miercuri, 5 august 2009

Banii de la FMI

Cei care sunt mai vechi pe acest blog si cu care ma intersectam pe forumuri la finalul lui 2008 isi mai aduc probabil aminte despre estimarile mele de atunci. Discutam despre un posibil curs la RON de 4.5 la inceputul verii si un 5.0 spre final de an in conditiile in care economia noastra era tot mai subreda si discutiile despre un eventual ajutor FMI nu incepusera inca.

Speram tot atunci ca acel "ajutor" sa fie evitat si ulterior am tot explicat de ce. Era vorba de conditiile introduse de cei de la FMI care au fost de-a dreptul superbe. Nu vorbesc de tinte gen deficit bugetar, ci de faptul ca BNR a micsorat RMO, deci de fapt a dat bancilor cam aceeasi suma de bani primita ca imprumut de la FMI. Iar pe la colturi s-a tot vorbit de o clauza care obliga statul sa preia creditele neperformante de la banci in cazurile de incapacitate de plata.

Asadar din primavara lucrurile au devenit tot mai evidente celor care mai sperau la o minima independenta a sistemului economic romanesc. Avand in vedere ca bancile din Romania sunt in proportie de vreo 90% straine, jocurile s-au facut evident spre binele lor. Si cum deja cei 5 miliarde de euro din prima transa au fost papati de BNR in tentativa de a pastra cursul RON la un nivel decent, acum multi se intreaba daca vom mai primi si a doua transa.

Lucrurile devin atat de transparente incat si pe forum sunt tot mai multi oameni care spun lucrurilor pe nume:
Pai solutia cu devalorizarea leului nu cred ca e o solutie,atata timp cat niste banci 90% din ele straine stiu ca au de recuperat niste bani de la populatie si nu putini.Numarul restantierilor la credite a crescut dramatic in ultimile luni.Un leu devalorizat in raport cu euro nu ar da altceva decat un "headshot" decisiv acestor banci.Si sincer...ce rau mi-ar pare Deci cineva nu o sa-i lase.Nu mai e ca in anii 90 sa nu-i traga nimeni de maneca cand se joaca cu leul.
Iar concluzia ? Concluzia este ca transa urmatoare de la FMI va veni, desi probabil cu niste conditii si mai "cool" decat prima. Si cand zic cool nu ma refer la chestii gen deficit si indicatori economici, ca alea oricum nu le-a respectat nici naiba. Ci la alte treburi gen reducere RMO, garantarea de catre stat a creditelor imobiliare sau alte soparle in genul celor bagate cu ocazia primei transe.

In plus, banii se dau mult mai usor acum si nu doar pentru ca e "criza". Ci si pentru ca se incearca o "inflatie" la nivel mondial pe care momentan reusesc sa o ascunda prin manipulari la bursa si la pretul anumitor indicatori-cheie, ajutati oarecum si de puternicul val deflationist cauzat de scaderea creditarilor. Asa ca daca toate valutele scad, raportul intre ele ramane acelasi, este exact principiul pe care se bazeaza SDR, adica "banii" FMI-ului.

E o chestie care se vrea extrem de perversa si cu care se mai incearca amanarea inevitabilului, ca de "revenirea" economiei mondiale la modelul de acum 3 ani e prea naiv sa credem ca va mai avea loc. Asa ca ne intoarcem la aceelasi lucru: pana lucrurile nu scapa de sub control la nivel international, faptul ca acum suntem sub "umbrela" bancilor straine are pe langa multimea dezavantajelor si unele avantaje.

Ne va scuti asta de un 5.0 la RON anul acesta ? Posibil, dar sa nu zicem hop prea devreme, ca in politica si in economia romaneasca nu trebuie sa-i subestimam pe cei care ne reprezinta acum la varf. Putem cel mult sa "ne bucuram" ca vom mai primi si noi ceva firmituri cat sa nu murim de foame si sa putem munci pentru a plati creditele si dobanzile si comisioanele si a mai perpetua nitzel profiturile, bonusurile si coruptia cat sistemul vechi e inca in picioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu