Poate vi se pare ciudat, dar mai sunt unii oameni care vor sa-si cumpere o casa. Un apartament, o garsoniera, veche sau noua, in limita bugetului si a creditului acordat de banci. Cu sau fara sprijinul preamaritului stat in netzarmurita lui bunatate. Si pentru a avea acest articol drept referinta pentru cei care mai au dileme asemanatoare, am zis sa-i dedic azi o postare separata.
Dar sa vedem enuntul problemei, asa cum era el prezentat de Claudiu:
Am 2 (fix doi) colegi care se gindesc serios sa profite de programul "Prima Tzeapa"... aaaaa... adica asta... "Prima Casa". Si mi-au zis si mie, ca fapt divers, nestiind ca au de-a face cu un economist expert si blogger de prima mina. Si m-am trezit in dilema de mai sus. Ce sa le zic? Sa se bucure la potentialul cistig al unei reveniri a economiei, profitind, prin consecinta, de facilitatile oferite? Sau sa stea cuminti si sa isi pastreze banutii si sa isi vada de altele, pentru ca, se stie din alte momente ale istoriei, e rau sa te prinda criza cu datoriile in vine?Iar variantele enumerate de mine pentru colegul cu dileme erau:
1. Sa nu ia creditul si sa stea pe fundul lui. Asta e un caz putin probabil.
2. Sa ia creditul si apoi sa-i creasca morcovul cand preturile vor scadea, dobanzile vor creste si cursul RON va ajunge pe campie. In momentul in care lucrurile se vor inrautati de tot sa intre in incapacitate de plata si sa fie executat, pierzand avansul si multe nopti de somn. Asta e un caz foarte probabil.
3. Sa ia creditul si apoi sa-i creasca morcovul cand preturile vor scadea, dobanzile vor creste si cursul RON va ajunge pe campie. Sa reziste insa pana ce sistemul o ia la vale si intra in colaps, moment in care nu mai are cine sa-l execute. In cazul ala va ramane cu apartamentul gratis. Cel putin pana la punerea in picioare a noului sistem. Asta e un caz din ce in ce mai probabil.
Mda, cam astea ar fi. Bine, mai era si varianta cu preturile imobiliare care se vor stabiliza, apoi vor reincepe sa creasca. Si peste cativa ani cand economia va dudui iar, vor depasi valorile din 2008 si amicul va dormi fericit. Dar chestiile astea prefer sa i le spun juniorului seara la culcare... el inca le mai crede... :-)
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Flavian dar nu doar juniorul tau (sa-ti traiasca) mai crede astfel de povesti! inca mai sunt multi care asteapta in fiecare clipa sa creasca economia!
RăspundețiȘtergereLa TV vedem cum Germania si Franta se gandesc sa renunte la zona Euro si sa intre in zona Ron ca asta se apreciaza...
"Expertii imobiliari" spun ca nu se pot concepe apartamente pe mijloc de camp la mai putin de 800E/mp iar in oras 1000 e minimul pe care deja l-am atins!
BNR este in continuare triumfator in fata speculatorilor care "s-au plictisit sa mai astepte beneficiile pozitiilor lor lungi" si au inteles ca Romania e un paradis al investitiilor.
Apoi vin guvernantii care afirma in cor ca somajul va scadea cu siguranta. Altfel nu ar da deficitul nici cu taxa pe shaorma!
Vazand toate aceste voci credibile si votate de o majoritate... ce ar putea crede oamenii?
Hehe, e plina lumea de povesti si de povestitori Razvane.
RăspundețiȘtergereEu cred ca vom face totusi incet-incet lumina, ca de aia ne chinuim unii pe forumuri si bloguri sa tot explicam ce si cum... :-)
Platon avea o povestioara despre un grup de oameni, tinuti in lanturi intr-o pestera, care nu au vazut niciodata lumina si care au posibilitatea sa evadeze.
RăspundețiȘtergereProblema cea mare este ca are perfecta dreptate! Daca la un moment dat lucrurile se schimba va fi extrem de dureros pentru noi toti.
Initial am considerat ca era mai bine daca lasau piata sa "bottom" cat mai repede pentru a putea reincepe o crestere sustenabila de la zero, nu de la minus.
Nu sunt sigur insa ca acest lucru este posibil (din punct de vedere politic si social) si nici ca vom avea intr-un viitor previzibil un sistem economic ce poate duce la ceva sustenabil.
Nu sunt un austrianist asa ca vad FOARTE MULTE RELE si in o piata complet libera si nereglementata. Nu uita ca democratia inseamna ca cei multi conduc iar cei multi nu sunt de obicei nici cei mai destepti, nici cei mai informati, nici cei mai buni strategi.
Stiu, libertatea a fost mereu o sabie cu doua taisuri.
RăspundețiȘtergereIar din punctul de vedere al vitezei de desfasurare a lucrurilor, si eu speram la un bottom cat mai rapid. Apoi am realizat ca la o astfel de "evadare" trebuie sa te grabesti, dar asa incat sa nu orbesti la iesirea prea brusca din pestera... :-)
Despre libertate, austrianism, keynesianism, socialism si alte concepte asemanatoare am un articol pe care tot zic ca-l termin de cateva zile. Poate mai despicam atunci firul in 14 pe tema asta.
Fata de aia vechi care isi faceau o casa in 3 zile, dadeau o petrecere cu mult vin si venea tot satul sa-i ajute la constructie noi am progresat. "Ce 3 zile ba primitivilor"
RăspundețiȘtergereSalut Flavian,
RăspundețiȘtergereSunt un cititor de al tau si de pe softpedia de peste un an si al blogului tau de vreo 6 luni.
Voiam sa te intreb ceva: Am avut proasta inspiratie sa fac un credit imobiliar in chf. Aproximativ 50k pe 27 ani.
Mai am de platit mai putin de 24 ani si jumate.
Vad ca se intareste la greu. Am cam 10k euro jumatate in euro si jumatate in lei. Rezerva pt zile negre :)
Sa platesc anticipat? Se merita? O rezerva e buna mereu sa ai ca nu stii cum va fi ziua de miine - am fost somer o perioada dar acum m-am reangajat.
Ce se va intampla cu cei ca mine cu credite in chf? Va fi cam nasol de noi.
Dar cam cat de nasol?
George
pai mei - inapoi la fundamente, inapoi la fundamente... :-)
RăspundețiȘtergereGeorge - am mai spus ca am si eu niste credite ramase si pe care as fi putut sa le sting. Pe termen scurt, nu 20 de ani, ce-i drept. Dar am preferat totusi sa fac ceva mai util cu economiile decat sa ma grabesc sa fac rambursari anticipate.
Pe langa impartirea in lei si euro, care nu trebuie tinuti chiar toti la banca, nu strica niste aur. Iar cand vine vorba cu cat de nasol, nu prea cred ca mai conteaza acum o diferenta de 10-20% daca pe viitor ne asteapta ceva de genul graficului asta.
Scenariile alese de tine sunt ok, dar nu prezinta toate elementele pe care ar trebui sa le cunoasca prietenii tai :) Vin si eu sa mai adaug cateva:
RăspundețiȘtergere- trebuie sa astepte sa se stabilizeze piata bancara, pentru a se lamuri in ce moneda si la ce dobanda se vor imprumuta
- trebuie sa astepte stabilizarea pietei fortei de munca (ai zis tu ceva in genul asta)
- trebuie sa arunce un ochi la situatia economiilor civilizate si sa vada acolo cam cate salarii medii sunt necesare pentru achizitionarea "1 mp construit". In Romania raportul asta este IREAL, semn ca suntem inca in Vestul Salbatic, iar criza nu a facut toate ajustarile necesare
Sub nicio forma nu trebuie sa uitam ca achizitionam un BUN cu BANII ALTORA ... deci mare atentie.
Povestile cu 1000 euro/mp sunt SF-uri, iar cine nu este in stare sa scoata un 600 euro/mp pentru locuinte civilizate sa se duca sa faca bisnita in Big Berceni.
Cerere pentru apartamente exista, din pacate oferta este speculativa. Mai asteptam. Noi avem unde. Sa vedem daca ei isi permit sa stea ani de zile cu banii blocati in ciment, din dorinta unor profituri nesimtite.
Christiansen - n-am uitat, dar ceea ce enumeri tu sunt argumentele.. istorice. De acum vreo 2 ani, pe blogul lui Manole.
RăspundețiȘtergereIntre timp, unii am ajuns sa intelegem ca piata bancara e departe de stabilizare si mai aproape de o demolare.
Forta de munca se va "stabiliza" in directia prezentata de pai mei, iar pe cei din tarile "civilizate" ii asteptam inapoi acasa atunci cand lucrurile vor deveni cu adevarat interesante.
Peste vreo zece ani, cand oamenii vor incepe sa se linisteasca, lumea va fi total transformata si ceea ce numim acum "economie" nu va mai arata la fel.
Mersi de informatii,
RăspundețiȘtergereDa ti-am citit postul. Si stiu un prieten care a cumparat aur acum cateva luni citind postarile tale de pe softpedia.
Nu mi-a venit sa cred atunci ce face.
O sa ma gandindesc cum e mai bine pt cazul meu.
George
Astept articolul:)
RăspundețiȘtergereIntre timp trebuie sa pun pe blogul tau un citat. Desi cred ca ai dreptate in ceea ce spui si desi ma astept la momente destul de urate in perioada urmatoare, "It's better to be an optimist who is sometimes wrong than a pessimist who is always right"
:)
Eu nu cred ca lumea se va transforma intr-o asemenea masura. si mai vad inca un lucru negativ al unei transformari majore: radicalizarea! Mi-e teama ca lumea de maine daca va fi atat de diferita fata de cea de azi, va fi fie prea de dreapta, fie prea de stanga! Si cum din jocul pietei prea multi ar trebui sa piarda (au pariat gresit in ultima perioada), vad un viitor destul de rosu care nu-mi place.
Sper sa ma insel!
George - ma bucur daca pot fi de folos, toate cele bune tie si amicului tau
RăspundețiȘtergereRazvan - dar tocmai ca eu sunt un optimist, aia repet de atata vreme. Si cred ca schimbarile vor veni si vor fi pozitive. Si incerc sa fiu atent sa nu cad eu insumi in capcanele sindromului Stockholm.
Si sa raman optimist si un supravietuitor care incearca sa se pregateasca pentru un altfel de viitor, avertizand si pe altii despre schimbarile care vor veni, in timp ce cauta alternative si analizeaza solutii.
Parerea mea-i că lumea total transformată despre care vorbește Flavian va fi atât de diferită de cea de azi încât până și dihotomia dreapta/stânga își va fi pierdut sensul. Suntem la fel de în ceață despre lumea de peste 10 ani cum era Galilei despre lumea ce urma să vină la 100 de ani după el.
RăspundețiȘtergereFlavian, eu nu cred ca vom ajunge sa ne luptam pentru supravietuire iar daca se va ajunge acolo va supravietui cel cu arma cea mai puternica, nu cel cu ferma cea mai independenta!
RăspundețiȘtergereNu cred ca vom ajunge acolo din simplul motiv ca o astfel de situatie e mult prea dificil de manageuit! Cu totii stim ca nu guvernantii sunt cei care decid cine trebuie salvat, ca nu ei profita din bule si bursturi si ca cei care conduc marionetele trebuie sa aibe grija ca lucrurile sa nu explodeze!
eu mi-as pune mai degraba banii pe volatilitate asa de mare ca nu vom sti daca suntem saraci sau bogati, ma astept ca bancile mici sa pice iar cele mari sa creasca iar cresterea inseamna conditii de monopol pe piata.
In rest, au fost multi profeti care au vorbit despre un Doom's Day dar pana acum omenirea a supravietuit:).
Flavian, eu sunt mai optimist decat tine ... asa cum am fost pesimist (realist) cu privire la evolutia pietei imobiliare acum trei ani, cand ma certam cu toti cei care vroiau sa-si cumpere casa.
RăspundețiȘtergereNu vom trece in zona EURO in conditiile actuale ....
Gab - exact, asta tot incerc sa explic
RăspundețiȘtergereRazvan - O sa fie o perioada de tranzitie grea, cu unele conflicte si rasturnari de concepte ale celor care nu vor sa accepte faptul ca intr-adevar e game over pentru vechiul sistem. Dar rezultatul final va fi pozitiv si cuvantul cheie va fi colaborare in momentul in care oamenii vor realiza ca guvernantii si smecherii de la burse nu-i mai pot "incurca" cu nimic.
Christiansen - inseamna ca ne-am mai intalnit probabil pe softpedia sau pe balonul lui Manole in discutiile despre imobiliare. Si eu sustineam aceleasi idei pe vremea respectiva. In privinta optimismului de care zici, atentie inca o data sa nu cazi in capcana sindromului Stockholm.
Răzvan, nu cred că vorbește nimeni despre dispariția umanității, ci doar despre o radicală schimbare în cadrul culturii noastre, iar astea nu poți spune că sunt lipsite de precedent...
RăspundețiȘtergere:)) Clar nu ne-am mai "intalnit", dar ma bucur ca sustinem aceleasi idei :)
RăspundețiȘtergere