea, la sfarsitul unor intense negocieri, primele trei banci din Austria, Raiffeisen, Bank Austria (Unicredit) si Erste Bank, au acceptat duminica seara sa acorde credite in valore de 500 milioane de euro cu conditia ca statul austriac sa preia HGAA.

Bancile din Austria au acordat credite de 200 miliarde de euro in Europa Centrala si de Est, iar Banca Centrala din Austria a estimat ca bancile austriece ar putea face fata unor pierderi de pana la 31 miliarde de euro de pe urma investitiilor in Europa de Est.

Austria Decides to Nationalize Hypo Alpe-Adria Bank
“It’s a disaster for BayernLB, but in my experience it can be expected that losses at Hypo Alpe-Adria will be even higher in one year’s time, so it’s good that BayernLB was able to draw a final line,” said Wolfgang Gerke, president of the Bavarian Center of Finance in Munich.
Situatia va fi pentru austrieci cu atat mai interesanta cu cat la noi anul acesta s-a evitat o devalorizare majora a RON cu "ajutorul" imprumuturilor de la FMI. Stim deja din declaratiile oficialilor BNR ca Euro ar fi putut ajunge la 6 RON fara aceste acorduri. Iar in acel moment bancile ar fi fost lovite puternic de valul de firme si persoane fizice care ar fi intrat in incapacitate de plata.

Nu va faceti iluzii, "pericolul" nu a trecut. A fost doar amanat si agravat. E suficient sa privim la Letonia care a tot fost "ajutata" in ultima vreme si o duce al naibii de "bine". O sa ne iasa pe nas acest "ajutor" daca sistemul nu va colapsa mai repede si va trebui sa rambursam "pe bune" tot ce am primit acum plus dobanda. Dar noi suntem optimisti. Doar n-om pica primii. Mai ales cand avem vecini ca ucrainenii sau grecii care sunt gata sa dea drumul la bulgarele ce a tot crescut in varful dealului falimentand inaintea noastra.

Ucraina a cerut FMI un imprumut de urgenta de aproximativ doua miliarde de euro

Standard Bank: Grecia si Irlanda ar putea parasi zona euro in 2011 din cauza unei situatii economice "intolerabile" | Ziarul Financiar

Daca ucrainienii sau grecii se codesc, putem invita oricand irlandezii. Care s-au gandit sa intre si ei in rand cu lumea si vor incepe de la anul programul rabla. Pentru a stimula consumul, evident. Chiar daca nu au neam de productie auto. Dar ce mai conteaza productia ? Bani sa fie, inflatia sa traiasca. O sa mancam hartie si o sa ne incalzim cu plastic. Atata timp cat avem bani ne permitem in continuare sa visam la partii de ski in desert: Autoritatile din Dubai primesc 10 miliarde de dolari pentru a plati datoria gigantului imobiiar Nakheel

V-am zis eu ca la ce euforie s-a creat Dubaiul va fi trecut cu vederea ? Uitati nationalizarile bancilor, uitati somajul si restul. Bursele sa creasca. Ce mai conteaza ca americanii sunt in gaura de tot cu sistemul de garantare al depozitelor: FDIC insurance fund closes quarter with $8.2 billion in debt. Ce mai conteaza ca spaniolii abia se descurca si ei: S T I R I - Spania, al doilea motiv de ingrijorare al zonei euro.

Cui nu-i convine nu are decat sa faca greva: Se pune de o noua greva la Raiffeisen?

Mda, trebuie sa-i intelegem si pe angajatii supusi unor presiuni imense in aceasta perioada dar si pe clientii care s-au saturat de serviciile tot mai slabe la costuri tot mai piperate. Ei lasa, ca nu mai avem mult de asteptat de acum. Vin ele falimentele cat de curand. Si se vor linisti atat angajatii cat si clientii in momentul respectiv. Vom avea cu totii mai mult timp liber sa ne recreem si sa ne reevaluam prioritatile... ;-)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

3 comentarii:

  1. Aveai dreptate. Austriecii nu se lasa.

    google translate se descurca, desi nu foarte grozav.

    http://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/528217/index.do?_vl_backlink=/home/wirtschaft/economist/526125/index.do&direct=526125

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, vad ca lista creste. Suntem cu ochii pe Volksbank.

    Nationalizarea e noul sport. Halal capitalism si free market. Nici macar aparentele n-au mai ramas... :-)

    RăspundețiȘtergere