Fastest Food Inflation Since Riots Means Milk Up 39%
Rice may surge 63 percent to $1,038 a metric ton from $638 on Philippine imports and a shortage in India, a Bloomberg survey of importers, exporters and analysts showed. The U.S. government says nonfat dry milk may jump 39 percent next year, and JPMorgan Chase & Co. forecasts a 25 percent gain for sugar.Asa cum am mai explicat, metalele pretioase, fermele si combustibilii sunt sugestiile mele pentru cazul in care sistemul financiar va intampina dificultati majore pe viitor. Cine are alternative mai bune este invitat sa le expuna.Am tot recomandat achizitia aurului FIZIC ca si moneda de tranzitie. In timpul crizei din anii 30 nemtii duceau banii de hartie cu roaba la magazin. Si atunci daca lasai roaba la usa, riscai sa gasesti banii pe trotoar si roaba furata. Aurul in schimb isi pastra valoarea. La fel cum a dovedit ca o face si acum in momentul in care lucrurile o iau razna: Hyperinflation Nation
Global food costs jumped 7 percent in November, the most since February 2008, four months before reaching a record, according to the United Nations Food and Agriculture Organization. Farm prices this year lagged behind copper futures that doubled and oil’s 57 percent increase.
In ultimul an aurul a tot crescut, cu mancarea vedem cum stam, doar combustibilii care au ramas un pic in urma. O fi avand vreo legatura cu faptul ca BDI a scazut cu 94% in doar jumatate de an ? Nu va lasati pacaliti. Petrolul il cumpara electronic doar cei care fac specula. Cine are o casa la tara si un tractoras, poate stoca combustibili necesari macar unui sezon agricol pentru cazul in care importurile ar putea avea de suferit o perioada.
Intr-adevar nu putem deveni toti agricultori. Varianta cu ferma era o alternativa pentru cei care aveau disponibili cateva zeci de mii de euro si ar fi putut face ceva util cu ei, decat sa-i piarda la burse. Din pacate unii au uitat mult prea repede vremurile in care un salam, un pachet de unt sau un kilogram de zahar erau greu de gasit, iar banii nu aveau prea mare valoare.
Cine cumpara acum terenuri agricole la noi, e foarte posibil sa nu vada asta ca o "investitie" asa cum o inteleg unii in acest moment. Multi cand aud de asa ceva, li se aprinde brusc in cap un beculet pe care scrie BULA. Este efectul fenomenului din imobiliarele ultimilor doi ani. Care s-a transformat intr-o obsesie pentru anumite persoane ce vad acum bule si baloane peste tot in jurul lor. Eu am tot incercat sa subliniez diferenta intre "investitie" si "asigurare" dar lumea pricepe greu si uita repede.
Lucrurile devin si mai interesante cand auzi ca apar la noi tot mai multi cumparatori de terenuri agricole din Italia sau Anglia. Probabil ca cineva acolo sus le-a soptit si lor ca e bine sa ai un teren agricol undeva, iar in Romania sunt destul de ieftine. Desi unii se intreaba ce le mai trebe "astora" cand deja s-au mai ars cu bula noastra imobiliara o data.
Ei bine, eu cred ca vom vedea si multi din romanii plecati acum la lucru in tarile respective revenind in tara in urmatorii doi ani. Am multi prieteni care au ales aceasta varianta in momentul in care li s-a parut ca nu mai au o nici o alta sansa. La randul meu am locuit si am lucrat atat in Bucuresti cat si in afara tarii, dar in final am decis sa raman in orasul natal. Spun asta pentru a dovedi ca nu vorbesc fara sa pricep cum stau lucrurile.
Sa nu ma intelegeti totusi gresit cand spun ca se vor intoarce. Nu vor veni capsunarii pentru a ne inunda cu euroi si a cumpara terenuri cum cred unii. Din contra, se vor intoarce aici pentru a nu muri de foame pe acolo. Ce poti sa faci intr-o tara in care nimic nu mai functioneaza in momentul in care sistemul financiar e pe butuci ? Cand realizezi ca esti de fapt intr-o tara straina, iar familia si prietenii care te-ar putea ajuta sunt acasa ?
Nu va vine sa credeti ca vom trai ziua in care Anglia sau Italia vor deveni zone mai putin dezirabile decat Romania, nu-i asa ?
Well... just wait and see...
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
:-) Sa vezi cum o sa taie englezii porcul in stilul nostru neaos peste vreo 20 de ani pe la Lehliu.
RăspundețiȘtergereMda, vor avea de invatat cate ceva de la noi, desi cu taiatul porcului ma indoiesc... :-)
RăspundețiȘtergereDeocamdata mai este teren si la ei, dar agricultura e total dependenta de infrastructura. Pe noi tocmai subdezvoltarea si ritmul anemic in care am implementat reformele in acest domeniu s-ar putea sa ne ofere acum un avantaj.
La ei totul e bazat pe exploatare mecanizata, pe suprafete mari, in mod eficient. Dar cu un flux precis care depinde in mod critic de asigurarea combustibililor, logisticii, a cashflow-ului si de capsunarii care lucreaza pe maruntis.
La noi treaba e mult mai relaxata, oamenii sunt obisnuiti sa se descurce singuri, sa nu astepte nimic bun de la stat sau marii procesatori, ba chiar din contra.
Varianta cu ferma necesita sute de mii sau milioane de euro. In plus iti trebuie logistica, cunostinte despre agricultura, terenuri etc.
RăspundețiȘtergereE o varianta viabila numai in cazul incare ai sume mari de investit sau daca te ocupi personal de tot.
O alternativa mai buna, daca nu ai capital mare, este sa investesti in companii care produc ingrasaminte (NYSE:POT) sau care detin terenuri agricole (NASDAQ:CRESY).
PS: intr-adevar, exista acum un "consens" in ceea ce priveste imobiliarele, la fel cum exista un "consens" si in 2007, numai ca in directia opusa :-)
Investitorul - n-ar strica sa vezi un pic ce spuneam aici: Aur, ferme si petrol
RăspundețiȘtergereFermele pot reprezenta generic orice de la o simpla casuta la tara cu o sera de legume si cateva gaini pana la o adevarata ferma cu utilaje si dotari de ultima ora. Fiecare dupa buget, dupa posibilitati si dupa dorinta de a face o mica asigurare pentru el, familia lui sau pentru a oferi un sprijin si altora in momentele de cumpana care vor urma. Altii vor investi evident in agricultura pur si simplu pentru profit si pentru a nu-si pierde banii la burse sau in falimente bancare, asa cum o face si Jim Roberts.
Din nou subliniez, atentie la diferenta intre investitie si asigurare. Sfatul meu este in principal pentru cei care NU urmaresc doar profitul.
@investitorul
RăspundețiȘtergereUneori in viata unii prefera... bara.
Clociada a fost un joc global cu o singura runda.
"Consensul" e constientizarea "ca casa" e un spatiu mai mult sau mai putin imputit in care locuiesc bipezi... nu e ... investitie. Abia incep sa sparga buloacele din Canada si Australia... trepanajul se duce, iar in Romania va fi macel... oooo... da. :)