E bine. Credeam la un moment dat ca e bine. Intrasem si noi in "randul lumii" cu o economie care duduia, crescand de la o zi la alta si salarii care se mareau de la an la an. Reusisem integrarea in UE, leul se aprecia si ni se promitea trecerea la euro in cativa ani.
E rau. Tocmai cand incepusem sa visam mai frumos, am auzit ca s-ar putea sa nu mai fie bine. Veneau zvonuri de afara cum ca se apropie recesiunea, ca in vest este criza economica si ca probabil ne va afecta si pe noi.
E bine. Dar am fost asigurati de politicieni si BNR ca e totul ok, pe noi nu ne va afecta si putem sa ne vedem linistiti de treburi, sa pariem in continuare pe leu, sa facem credite si sa consumam fericiti.
E rau. Din pacate asigurarile respective s-au dovedit fara temei si recesiunea a juns si la noi. Leul a luat-o la vale, concedierile au inceput si criza musca tot mai puternic din "duduiala" economiei locale. Creditele nu se mai acordau, consumul scadea.
E bine. Se pare ca urma sa primim o lectie valoroasa. Cum ca in sistemul capitalist la care aspiram, exuberanta fara suport trebuie temperata si greselile se platesc. Recesiunea urma sa regleze din excesul ultimilor ani si sa aduca consumul la valori sustenabile.
E rau. Au inceput bailouturile. Peste tot se pompau bani in sistem, pentru prevenirea falimentelor celor "too big to fail". Se pare ca din cauza bancilor straine ce bagasera bani puternici si la noi, Romania intra si ea in categoria respectiva. FMI dadea tarcoale.
E bine. Eram asigurati ca nu avem nevoie de interventie externa pentru a face curatenie in ograda proprie. Cel putin asa zicea presedintele in ianuarie 2009. Ultimul lucru pe care il vom face va fi sa ne imprumutam la FMI. România nu va fi afectată de criză cum sunt alte state. Refuzam categoric un acord cu FMI.
E rau. Se schimba macazul. Dupa nici doua luni, aflam ca ne-am razgandit. Nu avem nevoie de ajutor extern, dar imprumutul ar constitui o "centura de siguranta". Presedintele isi asuma, alături de Guvern şi BNR, decizia ca acordul cu FMI să existe.
E bine. Acordul cu FMI ajuta la stabilizarea cursului valutar, aduce bani de salari si pensii. Atenueaza partial caderea care incepuse. Ni se promite ca bancile isi vor pastra expunerea si vor continua sa crediteze.
E rau. Banii se scurg catre banci, prin intermediul BNR si returnarii RMO. Acestea nu numai ca reduc creditarile si cresc garantiile, dar folosesc banii pentru acoperirea gaurilor proprii in locul ajutorarii economiei.
E bine. Din cauza ca bancile se tem sa mai dea bani, consumul pe datorie se reduce si creditarea fara rost scade substantial. Piata imobiliara incepe sa se ajusteze, balonul se sparge si preturile incep sa se indrepte in directia corecta.
E rau. Politicul isi baga coada si porneste programul prima casa pentru rebalonarea imobiliara. Apoi incepe circul alegerilor prezidentiale. Cursul la RON e tinut in frau de BNR si distorsioneaza situatia reala a economiei.
E bine. Alegerile trec, lucrurile par sa se stabilizeze. Politica europeana de a pastra un euro ieftin da din nou curaj bancilor. Moneda se apreciaza si multi romani rasufla usurati ca isi pot plati in continuare ratele. Se zvoneste ca vestul a iesit din recesiune si ca nu mai dureaza mult nici la noi.
E rau. Datoria contractata va trebui platita. Cu tot cu dobanzi. Banii pompati au impiedicat curatenia necesara in sistem si falimentarea celor care au luat decizii gresite. Am pierdut astfel multe lectii valoroase care se puteau invata.
E bine. Se pare insa ca vom avea o a doua sansa de a face treaba cum trebuie. Se vorbeste la Davos de un al doilea val de criza si tarile PIGS dau semne ca trebuie sa regandim masurile luate. In US se fac anchete in privinta bailoutului AIG si se insista pe reglementari in domeniul bancar.
E rau. Daca situatia din Grecia nu va putea fi controlata, e pusa in pericol viabilitatea Euro. Se pare ca avem de ales intre inflationare sau eliminarea unor membri. In US bursele stagneaza, somajul e inca o problema si valul falimentelor imobiliare juridice e tot mai aproape. Vechiul sistem e la un pas de dezintegrare.
E bine. Masurile de pompare au reusit salvarea temporara si ne-au dat un ragaz. Lumea a avut timp sa inteleaga ce se intampla. Daca totul ar fi cazut brusc in toamna lui 2008 noi nu am mai fi discutat azi aici. Cei care au vrut sa priceapa au priceput deja. Cei care voiau sa se pregateasca, au putut sa o faca in ultimul an. E vremea pentru un nou inceput. Distractia abia acum incepe.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Cred ca iar te pripesti. Iti doresti prea mult sa cada sistemul. Eu zic ca prin 2012 va incepe schimbarea, doar intram intr-o noua era :)
RăspundețiȘtergereMda, recunosc. Rabdarea la mine nu a fost niciodata un punct forte... :-)
RăspundețiȘtergereEh, daca n-a fost sa fie anul trecut, poate anul asta sau la anul. Acuma ce mai conteaza un an sau doi cand vorbim de evenimente ce se petrec odata la cateva secole sau milenii.
eu am cam amețit. dar presupun că din moment ce se termină cu e „E bine...” presupun că e de bine :)
RăspundețiȘtergereUn articol interesant:
RăspundețiȘtergerehttp://www.alternet.org/story/145394?page=entire
BL: "Why are we here?" If you start from random mutations, we're just an accident, a genetic crap-shoot. That belief disconnects us from the biosphere and all the other organisms on the planet. But the fundamental nature of evolution is that every new organism emerges into the biosphere to bring greater harmony and balance to the environment.
TM: You're saying evolution is not about individual organisms, it's about larger and larger ecosystems.
BL: We started this whole cycle of civilizations with animism and we have to return to that kind of awareness. Belief systems that allow us to pollute will go away when we realize we're part of an intricate and delicate network and web of life."
Camil - eu raman optimist
RăspundețiȘtergerepai mei - mersi, intr-adevar un articol interesant. Incet-incet lumea invata:
You point out myth perceptions: unexamined pillars that support modern thought. In science, some of these have been proven wrong, but the public hasn't been let in on that yet.
heh... relativitatea pentru economisti :)
RăspundețiȘtergerex - cam asa ceva, relativitatea pentru economisti sau filozofia pentru incepatori. Pana la urma economistii sunt si ei oameni... :)
RăspundețiȘtergeresuper articol si stil,
RăspundețiȘtergeresincer bravo!
cît despre timing, cred ca e f dificil de anticipat, caci interventiile sunt, am vazut, în toate directiile, de-a dreptul imprevizibile.
Cred ca despre astea am putea dezbate, ce forma mai poate lua interventionismul si la ce ne mai putem astepta în 2010 ?!...
inflatie ? la ce si în raport ce ce ? aurul ? cît timp va mai fi cotat ? cît timp va mai fi autorizata posesia lui legala ? etc .
A, despre asta uitasem: conspiratia oamenilor de stiinta sa ascunda adevarul Designului Inteligent. Oamenii de stiinta au o mare pasiune pentru conspiratii.
RăspundețiȘtergereIar despre virusul Avatar, l-ai identificat admirabil de corect. Am doar mentiunea ca suntem infectati de el cu mult timp dinaintea filmului.
Horatiu - mersi de aprecieri. In ce priveste timingul, am incercat asa ceva anul trecut si o parte din estimarile mele s-au dovedit a fi prea "optimiste". Asta si din cauza ca interventiile au fost puternice si cred ca vor continua sa ramana la fel in continuare.
RăspundețiȘtergereCel mai probabil vom trece prin tentative de nationalizare ale sistemelor bancare. Grecia cred ca va primi la randul ei ajutor, ceea ce ne va aduce exact acolo unde se tem cei care ezita acum sa o faca: crearea precedentului.
Inflatia se calculeaza atat in raport cu aurul, cat si cu alte bunuri sau servicii de baza, gen hrana sau energie.
Anonim - o sa urmaresc filmuletul. Depinde ce intelegi prin macrosistem, biologul respectiv argumenta ca un corp e in sine un macrosistem format din miliarde de celule.
Gab - ai o pasiune prea mare in a eticheta drept conspiratii tot ceea ce nu este explicat suficient de stiinta actuala
Da, eu sunt ciudatul care vede teorii ale conspiratiei peste tot. Uite a doua propozitie de pe articolul de Wikipedia referitor la filmul al carui trailer l-a postat anonimul (Expelled: No Intelligence Allowed):
RăspundețiȘtergereThe film contends that the mainstream science establishment suppresses academics who believe they see evidence of intelligent design in nature and who criticize evidence supporting evolution and the modern evolutionary synthesis as a mainstream conspiracy to keep God out of science laboratories and classrooms.
Gab, existe multe filme de genul asta si nu ar trebui sa iei tot ce se spune in ele drept 100% corect
RăspundețiȘtergereObtuzitatea stiintei oficiale a fost dovedita de nenumarate cazuri, insa nu stiu daca putem eticheta drept conspiratii toate manipularile care au avut si vor mai avea loc in acest domeniu