joi, 18 februarie 2010

Noutati si comentarii

Fac ce fac si iar se aduna linkurile. Si uite asa "trebuie" sa vin din nou cu un rezumat. Incepem ca de obicei cu economia. Stirile despre greci continua, iar intrebarea care ramane este daca Grecia va fi viitorul Titanic sau cobaiul in batalia dintre Europa si pietele internationale. Modelul de propagare si riscul sistemic sunt intelese deja de unii. Pentru cei care n-au priceput inca, o imagine face cat 1000 de cuvinte. Intre timp, angajatii din banci incep sa simta cum ii cam strange camasa.

Bineinteles ca in timp ce lumea e cu ochii pe Grecia si europa, americanii se bucura ca au scapat un pic din centrul atentiei. Sa nu uitam totusi ca anul trecut California era cea care lansa moda IOU si sunt inca departe de a iesi din galeata. Asta in timp ce China scapa de hartiutele trezoreriei americane. Japonezii ajung astfel pe primul loc ca si detinator de bonduri. Bursele au avut timp de respiro vreo doua zile, timp in care aurul s-a apreciat si el. Pana azi noapte cel putin. Sa vedem asadar ce mai face si DJI-ul azi.

FMI mai vinde niste aur. Vreo doua sute de tone asa, pentru bani de seminte. Cica e interesant ca desi profiturile companiior care se ocupa de extractia minereului galben a ramas in linii mari constant, pretul aurului nu a incetat sa urce. Interesant este de fapt ca banii si-au pierdut din valoare, de aia a tot crescut pretul aurului. Si mai interesant este ca dupa ce luma a aflat ca India a cumparat cateva sute de tone de la FMI la ultima vanzare de acest gen, pretul a urcat in loc sa scada. Iar cel mai interesant este ca lumea incepe sa invete valoarea FIAT money.

Trecem apoi la nitzica demografie. Europenii descopera ca sistemele de pensii sunt bombe cu ceas pe care vor sa le dezamorseze prin reforme dure. Eh, e frumos ca tot mai multa lume descopera apa calda. Si ca sistemul de pensii o schema ponzi mai mare decat Madoff, dar ceva mai mica decat FIAT money. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Pentru cei care au uitat sau care inca n-au aflat, poate nu ar strica sa mai sugeram inca o data Chris Martenson - Crash course si teoria 3E. Stiu ca unii inca se intreaba unde s-au dus toti banii aia munciti de generatiile anterioare mai numeroase. Uitand faptul ca statul cand spune ca ia, ia. Cand spune ca da, doar spune ca da. Doar este cel mai mare camatar.

Una peste alta problemele demografice incep sa iasa la iveala. Stiti deja povestile cu generatia X si clasificarile facute dupa perioada nasterii. Care spun ca boomerii nascuti dupa razboi au fost mult mai numerosi decat cei nascuti intre 1960 si 1980. De aici si problemele aparute in momentul pensionarii. Costurile ar trebui sa fie suportate de generatia Y (asa-numitii Millennials) si apoi de copii nascuti dupa 2000, adica generatia Z. Asta daca sistemul ramane in forma actuala, ceea ce e cam.. imposibil. Ce este insa interesant ar fi sugestia ca generatia viitoare, nascuta dupa 2010, sa fie numita Generation Alpha. Vine oare timpul pentru un nou inceput... ? smile.gif

Noua moda se numeste modern survivalism. E o boala care se raspandeste mai ceva ca pandemititica si inseamna sa fii pregatit pentru orice. Chestii de genul asta cum am patit acum vreo doua zile sunt doar mici exemple. Noroc cu UPS-urile pure sine wave ca in miez de iarna nu-i frumos sa ti se opreasca centrala. Ma intreb daca totusi a avut vreo legatura cu activitatea crescuta din ultima saptamana care a adus bucurie astronomilor, fotografilor de aurore boreale si radio amatorilor. Unii zic ca acum ar fi doar inceputul, dar cine sta sa-i bage in seama. Like they say: don't mind me while I burn IPCC climate reports to keep warm today....

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

2 comentarii:

  1. Frumoasa miscare din partea FED dupa inchiderea burselor de azi: U.S. Stock-Index Futures Drop After Fed Raises Discount Rate

    And so it starts: Fed Changes Terms In Front of OpEx Again

    Se pare ca miscarea i-a prins pe multi cu pantalonii in vine... :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Din punct de vedere demografic, inca din trecut au existat probleme: crize economice, pandemice, sociale. Sa nu uitam faptul ca toate acestea au efecte, in general, pe termen scurt si ca, in timp, populatia se adapteaza la aceste noi "exigente" sa le spunem. Este vorba de anumite cicluri pe care le traverseaza din cand in cand omenirea!

    RăspundețiȘtergere