Eh, sunt sigur ca FMI va mai gasi un pachetel si pentru ei, cu care sa mai amane treaba vreo cateva luni. Si problema n-ar fi pachetelele atunci cand poti imprima bani in nestire din nimic, ci faptul ca distribuirea lor devine o munca tot mai voluminoasa in ultima vreme. Daca ati avut cel putin o experienta cu spalatorii de parbrize gen in secunda in care ati dat bani la primii sositi, masina e inconjurata de maini intinse, intelegeti ce vreau sa zic.
Referitor la burse, mentionam acum cateva zile despre faptul ca George Ure a prevazut destul de bine scaderea din ultimele doua saptamani. Iar vineri seara, am avut parte de un spectacol cu adevarat interesant. Se pare ca azi vom asista la o revenire in forta, desi ulterior se asteapta destul de curand atingerea pragului de 9500 la DOW. Pentru primavara, George ramane optimist, iar eu nu pot decat sa sper ca are dreptate:
The January 24 issue of Peoplenomics made it perfectly clear what my expectations are for the present period forward several years...as we slide to the bottom of the Second Depression. "Decline starts here, doesn't end this year and we see Down under 4,000 before the year is out. A bounce early next year after a low this year of....hand me a dart, wouldja? Uh...3765.8 on the Dow. Then a rally to (another dart?)....uh....7,223.79 and then a Wave 5 decline to Dow 783."
Pana atunci, sa mai trecem in revista si alte noutati ce au mai aparut in ultima vreme. De la manipulari in genul celor de care e acuzata Rusia, ca doar hotzului de hotz ii e frica. Pana la tragerea de urechi a responsabililor cu bailoutul AIG si clasicul "nici o fapta buna nu ramane nepedepsita": Tim Geithner vs Ken Lewis. Nici prietenul Bernanke nu sta mai bine, in ciuda faptului ca a primit un nou mandat, modul in care a decurs votarea nu sugereaza prea multa incredere. Denninger a tot stat si el cu ochii pe baietii veseli, argumentand pe un ton mai dur ceea ce Elizabeth Warren explica in clipul de vineri despre inducerea in eroare a contribuabilului pentru asa-zisa salvare a sistemului financiar.
Ar mai fi apoi povestea BRD. De care n-am mai auzit mare lucru in ultima vreme, fiind prinsi pana peste cap cu bancile grecesti sau austriece. Dar despre care n-am uitat ca a fost implicata si ea in "bailoutul" AIG. Alaturi de Goldman bineinteles. Pentru ca cu GS, dupa cum se stie, au legatura toti, iar GS e in toate.
In afara scenei economice, toate sunt asa cum le stim. Iarna se incapataneaza sa ramana grea, iar metereologii se incapataneaza sa nu dea doi bani pe activitatea solara. Ceea ce evident ca le face activitatea mai dificila si ajung sa fie chemati pentru a da explicatii. Sa nu uitam totusi de unde am plecat. Istoric vorbind. Pentru cine are drum prin NY, poate fi interesant de trecut pe la expozitia ce prezinta povestea vechii europe. De acum 6500 de ani, pe vremea cand Egiptul si Mesopotamia nu se nascusera, scrisul nu fusese "inventat", iar "civilizatia" chipurile nu exista inca. Of, nici istoria nu mai e ce a fost...
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Down Jones e sub 10k pe la 9908. Vedem ce va fi la sfarsitul saptamanii. De obicei acestea aduc surprizele. Cred ca anul asta "ne vom bucura de crestere economica" asa cum trambiteaza specialisti si politicienii. Chiar si austrieci sunt pe crestere conform indicatorilor Unicredit. Asa ca, nu ne ramane decat sa consumam :D.
RăspundețiȘtergereP.S. Mi-am sters primul comentariu pentru ca era plin de greseli si pentru ca nu exista functia EDIT.
O zi buna tuturor
Hehe, ar fi o chestie sa reuseasca doi ani la rand figura cu "cresterea". Desi ma indoiesc.
RăspundețiȘtergerePana atunci, vreau sa adaug la lista de ieri un articol ce vine cu cateva idei interesante despre miscarile din ultima vreme: JPM vs. GS
Iar apropo de povestea Grecia avem asa: Goldman Sachs helped Greece in debt Cosmetics
Evident, GS nu face nimic fara scop. Aveti o paralela intre povestea cu Grecia si cea cu AIG / GS / BRD aici: The Ever Increasing Parallels Between AIG And Greece...
Probabil GS va strange iar surubul in stilul povestii din toamna 2008 pana ce Grecia va mai primi un bailout. Pericolul asupra sistemului financiar este mai mare de data asta, mai ales ca lumea (UE, Obama, Volker etc.) a invatat sa spuna NU cu mai multa fermitate in urma lectiei de atunci.
RăspundețiȘtergereSingura intrebare care se pune este daca GS va reusi sa forteze mana prin prabusirea burselor sau alte constrangeri inaintea crashului sistemic:
This is yet another AIG in the making, with Goldman this time likely threatening to accelerate the collapse not merely of the US financial system, but of the global one, in order to attain virtually infinite negotiating leverage. Of course, the world will not allow a Greece-initiated domino, allowing Goldman to call everyone's bluff once again.
Daca pica Grecia, se va grabi daramarea sandramalei. Urmatorii pe lista: Spania, Portugalia, Islanda, Irlanda si pe alocuri Anglia. Dar probabil si in cazul asta se va da drumul la tiparnita si se va mai prelungi agonia. Pana si economia Germaniei, motorul UE, da semne de regres. Om trai si om vedea ce va fi.
RăspundețiȘtergerepai si pana cand vor s-o prelungeasca tot asa? si de ce, cu ce scop?
RăspundețiȘtergereCristian - yep, om trai si om vedea .. :)
RăspundețiȘtergereanonim - cat mai mult posibil, desi unii sunt constienti ca nu mai poate dura mult. Scopul e acelasi de cand lumea: profit, manipulare si control