Revedeam un pic seria alternativelor monetare in ideea unei prezentari pe aceasta tema la festivalul de la Brasov si mi-am dat seama ca imi lipseste un capitol din colectia de monezi prezentate aici. Este vorba de p2p money. Acesta este asadar episodul 14 din seria inceputa in primavara lui 2009 si care se pare ca devine din ce in ce mai actuala. In ideea ca noile comunitati vor incepe sa utilizeze tot mai mult aceste sisteme alternative in viitorul apropiat, am zis sa scutur un pic praful de pe vechile articole si sa vad ce a mai aparut nou in domeniu. Pentru ca in perioada de tranzitie de la vechiul sistem la unul in care moneda nu va mai fi necesara, oamenii sa poata alege cea mai buna varianta pe care vor dori sa o implementeze in propria lor comunitate, asa cum o fac si cei de la Damanhur sau Findhorn de zeci de ani deja.
Dar sa revenim la ideea de p2p money si sa vedem un pic cu ce se mananca acest tip de alternativa monetara. Explicam in ultimul episod din serie modul in care diferite comunitati care au scapat de nevoia utilizarii de moneda in cadrul propriei comunitati, ar putea sa colaboreze unele cu altele in cadrul unei retele p2p. Explicam acolo ideea pe care se bazeaza acest tip de retele si spuneam ca principalul avantaj este ca resursele in cazul p2p nu mai sunt centralizate. Fiecare isi pastreaza
la el muzica sau filmele. Iar pe server ramane doar o lista, un fel de
inventar si nimic mai mult. In momentul in care ai nevoie de ceva anume,
intri pe un server cunoscut si cauti lista. Apoi iei legatura direct cu
cei care au ceea ce cauti si transferi de la acestia resursele de care
ai nevoie. Serverul e mai liber, pentru ca nu trebuie sa tina pe el
toata gramada de informatii.
Nu se mai chinuie nimeni sa incarce acolo
tone de date pentru ca ulterior altii sa se chinuie sa le descarce.
Siteul nu mai e un punct vulnerabil, pentru ca nimeni nu se poate lua de
tine doar pentru o lista. Iar in caz de ceva, oricum poti copia lista
mult mai usor pe n alte site-uri care nu necesita performante deosebite,
decat sa muti tone de date pe servere puternice. Dispare astfel si
controlul si aglomeratia, scad si riscurile. Ideea era ca o societate bazata pe o astfel de retea de comunitati descentralizate si organizate pe orizontala, nu pe verticala, ar fi o optiune mult mai buna decat sistemul centralizat piramidal de astazi. In care statul dicteaza, consiliile judetene actioneaza, comunitatile se supun si oamenii executa.
Daca asa stau lucrurile in ce priveste retelele de calculatoare si comunitatile, haideti sa vedem cum ar functiona o moneda bazata pe aceleasi principii. Iar pentru asta sa aruncam o privire la bitcoin care este in acest moment printre cele mai raspandite monede de tip p2p. Principiul se aseamana foarte tare cu cel folosit in aplicatiile de tip torrent sau dc++, astfel ca daca ati inteles principiul de functionare al acestora va va fi usor de inteles si modul de functionare al bitcoin. In principiu este vorba de un programel instalat pe calculatorul propriu si denumit client. Acest programel stocheaza pe calculator o serie de chei de securitate denumita portofel.
Denumirea de portofel virtual vine din asemanarea acestor chei personale cu portofelul in care va tineti banii de zi cu zi. Sunteti proprietarul acestuia si responsabil de siguranta lui. Daca ti-ai pierdut portofelul, ti-ai pierdut banii. Aici te ajuta si programelul de care spuneam, adica clientul de bitcoin. Diferitele programe difera intre ele prin interfata si modul in care incearca sa ofere o protectie cat mai buna pentru pastrarea portofelului propriu, incercand in acelasi timp sa faca utilizarea lui cat mai usoara. Aplicatiile sunt de obicei construite in mod open-source in ideea ca oricine poate inspecta codul de program pentru a elimina suspiciunile privind functionarea acestuia.
In afara de acest portofel individual, exista reteaua. Totul se desfasoara in retea. Asa cum spuneam, ideea este de a elimina centralizarea si controlul. Nu mai exista o banca sau un guvern care decide regulile jocului. Care sa imprime dupa bunul plac sau sa confiste atunci cand are chef banii tuturor celor care sunt obligati sa-i foloseasca. In cazul bitcoin reteaua este cea care se ocupa de aceasta administrare. Fiecare membru al retelei este un mic bancher si puterea este distribuita tuturor prin intermediul pogramului bitcoin. Modul in care programele isi comunica si sincronizeaza intre ele tranzactiile este in principiu foarte sigur. Singurul mod in care s-ar putea compromite securitatea retelei ar fi prin acapararea unui numar majoritar de clienti sau prin utilizarea unui computer care depaseste ca putere de calcul intreaga retea.
Banii de tip bitcoin se pot obtine in diverse moduri. Exista in primul rand actiunea de mining care inseamna ca cineva poate produce bani folosind puterea de calcul a propriului sau pc. In schimbul rezolvarii unei probleme matematice foarte complexe primesti o cantitate de moneda. Cu cat ai un procesor mai performant, cu atat poti obtine mai multi bani, cu conditia sa renteze curentul consumat pentru obtinerea lor. Un alt mod de a obtine bitcoin este prin schimb valutar, din dolari, lei, euro sau alta valuta in bitcoin. Poti bineinteles sa vinzi anumite produse catre cineva in schimbul unei sume de bitcoin si sa obtii banii prin acest mod. Ideea algoritmului implementat in programul bitcoin pe care se bazeaza reteau impune insa niste limite. Pe masura ce cantitatea de bitcoin din retea creste, operatiunea de mining devine tot mai grea. Problema pe care trebuie sa o rezolve pc-ul pentru a obtine bitcoin devine tot mai complexa si se va rezolva tot mai greu. Exista asadar o limita maxima de monezi care pot fi create in sistem, pentru a se preveni inflationarea lor.
Una peste alta, monezile p2p de genul bitcoin au niste avantaje clare: elimina controlul si centralizarea, impozitarea prin inflationare sau confiscare, aduc o securitate sporita a tranzactiilor, rapiditate si usurinta in utilizare, desfiinteaza granitele monezilor nationale si pot deveni astfel o alternativa serioasa la monezile clasice. Dezavantaje ? In primul rand este vorba tot de o moneda virtuala, bazata tot pe o conventie si fara un suport tangibil. In al doilea rand dependenta de tehnologie: fara un computer sau macar un telefon inteligent conectat la retea, nu poti tranzactiona bitcoin. Al treilea semn de intrebare este oarecum tot tehnologic. Acapararea retelei este destul de greu de realizat, dar nu imposibil daca vorbim de organizatii gen FBI si nici puterea de calcul pe care se bazeaza algoritmul de creare a noilor monezi sau cheile de securitate nu este ceva infailibil daca vorbim de un Quantum Computer
Un alt concept interesant de utilizare a retelelor p2p este sistemul ripple care este o evolutie a sistemului LETS despre care am mai vorbit noi pe aici. Ideea din spatele lui este simpla si este bazata pe transmiterea increderii. Eu sunt prieten cu tine si am incredere sa-ti dau ceva pe datorie, iar tu imi dai o hartiuta pe care este notata datoria ta. Prietenul meu in schimb nu are incredere in tine pentru ca nu te cunoaste. Daca voi transforma insa datoria ta in datoria mea, acesta va accepta sa facem tranzactia. Programelul face automat convertirea datoriilor ba chiar se pot seta diferite grade de incredere pe care o putem acorda unor prieteni sau cunostinte. Sistemul functioneaza si mai bine in intermediul unei comunitati unde increderea este cheia, stand la baza grupului si unind membrii acesteia. Faptul ca ripple se bazeaza pe tehnologie IT pentru a functiona vine cu aceleasi avantaje si dezavantaje la fel ca in cazul bitcoin.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu