N-ar strica sa aruncam un ochi la intamplare pe cateva cifre ca sa ne putem face o idee mai clara asupra ordinelor de marime si sumelor de care discutam in ce priveste fondul de garantare. Datele sunt extrase tot din ultimul raport din 2008 pe care il mentionam si in articolul din primavara.
Asadar, in vara 2008 aveam:
- total depozite 244 miliarde RON adica aprox 60 miliarde Euro, incluzand bancile care participa la fonduri de garantare straine
- total depozite garantate de fondul romanesc 109 miliarde RON adica 26 miliarde Euro
- capitalurile fondului 0.9 miliarde RON = 0.2 miliarde Euro = sub 1% din totalul depozitelor garantate
- PIB-ul Romaniei de anul asta este de 460 miliarde RON = 110 miliarde Euro
Mihai spunea ca 15 miliarde euro ar fi suficient daca s-ar pompa in fondul de garantare pentru acoperirea a doua-trei falimente mai serioase. Uitam poate ca asta ar insemna vreo 15% din PIB-ul de anul acesta. Care de fapt e cu 8% mai mic decat anul trecut doar in teorie. Pentru ca in practica va fi de fapt cu vreo 19% mai mic. Asta daca euro ramane la 4.2, pentru ca riscam ca PIB-ul sa scada la 92 miliarde Euro in caz ca euro urca la 5.0 si Isarescu scapa pisica din sac.
Eu personal cred ca si 2-3 miliarde ar fi suficiente pentru a acoperi macar 10% din depozitele garantate fata de 1% de cat dispune fondul. Asta ar insemna cam 5% din totalul depozitelor. Luand in calcul varianta ca bancile care acum zic ca de fapt contribuie la fondul din tara de origine, o vor da la intoarsa cand se sparge buba.
Intrebarea care se pune este din nou aceeasi: ne permitem aceste 2-3 miliarde ? Dupa ce ca stam oricum deja cu mana intinsa la FMI pentru urmatoarea transa de 2 miliarde. Iar in primavara primele 5 miliarde le-am facut praf in cateva luni pentru sustinerea artificiala a cursului la Euro. Ne putem permite acesti bani fara a inflationa RON-ul, fara a taia salarii sau locuri de munca ? Fara a lua niste masuri drastice necesare dar evitate prin orice mijloace acum in plina campanie electorala ?
Si privind lucrurile de la un nivel mai sus, ce vor face FMI-ul si bancile internationale in cazul asta ? Nu cred ca vor asista pur si simplu la modul in care o tara amarata din estul europei destabilizeaza sistemul bancar grecesc sau austriac si de acolo mai departe pe cel mondial. Vor trebui sa gaseasca iar un mod de a mai pompa niste miliarde pentru proptirea sandramalei tot mai subrede care risca sa cada acum la orice bobarnac. Sa vedem ce "ajutor" vor mai inventa de data asta.
Iar in final inchei cu o observatie: ce-mi place cel mai mult la formularea lor este denumirea de "schema de garantare a depozitelor". Da, intr-adevar, e o schema. Ca si cea a creditelor sau a bancilor sau a cresterii la infinit a consumului si risipei. O schema piramidala. Cu un final din ce in ce mai aproape... :)
mda. aceeasi stare de spirit.
RăspundețiȘtergeretu uiti ca in Romania 1 sau 2 banci sunt romanesti.
Iar daca celelalte vor da faliment guvernului nu-i pasa pentru ca de asta se va ocupa tara de unde banca isi are originea.
Si mai sunt variabile pe care nu le-ai luat in considerare dar n-am timp si chef sa ti le expun.
Nu, nu uit ca multe din bancile romanesti nu sunt de fapt romanesti, tocmai aia era ideea pe care am tot repetat-o: Cei 3 care au speriat vestul - EE sau Imaginea de ansamblu
RăspundețiȘtergereAla a fost motivul pentru care FMI-ul ne-a impins de la spate cu "pachetele de ajutor" si ala e motivul pentru care Isarescu se chinuie sa tina artificial cursul la Euro cat mai jos.
Cifrele sunt extrase din raportul oficial al fondului de garantare asa ca singura posibila manipulare vine din patea lor nu a mea, eu n-am facut decat sa le reproduc.
Daca nu ai timp si chef, de ce mai stai sa-ti pierzi vremea cu lucruri de genul asta ? :)