miercuri, 24 februarie 2010

Simpla privire asupra viitorului

Aceasta este o scurta prezentare a modului in care vad eu acum evenimentele ce se vor desfasura in urmatorii 5-10 ani. Posibil sa nu fiti de acord cu o parte din aceste lucruri, desi in mare parte le-am mai discutat deja. Am tot detaliat in ultima vreme ceea ce cred ca va urma in diferite domenii precum economie, energie, mediu sau spiritualitate. Am considerat insa necesar un nou cuprins actualizat al unor fapte in marea lor majoritate cunoscute deja cititorilor acestui blog.

Incepem cu domeniul economic, de unde cred ca se va da startul schimbarilor iminente in urmatorii maxim 2-3 ani. Aceste transformari majore cred ca vor duce la dezintegrarea sistemului financiar, pentru ca ulterior intregul lant logistic global sa se rupa. Vor aparea probleme tot mai mari in transporturi, comert si tranzactii la scara mare. Increderea oamenilor in vechile sisteme este pe zi ce trece tot mai diminuata. Se vorbeste peste tot si din ce in ce mai mult despre adevarata situatie din lumea financiara sau cea politica. Oamenii incep sa spuna lucrurilor pe nume si mai ales sa ia atitudine, ceea ce va duce la prabusirea treptata a structurilor statale si a modului de organizare actual.

Imprimarea de bani nu va mai ajuta la nimic in momentul in care destabilizarile vor deveni tot mai puternice. Vor aparea probleme in aprovizionarile cu hrana si energie ce nu vor mai putea fi rezolvate cu bani de hartie. Schimbarile climatice vor aduce si ele modificari. Daca estimarile despre activitatea solara in crestere sunt corecte, vremea va continua sa fie tot mai haotica. Iernile reci in lipsa activitatii solare sau problemele survenite in cazul unor amplificari spontane pot afecta sistemele de distributie energetica. Aceste efecte vor putea fi atenuate in cazul aparitiei unor surse energetice alternative, avand in vedere tot mai multe noutati care vin din acest domeniu. Pe termen mediu oamenii vor suferi de pe urma cedarii vechilor retele energetice. Insa pe termen lung vor beneficia mult in urma descentralizarii si independentei castigate cu ajutorul noilor tehnologii ce vor oferi alternative reale.

Parerea mea este ca sunt multe persoane care stiu deja de lucrurile astea. Ca de aceea anumiti oameni politici sau manageri din marile corporatii si banci, considerati totusi inteligenti, se poarta ca si cum n-ar mai conta ziua de maine. S-au tot semnalat in ultima vreme un numar surprinzator de mare al demisiilor in cadrul managerilor de top sau sefilor din politie. Bineinteles, putem da vina pe problemele economice sau pe cele personale. Altii pe de alta parte, pot spune ca nu doar au stiut, ci au si participat la crearea acestor conditii. Stiti probabil de teoriile NWO care vorbesc de crearea intentionata a unui sistem global cu o moneda unica aflata in mana bancherilor.

Ce uita insa unii este tocmai faptul ca acum avem deja asa ceva. Avem dolarul ca FIAT money universal acceptat aproape in orice tara de pe glob. Constituind moneda de rezerva si mijloc de tranzactionare deja implementat aflat in mana FED. Pe langa care mai exista deja si sistemul SDR. Pentru impunerea lor sub monopol de stat si pentru castigarea puterii de bancile centrale s-a muncit mai bine de un secol. Iar rezultatul nu va fi cel cu care incearca sa ne sperie diverse teorii mai mult sau mai putin "conspirationiste". Dezintegrarea acestui model al banilor fara valoare reala emisi sub monopol de stat cred ca va fi tocmai o eliminare a controlului exercitat acum de la nivel inalt. Pentru a reveni la un sistem fara manipulari de la varf si independent de vointa globala a catorva politicieni sau bancheri.

Personal cred ca in momentul dezintegrarii vechiului sistem, vom asista la o masiva descentralizare. Din instinct oamenii se vor intoarce la metale pretioase sau schimburi directe. Unele orase poate vor incerca si varianta emiterii de moneda proprie bazata pe etalon energetic, metale pretioase sau altceva. Sunt multe variante pe care le-am discutat la alternative monetare. Dar ideea va fi independenta si organizarea la nivel local. Cuvantul cheie va fi colaborare in ideea analizarii resurselor disponibile si gasirea de solutii. In functie de fiecare oras sau regiune organizarea si masurile vor fi diferite. In functie de viteza de reactie a oamenilor si a mentalitatilor, solutiile vor fi implementate mai repede sau mai tarziu, mai greu sau mai usor.

Vor fi bineinteles si cei care vor claca, vor ceda in fata presiunilor sau a fricii. Ca si cei care vor recurge la violenta in lipsa existentei unor nuclee care sa elimine aceste fenomene. De aceea vor exista si conflicte, desi la nivel global cred ca va fi evitata varianta unui razboi. Se poate sa mai asistam la confruntari conventionale de larga amploare avand in vedere framantarile din lumea araba si nu numai. Dar un full-atomic cum incearca unii sa sugereze cred ca este exclus. Cu toate jocurile de culise si castigurile obtinute pe urma unui eventual razboi, chiar si la nivel inalt exista persoane care inteleg riscurile unor astfel de actiuni. In plus, apar tot mai multe voci care spun ca cineva acolo sus are grija de noi. Si de obicei nu intervin in mod direct pentru ca e bine sa-i lasi pe cei mici sa se joace si sa invete singuri. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i lasi sa-si arunce planeta in aer cu totul. Se pare ca depinde doar de noi daca ne "cumintim" si ii lasam sa ne ajute odata ce aceasta eliminare a vechilor forme de negativitate va avea loc.

Bineinteles ca toate aceste schimbari vor veni cu modificari puternice la nivelul constiintei si mentalitatii umane. Se vor redefini prioritati, se vor duce lupte pentru depasirea piedicilor iar relatiile inter-umane vor capata noi valori. Vor fi multi cei care vor descoperi ca vechile ocupatii au devenit inutile si intoarcerea la vechile obiceiuri e imposibila, dar vor dori sa ajute totusi cumva in acest efort comun. Si vor fi mai ales cei care stiau de vreme buna ce va urma si au inteles ca trebuie sa se pregateasca pentru asta. In final reintoarcerea la fundamente si la o viata mai linistita intr-un mediu mai curat vor aduce vindecare atat la nivel fizic cat si la cel psihic. Atat a noastra cat si a naturii pe care cred ca vom ajunge sa o respectam si sa o cunoastem mai bine. Eu voi continua sa astept in continuare cu o minte deschisa vremurile ce vor veni. Iar daca unii dintre voi nu-mi impartasiti ideile sau optimismul, rugamintea este ca de obicei sa nu folositi pietre. Prea mari... smile.gif

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

15 comentarii:

  1. Am o intrebare Flavian. Urmaresc blogul tau de circa 6 luni si sunt la curent cu "vederile" tale.

    As dori sa stiu cum te-ai pregatit tu pentru ce crezi ca urmeaza. Nu ma refer la ce ai face - ci ce anume ai facut concret, asta daca nu e un secret.

    Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai in afara de pregatirea mentala, sunt cele trei domenii de care spuneam: finante, hrana si energie.

    Am tot explicat partea de economii si finante. Anume impartirea rezervelor in aur, euro si RON. Ca si eliminarea depozitelor bancare sau a platilor anticipate la creditele ramase.

    Pe partea cu hrana am reluat de vreo doi ani "hobby-urile" legate de gradinarit si am crescut rezervele de alimente. Pe langa casa din oras, mai avem o mica livada si gradina, plus ceva terenuri in apropiere de Brasov. Am rude care locuiesc in zona respectiva, au gospodarii si ne putem ajuta reciproc in caz de nevoie. Ai mei acolo au crescut si noi mai copilaream pe vremuri, inca n-am uitat cu totul viata la tara.

    Pe partea cu energia, micile stocuri de combustibil ar fi un inceput. Cu UPS-urile, generatorul, aparatura electrica, scule si bricolaje ma jucam oricum si inainte. Ma mai distrez acum cu niste panouri voltaice si am mai facut unele experimente pe partea alimentarii cu hidrogen a motoarelor. Despre asta voi mai discuta si aici in seria alternativelor energetice.

    Zona e inca un avantaj in cazul meu. Nu trebuie sa merg prea departe pentru a gasi apa potabila sau lemne de foc. Centrala de la casa e modulara, cu arzator separat si usor de adaptat pentru diverse tipuri de cazane electrice sau pe lemne cand gazul va deveni o problema. Am rezolvat de curand si problema cu UPS-urile sine wave necesare centralelor cu arzator automat. Asta daca nu vom trece direct la semineu si soba... :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca esti deschis unui dialog, as avea unele intrebari.

    1. De ce aur si nu argint? Cum vezi argintul ca alternativa la aur pt. pastrarea valorii (mie imi pare un inceput de bula speculativa pe aur)

    Nu inteleg de ce spui eliminarea depozitelor bancare. As merge mai degraba pe diversificarea depozitelor - sume mai mici la mai multe banci, in tandem cu pastrarea unei parti cash.

    Avand in vedere partea cu "gradinaritul" mi se pare de o importanta capitala localizarea terenului - neaparat langa o sursa de apa (rau, parau sau chiar lac). Sunt de acord cu tine ca la fel de importante sunt lemnele ca sursa de energie si caldura.

    2. Ce parere ai de achizitia a 1-2ha de padure? Preturile nu sunt chiar asa ridicate momentan. Anul trecut au fost cateva tranzactii foarte mari in domeniu, in principal cumparatorii sunt din afara tarii.

    Legat de stocurile de combustibil - sunt de parere ca nu are sens sa te complici cu asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. The 'Great Magnetic Filament' on the sun that we've been tracking for the past week finally erupted yesterday.

    SOHO coronagraphs observed at least one and possibly as many as three clouds billowing away from the sun: movie. If any of this material is heading for Earth--a big unknown!--it should arrive on Feb. 27th or 28th. Arctic sky watchers should be alert for auroras on those dates.

    RăspundețiȘtergere
  5. Adrian - e ok si argintul, vezi ca avea Cristian Dogaru un articol bun pe tema argintului

    In privinta depozitelor bancare mi se pare logic ca in momentul in care ma astept la falimente bancare sa nu mai tin banii la banci. Mai ales cu ultimele limitari care apar in privinta sumelor ce pot fi extrase rapid in termen scurt.

    Si oricum prefer sa tin sume mici de cash iar restul sa-i folosesc cumparand chestii utile decat sa-i impart in depozite asteptand ziua in care nu vor mai valora nimic.

    La terenuri ai dreptate, conteaza pozitionarea. O fantana, un rau, o padure in apropiere sunt de preferat. Padure nu stiu daca are sens sa cumperi, nu cred ca trebuie sa platesti de pe acum ceva ce oricum vor folosi toti in mod gratuit daca se va ajunge acolo.

    Avand in vedere ca situatiile de genul asta se vor inmulti, raman in continuare la ideea ca un mic stoc de combustibil nu strica.

    RăspundețiȘtergere
  6. „Mai ales cu ultimele limitari care apar in privinta sumelor ce pot fi extrase rapid in termen scurt.”

    Ai un link? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am dat ieri vreo trei.. :)

    Sincer nu stiu exact la fiecare banca cum stau lucrurile si nu cred ca merita sa-mi bat capul.

    Adica sa merg sa-i intreb la depunere cat e limita de retragere pe loc, daca au de gand sa schimbe regulile in curand si apoi sa tremur la ideea ca poate n-au suficient cash la primul bank run.

    Toate astea pentru o dobanda care de multe ori nu acopera nici inflatia plus comisioanele si o siguranta cel mult relativa a banilor. Prefer dupa cum spuneam, sa fac ceva util cu banii aia.

    Iar un 5000 maxim 10000 de euro impartiti in aur, RON si valuta pot sa tin linistit acasa sau la birou.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu cred Flavian, din pacate.
    Restructurarea sistemului monetar-financir actual e posibila, tu zici ca probabila, dar colapsul ei este greu de crezut.

    Motivul este mereu acelasi, dinamica interventionismului nu duce nicaieri. Mises a spus ca interventionismul e un sistem instabil, dar asta nu inseamna ca tinde catre socialism sau ca se prabuseste complet (si avem piata) Mai degraba, se misca prin "tatonari", un pas catre socialism si doi pasi catre piata, sau viceversa daca preferi!

    Deci nu e deloc sigur ca dupa "criza" vine capitalismul. Totul depinde de cat de destepti sunt "hotii" si de cultura publicului larg.

    Repet, fara o schimbare radicala a mentalitatii nu vom avea liberalismul din secolul al XIX-lea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Flavian,

    Nu ti-e frica sa spui in gura mare la tine pe blog ca ai banii acasa? si aur? e ok ideea ta de a depozita bani/aur in alt loc decat la banca, numai cine e naiv poate sa creada ca in caz de problema bancile vor restitui toate sumele depozitate ... dar ce ne facem cu talhariile? in caz de fenomene sociale extreme de genul celor de care ne temem, nu crezi ca oamenii vor ataca casele celor care par sa o duca mai bine? cum ramane atunci cu banii tinuti in casa sau la birou? in fine... nu am vrut sa dau idei, poti sa nu postezi comentariul dar sa detaliezi subiectul intr-o postare viitoare... daca nu e prea sensibil, of course!

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim - acasa ori la gradina am mai multe locuri in care as putea sa tin banii, iar la birou nu se oboseste nimeni doar pentru cateva mii de euro. Altii poarta bijuterii mult mai scumpe zilnic la gat, dar nu isi face nimeni probleme... :-)

    In privinta fenomenelor sociale de care vorbeai, am spus si in text. E posibil ca unii sa recurga la astfel de acte in locurile in care nu va exista o coezine suficienta in societate care sa elimine astfel de fenomene. In momentele cele mai critice multi cred ca se vor retrage din marile orase in comunitati mai mici si mai linistite. Unde vor putea duce o viata sustenabila si independenta de vechile sisteme si de unde vor incepe reorganizarea la scara larga a omenirii.

    Bogdan - stiu ca multi inca nu cred, tocmai de aceea recomandam o privire de ansamblu si detasata. Stii ca apreciez libertatea individului si ca s-ar putea sa sune paradoxal ceea ce afirm. Dar cred ca oamenii vor ajunge sa ia de buna voie unele masuri pe care "socialistii" doreau sa le impuna cu forta, iar "capitalistii" nu le-au acceptat niciodata. Iar noul "sistem" va fi ceva total diferit de oricare din vechile curente pe care le enumerai, de aceea am mai subliniat si in trecut inutilitatea etichetarilor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut Flavian,

    Iti urmaresc blogul de ceva vreme si imi par destul de interesante opiniile, ideile si informatiile. Am o mica curiozitate; am citit in unul din comentariile tale ca ai un job sau chiar doua. Sunt curios cu ce te ocupi! Asta este o curiozitate dintr-un "defect profesional" eu fiind sociolog.
    Daca este confidential nu-i nevoie sa-mi raspunzi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am detaliat intr-un interviu de AICI partea cu joburile si pasiunile, iar curiosii au putut vedea profilul tetatet pentru informatii suplimentare.

    Pe scurt, lucrez in IT pe hardware si am o firma de foto-video.

    RăspundețiȘtergere
  13. Flavian, de ce spui ca este indicat sa evitam plata anticipata a unui credit? Inteleg partea cu depozitele, dar nu si ideea de mai sus :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu ma gindesc deja de ceva ani la o casa la tara, asta inainte sa raelizez ca situatia e cam pe duca si o casa la tara cu teren arabil ar fi chiar o optiune inteleapta. In mare sint de acord cu tine. Occidentul s-a obisnuit cu binele si acum ii da cu piciorul. Noi deabia ne-am dezmeticit si am dat de Cola la doza, si petrecerea e deja pe terminate.

    traim vremuri fascinante, dar uneori parca ma apuca melancoliile dupa o plicitseala crunta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Alin - logica era urmatoarea: sa zicem ca ai reusit sa pui deoparte niste bani in ciuda ratelor si greutatilor economice. Si te gandesti sa platesti anticipat un credit sau macar o parte din el in ideea de a mai scapa de o grija si a mai elimina o parte din dobanda.

    Intrebarea care se pune este daca e mai intelept sa pastrezi banii respectivi in ideea ca iti vei pierde sursa de venit. Se poate intampla foarte usor in aceasta perioda, chiar si in cazul veniturilor cele mai stabile. Iar gasirea unei noi surse de venit nu mai e la fel de usoara ca acum cativa ani, asta ca sa nu mai discutam de un eventual necaz personal.

    A doua intrebare priveste utilitatea. Poate prefer sa iau cu banii aceia ceva util, o centrala noua, un UPS, cateva scule care ma vor ajuta. Nu e oare mai bine sa folosesc banii respectivi pentru ceva care imi va fi de folos pe viitor in loc sa fac plati anticipate la o banca ce va da foarte probabil faliment in curand ?

    costin - ma bucur ca impartasim aceleasi idei privind faptul ca romanii au fost obisnuiti cu greul si multi mai au inca locuri unde sa se retraga in momentele dificile ce vor urma. E unul din lucrurile pe care le subliniam si in postarea Fermele si capsunarii

    RăspundețiȘtergere