vineri, 21 august 2009

Alternative monetare - intrebari

In ultima vreme numarul celor interesati de eventualele alternative financiare e in continua crestere. Pe diverse bloguri, in comentarii, pe forumuri, incep sa apara tot mai multe persoane care isi pun aceeleasi intrebari pe care mi le puneam si eu la inceputul acestei serii: ce va urma DUPA ?

Cum va decurge scenariul in final ? Vom avea deflatie ? Apoi vom avea inflatie ? Se va reusi stergerea datoriilor inimaginabile fara o deflatie majora si inghetarea sistemului ? Sau se va reusi plata lor fara o inflatie majora si reducerea banilor la hartie igienica ?

Banii de hartie pe care ii avem acum vor disparea brusc odata cu pierderea increderii oamenilor in banci si stat ? Ori vom asista la o trecere treptata catre un nou sistem ? Care va fi acest nou sistem ?

Va fi oare pastrat in linii mari un sistem asemanator cu cel actual, prin inlocuirea dolarului cu SDR ? Va fi acest sistem la fel de "virtual" si incontrolabil sau vom reveni la o moneda legata de aur cu RMO 100% asa cum sugeram aici ?

Vom avea o descentralizare si o gramada de monede locale ca alternativa ? Vor fi acestea raportate la banii de hartie sau la alte bunuri ? Va exista o moneda inter-regionala care sa faca legatura intre ele ?

Cine poate indeplini acest rol ? Sa fie metalele pretioase ? Cum putem combate atunci inflationarea prin extractie sau prin productie artificiala ? Cum putem echilibra balanta productiei de moneda avand in vedere distribuitia neuniforma a acestora pe planeta ?

Ar putea fi energia o solutie ca element de referinta ? Am putea avea o economie bazata pe schimb si eliminarea totala a monedei ? Ce fel de "economie" va fi aceasta si cum ar putea functiona la nivel global ?

Vom reusi apoi dupa ce rezolvam problemele financiare, sa le rezolvam si pe cele energetice ? Dar pe cele de resurse ? De poluare si demografice ? Se va schimba mentalitatea oamenilor si modul in care isi trateaza acestia planeta si semenii ?

Sunt intrebari la care tot mai multi vor trebui sa se gandeasca din ce in ce mai des de acum incolo. Cati sunt oare in stare sa inteleaga aceste intrebari dar mai ales cati vor sa si le puna ? Care e cea mai buna varianta si cand vom gasi oare raspunsul corect ?

Eu voi continua sa le pun si sa sugerez raspunsuri macar la o parte din ele. Si sa privesc mereu dincolo de acest nivel superficial numit economie. Pentru ca banii nu tin de foame. Si nici de cald. Si asa cum se zice, nici nu aduc prea multa fericire... :)

5 comentarii:

  1. Salut,sunt un investitor privat pe bursa si as dori sa schimb pareri si analize cu alti investitori de tip"value"si"growth".Am ales aceasta strategie de investitie deoarece este cea mai profitabila pe termen lung.Multa bafta tuturor!GABRIEL FANARU-gabrofan@yahoo.it

    RăspundețiȘtergere
  2. Demographics show that we are entering a battle between young and old. I call it the "Age War." The young want to hang onto their money to grow their families, businesses, and wealth. The old want the tax and investment dollars of the young to sustain their old age.

    This war is not coming...it is upon us now. This is one of many reasons why I remain cautious and say, "The worst is yet to come."


    "Preparing for the Worst" by Robert Kiyosaki

    http://finance.yahoo.com/expert/article/richricher/184720?ref=patrick.net

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut articolul pe blogul lui Chris parca. Demografia e o o buba care se bate cot la cot cu energia pentru primul loc in ce priveste problemele actuale ale omenirii.

    Ambele au solutii, desi multi nu le pot accepta inca. Va mai trece un pic de timp pana ce lumea va deschide ochii si va intelege ca economia nu e decat o fatada trista a civilizatiei noastre si nu temelia ei, asa cum cred unii.

    Din cartea lui Kiyosaki de care vorbeam AICI citisem vreo 5 capitole, dar o sa mai intru nitzel sa vad ce-a mai scris intre timp.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alternativa este orasul de tip Mondragon. Cu produse free, fara bani. In mmomentul in care tehnologia va ajunge la nivelul de a inlocui munca in agricultura si in constructii practic va disparea sclavagismul si implicit si pacalirea sclavilor cu bani de a face aceste munci. Evident ca in acel moment nu mai ar fi nevoie de bani.ci simpla apartenenta la comunitate iti da dreptul de a consuma bunurile produse de ea

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow, acum am vazut ca ai luat la comentat toata seria de alternative. Apreciez interesul.. :)

    Chiar nu auzisem de orasul Mondragon si corporatia cooperatista de acolo. Imi aduce aminte de modelul Argentinian din The Take. Un pas important pentru a ajunge la ceea ce spui tu va fi si revolutionarea sistemului energetic.

    RăspundețiȘtergere