marți, 23 februarie 2010

O noutate energetica

Cred ca o sa declar saptamana aceasta drept saptamana filmelor. De data asta un material despre o noua tehnologie care produce electricitate din combustibil la un randament de cateva ori mai bun decat al centralelor traditionale. Aparent vine cu un EROEI superior panourilor voltaice sau eolienelor actuale si produce on-demand. Plus ca vine cu avantajul modularitatii si scalabilitatii sistemului direct pentru clientul final in ideea eliminarii retelelor de transport.


Watch CBS News Videos Online

Daca autorul inventiei are dreptate, o astfel de centrala va ajunge aproximativ la costul actual al unui cazan de lemne pe gazeificare, cu avantajul insa de a produce si energie electrica pentru intreaga casa pe langa caldura. Stiu ca inca nu se elimina nevoia de combustibil si ca se poate mai bine, dar e un pas inainte pentru desprinderea de vechile sisteme.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

17 comentarii:

  1. Nu m-am uitat la tot videoul, dar ce consuma ?
    Arata foarte bine. Putem avea de toate pentru toti, doar sa uitam sistemul asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate inca are nevoie de combustibil.

    E drept ca nu-i pretentios, adica papa aproape orice de la biocombustibili sau gaz pana la hidrogen, dar inca nu stie fuziune sau alte smecherii ca sa functioneze "gratis" doar cu oxigen, aer sau apa... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.capital.ro/articol/o-centrala-electrica-intr-o-cutie-132157.html

    e vorba de acelas lucru?

    RăspundețiȘtergere
  4. Akhenaton - da, se pare ca e acelasi lucru si acelasi film

    RăspundețiȘtergere
  5. Puțin după minutul 7:45 spune:

    Our system can use fossil fuels, like natural gas. Our system can use renewable fuels, like landfill gas, bio gas. Solar? We can use solar.

    Pentru mine, asta îi scade credibilitatea până undeva foarte aproape de zero.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda, se pare ca incep sa apara diverse detalii si lamuriri despre sistem: Bloom Box - Segway or savior?

    Pacat, chiar suna frumos. Ok, lasati sampania. Se pare ca si asta va ajunge la cosul de gunoi al EROEI alaturi de panourile voltaice si eoliene. Back to the drawing board...

    RăspundețiȘtergere
  7. Care e parerea ta despre schimbatoarele de caldura sol - apa? Te intreb pentru ca am observat ca esti pasionat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Au un EROEI slab din cate stiu. Pe langa faptul ca sunt necesare foraje, investitii initiale mari si trebuie sa locuiesti la casa. Eu merg pe aceeasi regula: daca amortizarea dureaza mai mult de o zecime din durata de viata, atunci solutia e prea slaba ca sa ofere alternative viabile la sistemele clasice.

    La pompele de caldura durata de viata e undeva la 25 de ani. Amortizarea investitiei, inclusiv sapaturi si montaj, foarte rar se face mai repede de 5 ani. In multe cazuri dureaza 10 ani sau mai mult. La un calcul rapid ai un EROEI aproximativ 3, maxim 5 in cazurile optime.

    Asadar ca solutie personala se poate dovedi utila pe viitorul mediu daca iti permiti investitia si o vei amortiza sub 5 ani. Ca solutie la problemele energetice ale omenirii, e doar un alt mod de a ne fura caciula. Ma astept ca pe termen scurt sa iasa la lumina si alternative reale, iar pe termen lung acestea sa fie implementate la scara mare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Na, oricum e fain că lumea începe să vadă din ce în ce mai clar că există o problemă cu energia.

    Akhenaton, eu am părere foarte bună despre generatoarele care folosesc diferența de temperatură, dar după câte îl știu eu, Flavian îți va spune că nu au un EROEI suficient de mare (la fel ca și turbinele eoliene), și că ar fi de preferat alte metode care pentru ochiul neavizat cum este al meu ar putea părea că fac energie "din nimic".

    RăspundețiȘtergere
  10. Gab - mi se pare normal sa atrag omului atentia ca nu-i frumos sa ne furam singuri caciula

    In cazul PDC e mult marketing, pentru ca sunt cazuri in care investitia nu se amortizeaza niciodata. Un cazan pe gazeificare se poate dovedi mult mai rentabil pentru cei cativa ani pana ce vor iesi la lumina solutii mai bune.

    Personal as instala acum un PDC doar in ideea in care as pune si un panou voltaic. Adica pentru perioada de tranzitie din urmatorii ani, in caz ca rusii taie gazul sau "el sol" mai prajeste niste transformatoare de inalta tensiune.

    Altfel, cand deja discutiile ajung la subventii si furatul caciulii pe EROEI deja mi-e clar ca tehnologia nu e suficient de matura incat sa stea in picioare pe termen lung.

    RăspundețiȘtergere
  11. Treaba cu suvențiile înseamnă clar să ne furăm căciula, dar despre EROEI, atâta vreme cât este mai mare decât 1, nu văd nici o problemă.

    RăspundețiȘtergere
  12. Problema cu "alternativele" care au EROEI mai mic decat 10 am mai explicat-o. E vorba ca plonjonul resurselor energetice fosile nu ne permite pur si simplu sa mai pierdem vremea cu jumatati de masura.

    Avem o infrastructura IMENSA ce trebuie schimbata cu totul inainte ca hidrocarburile sa devina istorie. Pur si simplu e cam imposibil sa faci asta in timp util folosind sisteme care abia se amortizeaza pe ele in zeci de ani.

    Cand barca se scufunda, cred ca e timpul sa cautam de urgenta pompele in loc sa pierdem vremea certandu-ne pe culoarea galetilor... :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. :)

    Eu aș spune mai degrabă, când barca se scufundă și avem la dispoziție plute care d-abia plutesc, am face bine să le folosim în loc să ne pierdem vremea încercând să construim nouă barcă.

    Faptul că civilizația noastră nu își permite o bruscă încetinire a creșterii nu are nici o relevanță. Faptul că o soluție e percepută ca fiind absolut necesară nu e o garanție a existenței unei soluții.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vezi tu, aici e de fapt problema. Analogia ta presupune ca ar fi suficient timp sa-i trecem pe toti in plutele alea anemice.

    Nu este. Nici pentru o mica parte. Iar cu o pluta anemica in mijlocul oceanului esti ca si fara. Aia e cel mai trist. Iar pana vom gasi destule pentru toti oamenii se scufunda barca.

    Asa ca unii cauta de zor pompele, altii afirma ca le-ar fi gasit deja prin cala, scepticii zic ca nu exista asa ceva, iar majoritatea se cearta in continuare pe galeti.. sau plute... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Well, despre plute măcar suntem siguri că există. Iar lumea nu e un ocean nemilos, ci este plin de abundență. De fapt oamenii au trăit foarte bine și fără plute timp de peste 99% din istoria lor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mda, asa este. Pe vremuri nu prea erau barci sau plute, oamenii se descurcau si cu lemne cand erau de vreo 10 ori mai putini. Abia cand s-au inventat barcile au putut sa se inmulteasca.

    Eu sper sa gasim totusi pompele, ar fi pacat de toti cei care nu vor mai prinde plute... :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Mda, îmi vine în minte sintagma "the oil we eat"...

    RăspundețiȘtergere