marți, 31 martie 2009

Link-urile zilnice

Si cum ati vazut ca mie imi place ca lucrurile sa mearga cate trei, mai pun si acest topic cu linkuri inainte sa continui cu articolele obisnuite.

Este doar un scurt rezumat al articolelor citite in ultimele 24 de ore, ca sa va faceti o idee de unde imi culeg informatiile pe care incerc apoi sa le concluzionez intr-o forma cat mai scurta aici. Mda, stiu ca articolele mele sunt mai lungi decat media obisnuita pe bloguri, dar pe bune ca eu de obicei incerc sa le sintetizez cat pot... :)

Asadar:

Closer Than I Thought?

Russia backs return to Gold Standard to solve financial crisis

Russia, China cooperate on new currency proposals

China and Argentina in $10bn deal

Washington's banks under stress

Munchau: Banks Sinking Faster Than Governments Are Bailing Them Out

Welcome to America, the World's Scariest Emerging Market

The Quiet Coup

Recession Puts a Major Strain On Social Security Trust Fund

Auto Company Plans Rejected by Task Force

Auto bankruptcy: What it means

Do or die for GM and Chrysler

Obama to Detroit: Restructure or else

GM CEO resigns at Obama's behest

Jim Rogers the Dollar is Doomed

Why the Meltdown Should Have Surprised No One

South Park - 13x03 - Margaritaville - Trilulilu Video Animatie

G20: Europenii nu vor ceda presiunilor SUA, care cer adoptarea unui nou plan de relansare economica

Sarkozy ameninta ca va parasi lucrarile reuniunii G20 de la Londra

Gordon Brown: Liderii G20 vor pune la punct reguli privind remunerarea bancherilor

Londra inainte de G20

Falsificatorii de Bani(sau Moartea Bancilor)

Istorie si Utopie

Marirea si decaderea sistemului bancar american

Să-l ajutăm pe Renderman

Ce le-a făcut Statul banilor noştri?

Computergames Forum

Softpedia forum

Hotnews forum

Chris Martenson

Mda, cam astea au fost linkurile vizitate de ieri dimineata pana azi :)

Unele mai optimiste, altele mai pesimiste, unele mai corecte, altele mai manipulate. Dar iti cam poti face o idee despre situatia economica daca treci zilnic printr-un calup mai mic sau mai mare de stiri in felul acesta. Mai ales ca poti compara in timp real variante diferite ale aceleiasi povesti si-ti poti face mai usor o imagine de ansamblu cat mai apropiata de adevar.

Din acestea incerc sa selectez ce mi se pare mai relevant si la 2-3 zile sa aleg un subiect pe care sa-l dezbat mai pe larg. In functie de ce mi se pare mai oportun sau mai interesant la momentul respectiv.

Articolele urmatoare, asa cum am promis, cateva detalii despre G20-ul care incepe maine, SDR si alte monede alternative.

Metamorfoza datoriilor

Azi a fost ziua citatelor.

Asa ca mai adaug inca un colaj excelent facut de Astor pe forum AICI. Despre transferul banilor de la FMI in buzunarul bancilor. Simplu si la obiect:

Cu dedicatie pentru cei care cred tot r@h@tul aruncat de guvernanti si BNR prin mass media:
19 Martie 2009
Rezervele minime obligatorii constituite la BNR vor fi reduse "cu un mic procent", ca efect al imprumutului pe care Romania il va contracta de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, potrivit premierului Emil Boc.

http://stirileprotv.ro/stiri/economie/boc-...prumul-fmi.html

24 Martie 2009
Prima transa din imprumutul pe care Romania il va contracta de la Fondul Monetar International va putea fi accesata in luna mai, a declarat, in aceasta dupa-amiaza, premierul Emil Boc

26 Martie 2009
Pachetul de sprijin financiar extern ce va fi acordat României se ridică la circa 20 de miliarde de euro, iar programul de ajutor va funcţiona 24 de luni, a declarat, ieri, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks. "Va dura probabil cîteva săptămîni pînă la aprobarea acordului, iar primii bani vor fi trimişi imediat după aprobare. Prima rată de la FMI va fi de circa cinci miliarde de euro", a spus Jeffrey Franks.
http://www.evenimentul.ro/articol/5-miliar...ata-de-fmi.html

27 Martie 2009
Acordul la care au ajuns ieri, la Viena, reprezentanţii celor 9 bănci internaţionale, oficialii FMI şi autorităţile române, va permite băncii naţionale să treacă la reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de bănci. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că măsura va fi luată treptat, odată cu intrarea primilor bani de la Fondul Monetar Internaţional. Consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu a declarat că, în urma acordului de la Viena şi pe măsură ce rezervele vor fi reduse, băncile vor relansa creditarea.
Banca Naţională a României va reduce treptat, rezervele minime obligatorii, începând cu pasivele în valută ale băncilor, şi ar putea exclude din baza de calcul a acestora finanţările pe termen îndelungat. Guvernatorul Mugur Isărescu a precizat că în niciun caz RMO-urile la valută nu vor fi reduse de la 40% la 20%, întrucât nici economia nu poate să absoarbă aceste lichidităţi.

31 Martie 2009
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce de la 40% la 0% rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta detinute de bancile comerciale, in cazul in care scadenta acestora este mai mare de doi ani. BNR are rezerve minime obligatorii in valoare de peste 12 miliarde euro de la banci. Masura ar putea afecta jumatate din aceasta rezerva, adica circa 6 miliarde euro.

Adica in luna mai BNR va da drumul celor 40% retinuti si din depozitele romanilor, aproximativ 6 miliarde euro sa se duca in buzunarul bancilor si tot atunci la BNR vor intra 5 miliarde de la FMI, ce devin datorie externa a romanilor.

Iar unii inca mai cred ca autoritatili veghiaza pentru noi.

Manipularea, imobiliarele si forumurile

Azi o poveste mai deosebita.

Cunosc istoria lui Renderman cu punkt si softpedia de multa vreme, asa cum ziceam si AICI sau AICI.

De aceea ii inteleg supararea si am zis sa-i dau o mana de ajutor:

Softpedia si manipularea imobiliara

Macar atata pot face si eu:

Softpedia si manipularea imobiliara II

Chiar daca pentru unii este prea tarziu:

Softpedia si manipularea imobiliara III

Mda, desi pare o poveste trista, incercati sa vedeti latura pozitiva. In ultima vreme toate minciunile, prostia si manipularea incep sa iasa la iveala. Mai devreme sau mai tarziu, le vom scoate pe toate in fata si le vom spune pe nume.

Chiar daca ne e greu uneori sa vedem expuse la lumina aceste mizerii, e bine ca incepem sa realizam ca asa nu se mai poate. Si ca trebuie sa ne debarasam de ele. Sa invatam sa vedem dincolo de voalul tot mai transparent care incearca inca sa mai ascunda adevarul.

Care in final va iesi mereu la iveala...

duminică, 29 martie 2009

Sfarsit de bulltrap ?

Vorbeam acum mai bine de doua saptamani despre euforia pietelor bursiere si un nou avant nesperat si nesustinut de nici un fundament concret: Magia cifrei 3 - DOW

Pe scurt, cam asta era ideea de atunci:

Eu ma bag la un 7500-8000 in sus dupa care cred ca vom asista la o prabusire sub 6000. Termenul acestui scenariu ? Intre o saptamana si o luna pentru apreciere. Maxim 2 luni pentru picajul sub 6000.

In ultimele zile am avut tot mai des ocazia sa temperez avantul unora care declarau ca gata, a reinceput cresterea, fundul prapastiei a fost atins, iar de acum totul va fi bine. Ca bursele vor continua sa creasca, RON-ul se va aprecia si pana la toamna scapam de criza. Fara colaps financiar, fara inflatie la dolar sau alte "rele" din acestea prevazute de "rau-voitori" ca mine.. :)

Ei bine, asa cum afirmasem initial, dadeam un maxim de 2 luni inainte de reinceperea show-ului, dar urma declaratiilor din ultima vreme din presa, devenea tot mai interesanta intalnirea G20 programata pe 2 aprilie. Desi ultimele intalniri de acest gen au cam fost apa de ploaie, insistenta cu care voci precum China sau Rusia se auzeau tot mai des in ultima vreme, m-a pus nitzel pe ganduri: China ar putea sustine propunerea Rusiei de inlocuire a dolarului cu o noua valuta mondiala

Despre propunerea Chinei pentru ca FMI sa inlocuiasca niste bani de hartie cu alti bani de hartie vom discuta ulterior. Voi detalia atunci de ce SDR nu au nici ei mai multa valoare decat dolarul.

Dar sa revenim la bursele noastre. Semnele de care spuneam si care prezinta saptamana viitoare ca un punct cheie al inceperii inversarii de trend au inceput sa se inmulteasca:

World at the crossroads ahead of G20: Soros


Now the billionaire financier and philanthropist has described the G20 meeting to be held in London this Thursday as a make-or-break event if a global depression is to be avoided.

Pe Soros l-au acuzat multi de manipulare, dar el la randul sau a dovedit la si mai multi ca stie ce face si ce zice cand vine vorba de jocuri economice. Dar hai sa zicem ca batranul vulpoi nu e credibil si sa ne uitam in alta parte. Si anume la modul in care bulltrapul a inceput, adica vestile pozitive despre Citi si alte banci de care vorbeam in previziunile initiale. Ei, aici lucrurile devin cu adevarat interesante:

Big Banks Pull off The Ultimate Bait & Switch

We're not quite as healthy as we thought we were. Oops. (WSJ)

J.P. Morgan Chase Chief Executive James Dimon said...that March was a little tougher than the first two months of the year....Bank of America...CEO Kenneth Lewis also said that March had been a tougher month for his bank.

Convenient that they decided to dump this information on Friday afternoon, and at the close of a very good week.

Readers may recall that a few weeks ago, those two CEOs-along with Citi's Vikram Pandit-said the first two months of the year had been very good:

Pandit, March 10th: "We are profitable through the first two months of 2009 and are having our best quarter-to-date performance since the third quarter of 2007."

Dimon, March 11th: "Jamie Dimon, the chief executive of JPMorgan Chase, said Wednesday that the bank was profitable in January and February..."

Lewis, March 12th: "We have been profitable for the first two months of the year," Lewis told reporters after a speech in Boston today.

This was possibly the most nakedly self-serving bullshit the big bank CEOs have offered to date. ("bullshit" being a technical term of course, see Harry Frankfurt)

Deci pe vineri seara, la finalul sedintei in care DOW dadea deja semne de slabiciune si cu cateva zile inaintea G20, baietii din banci s-au hotarat sa scape si ei porumbelul. Motiv in plus pentru a-mi intari convingerile ca de maine incepand, ne va astepta o saptamana interesanta... :)

sâmbătă, 28 martie 2009

Completari

As vrea sa mai adaug cateva idei la articolul de ieri, pe care din lipsa de spatiu am considerat ca e mai bine sa le detaliez ulterior.

In primul rand as vrea sa subliniez faptul ca articolul anterior nu se vrea un indemn de a "trage teapa" bancilor acum, pe ultima suta de metri, doar-doar vom scapa fara plata datoriilor in momentul prabusirii financiare. Sunt sigur ca daca se vor lua masuri de "reglare" a datoriilor chiar si dupa colaps, aceasta va avea in vedere cazurile diferite. Se va face diferenta intre cel care a facut credit pentru primul apartament, pe varf de bula, chinuindu-se sa plateasca rata in timp ce conducea un logan si taia din cheltuieli. Si cel care si-a mai tras un al n-lea credit pentru terminarea vilei cu doua etaje de la munte sau cumpararea unui yaht nou, in timp ce facea weekenduri regulate in fara tarii cu avionul sau una din cele 3 masini.

In al doilea rand le raspund celor care cred ca am abordat prea simplist povestea cu "dusul cheilor la banca" din US sau alte state. Stiu detalii despre sistemul de punctaj de credit din US si modul in care devii falimentar in alte state. Asa ca ideea mea nu e simplista si cunosc destule despre povestea asta. Ba mai mult, am o prietena in Germania care a trebuit sa-si declare falimentul personal si sa ceara ajutorul statului acum 2 ani. De atunci am aflat destule detalii de la ea despre ce inseamna sa-ti urmareasca statul orice pas, sa treci prin n procese, sa nu mai ai dreptul la veniturile tale si cate si mai cate.

Insa prezentarea mea a fost intentionat simplificata, deoarece sunt inca o multime de persoane in Romania care cred ca daca au girat cu apartamentul cumparat, banca nu le poate lua si alte bunuri. Aici intentionam sa subliniez doar faptul ca respectivele persoane se inseala si ca banca le poate lua aproape totul pana isi recupereaza datoriile. Nu a fost intentia mea sa detaliez sistemele din US sau Germania, ci pe cel din Romania.

Apoi vreau sa insist inca un pic asupra preturilor la imobiliare. Pentru cei care spera ca doar-doar prabusirea sistemului nu va avea loc. Ca acum o data cu venirea primaverii si noua naivitate care se observa de la burse pana la estimarile privind cursul RON-Euro, criza a luat sfarsit. Si poate intr-un an-doi preturile vor reveni la nivelul de acum un an, iar toata lumea va fi fericita.

Ceea ce nu inteleg ei este ca si in cazul in care vom putea evita printr-o minune colapsul sistemului financiar, aceasta "revenire" nu va avea loc. Nici intr-un an sau doi, nici in 5 si nici in 10. De ce ? Din cauza bulei. Pentru ca un apartament care anul trecut ajunsese la preturi de strigare 100.000 euro, valoreaza acum 70.000 de euro, iar pretul sau real este undeva la 30.000 euro.

Am cunostinte in constructii si am avut dezbateri pe tema asta cu ei. Pretul la casa, ajunge pe la 300eur/mp nefinisat si 500eur/mp cu finisaje bunicele. Asta e pretul pe care il cere un constructor decent fara sa faca rabat la calitate si include si un adaos de bun simt. La cladiri standard sau blocuri pretul este mai redus cu peste 30% deoarece se reutilizeaza multe cofraje, se folosesc prefabricate, materialele se iau la discounturi pentru cantitati mari, sunt multi pereti comuni etc.

Deci un 70mp ar ajunge la 25.000 euro la un constructor cu bun simt din Brasov. Hai sa zicem 35.000 euro la Bucuresti, ca sa ajungem la 40.000 cu tot cu un logan la promotie. Diferenta pana la dublu sau triplu care se practica acum o reprezinta furt calificat, de la seful de echipa, constructor, dezvoltator, investitor si pana la banca.

Aceste costuri sunt pentru apartamente noi, pentru ca un bloc vechi de acum 30-40 de ani si-a amortizat de mult costurile. Iar la o rata de 30 de ani, pana ce "fericitul" platitor de rata va deveni cu adevarat proprietar, blocul o sa fie numai bun de daramat. Sau in cel mai fericit caz va avea nevoie de reparatii majore pentru intarirea structurilor de rezistenta.

Atentie inca la un aspect important: toate aceste preturi le discutam in valori reale. Pentru ca daca euro sau RON-ul vor deveni hartie igienica, va trebui sa comparam preturile in alta moneda ca sa obtinem preturile echivalente a ceea ce puteau cumpara 100.000 de euro acum un an. Asa ca atunci cand cititi euro echivalati cu valoarea euro pe care aceasta hartie o avea anul trecut: doua paini, un litru lapte, 2 kg faina sau 0.05 grame aur, toate la un salariu mediu de aproximativ 350 euro.

Si la finalul articolului inchei cu un subiect de meditatie. Pentru cei care inca mai sar ca arsi la ideea ca unele datorii vor fi reglate si cei care nu s-au aruncat la credite vor ajunge drept "recompensa" sa plateasca de fapt "rata" la casa vecinului. Vreau sa le atrag atentia ca banii aceia oricum s-au dus si nu vor mai fi recuperati. Asta e principala cauza a prabusirii vechiului sistem financiar: faptul ca s-au dat bani unor persoane care nu-i mai puteau rambursa. Iar acum avem de ales: salvam bancile care au pus la cale aceasta tarasenie sau pe inconstientii care au participat la ea ?

Alegem sa dam bancilor banii de la FMI care de fapt ne vor fi scosi tot noua din buzunar prin inflatie sau taxe ? Sau lasam bancile sa falimenteze asa cum e normal intr-un sistem "capitalist" pe care se presupune ca il avem acum ? Cine are mai multa nevoie de ajutor in acest moment ? Bancherii care vor sa mai adauge o prima grasa si un numar record de dividente actionarilor an dupa an ? Sau amaratul care a vrut si el o casa si si-a pus streangul de gat pe 30 de ani pentru a obtine asta ? Va e mai drag un personaj gen Madoff sau vecinul vostru care se chinuie sa-si plateasca ratele de la o luna la alta ? Sistemul pur si simplu nu mai poate merge ca pana acum. Si cineva va trebui acum "salvat" intr-un fel sau altul.

Intrebarea este: CUI vreti sa dati VOI o mana de ajutor ?

joi, 26 martie 2009

Bancile si datornicii

A doua categorie de care spuneam in articolul de ieri o reprezinta cei cu datorii la banci. Si aici vom incerca sa lasam deoparte pe cei care invart sume exorbitante sau si-au facut credite pentru a-si cumpara cine stie ce articole de lux.

Cand scriu aceste randuri ma gandesc in special la cei din imobiliare. Cunosc personal cateva cazuri care anul trecut si-au pus latul de gat in incercarea disperata de a prinde "ultimul tren" al creditarii de teama ca vor ramane fara locuinta. Desi bula imobiliara era clara de mai bine de un an pentru unii, altii nici acum nu vor sa accepte ca ceea ce s-a intamplat la noi cu preturile la apartamente nu a fost o chestie normala.

Si ceea ce majoritatea oamenilor simpli nu pricep este ca la noi nu exista faliment personal ca in anumite state din Europa sau America. Nu exista "pur si simplu daca nu mai pot plati rata, duc cheile la banca si se spala ei pe cap cu apartamentul". Am mai explicat AICI ce se intampla de fapt.

Caz concret: in 30 de ani platesti vreo 300.000 euro rate pentru un apartament comunist cumparat anul trecut cu 100.000. In momentul de fata apartamentul ala mai valoreaza vreo 70.000 dar nici asa nu-l mai cumpara nimeni.

Tu intri in somaj si nu mai poti plati rata. Banca executa prin licitatie si vinde apartamentul cu 40.000 ca sa scape rapid de el. Cu diferenta de 60.000 te poate urmari pe alte bunuri si venituri care le mai ai pe numele tau. Pana isi recupereaza toti banii. Punct. Citeste contractul daca nu crezi, ca la noi nu e ca in US sau in alte parti. Momentan bancile doresc prelungirea perioadei de executare silita de la 90 la 150 de zile sau mai mult. Nu le convine nici lor sa-si faca provizioane pentru creditele neacoperite si incearca acum in miez de criza sa se ajute de fapt pe ele nu pe tine: A inceput foamea

Asa ca ai sanse sa te mai pasuiasca, dar intre timp iti creste riscul, care duce de obicei la cresterea ratei si la alte belele. Daca trec luni bune si tot nu ai job, incepe distractia cu executarea. Asa cum ziceam, multi nu stiu ca nu poti sa dai pur si simplu cheile unui apartament la banca. Vei fi urmarit si executat silit pe bunuri, pe venituri si pe tot ce se poate lua de la tine, pana la recuperarea intregii datorii. Plecatul din tara sau muncitul la negru raman singurele optiuni in cazurile extreme.

O varianta de "scapare" este sa treci bunurile gen masina sau alte proprietati pe numele altei persoane si sa lucrezi pe viitor la negru. Pentru ca altfel banca iti poate opri pana la 30% din salariul declarat prin executare judecatoreasca. Ideea ca dupa aia nu mai pupi toata viata vreun credit e doar un bonus la faptul ca ramai fara avans, fara casa si fara banii pentru diferenta lipsa. Asta in cazul in care dupa o experienta de genul asta iti va mai arde vreodata de credite :)

Atentie la faptul ca si contractele de vanzare-cumparare se pot ataca in cazuri de "eschiva". Daca se poate dovedi ca vanzarea unui bun s-a facut catre rude sau cunoscuti in ideea insolvabilitatii, se poate ajunge pana la anularea lor in instanta.

Evident ca in justitie lucrurile taraganeaza, dar se poate merge pana la 2-3 ani in urma cu atacarea contractelor respective. Am avut chiar de curand o discutie cu un coleg avocat pe o tema asemanatoare. Imi zicea ca a avut si cazuri de o parte si de cealalta. Cand a fost la "aparare" a reusit sa taraganeze situatia luni bune sau chiar ani. Cand a lucrat pentru executor a reusit intr-un caz sa obtina verdictul de executie intr-o luna. Deci depinde de la caz la caz.

Oricum, nici in cazul in care doar banca la care ai creditul da faliment, nu se scapa asa usor de platitul creditelor. Creantele sunt vandute ca si orice alte bunuri catre firmele care preiau activele bancii falimentare. Pretul la care sunt evaluate difera in functie de riscul de neplata, de la asa-zisele ratinguri AAA pana la asa-numitele credite "toxice" adica cu sansa maxima de incapacitate de plata a celui care a luat banii pe credit.

Cei care preiau creantele respective pot alege sa le pastreze in portofoliu, sa le revanda la randul lor catre alte institutii financiare sau sa incheie diverse intelegeri cu firme de recuperare creante in cazul in care se ajunge la executari silite. In cazuri extreme se poate solicita chiar rambursarea anticipata a creditului acordat, dar sunt si ei constienti ca se impusca singuri in picior la faza asta asa ca nu prea se practica.

In alta ordine de idei, in colapsul care va urma e cam neclar ce se va intampla cu datoriile. Ce este clar ca nu se vor sterge cu buretele iar morcovul ala o sa fie cam de dureros, riscand sa dea multora viata peste cap. Dar ca sa nu inchei intr-o nota pesimista asa cum am fost acuzat in articolul anterior vreau sa va spun ca sperante exista si pentru cei sufocati acum de cresterea euro, a dobanzilor si pierderea job-ului. In momentul colapsului financiar lucrurile e clar ca se vor schimba. Si va trebui facuta daca nu o stergere totala a datoriilor, macar o rebalansare a acestora: Six Minutes with the Renegade Economist - Michael Hudson Special

Asa ca deocamdata e un joc de-a soarecele si pisica. In care vedem cine pica primul. Datornicul la banca sau sistemul financiar. Si in care evident ca trebuie sa incercati sa iesiti pe locul doi. Ce pot sa va spun eu acum: curaj, ca nu mai dureaza mult... :)

miercuri, 25 martie 2009

Bancile si depunatorii

Exista acum in principiu doua categorii de persoane in relatia cu bancile. Cei care au niste bani stransi deoparte, mai multi sau mai putini. Si cei care au niste datorii sau credite, mai mici sau mai mari. In articolul acesta voi discuta despre prima categorie, urmand ca in postul urmator sa o aducem in discutie si pe cea de a doua.

In aceasta prima categorie lasam deocamdata deoparte firmele si persoanele private care au conturi peste limitele "normale". Nu lor le vom duce grija in momentul colapsului bancar. Ci oamenilor de rand, care au reusit sa economiseasca ceva in ultimii ani de asa-zisa prosperitate. Oameni care au adunat de un avans la o masina sau o locuinta si vazand situatia actuala au hotarat sa mai astepte. Sau care au niste bani stransi in afara tarii si nu sunt hotarati inca ce sa faca cu ei. Sau altii care au muncit sa puna deoparte intr-un fel sau altul cateva economii pe care risca acum sa le piarda din lipsa de informare.

Astfel de persoane au fost tot mai des atrase in ultima vreme de super-ofertele bancilor aflate in criza de lichiditati. Oferte de genul dobanzi negociabile, plata in avans a dobanzilor si alte manevre menite sa atraga banii naivilor. Care nu au aflat inca situatia precara in care se afla sistemul bancar in acest moment. Care inca mai cred in povestile cu garantarea depozitelor despre care am mai dat acest citat excelent:

In ce priveste garantarea depozitelor, nu va imbatati cu apa rece. In primul rand, nu sunt garantate de stat ci de o institutie de stat, creeata in acest sens. Institutia respectiva are fonduri limitate. Cat de limitate?

Ia mergeti voi pe site-ul institutiei, si descarcati raportul pe semestrul 1 2008. Veti constata cu stupoare (la mine cel putin asa a fost), ca institutia are acoperire pe aprox. 1% din valoare depozitelor garantate. In total, au cam 1 mld lei noi. Bancile din Romania sunt de asemenea obligate prin lege sa le ofere linii de credit pentru inca 1-1.5% din valoare descoperiri. E greu de crezut ca liniile alea vor mai avea aceiasi adancime in cazul unui colaps general. Ori, cu 2 mld de lei, abia daca acoperi 10 mii de depozite a cate 50.000 EUR. O buna parte din bani sunt investiti in titluri de stat si depozite externe, din nou, greu de disponibilizat in caz de criza mondiala.

BNR sau guvernul Romanie NU AU nici o obligatie de a suplimenta fondurile acestei institutii. Ca sa-l parafrazez pe Martenson : desi nu contest DORINTA guvernului de a acoperi o eventuala lipsa, ma indoiesc de capacitatea lui, in cazul unei crize. E condus de un Boc. 'nuff said.

Ce se intampla daca nu ajung banii ? Simplu, se limiteaza plafonul de returnare. N-am facut calculele la cat, pentru ca n-am curba densitatii de distributie a marimii depozitelor. Daca dau faliment cateva banci mari si jumate din cele mici, sa zicem ca e rezonabil sa te astepti la sume de ordinul 1000 - 5000 EUR inapoi. Mult-trambitata marire de la 20.000 la 50.000 EUR a pragului e o smecherie birocratica, care n-ar avea efecte decat in vremurile bune, cand O SINGURA banca da faliment.

Mai sadesc niste ghimpi in sanul avarilor (de ce nu sunteti voi niste creditaci cuminti io nu inteleg, luati si voi credit ca tot omu, aveati un superb apartament in Titan, proprietate personala etc.): FGDB are obligatia sa inceapa restituirea banilor la 3 luni dupa declararea procedurii de faliment. Banii vor fii inapoiati in lei, la cursul din ziua falimentului. Cat dureaza din momentul cand banomatul arata "Indisponibil momentan" pana cand se declara falimentul ? Cat se depreciaza lei din contul FDBG in acest timp, micsorand plafonul ? Cat se depreciaza EURoi vostri in cele 3 luni dupa ?

Ok, deci cam asta e treaba cu garantarea depozitelor. Si asa cum am mai discutat si AICI nu prea exista nici o plasa de siguranta:

Am eu un raspuns la intrebarea cu reasigurarea Fondului: NU!

Am lucrat in reasigurare multa vreme si in 2007 am avut o dicutie cu oficialli fondului si BNR pentru crearea unui poll de reasigurarea. Nimic nu s-a finalizat.

Unul din motivele pentru care nu isi facusera o astfel de asigurare era ca "sistemul bancar era suficient de solid". In plus, nu erau prea multi asiguratori, care dupa o analiza atenta sa asigure de unul singur acest fond.


Acum nu mai este interesat nimeni sa reasigure asa ceva....

Nu ca reasigurarea ar mai valora ceva in ziua de azi. E suficient sa ne uitam la situatia AIG si treaburile devin tot mai clare. Desi inca exista curajosi care vor sa-si pastreze economiile la banci, eu recomand de cateva luni ca oamenii sa incerce sa gaseasca cat mai rapid alternative mai bune. Ca sa nu planga mai incolo cand vor trebui sa treaca prin perioada mai trista a tranzitiei actuale si vor avea nevoie de aceste mici rezerve.

Later edit: Pentru update recomand articolul Bancile, garantarea si raportarile si topicul de aici: Cat de sigure mai sunt bancile in ziua de azi ? Mai pot avea oamenii incredere in depozitele bancare ?

duminică, 22 martie 2009

Imaginea de ansamblu

Stiu ca multi inca se intreaba de ce tot insist cu bursele americane si cu dolarul. Cu indicele DOW, cu graficul aurului si cu valoarea cursului EURUSD. In timp ce noi avem problemele noastre cu Boc, Isarescu sau Basescu. Care se dau de ceasul mortii cu acordul FMI si cu alte nebunii de care e plina presa. Si ce legatura au bancile romanesti sau RON-ul cu americanii ? Mai ales ca bancile "noastre" nu au fost chipurile afectate de produsele "toxice" ale americanilor...

Hmm, pai sa o luam pe rand. In primul rand bancile astea ale "noastre" de fapt nu sunt chiar ale noastre. De ce ? Pai de asta:

Concurenta europeana in banci romanesti

Daca sistemul bancar romanesc ar putea fi imaginat ca o prada, atunci ea s-a impartit deja de catre capitalul strain.

Bancile straine cu capital european domina autoritar institutiile de profil din Romania. Capitalul strain a utilizat diverse strategii pina sa ajunga sa detina peste 87% din totalul capitalului sistemului bancar romanesc. In aprilie 2006, bancile cu capital strain detineau 87,8% din totalul activelor, atribuiau 88,7% din totalul creditelor si atrageau 85,4% din totalul depozitelor. Actionarii straini au ales fie ofensiva directa prin preluarea fostelor banci de stat, fie au ales dezvoltarea organica, fie si una si alta.

Topul celor mai mari banci straine din Romania

Iata topul bancilor straine din Romania : 1. Citigroup(Citibank Romania) 2. ABN-Amro ; 3. Société Générale (BRD) ; 4. UniCredit ; 5.HVB ; 6.Banca Nationala a Greciei (Banca Romaneasca) ; 7. EFG Eurobank Ergasias (Banc Post) ; 8. Alpha Bank ; 9. OTP Bank (RoBank) ; 10. Garanti Bank; 11. Finansbank; 12. Piraeus Bank.

Ca si cota de piata pe primele locuri se afla austriecii si grecii. Care am mai explicat AICI cat de bine si de roz o duc, asteptand falimentele sa le bata la usa. Iar de curand si alte nume sonore au inceput sa apara in lista bancilor premiante.

E suficient sa dati un click pe imaginea alaturata pentru a vedea care este de fapt legatura cu ajutorul acordat de americani colosului in asigurari AIG si pentru a intelege cum au ajuns de fapt acesti bani sa fie redistribuiti pentru a sprijini bancile europene si nu numai.

Iar acest ajutor merge in sens dublu. Adica in momentul in care BNR-ul va primi banii de la FMI, mare parte din acestia vor fi folositi in mod direct sau mai putin direct (prin reglarea cursului valutar) tot in acelasi sens. Adica vor ajunge tot in buzunarele bancilor straine cu sucursale in Romania.

Pentru ca foamea de bani e mare. Si cu toate sumele imense cheltuite tot nu vom ajunge nicaieri. Iar in curand nici FMI-ul care ne impinge pe noi de la spate sa ne punem funia de gat pentru bancile straine, nici FED-ul american nu vor mai putea face mare lucru. Pentru ca in doua-trei luni se strica jucaria. Temerile chinezilor in ce priveste situatia americanilor au fost mai mult decat confirmate saptamana aceasta cand FED a anuntat cu surle si trambite lansarea Quantitative Easing. Adica un termen pompos prin care anunti ca ai inceput sa imprimi bani ca sa-ti cumperi singur datoriile.

Mda, exact cum ati auzit. US emite bonuri de trezorerie in speranta ca investitorii straini le vor cumpara si le vor sprijini astfel economia falimentara. Asa cum au facut-o voios pana acum 2 ani dupa cum se vede in graficul de AICI. Pana cand vrajeala n-a mai functionat. Si cei mai mari cumparatori de bonduri americane, adica japonezii si chinezii au inceput sa o lase mai moale. Si sa devina tot mai precauti. Apoi temerile s-au transformat in ingrijorare. Care a fost confirmata saptamana trecuta cand anuntul despre QE a fost dat de americani iar rezultatul a fost clar, asa cum vedeti AICI.

Intrarile de fonduri in US au fost oricum dezastruoase pe ianuarie si februarie: A Funding Nightmare for the US . Anuntul FED era asadar previzibil si va duce exact la prabusirea dolarului de care ziceam. Deja semnele sunt tot mai mari si clare, iar situatia se precipita. In octombrie DOW a picat urat de tot pentru prima data si sistemul s-a clatinat mortal. A mai scapat a doua oara la mustata acum 2 saptamani. A treia oara nu mai scapa. Nici cu bailout, nici cu ajutor chinez, cu nimic. In maxim 2 luni o ia din nou la vale, definitiv de data asta.

Si cand va pica, va pica la toata lumea. Si la ei si la noi, pentru ca de fapt nu mai exista ei si noi. Pentru ca paienjenisul sistemului bancar si financiar e asa de mare incat nimeni nu-l mai poate descurca acum. Si de aceea raul trebuie scos din radacina. Cu totul. Si aruncat afara ca o masea stricata. O sa doara nitzel, dar e necesar. Si abia apoi vom putea sa discutam despre ce trebuie sa facem ca sa fie mai bine in viitor... :)

Iar acum inchei tot cu un articol excelent pe care il recomand din toata inima. Daca vi se pare prea stufos, incercati sa-l cititi pe bucati. In special finalul e incredibil: The Big Takeover

joi, 19 martie 2009

FMI, cimitirul si bursele

Am tot explicat pe forumuri ca discutia despre necesitatea banilor FMI este ca aceea despre culoarea lemnului. Putea sa fie maro-lacuit sau la fel de bine putea sa fie si culoarea alba-mat. Vorbim evident de lemnul de la cosciugul sistemului financiar...

Cu RON vs EUR deocamdata imi pastrez estimarile, un 4.5 pe la paste si din iunie dumnezeu cu mila. Cum in ultimele zile cazurile de somaj sunt tot mai frecvente, imobiliarele se prabusesc vazand cu ochii si falimentele se inmultesc ca ciupercile ar trebui sa fim naivi sperand ca acest imprumut poate fi folosit de Isarescu pentru a impinge cursul la RON in jos prea multa vreme. Asta daca mai ajungem sa luam si a doua transa:

Ceauşescu şi Năstase, premianţii FMI

Din cele zece acorduri cu FMI, în şapte România a încasat prima tranşă, după care a călcat înţelegerea. Singurii „parolişti“ cu Fondul au fost Nicolae Ceauşescu şi Adrian Năstase. Chiar şi Stolojan, care acum pledează pentru un acord, a rupt contractul în 1992.

Oricum FMI-ul va mai recupera de la noi banii din parti, totul e doar un joc de fatada, pe ultima suta de metri. Pacientul e in perfuzii din octombrie, dar noi ne prefacem ca inca e sanatos tun si facem speculatii despre cat de bine o va duce in viitor:

MORGUE & CEMETERIES

The USDollar has been stuck at the morgue in recent months, lying on a cold metal table. It owns a toe tag for easy identification. Its powerful counter-trend rally is testament to something, to be sure. The establishment prefers to claim that the USDollar is stronger than other currencies, that the USEconomy will emerge from the crisis before other nations, that the US banks will respond sooner than foreign banks. This is all rubbish. Furthermore, the US central bankers have been without any doubt whatsoever the stupidest analysts on the planet during the entire introduction, entrenchment, and advance of the crisis. They have missed every single call and pronouncement. Lost central bank integrity begins within the US. To claim the Untied States is first to emerge goes counter to its inept leadership in the banking sphere. No! The USDollar is stuck at the morgue, which quack team doctors struggle to produce falsified evidence that it can return to the playing field.

Ca bursele americane si BVB-ul au prins nitzel curaj acum si avem de-a face cu un bulltrap de toata frumusetea e clar deja pentru multi. Ce va urma in curand ?

Dupa cum am mai zis, cresterea bursiera va mai urca probabil nitzel, pana la DOW 7500-8000. Unii zic chiar 9000. Nu cred ca acesta e momentul declansarii inflatiei "finale" a dolarului. Cred ca inainte de ea, vom mai asista la o prabusire a burselor pana pe la DOW 5000 si o deflatie. Abia apoi cred ca va urma explozia finala cu hiperinflatia si colapsul sistemelor financiar-bancare. Intre timp la noi BET-Fi a reusit si el un 10.000 si se crede acum din nou invincibil... :)

Or fi cei de la conducere chiar asa de orbi ? Nu, nu sunt prosti, doar inconstienti. Si nu toti, doar o parte din ei... smile.gif

Altfel cum am putea numi niste oameni care imprima bani pentru a-si cumpara propriile datorii ? Si folosesc termeni pomposi gen "quantitative easing" pentru ca "falimentar" suna urat cica:

Fed buying $300B in Treasurys

The Fed's decision to buy Treasurys and more mortgages has the potential of leading to inflation down the road by significantly increasing the money supply. The Fed is essentially printing money to buy these bonds and securities, rather than drawing on tax dollars.

marți, 17 martie 2009

Rolul metalelor pretioase in economie

Ca si o continuare a postului anterior despre aur ca investitie, voi discuta azi despre modul in care metalele pretioase au functionat ca moneda timp de mii de ani si care a fost rolul acestora in economie.

Intrebarea pe care am mai primit-o este cu ce este mai deosebita o bucata de metal fata de una de hartie ? Iar raspunsul pe care l-am dat este: faptul ca bucatile de metal sunt LIMITATE. Si nu pot fi produse "virtual" la infinit cu o imprimanta sau un click de mouse.

Pentru a intelege exact cum se face aceasta limitare si de ce este acest fapt unul pozitiv, recomand calduros un articol mai detaliat exact pe aceasta tema: Gold and Economic Freedom

Periodically, as a result of overly rapid credit expansion, banks became loaned up to the limit of their gold reserves, interest rates rose sharply, new credit was cut off, and the economy went into a sharp, but short-lived recession. (Compared with the depressions of 1920 and 1932, the pre-World War I business declines were mild indeed.) It was limited gold reserves that stopped the unbalanced expansions of business activity, before they could develop into the post-World War I type of disaster. The readjustment periods were short and the economies quickly reestablished a sound basis to resume expansion.

With a logic reminiscent of a generation earlier, statists argued that the gold standard was largely to blame for the credit debacle which led to the Great Depression. If the gold standard had not existed, they argued, Britain's abandonment of gold payments in 1931 would not have caused the failure of banks all over the world. (The irony was that since 1913, we had been, not on a gold standard, but on what may be termed "a mixed gold standard"; yet it is gold that took the blame.) But the opposition to the gold standard in any form-from a growing number of welfare-state advocates-was prompted by a much subtler insight: the realization that the gold standard is incompatible with chronic deficit spending (the hallmark of the welfare state).

Articolul nu specifica deloc cum ca vai ce rele sunt creditarea sau tranzactiile electronice. Nici pe departe. Creditul are rostul sau in dezvoltarea economica, atata timp cat creditarea este facuta cu cap si lucrurile nu scapa de sub control asa cum s-a intamplat tot mai frecvent in ultimii ani.

Rolul aurului sau a metalelor pretioase sau a oricarei resurse FINITE luate ca referinta este tocmai acela de a limita. De a limita riscurile luate de banci, de a limita creditarea in exces, de a limita furtul la nivel de guverne prin inflatie. Este modul in care regulile jocului ajung sa fie respectate de toata lumea si sistemul poate ramane sub control.

Altfel jocul cu focul duce la tot felul de situatii critice cu care ne-am tot intalnit in ultimul secol dupa infiintarea FED si primul sut dat aurului in 1913: marea depresiune, urmata de razboi, apoi de monopol financiar cu dolarul drept moneda de referinta. Apoi un al doilea sut dat aurului in anii 1970 cand s-a renuntat la garantarea prin metale pretioase, urmat de inflatie spectaculoasa, baloane de tot felul si culminat cu prabusirea sistemului economic de acum.

Nu confundati evolutia tehnologica si cresterea fara precedent a nivelului de trai din ultimul secol cu cresterea inflatiei si balonarea sistemului economic. Explozia care a avut loc in ultimul secol a fost de fapt rezultatul unei combinatii de factori data de progresul tehnologic, trecerea la petrol ca si sursa principala de energie, destramarea imperiilor si reformele sociale de la inceput de secol si cercetarea impulsionata si de cursele pentru inarmare in razboaiele ultimului secol. Faptul ca fluturasii de hartie ai bancilor au zburat precum confetti in tot acest timp au adus doar un plus de "farmec" la petrecerea care era oricum in desfasurare. Insa mizeria care a ramas in urma lor ne va da un pic de furca acum cand trebuie sa maturam tonele de confetti si ne dam seama ca nu mai incap sub covor ca pana mai anii trecuti... :)

Din aceste motive eu vad un viitor sistem economic care va aparea ulterior colapsului financiar din acest an, ca fiind bazat intr-o forma sau alta pe metalele pretioase. Cu rolul de a limita creditarea in exces, asa cum o faceau inainte de infiintarea FED in 1913. Si cu rolul de a opri inflatia si nivelul incredibil al datoriilor asa cum o faceau inainte de abolirea totala a garantarii cu aur din 1970. Dupa cum puteti vedea si in imaginea alaturata si in prezentarile lui Chris Martenson.

Inchei acum tot cu un articol excelent pe tema aurului si a viitorului raport pe care acesta il va avea cu banii de hartie pe care ii cunoastem acum. Recomand si citirea integrala a acestuia ca si a celui de la inceputul topicului, deoarece sunt niste prezentari excelente pe tema sistemelor financiare trecute, actuale si viitoare:

Gold: Musings & Peptalk

FUTURE USDOLLAR ALTERNATIVES

The Arabs, Russians, and Germans have already made decisions for new global reserve currencies. They will not only have a gold component, but a crude oil component as well. They might have other commodity components such as iron or copper. Include cotton too, which is needed to make the paper! The objective is to seek stability in both the banking sector and commodity price sector. Due to US$ foundation, and US$-based trading, the banking sector has been rendered insolvent and the commodity price arenas have been rendered fallacious. That cannot stand. For now, the new global reserve currencies have been shoved in a drawer at a guarded conference table. What are they waiting for? Simply stated, they are waiting for the US$ to die a horrible death, for the global US$-based banking system to demand an alternative amidst crisis, for the political interference to fade from the passage of time and the expedience of need. The foreigners need not act, since nature is taking its course. The liquidation process underway inside the US is painful and inexorable, yet certainly unstoppable.

luni, 16 martie 2009

Investitii in aur

In acest topic voi vorbi doar despre aur ca si investitie sau ca si "asigurare" in perioada de tranzitie care ne asteapta, urmand ca ulterior sa detaliem rolul metalelor pretioase in economie si intr-un posibil nou sistem financiar.

Stiu ca multi vad metalele pretioase ca pe niste bunuri fara valoare implicita, care nu tin de foame si au mai mult un rol psihologic. Motiv pentru care oamenii se refugiaza in aur in perioadele de criza si apoi reinvestesc in alte bunuri dupa ce criza a trecut. Tot conform altor asemenea teorii cu care personal NU sunt de acord, aurul trece momentan printr-o "simpla" bula. Iar faptul ca uncia de aur a ajuns sa valoreze aproape 1000USD atingand valori maxime ale tuturor timpurilor, spun unii ca ar fi doar ceva temporar. Da, sunt la curent cu aceste opinii, insa asa cum ziceam, nu sunt de acord cu ele din mai multe motive.

In primul rand daca pornim de la premisa ca dolarul va fi praf in cateva luni, nu vad unde e gresit sfatul de a pastra o parte din bani si in aur. Ba mai mult de atat, estimarile mele sunt ca in momentul prabusirii dolarului, acesta va trage dupa el si lira si euro si cam tot ce inseamna bani de hartie. Nu in 10 ani ci in maxim un an, asa cum am mai aratat pe AICI. Pe o perioada scurta, pana la tranzitia spre noul sistem economic va trebui sa ne descurcam cu troc si metale pretioase ca moneda. Iar ulterior avem toate sansele ca noua moneda pe care o vom avea sa trebuiasca garantata si acoperita in aur pentru a limita creditarile in exces si crearea de baloane speculative, asa cum se intampla inainte de infiintarea FED din 1913.

In al doilea rand, aurul ca si investitie este mult subevaluat acum. In criza din 1980 acesta atinsese valori record, care echivalate in dolarii de azi ar fi mult mai sus. Conform inflatiei "oficiale" acesta ar trebui sa aibe valoarea de 2000USD. Iar conform inflatiei corecte prezentata celor care se ocupa de evidente reale fara manipularea tipica guvernelor, aurul ar trebui sa se apropie de valoarea de 6000USD. Asa cum arata imaginea si articolul de AICI:

There are a couple of important conclusions from the above chart. First, gold at its present price of $900 today is still very cheap. In other words, it is a long way from the purchasing power an ounce of gold achieved in January 1980. Second, both measures on the above chart show that the dollar is losing purchasing power every month. So if gold in the future were to reach a $6,255 gold price, the inflation between now and then would require gold to reach an even higher price to equal the purchasing power it had in January 1980.

In al treilea rand, ca si "investitie" pur si simplu aurul depaseste bursele bine de tot incepand din anul 2000 incoace. Se poate observa usor pe ACEST grafic cum raportul indicelui DOW Jones la aur scade puternic in ultimii ani. Acest raport ajunsese la valoarea de 1.0 in anii 1980. Adica indicele DOW valora mai putin decat uncia de aur atunci. In cazul nostru, ajungem la aceleasi valori de care vorbeam: aurul peste 6000 si DOW sub 6000 pentru ca sa ajungem cel putin la acelasi raport.

Toate acestea sunt valabile chiar si in cazul unei crize "usoare" gen anii 1980, in timp ce acum avem un fenomen care nu se poate compara nici macar cu marea depresiune din anii 1930. De fapt in momentul in care previziunile despre prabusirea sistemului financiar vor deveni adevarate, aurul ar trebui sa valoreze nici mai mult nici mai putin decat valoarea dolarilor in kilograme de hartie reciclabila.

Acestea fiind zise, pe finalul acestei postari tin inca o data sa subliniez ca aur-ul nu trebuie privit neaparat ca o "simpla" investitie de genul "hai sa cumparam aur ca asta e noua moda". El este mai mult o asigurare si un indicator al momentului in care inflatia va incepe sa loveasca puternic toti banii "de hartie".

De asemenea insist ca daca doriti pastrarea unei parti din banii pe care ii aveti in aur, pentru momentul in care falimentele bancare si devalorizarea valutelor clasice vor face ravagii, atunci trebuie investit in aur solid. Adica nu actiuni, nu bonuri sau altceva. Pur si simplu aur fizic stocat de preferinta in "seiful propriu" sau intr-o eventuala casuta bancara, la care veti putea avea acces mai usor chiar si in caz de faliment al bancii respective.

Pentru cei care au tot cerut sfaturi despre achizitionarea de aur fizic, le indic sa vada un pic discutia de AICI pentru achizitionarea de aur in monezi, bulioane sau in alta forma. De la vanzatori locali sau traderi on-line. Mai recomand o discutie interesanta pe tema aurului si AICI.

vineri, 13 martie 2009

Magia cifrei 3 - DOW

Stiu ca azi trebuia sa continui cu partea a treia din povestea cu aurul, fermele si petrolul. Am hotarat sa mai aman despre aur nitzel, ca oricum e o tema care trebuie explicata pe indelete.

Si am decis sa aduc azi in lumina cateva lucruri despre care am tot dezbatut in ultimele zile pe diverse forumuri.

In primul rand despre povestea burselor americane si indicele DOW Jones am mai explicat in postul despre US cum a luat prima lovitura puternica in toamna, dupa falimentul Lehman si nationalizarea AIG cand a picat intr-o luna de la 11.000 la 8000. Dupa care a plutit anemic vreo 3 luni incercand sa ramana peste valoarea de 8000 reusind in mare aceasta performanta.

Pana acum aproximativ o luna. Cand ultimul bailout votat de guvern a fost asa de "bine" primit de burse, incat indicele DOW a luat-o la vale reusind recorduri minime ale ultimilor ani, in apropierea valorii de 6500.

Scaderea a continuat pana acum vreo 3 zile, mai precis in data de 11 martie cand am observat o miscare interesanta, pe care o semnalam AICI :

Dow a sarit ieri cu 5.5% iar azi se pregateste de trecut peste bariera de 7000 in sus. Devine interesant, asa cum speram. E clar ca suntem in faza de bargaining prezentata AICI. Unii spera la bottom saracii, dar mie mi-e clar faptul ca asistam la un bulltrap clasic. Eventual putem pune pariuri pe cat va dura cresterea si cat de dureroasa va fi prabusirea ulterioara...

Eu ma bag la un 7500-8000 in sus dupa care cred ca vom asista la o prabusire sub 6000. Termenul acestui scenariu ? Intre o saptamana si o luna pentru apreciere. Maxim 2 luni pentru picajul sub 6000.

Cresterea a urmat timid a doua zi si apoi si ieri, atingant in finalul de saptamana o valoare de 7223. Unii au pus cresterea pe tema vestilor pozitive despre Citi care au aparut in presa in ultima vreme, dar care sunt cusute clar cu atza roz fosforescent. Altii au zis ca s-a cam saturat lumea de vesti negative si e timpul pentru o pauza. Cei mai naivi incearca sa vada un bottom atins, inchizand ochii la acest frumos bulltrap care se configureaza tot mai puternic.

Dar poate cei mai putini familiarizati cu jocul burselor se intreaba de ce tot insist aici sau pe forum cu corelarea intre DOW, aur si EUR-USD ?

Pentru ca acesta e semnalul pe care il astept in momentul apropierii colapsului financiar de care discutam. Adica momentul in care DOW va incepe sa urce SIMULTAN cu pretul la aur din cauza inflatiei si nu din cauza cresterii burselor. Acel moment inainte de colaps in care inflatia va fi fulgeratoare si o sa avem probabil ceva de genul: DOW 8000 si aur 10.000 sau echivalent. Painea va fi 10$, sticla de cola 15$ etc.

Pentru ca vorbim de 2 faze diferite, asa cum explicam si AICI :

Faza1: DOW scade si aurul creste sau e relativ stabil ca acum rezulta neincredere investitori si bursele praf. Putem continua cu scaderea DOW pana pe la 5000 inainte sa trecem la faza urmatoare.

Faza2: DOW creste si aurul explodeaza rezulta disperare, sistem financiar in colaps si dolarii hartie igienica. Acum aurul pluteste pe la 950-1000. Cand va sari de 1500-2000 atunci e semnul ca intram in
faza 2.

Iar intrebarea mea legata si de titlul topicului era: va fi a treia lovitura data burselor si cea finala ? Adica dupa incheierea bulltrapului actual, undeva peste vreo 2 luni o sa vedem si picajul final la 5000 al dow, care va declansa apoi faza inflationista si ulterior colapsul financiar ?

Pentru ca eu am asa un feeling ca dupa ce pica dow sub 6000 multi o sa devina prea nervosi vazand prefixe cu 5 gen 5900-5700-5500 etc. Si atunci va fi momentul in care se duce naibii jucaria... :)

Investitii in energie

Despre petrol ziceam in iulie 2008 asa:

Eu pendulam pe la 150 pentru Olimpice.

Daca-i totul calm as mai zice si un 170 pe la alegerile din US.

Si poate 200 de sarbatori dar e cam cu bataie lunga. Cred ca vom mai vedea pana atunci ceva oscilatii in jos de genul celei de acum. Iar daca situatia in Iran si alte evenimente raman periculoase doar in teorie si nu se intampla nimic concret, cam greu de atins cei 200 anul asta.

Am atins pretul de 150USD/baril inainte de olimpice, dar apoi cu falimente gen Lehman si nationalizari gen AIG numai calm n-a urmat la burse. Iar DOW Jones picat de la 11.000 la 8.000 intr-o luna nici atata. Mareata USA a luat-o la vale mai repede decat credeau unii naivi, iar de razboi cu Iranul nimeni nu mai punea problema.

Anul trecut aveam doar banuieli, dar acum o luna am pus un pariu pe forum si sunt 99% ca o sa-l castig:

Pariu ca pana in decembrie 2009 barilul ajunge la 200USD. Daca trece de 200 anul asta, primesc eu berea. Daca nu atinge 200 dau eu cadou de craciun cui se baga la pariu.

Diferenta este insa una semnificativa. Anul trecut pretul petrolului se ridica din cauza consumului raportat la productia tot mai limitata. Evident partial si din cauza speculei, asa cum am mai spus. Anul asta se va ridica insa din cauza inflatiei la dolar.

Dar rezultatul va fi in final acelasi: petrolul peste 200USD barilul... biggrin.gif

Multi ma intreaba de alternative. E simplu sa construiesti eoliene cand ai petrol ieftin, dar va fi tot mai dureros de scump sa o faci in momentul in care acesta se va scumpi si el. Pretul "alternativelor" va creste mereu dupa cresterea pretului la combustibil. Sa zicem ca acuma o morisca din asta de vant numita pompos eoliana devine "rentabila" la un pret al petrolului de 100USD/baril. Evident lumea uita de petrolul ars ca sa scoti minereu, sa-l transporti, sa-l prelucrezi, sa-l instalezi sub forma unei eoliene care da randamente bune doar in anumite conditii.

In momentul in care petrolul va ramane pentru cateva luni la un pret de 100USD/baril cei care se ocupa de instalarea eolienelor vor constata brusc ca pretul acestora a crescut incredibil si ca moristile au devenit "rentabile" doar pentru un pret al petrolului peste 200USD/baril. Si de aici, alt cerc vicios daca ne incapatanam sa numim "alternative" niste chestii bune doar pentru praf in ochii "ecologistilor" gen masini cu baterii, panouri solare si altele de genul...

Exista intr-adevar si alternative reale, care au un randament net superior petrolului la orice pret al acestuia. Le voi prezenta si pe acelea la momentul potrivit. Contrar pesimismului pe care il aveam ca Peak Oil-ist pana prin toamna trecuta, am aflat intre timp ca avem nu una ci n variante de a rezolva criza energetica in orice moment. La orice scara. Iar odata cu prabusirea sistemului economic si controlului exercitat cu ajutorul acestuia solutiile care mai de care vor aparea ca ciupercile. Experimente in genul LHC de care s-au speriat toate babele anul trecut si altele de tipul asta s-ar putea sa ofere o solutie energetica mai repede decat cred unii pesimisti. Asa ca pot sa fiu acum optimist din nou. Pe baze reale de data asta.

Dar cu tot optimismul nu trebuie sa fim naivi. Petrolul ca sursa de energie va continua sa existe inca ani buni de acum incolo, desi cantitatea disponibila scade alarmant. Nu se poate schimba peste noapte o intreaga infrastructura de transporturi, constructii si industrie bazata pe camioane de mare tonaj, vapoare, avioane, excavatoare sau tractoare care merg cu petrol. Asa ca pana una alta, o rezerva de combustibil sau o investire a banilor in petrol ramane preferabila unui depozit bancar.

miercuri, 11 martie 2009

Investitii in ferme

Incep azi detalierea articolului despre aur, ferme si petrol. Spuneam acolo ca fermele pot reprezenta generic orice de la o simpla casuta la tara cu o sera de legume si cateva gaini pana la o adevarata ferma cu utilaje si dotari de ultima ora. Fiecare dupa buget, dupa posibilitati si dupa dorinta de a face o mica asigurare pentru el, familia lui sau pur si simplu pentru profit si pentru a nu-si pierde banii la burse sau in falimente bancare.

De ce ferme ? Simplu. Pentru ca indiferent daca are sau nu bani de distractie, de rate la banca sau de orice altceva, omul trebuie sa-si satisfaca nevoile primare. Iar mancarea e una dintre ele.

De aceea pe timp de criza alimentele nu se ieftinesc ci din contra, incep sa se scumpeasca. Deoarece o parte din firmele care produceau, procesau ori distribuiau alimente incep sa fie afectate de criza, incep sa apara probleme in lantul de la producator la client. Asta poate insemna ca unii stau cu marfa nevanduta intrand in faliment, in schimb ce altii mor de foame.

Criza va afecta in special zonele cu o agricultura puternic industrializata si centralizata, care sunt dependente de o infrastructura care sa functioneze ceas pentru a reusi distributia de produse. De la depozitele producatorilor sau procesatorilor, la firmele de transporturi, pana la marile supermarketuri fiecare rotita trebuie sa se invarta. O greva a transportatorilor, un protest al sindicalistilor, un mare producator intrat in probleme tehnologice, un supermarket inchis din lipsa de finantare si deja pot aparea probleme pentru un oras sau o zona intreaga care depindea de produsele respective.

De aceea ideea de a investi in agricultura si alimentatie apare tot mai des in ultima vreme. Aveti mai jos cateva exemple.

Ferme la nivel de mic investitor:

Criza ne trimite la ţară

Loviţi de probleme financiare şi credite bancare, tot mai mulţi români încep să ia în calcul varianta mutării la ţară şi a deschiderii unei mici afaceri de familie. La peste 30 de ani de la momentul în care Nicolae Ceauşescu iniţia proiectul intitulat „Sistematizarea” şi sute de mii de ţărani erau trimişi forţat la oraşe să pună umărul la „dezvoltarea socială multilaterală” a ţării, o parte a urmaşilor acestora se gândesc să se întoarcă la lucrul pământului, având la doi paşi spectrul ameninţător al crizei economice. Loviţi de lipsuri, împovăraţi de credite bancare ori cu afaceri prăbuşite, unii români de la oraş s-ar putea îndrepta, în perioada care urmează, spre sate.

Ferme la nivel de mare investitor:

Jim Rogers says "Go become a Farmer!"

Mujicul Sterligov

Un taran rus spune ca detine secretul iesirii Rusiei din criza. Gherman Sterligov propune un sistem non-cash, un fel de bursa de marfuri in sistem barter, care nu ar depinde de dolar, euro sau rubla. Dar Sterligov nu e, totusi, un taran oarecare. Povestea lui – Sterligov a fost unul dintre primii milionari ai Rusiei de dupa Razboiul Rece – l-a transformat in cel mai mediatizat taran din lume.

Mai nou, printre multimea de treburi obisnuite ale unui fermier, Gherman Sterligov isi permite sa faca previziuni economice, estimand ca agricultura si terenurile vor deveni noul „petrol“ al oligarhilor rusi: „Multi cauta teren si vaci acum. Metalele nu mai au nici o valoare. Vacile, oile, caprele, cerealele, uleiul de masline, mierea de albine s-au transformat in aur“.

Inchei aici acest articol pe tema fermelor. Am inceput cu agricultura pentru ca in acest caz oricine poate intelege de ce recomand asa ceva. Majoritatea stiu despre cozile la paine sau supa din marea criza a anilor 30. E drept ca actuala tranzitie nu se poate compara cu marea depresiune. Ceea ce vom experimenta acum este cu totul diferit si desi de data asta tranzitia va fi mai rapida, nu strica sa luam niste minime masuri de protectie pentru momentul in care banii vor deveni simple hartii fara valoare...

"Only after the last tree has been cut down.
Only after the last river has been poisoned.
Only after the last fish has been caught.
Only then will you find that money cannot be eaten."

marți, 10 martie 2009

Scrisoare către liceeni - Tudor Chirilă

Asa cum spuneam in incheierea mesajului anterior, cea mai valoroasa investitie a fost si va ramane INTELIGENTA.

Textul citat mai jos nu are nevoie de alte comentarii...

Scrisoare către liceeni - Tudor Chirilă

Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveti o sansa. Noi am fost fericiti ca am descoperit Coca-cola si bananele si am crezut ca daca noi citim, si ei vor citi. Si ca toti vom progresa si tara o sa aiba scapare. Noi ne-am inselat. Unii dintre noi au plecat de aici. Castiga bani acolo si tanjesc dupa orasul asta imputit. Voi insa, voi aveti o sansa. Voi, aveti sansa.

Nu va ganditi la furat. E calea cea mai simpla. Stiu ca ati aflat ca asa te imbogatesti. Daca ai pamant sau daca faci afaceri cu statul. Stiti voi ceva despre tva si cum ai putea sa-l furi, dar nu va e inca foarte clar. Nu asta e drumul. Cu cat se va fura mai mult, cu atat se va construi mai putin, iar copiii copiilor nostri vor mosteni un imperiu de cenusa. Sunteti tineri si totusi habar n-aveti ce inseamna un Bucuresti in care se circula normal. Daca voi habar n-aveti si daca Ei continua sa fure, ganditi-va la copiii nostri. Nu e nici o sansa.

Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana. Nu-i mai ascultati doar pe profesori. Cititi orice, fara discernamant. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, cautati-va intre voi. Vedeti care cititi aceleasi lucruri si inhaitati-va. Numai in haita de oameni destepti o sa reusiti. Unul singur dintre voi va fi mancat. Zece insa, s-ar putea sa reusiti. Ganditi-va de pe acum sa-i inlocuiti. Timpul lor trebuie sa se termine. Trebuie sa-i dominati. Dar nu cu gandul ca veti fura mai mult ca ei. Asta e calea simpla care va va sufoca mostenitorii. Ce-o sa faceti cu milioanele intr-un oras mort? Ce-o sa cumparati, cu banii gramezi? La ce-ti foloseste un Lamborghini cand n-ai o autostrada? De ce sa ai o vila intr-un cartier sufocat de inundatii?

Nu va dusmaniti profesorii. Sunt oameni amarati, din ale caror drame puteti invata. Isi dau priceperea pe un salariu de nimic si va invata carte. Nu va bateti joc de ei. Au muncit, si nu e vina lor ca parintii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveti nici un drept sa-i dispretuiti. Nu le sunteti superiori. Banii parintilor vostri nu va reprezinta. Va reprezinta doar ceea ce puteti scoate pe gura. Aveti grija ce scoateti pe gura. Vremea pumnului si a bodiguarzilor a trecut. O sa calatoriti, iar copiii francezi invata carte, englezii la fel. Va confruntati cu o lume care acum e mai deschisa decat oricand. Hotii de la putere nu sunt in stare sa va spuna cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu va pot spune care e influenta lui Schopenhauer in Sarmanul Dionis si nici de ce este Eminescu un romantic intarziat. Foarte putini o sa va spuna cine a pictat Cina cea de taina si de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca sa faca un mare film. Ei vor sti doar sa va invete sa furati. Iar calea asta, mai devreme sau mai tarziu, se va infunda si ne va asfixia copiii.

Nu va mai luati dupa ziare. Nu dau doi bani pe generatia voastra, nu va dati seama? Pentru ei, cu cat sunteti mai prosti, cu atat le va fi mai usor sa va vanda orice cacat. Iar cacatul pe care il veti cumpara va fi obtinut de la prosti, platiti pe masura. Adica prost. Eleva porno este un exemplu. Nu cititi ziarele. Cititi cateva, cele care va informeaza. Nu marsati la orice promotie. Fiti mai selectivi.

Nu fumati iarba si nu va dati in cap cu alcool, cu orice pret. O sa le dati apa la moara incultilor si hotilor de la putere. Le va fi mai simplu sa va catalogheze drept o generatie de distrusi, iar banii destinati salvarii voastre, ii vor fura. E timp si pentru iarba, e timp si pentru tequilla. Acum insa trebuie sa invatati, pentru ca in curand nu va mai fi timp pentru asta, caci veti intra in viata adanc de tot, si e mai rau ca in jungla. Animalele au reguli nescrise. Oamenii au legi scrise.

Nu alergati dupa bani cu orice pret. Banii trebuie sa va fie doar mijloc, nu scop. Scopul vostru trebuie sa fie cunoasterea. Cu cat veti sti mai multe, cu atat veti fi mai inalti. Orice carte citita, orice lectie invatata, se vor aseza sub voi si va vor ridica deasupra celorlalti. Veti domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decat asta. Europa cumpara inteligenta. Romania nu cumpara nimic pentru ca hotii nu construiesc, hotii fura. Nu uitati ca va fura pe voi si asta trebuie sa va opreasca. O sa auziti toata viata de Napoleon si de Nicolae Titulescu, dar sigur copiii vostri nu vor sti cine a fost Emil Boc. Istoria o scriu cei care construiesc.

Sunteti tineri. Nu va ganditi ca sunteti slabi. Puterea voastra sta in curatenie. Sunteti curati, n-au apucat sa va manjeasca, dar daca dintre voi nu se vor ridica luptatorii, o sa va improaste cu noroiul strazilor pe care nu le-au reparat. Fiecare picatura de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie sa schimbati asta. Care e calea? Sa cititi. Literatura universala o sa va invete sa deosebiti Binele de Rau. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toti deosebesc Binele de Rau. Din prezentul amaratei asteia de tari nu puteti invata Binele. Binele puteti fi voi. Si cu cat veti fi mai multi buni, cu atat veti sufoca raul. Nu e imposibil. Dati scrisoarea asta mai departe. Deveniti buni, mai buni, cei mai buni si raspanditi-va precum lacustele.

Nu-i invidiati pe oamenii cu bani. Nu va faceti modele din baietii de bani gata, din baietii de oras. Dupa treizeci si noua de ani le va ramane doar o lista lunga de femei. Or trofeele astea sunt trecatoare. Cand imbatranesti si trofeul tau va fi o baba. Dupa asta vine singuratatea. Voi aveti sansa sa lasati ceva in urma voastra. Banii nu sunt Calea. Priviti unde ne-a adus setea de bani.

Nu va resemnati, asta nu duce nicaieri. Capul plecat, sabia il taie. Protestati, luptati, protestati. Cu scop, insa. Nu degeaba, ca altfel se transforma in latrat. Invatati legile. Invatati-va drepturile. Atunci veti sti cand are cineva voie sa va legitimeze. Veti sti cum sa luptati, daca veti sti legile. Apoi o sa vedeti ca legile sunt proaste. Si veti intelege ca trebuie sa le schimbati. Pare greu si cere timp. Dar, Doamne, voi aveti timp si pentru voi nimic nu e greu. Voi nu intelegeti ca SUNTETI SCHIMBAREA? Daca voi lasati tara asta pe mana hotilor, atunci, de-abia copii vostri vor mai avea o sansa! Caci sansa vine o data la o generatie. Noi am pierdut. Cativa dintre noi, si nu suntem putini, va putem ajuta. Noi suntem Fomila si Setila, dar voi sunteti Harap-Alb. Alegeti dintre voi pe adevaratii lideri. Sa-i alegeti si sa nu-i invidiati. Lor le va fi cel mai greu. Vor avea gloria, dar si cosmarul. Vor fi salvatorii vostri, dar se vor pierde pe ei insisi. Liderii trebuie sa fie dintre voi. Si trebuie sa-i cautati de pe acum. Uitati-va unii la altii in fiecare zi si cautati-va capitanii. Altfel veti pieri o data cu noi. Si atunci portile libertatii ne vor fi inchise si EI vor castiga. Cine sunt ei? Stiti foarte bine. Ii vedeti in ziare, in fiecare zi.

Salvati-va! Salvati-ne! Este o singura cale! Lupta cunoasterii!! Si cand veti fi castigat lupta cunoasterii, de-abia atunci veti cunoaste sa luptati cu adevarat!!!

Nu va amagiti cu prezentul... Salvati-va in viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceti?

Aur, ferme si petrol

Cele 3 cuvinte magice, pe care am mai zis ca mi le pun drept motto :)

Iar pentru cei care inca se mai intreaba unde sunt ardelenii, le raspund ca ardeleanul sunt eu, cel care scriam despre aur, ferme si petrol inca din iulie anul trecut.

Stiu ca unii inca au probleme incercand sa-si bage in cap ideea ca prabusirea sistemului financiar de care ziceam in postul trecut chiar va avea loc in urmatoarele luni. Scepticilor le recomand sa revada mesajele de pe acest blog sustinute de multele materiale la care fac referire si care m-au facut pe mine si pe altii sa ajungem la aceste concluzii. Sunt tot mai numeroase si tot mai puternice vocile care sustin aceasta transformare masiva si inimaginabila pentru unii, desi criza abia inceputa ii impinge pe tot mai multi sa caute raspunsuri la intrebari. Sper sa contribui si eu la clarificarea unor aspecte si la oferirea de raspunsuri intr-o forma cat mai simpla si usor de inteles pentru cei interesati de ceea ce ne asteapta in viitor... :)

Dar ce legatura au fermele, aurul si petrolul cu aceasta criza ? Pai sa zicem ca ar fi cel mai simplu raspuns la intrebarile pe care le punea si Chris Martenson in cursul de care vorbeam zilele trecute. Economy, Energy & Environment (economie, energie si mediu) remember ?

Daca aici apar combinate o criza financiara, una energetica si una de resurse, pentru a putea face usor tranzitia catre viitor cel mai simplu ar fi sa te asiguri ca il poti intampina cum se cuvine atunci cand treburile vor deveni tulburi. Voi face aici doar o prezentare pe scurt a acestor sfaturi apoi vom detalia intr-un post ulterior fiecare din cele 3 elemente ca sa vedem de ce acestea reprezinta partiale solutii la problemele enuntate, care ne pot ajuta sa trecem mai usor prin tranzitia aceasta.

Pe scurt asadar despre metalele pretioase. In momentul unei crize financiare si un colaps care va duce la disparitia banilor asa cum ii cunoastem, aurul va reveni la statutul de moneda forte pe care l-a avut timp de mii de ani si pe care oamenii il accepta implicit. De aici nevoia de a avea o parte din bani pusi deoparte in metale pretioase, pentru vremea cand bancile vor inchide usile, cardurile vor deveni inutilizabile iar banii de hartie nu vor mai avea prea mare valoare.

Fermele pot reprezenta generic orice de la o simpla casuta la tara cu o sera de legume si cateva gaini pana la o adevarata ferma cu utilaje si dotari de ultima ora. Fiecare dupa buget, dupa posibilitati si dupa dorinta de a face o mica asigurare pentru el, familia lui sau pentru a oferi un sprijin si altora in momentele de cumpana care vor urma. Altii vor investi evident in agricultura pur si simplu pentru profit si pentru a nu-si pierde banii la burse sau in falimente bancare, asa cum o face si Jim Roberts.

Petrolul reprezinta deocamdata cea mai importanta sursa de energie asa cum am mai explicat si in primele posturi ale acestui blog. Stiinta are niste asi in maneca pentru rezolvarea problemelor energetice, dar pana in momentul in care noile tehnologii vor intra pe piata, tot combustibilii fosili raman de baza. Preturile de la petrol de vara trecuta erau partial speculative, dar in mare parte au fost bazate pe cresterea consumului care nu mai putea fi acoperita de productie. "Norocul" a fost scaderea brusca a consumului odata cu declansarea crizei, altfel preturile ar mai fi continuat sa creasca o vreme, inainte ca aceste costuri sa depaseasca nivelul de suportabilitate al economiei.

Inchei aceasta introducere in tema "investitiilor" nu inainte sa subliniez ca pe langa aur, ferme sau energie, adevarata investitie pe timp de criza ramane tot INTELIGENTA.

Adica pus mana pe citit, studiat si inteles ce, cum si de ce se intampla smile.gif

Doar asa poti scapa de teama a ceea ce va urma, te poti relaxa si iti poti recapata OPTIMISMUL, incercand apoi sa luminezi dupa puterile tale si pe altii despre cum stau lucrurile. Asa cum incearca timid si subsemnatul... :)

miercuri, 4 martie 2009

Previziuni pentru viitor

Inainte de a incepe lectura acestui post rog sa revedeti un pic cele afirmate deja in Previziuni din trecut si Optimismul ca sa va lamuriti cu lucrurile pe care le-am discutat deja.

Cei care au mai citit printre randuri si nu numai ultimele articole cred ca si-au facut deja o idee asupra a ceea ce vreau sa concluzionez acum. In mare cei de la E2020 de care vorbeam si in evaluarea situatiei prezinta cel mai aproape de adevar cam ceea ce cred si eu ca va avea loc in urmatoarele luni:

According to LEAP/E2020, this new stage of the crisis will be shaped by two major processes happening in two parallel sequences:

A. Two major processes:

1. Disappearance of the financial base (Dollar & Debt) all over the world
2. Fragmentation of the interests of the global system’s big players and blocks

B. Two parallel sequences:

1. Quick disintegration of the current international system altogether
2. Strategic dislocation of big global players.

Startul va fi dat cel mai probabil din una din cele 3 zone care "au speriat vestul" si in acel moment vom asista la disparitia sistemului financiar asa cum il cunoastem. Adica dolarii vor deveni o hartie igienica frumos colorata, bancile isi vor inchide portile si toata lumea va lua o scurta pauza de relaxare... :)

Na, uite ca am spus-o direct, simplu si fara prea multe ocolisuri.

Greu de digerat, nu-i asa ? Si mai greu de imaginat ? Ce sa mai vorbim de inteles si de ghicit ce va urma dupa. Tot ce va pot spune momentan e ca va fi bine... :)

Cum poti sa ramai optimist in asemenea conditii ? Informandu-te si incercand sa intelegi cel mai bine ceea ce se intampla. Cum bine sublinia Dan Necea intr-un comentariu pe blogul de trenduri cea mai buna investitie pe timp de criza ramane tot INTELIGENTA

Diferenta intre ceea ce spun acum si previziunile pe care le-am facut in trecut este ca prabusirea dolarului si a USA vor insemna mai mult decat o "simpla" inflatie puternica de care vorbeam atunci, iar in cazul RON-ului devine evidenta afirmatia ca "sky is the limit" :)

Inchei pe scurt acest post si o sa iau o pauza cateva zile din cauza unor evenimente personale. Intre timp cei care mai arunca un ochi pe aici din cand in cand vor putea sa mai reflecteze daca ma considera total bezmetic sau nu... :)

Iar apoi vom continua cu variante, scenarii, alternative si sfaturi pentru cei curiosi.

marți, 3 martie 2009

Chris Martenson - Crash course si teoria 3E

Dupa cum promiteam intr-un comentariu anterior, voi incerca sa fac o scurta prezentare a cursului lui Chris Martenson pentru a-i familiariza pe cei care nu au reusit sa-l vada inca cu ideile prezentate acolo.

Din punctul meu de vedere prezentarea sa de aproximativ 3 ore impartita in 20 de capitole este oricum sumarizata, continand doar elementele de baza pentru introducerea intr-o tema extrem de vasta. Asadar prezentarea pe care incerc sa o fac azi e doar un scurt cuprins si ramane valabila recomandarea de a viziona materialul original pentru cei care vor sa inteleaga mai bine ceea ce ne asteapta in viitor.

Aprecierea mea pentru materialul respectiv vine in urma faptului ca acesta reuseste sa adune laolalta informatii din multiple domenii, coreland problemele economice cu cele energetice, sociale sau de mediu. Astfel Chris Martenson poate intelege criza de la un nivel superior majoritatii expertilor dintr-un anumit domeniu care incearca sa prezinte fenomenele doar dintr-un anumit punct de vedere.

Teoria celor 3E se refera la Economy, Energy & Environment (economie, energie si mediu) ca aspecte esentiale in intelegerea fenomenelor vor avea loc si prin corelarea carora Chris ajunge la concluzia ca urmatorii 20 de ani ai omenirii vor aduce niste schimbari dramatice.

Despre Economy am tot discutat pe aici si in principiu ar trebui sa cunoasteti modul in care consumul si indatorarea peste limite au dus la intrarea in criza. Abia in acel moment majoritatea oamenilor au inceput sa vada varful icebergului care il reprezinta problemele actuale ale civilizatiei noastre. Pe langa problemele efective ale sectorului financiar-bancar Chris prezinta si una din cele mai mari scheme piramidale ale omenirii si anume sistemul de pensii. E vorba de faptul ca pana acum 20-30 de ani cresterea populatiei s-a facut in mod exponential, insa acum ritmul de crestere a scazut enorm, devenind chiar negativ in multe din tarile civilizate. Daca pana acum cativa ani un pensionar era "tinut in spate" de cativa muncitori, in curand oprirea exploziei demografice din tarile avansate economic va genera o situatie inversa. Pensionarii tot mai multi si cu o speranta de viata tot mai mare datorate nivelului de trai tot mai ridicat, raportat la numarul de tineri tot mai putini din tarile civilizate, vor aduce sistemul de pensii la colaps. Pur si simplu un muncitor va trebui sa "tina in spate" tot mai multi pensionari iar sistemul nu va mai putea sa functioneze ca si pana acum.

Capitolul Energy se refera la problemele energetice ale omenirii. Asa cum am mai prezentat acestea au fost primele care mi-au atras si mie atentia si cu care incepusem initial blogul acesta. Chris prezinta teoria Peak Oil care prognoza ca nivelul de productie a petrolului va atinge un maxim in acest deceniu, urmand apoi un declin. Acest declin al productiei corelat cu o crestere a cererii tot mai mare in urmatorii ani va duce la o explozie a preturilor mult mai puternica decat cea inregistrata vara trecuta. Este demonstrata si imposibilitatea tehnologiilor alternative dezvoltate pana acum de a inlocui petrolul ca sursa principala de combustibili in special in transporturile de mare tonaj sau industria petro-chimica.

Despre Environment se vorbeste nu doar in ideea de poluare si suprapopulare a planetei care reprezinta si ele probleme serioase. Chris mai prezinta si modul in care resursele planetei sunt exploatate si risipite fara nici cea mai mica grija pentru ziua de maine. Cresterea pe toate planurile a consumului a dus la o crestere exponentiala a problemelor omenirii care incep sa atinga limitele suportabilitatii la nivel planetar in tot mai multe domenii.

Analiza tuturor acestor elemente trebuie corelata cu elementele de Time, Scale and Costs (timp, scara si costuri). Ce vrea asta sa insemne este ca nu exista solutii simple. Problemele sunt atat de majore ca abordarea lor superficiala si oferirea de alternative care acopera doar o mica parte din ceea ce este necesar pentru rezolvarea lor nu vor reusi decat sa ne distraga si sa ne incurce de la gasirea solutiilor reale.

Stiu ca aceasta prezentare lipsita de argumente poate parea cam palida unuia care a vazut cursul lui Chris si cu atat mai lipsita de interes unei persoane care nu a vazut materialele respective insotite de grafice concrete, date reale si comentarii la acestea.

De aceea inchei inca o data cu indemnul de a vedea cursul original inainte de incercarea formarii unei pareri despre un subiect atat de complex.

Materialul original poate fi gasit pe capitole AICI. Intregul curs poate fi descarcat in format dvd de pe torrenti. O varianta prescurtata cu accent pe problemele economice a cursului original pe google video AICI. Momentan nu am gasit nici o varianta tradusa in limba romana, daca aveti cunostinta de asa ceva rog sa-mi dati un semn.

luni, 2 martie 2009

Cei 3 care au speriat vestul - EE

Inchei seria celor 3 care au speriat vestul vorbind despre a treia zona cu potential pentru declansarea urmatoarei faze din criza economica actuala si anume Europa de Est.

Nu mai vorbim in acest caz de o singura tara ci de o intreaga zona caracterizata de o situatie economica asemanatoare si familiara noua tocmai in ideea ca ne regasim in aceste descrieri. E vorba de "tinerele sperante" ale Europei, tari majoritatea fost comuniste care au fost incurajate sa purceada cu avant spre capitalism si integrarea in marea familie europeana.

Vorbim aici de tari precum Romania, Bulgaria, Ucraina, Letonia etc. In principiu cam toate tarile aflate intre Marea Neagra si Marea Baltica se afla mai mult sau mai putin in aceeasi situatie. Unele o duc mai bine decat altele, au datorii mai putine sau mai multe, deficit mai mare sau mai mic, dar au inceput acum cam toate sa sufere in urma crizei si sa dea emotii celor din vest.

Va intrebati evident de ce ar suferi atata vestul din cauza esticilor, cand au destule griji proprii ? Pai tocmai pentru ca ei au fost cei care au venit cu voiosie sa contribuie la bule precum cea imobiliara din Romania ultimilor ani. Au aruncat cu credite in stanga si in dreapta, investind si cu rost si fara rost si acum se gandesc cu teama ca s-ar putea sa nu-si mai vada banii inapoi. Cel putin situatia unor tari ca Austria sau Grecia ale caror banci s-au aruncat puternic la investitii in est devin din ce in ce mai disperate.

Apropourile, rugamintile si amenintarile bancilor austriece se pot gasi in toata presa romaneasca din ultima vreme asa cum aratam si aici. Despre disperarea grecilor dupa cash am tot avertizat naivii care se bucurau degeaba la dobanzile mari sau plata comisioanelor in avans. Austriecii fac eforturi disperate dar tot mai penibile pentru a-si prelungi agonia, in timp ce Atena a ordonat bancilor grecesti sa se retraga din balcani. Iar situatia din Grecia e cu atat mai grava cu cat miscarile sociale continua, dupa demonstratiile tinerilor din sarbatori, blocajul drumurilor si frontierelor de agricultori, urmeaza acum si greva in transporturi.

Despre masura in care anumite tari vestice sunt implicate in povestea esticilor explica si Dan pe blogul sau zilele trecute si putem citi in tot mai multe articole din presa:

Un esec in salvarea Europei de Est va antrena o noua criza mondiala

Criza datoriilor prin care trece Rusia, Ucraina si tarile membre ale Uniunii Europene din estul continentului a atins un nivel acut. Un esec in aceasta zona este destul de puternic pentru a scutura fragilul sistem bancar al Europei de Vest si ar fi debutul rundei doi in acest adevarat "amurg al zeilor" financiari, relateaza telegraph.co.uk, intr-un articol semnat de Ambrose Evans-Pritchard.

Ministrul austriac al Finantelor, Josef Proll, a facut eforturi intense, saptamana trecuta, pentru a aduna un fond de salvare de 150 miliarde euro pentru fostul bloc sovietic, in conditiile in care bancile austriece au imprumutat in regiune 230 miliarde euro, reprezentand 70% din produsul intern brut al tarii.

"O rata de esec de 10% ar conduce la colapsul sistemului financiar austriac", potrivit cotidianului vienez Der Standard. Din nefericire, acest lucru ar putea deveni realitate.

Ati auzit probabil de tari precum Islanda sau Letonia in care crashul sistemului financiar a avut deja loc. Aceste tari au fost de fapt mici experimente de laborator in care s-au testat efectele colapsului. Dupa demonstratii au urmat caderi de guverne, alegeri anticipate, refaceri de legi si constitutii:

Criza economica continua sa doboare guverne. Guvernul Letoniei demisioneaza

Primul ministru al Letoniei si cabinetul sau au demisionat vineri, acesta fiind al treilea guvern european care isi anunta incapacitatea de a face fata crizei economice, dupa Islanda si Belgia, informeaza Wall Street Journal.

Ce va urma insa dupa ce una din cele 3 zone majore de care vorbeam intra in colaps, va da cu totul alt inteles cuvantului criza economica.

Asa cum spuneam in introducerea primului articol din serie, deja nu mai conteaza cine va da startul. Doar daca vreti sa punem cateva pariuri... :)