marți, 14 aprilie 2009

Alternative monetare - introducere

Ok, linkurile zilnice sunt haioase, dar e cazul sa revenim si la lucruri mai serioase. Asa cum promiteam, vreau sa discutam de corelarea intre economie si alte domenii. Iar trecerea o vom face treptat. Intai un pic despre ceea ce poate fi considerat moneda in ziua de azi.

Pentru ca lumea se invarte (inca) in jurul banilor. Bani de aur, bani de hartie, bani electronici, carduri de plastic, bani virtuali. Nimeni nu-si mai poate imagina astazi lumea fara bani. Fara o moneda, fara un etalon al valorii la care sa se poata raporta. De aceea orice discutie despre schimbarea sistemului actual trebuie sa aibe in vedere si acest aspect.

In zilele noastre baza o reprezinta banii de hartie. Buni, rai, chinuiti de inflatie mai mult sau mai putin, astia ii avem acum si cu ei defilam. De la RON la euro si la maretul dolar, moneda noastra de rezerva internationala. Care a reusit treptat sa se infiltreze si sa ia locul vechilor monede sanatoase.

Dar cu ce am putea inlocui monedele actuale ? Pentru a elimina furtul si inflatia care ne-au adus unde ne-au adus ?

Unii promoveaza intoarcerea la metalele pretioase, ca inainte de 1913. Altii sugereaza o moneda internationala gen SDR emisa de FMI si controlata la nivel mondial. China si Rusia au sugerat un etalon format din toate monedele actuale, in functie de puterea lor de cumparare. Aici deja putem incepe unele corelari cu un pic de NWO sau teorii "conspirationiste".

Tot mai des apare si ideea unor monede locale. Ale micilor comunitati, care sa le foloseasca la schimburi interne. Prin "privatizarea" emiterii de moneda. In ideea de stabilitate mai mare, control mai usor al masei monetare si furt mai mic prin scaderea birocratiei. Folosita in paralel cu una din celelalte metode pentru schimburile inter-regionale sau internationale.

Altii mai curajosi viseaza la un etalon energetic. Cu petrolul, electricitatea si carbunele drept referinta. Pentru ca nimic nu poate fi obtinut sau produs fara energie. Si astfel orice cost are oricum inclus deja in el aceasta valoare. Aici putem face mici corelatii cu Peak Oil de care vorbeam la inceputul acestui blog. Sau cu evolutia tehnologica si alternativele actuale. Si evident ar fi interesant de speculat ce s-ar intampla daca energia ar deveni intr-o zi gratuita... ;)

Iar in final avem "solutia finala" care inseamna renuntarea cu totul la moneda. Reintoarcerea la o varianta de troc intr-o forma sau alta. Eventual cu impartirea sau subventionarea pe scara larga a bunurilor "comune" si realizarea schimburilor pentru obtinerea celor "de lux". O lume bazata pe mai multa spiritualitate si mai putin pe materialism sau consumerism. Si cu inteligenta ca valoare de referinta pentru o viitoare "economie". Chiar si cu riscul unei mici inflatii... :)

Voi incerca sa fac o trecere treptata prin aceste variante. Sa lasam un pic imaginatia libera si sa vedem ce s-ar intampla in fiecare caz. Sa cantarim un pic cu bune si cu rele posibilitatile. Pentru ca in curand, s-ar putea sa fim pusi in fata unei asemenea alegeri.

Si ar trebui sa alegem in cunostinta de cauza pentru a evita repetarea caderii in aceleasi greseli sau manipularea in functie de diverse interese. Nu credeti ? :)

2 comentarii:

  1. Flavian, vad ca te indepartezi de subiect. Acum visezi o lume fara moneda? O sa fie asa cum am zis eu, moneda viitorului va avea la baza unitati energetice (specifi: energie electrica, nu petrol)

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiecare are dreptul sa viseze la ce vrea. Acum un an cati visau la falimente bancare, DOW la 6500 si apartamente la jumatate de pret ? :)

    Ba chiar si Dan cocheta la un moment cu ideea de reintoarcere la troc, iar el e mai "realist" ca mine, remember ? :)

    Tocmai de aceea vreau sa le iau un pic pe rand si sa-mi spun parerea despre toate. Si energie si troc. Si metale sau SDR sau monede locale.

    RăspundețiȘtergere