marți, 4 august 2009

Link-urile ultimelor zile - local

Asa cum spuneam, e timpul sa trecem un pic in revista noutatile ultimelor zile.

Incepem intai pe plan local, cu un articol interesant pe tema economica:

What Next?

Ce faci când ți se taie creditul și apare criza economică?

Înt
âi negi posibilitatea ca economia să poată intra în criză. Zici că economia e sănătoasă și solidă. Nici o grijă!

Când totuși criza a
pare, pretinzi că e doar temporară.Acorzi ajutoare. Faci planuri de salvare. Arunci cu banii.

Când criza se adâncește, începi să te împrumuți serios, pentru planuri faraonice de susținere a economiei. Unii zic că asta va duce la inflație. Alții zic că va duce la deflație. Alții zic că o să ne ia dracu pe toți. Alții zic că măsurile luate vor da roade și totul va fi bine.
Ideile sunt bune si seamana cu ce am tot vehiculat si noi pe aici in ultimul an. Intr-adevar, articolului ii lipseste o concluzie, dar inceputul e bun si autorul promite.

La fel ca si cel de aici:

Ne apropiem de insolvabilitatea globala
Se spune ca pentru a transforma o recesiune intr-o depresiune ai nevoie doar de un politician. De politicieni "capabili" nu duce lipsa nici o tara din lume, dovada fiind incapacitatea lor de a spune lucrurilor pe nume, sau de a avea un cuvant de spus in mersul afacerilor guvernelor lor. Guvernele sunt prizonierele intereselor financiare ale celor care dirijeaza creditul in economie.

Cel mai semnificativ e GRAFICUL prezentat in introducerea articolului, care arata o imagine clara a faptului ca "relansarea creditarii" a fost de un real succes in cazul sectorului public :)

Revenim apoi la partea energetica:

Rezervele de petrol se epuizeaza mai rapid decat estimarile initiale. Criza petroliera ameninta iesirea din recesiunea mondiala - expert IEA
Lumea se indreapta spre o catastrofa energetica care ar putea ingenunchea revenirea economiei globale, din cauza ca marea parte a campurilor petrolifere majore din lume au trecut de momentul de varf al productiei, avertizeaza un reputat economist in probleme energetice, citat de The Independent.
Teoretic omul are dreptate. Practic am tot promis ca o sa incep in curand o noua serie de articole pe tema legaturilor stranse intre economie si energie, pentru ca e mult prea mult de discutat pe tema asta decat am abordat aici in articolele pe tema Peak Oil.

Si ca de obicei, ce-i mai frumos lasam pentru la urma:

Miraculosul Mugur Isărescu în viziunea lui Emil Boc
Se iau 5 miliarde de la FMI şi se duc la BNR, BNR eliberează băncilor 5 miliarde din rezerva acestora. Guvernul ia cele 5 miliarde de la bănci cu o dobândă mult mai mare decât cea pe care o s-o plătească BNR la FMI. Domnule Emil Boc, cele 5 miliarde despre care vorbim o să fie cheltuiţi pentru personal majoritatea şi pentru investiţii o sumă mult mai mică.

Faptul că spuneţi că nu poporul român plăteşte împrumutul ci BNR mă lasă mut de admiraţie în faţa puterilor nebănuite ale Guvernatorul BNR. Sper că n-o să intre Isărescu în casă peste mine să-i dau partea mea din datorie şi dobânda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu