marți, 16 februarie 2010

Din nou despre greci

Domnul Daianu a binevoit sa ne dea cateva raspunsuri, desi hotnews a schimbat regulile jocului si o parte din intrebari a trebuit sa le repostez. Cu toate acestea, raspunsurile s-au dovedit superioare celor primite la ultima tentativa de acest gen:
Hibele Greciei nu sunt de natura recenta. Ele au amplificat viciile unei economii politizate. Un sector public supra-politizat...Asta arata faptul ca Uniunea nu a avut si nu are instrumentele de interventie. Nici tratatele nu ofera instrumente de raspuns.Ceea ce trebuie sa se faca este un program de asanare de care Grecia nu are cum scapa.Spre deosebire de Spania, Grecia a si cosmetizat situatia. Spania e mai complicata prin dimensiunile mai mari, dar Grecia si-a acutizat situatia printr-o conduita rea in sine si in privinta functionarii clubului.

Nu cred ca se va ajunge acolo. [faliment] Grecia totusi nu este o tara africana sau lipsita de resursa. Economia Greciei nu este in situatia de a fi calificata investitional ca junk. Necazul lor este ca e foarte dureroasa aceasta iesire. Grecii sunt cu spatele la zid si trebuie sa accepte o erodare a suveranitatii dincolo de ceea ce e asumat prin intrarea in UE. Asadar, ipoteza prabusirii bancilor nu e realista. Dar ca sa raspund, se poate interveni, prin infiintarea unui cordon sanitar din partea tarilor care sa preia din active.


Acela nu este ajutor, ci o afacere. GS a castigat bani foarte buni. Avem de-a face cu o vanzare de cash-flow pe o perioadea destul de lunga. Nu pot sa condamn GS. Bancii i s-a cerut sa gaseasca o solutie pentru a obtine un cash flow viitor. Ceea ce s-a si facut. De blamat e statul grec. Dar nu pentru faptul in sine, care a "vandut" prin instrumente speciale, veniturile viitoare. Procedeele au fost utilizate pentru a oculta starea finantelor publice. Asta este grav. Ceea ce a facut GS este mult mai putin dezonorant decat alte tranzactii ale bancii.
Domnul Daianu pare un tip inteligent, in ciuda faptului ca se declara in continuare increzator in sistemul financiar actual. Asta poate rezulta din doua motive. Ori nu e interesat de alte subiecte in afara domeniului economic si nu a citit materiale gen Chris Martenson - Crash course si teoria 3E, deci nu are oprivire de ansamblu asupra situatiei. Ori e perfect constient de ceea ce se intampla, dar prefera sa nu spuna in public dintr-un motiv sau altul.

Tot apropo de criza din Grecia am gasit insa cu ajutorul lui M4V3RiCk un articol mai apropiat de realitate, desi totusi incomplet:

Cat de vulnerabila este Romania la criza din Grecia | Ziarul Financiar
La o pondere de circa un sfert din activele bancare din Romania, Grecia lovita de criza economica devine un factor de risc care n-a intarziat sa apara pe radarele marilor banci internationale.

Ce se intampla daca bancherii greci taie liniile de finantare pentru filialele locale, care oricum sunt sub presiunea creditelor neperformante, se intreaba analistii straini. Cade leul? Se dezechilibreaza sistemul bancar local?

Morgan Stanley, Deutsche Bank sau Citibank au inceput sa atentioneze cu privire la riscul contaminarii Romaniei cu problemele din Grecia, avand in vedere anvergura afacerilor bancilor elene pe piata locala.

Cele mai mari trei banci elene, NBG, EFG Eurobank si Alpha Bank, cumulau la jumatatea anului trecut aproape 13% din activele bancare din Romania, ultimele doua figurand in topul primilor 10 jucatori. In total, cele sapte banci cu actionariat elen concentrau in toamna trecuta circa 27% din capitalurile proprii din sistemul bancar, desi cota de piata totala dupa active era mai mica.

Cat priveste eventualul risc ca aglomerarea vestilor proaste din Grecia sa antreneze retrageri de depozite din filialele bancilor elene, el considera ca "lucrurile nu mai sunt ca in anii '90 si populatia este constienta ca depozitele sunt garantate in limita a 50.000 de euro".

Depozitele peste 50.000 de euro reprezinta doar 2% din total.
De fapt populatia e inconstienta de faptul ca TOT fondul de garantare acopera doar 1% din totalul depozitelor. Oricare din cele 3 banci elene "de top" trece lejer de procentul asta.

Si daca tot vorbeam de "rautati", marturisesc ca ma mai roade un gand de cateva zile. Incerc sa-l alung, dar tot nu-mi da pace...

Ma intreb cat de mare ar trebui sa fie scanteia necesara. Un simplu telefon ? Cateva SMS-uri ? Un articol bine plasat ? Despre Alpha de exemplu, ca BT sau BCR erau totusi mai solide. Si vreo 30 de oameni in fata bancii ? Ah .. dracusorul asta e tare jucaus si ma tot indeamna la rele... :-)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

10 comentarii:

  1. Ai grija cu dracusorii ca te duc spre pierzanie, zvonurile legate de sistemul bancar se pedepsesc la noi cu inchisoarea, sau te crezi in Olanda?

    RăspundețiȘtergere
  2. Situatia bancilor grecesti din Romania e mai albastra decat am putea crede. Raportarile eronate si cosmetizate nu s-au facut doar in tara-mama, ci si la noi. Rata de default pe bancile grecesti este mai mare decat se spune oficial si nu de azi sau ieri, ci de prin 2007. Iar 2009 a adus cu sine mai multe cesiuni de creanta, care, desi reprezinta cosmetizari ale bilanturilor anuale, reprezinta tot pagube. Poate nu-i suporti pe greci, dar nu e bine sa te joci cu focul pe langa butelie, nu de altceva, dar sunt si romani care au depozite, conturi si alte instrumente la bancutele grecesti. Altminteri puteau sa cada linistite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu, stiu, asa le tot zic si eu dracusorilor... stati cuminti si lasati prostiile, ca nu e acum momentul sa-ti bagi coada in asa ceva... :-)

    N-am nimic cu grecii saracii, nici cu bietii oameni care-si vor pierde oricum in curand banii munciti si pusi la banca. Ba chiar incerc sa mai trag de maneca pe unul sau altul care vrea sa priceapa.

    RăspundețiȘtergere
  4. off topic
    http://dieoff.org/page36.htm

    pentru noi corupatorii realitatii

    RăspundețiȘtergere
  5. Grecii oricum sunt mai violenti din fire si mult mai hotarati cand vine vorba de actiuni cu efect acuzator. Si mai sunt si condusi de socialisti. Nu stiu cat vor mai tine sub pres gunoiul, ca la cat e, deja pute prea tare. Vedem cati vor sufla in iaurt si cati se vor frige ca au dormit pe ei. Mai la vara, cand e lumea mai relaxata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan - mda, si la capitolul hrana sunt tot mai multi care trag semnale de alarma

    Cristian - sunt cam suparati, iar la ei miscarile au inceput de mai bine de un an, de cand cu craciunul din 2008 cand dadeau foc la brazi in Atena si se bateau pe strazi

    RăspundețiȘtergere
  7. Zvonuri care se pedepsesc cu închisoarea? Chiar e adevărat?

    RăspundețiȘtergere
  8. Gab - asa se zvonea acum un an la ultima poveste de genul asta, cea cu BT.

    Nu stiu daca s-a mai votat intre timp, dar imi aduce aminte cu nostalgie de vremurile trecute in care bancurile se spuneau in soapta.

    Oricum o dai la intoarsa, faptul ca un simplu zvon poate cauza "probleme" sistemului e inca o dovada ca modelul actual are niste lacune serioase.

    RăspundețiȘtergere
  9. Păi, tot la vremurile alea mă duce și pe mine gândul. Dictatura-i dictatură, fie că-i comunistă, fascistă sau neoliberalistă.

    RăspundețiȘtergere