Asadar, baietii de la varf au si ei nemultumiri legate de sistemul actual. In care am mai aratat ca tranzitia s-a facut treptat de la un sistem relativ sanatos din trecut la un sistem bolnav actual, bazat pe dolar ca moneda de referinta internationala. Care da voie FED-ului american sa imprime bani intr-o veselie fara sa dea prea multa socoteala altora. Si treaba asta a mers cata vreme america avea o economie cat de cat sanatoasa bazata pe productie si exporturi de bunuri reale.
Dar in ultimii 20 de ani treaba a inceput sa se schimbe. Culminand cu bula din ultimul deceniu, in care principalul export facut de acestia erau dolarii. Ajungand astfel datori la tari cu productie reala, gen China, Japonia sau Germania. Si acuzandu-i apoi tot pe acestia ca nu consuma si chipurile ei ar fi de vina pentru criza asta, de parca consumul ar fi problema si nu productia:
Be Careful What You Wish For
What he fails to understand is that nothing can be bought that is not first produced. We cannot all just decide to spend our troubles away. It is only because the “offending nations” are producing surplus goods (meaning more goods than they are themselves consuming) that those goods are available to Americans. In McLaughlin’s America, and indeed Obama’s, we would all be standing around empty shelves with wheelbarrows full of worthless cash.
Asa le-a venit celorlalti ideea unei monede internationale independente de un stat anume. Adica SDR-urile sau DST-urile de care am mai discutat pe aici.
G20, FMI si inca un miliard de dolari pe gratis la rezerva BNR
Una dintre deciziile cheie luate la Londra cu ocazia G20 a fost ca FMI sa tipareasca 250 de miliarde de dolari (sub forma de DST - drepturi speciale de tragere (eng. SDR)).
Asta duce la cresterea rezervelor bancilor centrale, asa cum remarca si Daniel Daianu, in functie de cota la FMI a tarilor membre, in cazul Romaniei: 0.47%.
Deci rezerva BNR va avea automat o crestere de 1,175 miliarde de dolari (in DST), veniti practic din senin si fara obligativitatea de rambursare. Nu e rau.
Nu e rau ? Cand toti se inteleg sa inflationeze in acelasi timp si lucrurile devin de-a dreptul perverse ? Adica in acelasi timp este inflationat si RON-ul si Euro si dolarul. Deci omul nu simte diferenta cand se uita la cursul de la banca sau casa de schimb. Simte insa la piata, cand toate produsele s-au scumpit. Cu acelasi procent. Atat in RON cat si in Euro.Da, e mai corect decat sa profite doar guvernul american in timp ce restul lumii plateste. Dar pentru omul de rand tot furt prin inflatie se cheama. Intr-o forma mai ascunsa si mai periculoasa decat inainte.
G20 Authorizes Global Printing of Money Out of Thin Air
As I read it, there are about $250 billion in outright grants, $500 billion in loans, and $250 billion in Special Drawing Rights (SDRs). Given that none of the governments in question, except China, have that kind of money lying around, the $250 billion in grants and $500 billion in loans will have to be printed out of thin air.
More worryingly was the authorization to create $250 billion SDRs out of thin air. Usually described as a "synthetic currency", they are nothing more than a type money created out of thin air, but one without any particular association to any given country.
Think about that for a minute. SDRs are being printed out of thin air by an institution that does not have any particular taxing power over the productive output of any particular nation. What does this sort of money mean? What exactly is it?
Deci FMI era pana acum un fel de banca internationala. Lua bani imprumut de la tarile cu rezerve mai mari si dadea la alea amarate. Cu dobanda si conditii evident. Apoi cand primea inapoi fondurile, isi opreau comisionul si tot asa.
Pana le-a venit ideea cu SDR-urile. Adica un fel de bani proprii, fara nici un suport real. Dar foarte buni la produs inflatie cum le place celor de sus. Pe tot globul, nu doar la americani care aveau pana acum dolarul ca moneda de rezerva internationala. Si erau sigurii care puteau imprima la greu fara sa-i traga nimeni de urechi. Pana acum... :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu