miercuri, 30 decembrie 2009

Orice final e un nou inceput

O zi a mai ramas si apoi ii spunem la revedere lui 2009.

A fost un an interesant, atat din punct de vedere personal, cat si la nivel global. A fost un an in care am invatat, m-am schimbat din multe puncte de vedere si am ajuns sa inteleg altfel lucrurile.

A fost anul in care am inceput cu adevarat sa scriu pe acest blog, cu toate ca el exista din vara lui 2008. Asta e poate si unul din motivele pentru care regret mai putin faptul ca evenimentele pe care le asteptam au fost amanate un pic. Chiar daca peste cateva zile va trebui sa platesc niste pariuri puse atunci.

Stiu ca multi sunteti interesati in principiu de partea economica si asta e motivul pentru care cititi aceste mesaje. In privinta economiei nu vad ce as mai putea spune nou pentru anul urmator. Imi stiti deja asteptarile. Cu toate infuziile masive de capital si rostogolirea datoriilor nu s-a reusit decat amanarea problemelor. Sansele de a da in final piept cu ele in 2010 sunt si mai mari decat in 2009.

Cred ca acest an a fost un an de ragaz, in care ni s-a mai dat o sansa. In 2008 a fost tras semnalul de alarma pentru cei care voiau sa-l auda. In 2009 acestia au avut timpul sa invete ce s-a intamplat de fapt, din ce motive si mai ales sa-si faca o idee despre ceea ce va urma. Si sa se pregateasca, in special din punct de vedere mental.

Stiti deja ca sunt un optimist si un supravietuitor care incearca sa se pregateasca pentru un altfel de viitor, avertizand si pe altii despre schimbarile care vor veni, in timp ce cauta alternative si analizeaza solutii.

Pentru 2010 voi incerca sa schimb un pic stilul. Cred ca e cazul sa ne cunoastem mai bine. Pentru prietenii si colegii care citesc ce scriu pe aici, blogul a fost initial o surpriza. Iar pentru cei care ma cunosc doar de aici, s-ar putea sa fie la fel.

Pana atunci, o petrecere frumoasa si un an nou cat mai bun va doresc.

La multi ani !

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

joi, 24 decembrie 2009

Zile de sarbatoare


Celor care azi impodobesc bradul si maine asteapta venirea mosului le urez Craciun fericit !

Si tuturor le doresc multa sanatate, fericire si pace in suflete !

La multi ani !


P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 22 decembrie 2009

Achizitia de aur

Pentru cei interesati de achizitia metalelor pretioase ar fi poate util si asa-zisul ghid scos de ANPC:

Cum deosebim o bijuterie autentică de un fals?
Din cauza numărului mare de reclamaţii, dar şi pentru a veni în sprijinul cumpărătorului, reprezentanţii ANPC recomandă consultarea "Ghidului cumpărătorului de bunuri din metale şi pietre preţioase", disponibil pe site-ul instituţiei.

Titlul metalului

Titlul metalului reprezintă proporţia de metal preţios fin conţinută de o bijuterie, exprimată în miimi.

În România, titlurile legale sunt următoarele:

* pentru aur: 375‰; 500‰; 585‰; 750‰; 833‰; 900‰; 916‰ si aur fin 999‰;
* pentru argint: 750‰; 800‰; 875‰; 916‰; 925‰ si argint fin 999‰;
* pentru platina: 950‰;
* pentru paladiu: 950‰.

O terminologie mai veche este uneori folosită pentru a simboliza titlul aurului şi foloseşte ca unitate de măsura karatul, prescurtat Kt. sau K. Astfel, aurul fin, marcat 999‰, mai este descris ca aur de 24 Kt., ceea ce înseamnă că din 24 de părţi ale unui întreg, toate 24 sunt aur fin.

Pentru un obiect din aur de 14 Kt, 585‰, de exemplu, numai 14 părţi sunt aur fin, restul de 10 părţi, până la 24, fiind constituite din alte metale aliate.

Pentru ghidul complet in varianta originala puteti vedea varianta de pe site-ul ANPC: http://www.anpc.gov.ro/anpc/anpcftp/ghid_bijuteri.pdf

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

luni, 21 decembrie 2009

Linkuri diverse

Incepem saptamana cu o colectie de stiri. Continuand tema discutata anterior cu o mostra mult mai dura de articol pe tema situatiei triste a hranei in anul ce va urma. E un articol cam lung si cam pesimist, dar incercati sa aruncati un ochi si sa urmariti argumentele:

2010 Food Crisis Means Financial Armageddon
If you read any economic, financial, or political analysis for 2010 that doesn’t mention the food shortage looming next year, throw it in the trash, as it is worthless. There is overwhelming, undeniable evidence that the world will run out of food next year.
Continuam tot pe plan international cu starea companiilor aeriene. Dupa primul sut primit anul trecut odata cu scumpirea combustibililor, anul acesta s-au agravat problemele. Masurile disperate pe care sunt nevoite sa le ia in ultima vreme demonstreaza acest lucru:

Major Airlines Slash Holiday Fares 79% To Lure Last-Minute Travelers
In an unexpected move that underscores how much trouble airlines are having attracting cash-starved business and leisure consumers, American Airlines, United Airlines, Delta Airlines, Northwest Airlines, US Airways, Frontier Airlines, AirTran Airways and Midwest Airlines are waiving their holiday advance-purchase requirements.

American, United, Delta, Northwest, US Airways, Frontier, AirTran, and Midwest Airlines are waiving their holiday advance-purchase requirements. Consider an American flight between Dallas and NY. On Wednesday, it sold for $1,858 roundtrip. A day later, the price had been slashed to $388. Delta's Atlanta to Seattle no-advance purchase airfares were priced at $1,198 before diving to as low as $258 roundtrip.
Scorul falimentelor pe anul acesta doar in US a ajuns la 140 banci picate in 2009. Odata cu ultimele 6 banci care au fost taiate de pe lista, FDIC a mai pus cruce la un miliard:

Six More Banks Seized, Tally At 140

Banks in six U.S. states were closed Friday, bringing the total number of failed banks this year to 140, at a cost of over $1 billion to the FDIC. Among the institutions seized by regulators was a so-called "bankers' bank" in Illinois called Independent Bankers' Bank, which had about 450 client banks in four U.S. states.
Dar oamenii incep sa prinda ideea. Si chiar daca dolarul s-a apreciat usor de cateva zile ducand la scaderea pretului la aur, vanzarile au tot crescut in ultima vreme:

Gold: On the flip side
All things for all people, everywhere. Or so says the motto of Harrods, the London department store. Except in jewellery, “all things” until recently did not include gold. But the store, heartened by the current rally in the yellow metal, now sells bullion. “Sales are ahead of our expectations,” says Chris Hall, Harrods’ head of gold, as he shows a collection that ranges from tiny wafers of 5g, costing about $200, to a central bank-style 400 troy ounce bar valued at $480,000 (€329,000, £296,000). “People are buying several at the same time,” he says of a bar costing about $38,500. “Not one is coming back to sell."
La noi, acum ca alegerile au trecut, deja incepe sa se vorbeasca in mod oficial de o "usoara inflatie" pentru a rezolva din "probleme":

Guvernul vine cu un ministru de finante care nu se teme de deficit si inflatie. Cititi un interviu cu Vladescu si vedeti ce vrea sa faca

Sebastian Vladescu, 51 de ani, adeptul iesirii economiei din criza pe seama deficitului bugetar si chiar cu pretul unei inflatii mai mari, se pregateste sa preia portofoliul de la Finante si implicit un acord cu FMI care impune tocmai restrangerea drastica a cheltuielilor publice.

"Este foarte greu ca vreun politician sa-si asume taieri de salarii. Numai guvernatorul BNR o poate face, dand drumul la inflatie. Ar putea fi gandit un program de coordonare pe trei ani intre BNR si guvern pentru a aborda o asemenea strategie, pentru ca inflatia este singura care nu doare; trimisul oamenilor acasa doare."

Si celor care considera ca articolele citate mai sus sunt pesimiste, le repet ca de fapt sunt realiste. Pesimisti sunt cei care zic ca in scenariile de care am tot vorbit, ne ducem naibii cu totii. Nu ne ducem. O sa vedeti cum va supravietui lumea si fara dolari sau bani de hartie. Ba o sa o duca chiar mult mai bine dupa perioada de tranzitie. Iar cei care se dau acum "optimisti" sunt de fapt naivi de-a dreptul. Mai vorbim noi cand o deveni treaba cu adevarat maro sa vedem cine sunt adevaratii optimisti. Pana atunci, mai luati de aici o mostra:

MAMA OMIDA, MAI BUNA LA GHICIT CA ISARESCU
RECESIUNE? Toate previziunile guvernatorului BNR au fost date peste cap in 2009. Cand criza ii lovea pe americani, el anunta in Romania crestere de 6%. Dupa un an in care fundul sacului parea mult mai aproape decat apreciau specialistii financiari, istoria declaratiilor este, pe cat de cutremuratoare, pe atat de amuzanta.

Cand recesiunea intrase cu bocancii in toate ramurile economice, reprezentantii Bancii Nationale le dadeau peste nas celor care anuntasera negura in economie si abia puneau pe hartie planurile anticriza. Portia de consolare nationala, servita regulat de la pupitrul declaratiilor de guvernatoul Isarescu poate starni hohote de ras.
Daca nu ati aflat inca despre ultimele amanunte in privinta povestii Rosia Montana va dau mai jos un link. Personal consider ca interesul e foarte mare, pentru cei care stiu ca o viitoare apreciere puternica a aurului e inevitabila, iar Romania a detinut si mai detine inca zacaminte importante. Ne-au furat romanii aur cu carele, am platit sute de ani tribut la turci, austriecii au exploatat si ei o gramada, apoi rusi s-au facut ca ploua in privinta tezaurului. Acum e randul canadienilor sa dea tarcoale aurului romanesc. Din fericire pentru noi, cred ca deja e cam tarziu, iar lucrarile privind inceperea exploatarii nu vor mai reusi sa fie puse in aplicare.

Taceri de aur. NO COMMENT despre Rosia Montana si secretul concentratiei de metal din zacamant
Nici nu s-a uscat bine cerneala stampilei de pe buletinele de vot pentru prezidentiale, ca ministrul economiei, Adriean Videanu (PDL) are febra. Si nu-i simptom de gripa porcina. E febra aurului, care in opinia lui prea dormiteaza linistit la Rosia Montana. „Vreau pornirea acestui proiect cat mai curand posibil”, a spus Videanu. Daca el vrea, noi insa nu! Nu vrem aur otravit cu cianuri. Nu vrem stergerea istoriei nationale si a patru munti din Carpatii Apuseni. Nu vrem firimituri de la masa canadienilor.
In final, o mica cugetare asupra crizei. Despre care lume spune ca ar fi gata, s-a terminat. Fara a intelege care erau problemele ce au stat la baza "crizei". Si ce anume din ele s-a rezolvat. Sau nu. De fapt mai mult nu. Adica nu s-a rezolvat mai nimic, ba chiar din contra.

Si in ciuda evidentelor, mai sunt si cei care inca ignora fenomenele. Se uita pe geam, nu vad criza. Se uita pe strada, nu vad criza. Probabil multi confunda criza cu Mos Craciun. Si se asteapta sa o vada trecand in zbor pe la geam. Eventual sa opreasca si pe la ei, sa intre pe horn sau sa ciocane la usa.

Buna ziua. Eu sunt criza, am sosit si la dumneavoastra. Nu, eu nu dau nimic cadou. Eu primesc. Asa, ce aveti pe aici ? Doar atat ? Hmm, cam putintel. Ok, bagati tot in sac, e bine si asa rau. Gata, multumesc, am plecat. Stati linistiti, ati scapat de mine. Revin mai incolo, cand s-or face nepotii mari.

Later edit: Articolul de ieri al lui AristotelCostel l-am vazut abia acum. Si merita. Ca multa mizerie a fost si in imobiliare. Si mai avem, ca abia a inceput curatenia. Sa nu-i uitam nici pe Manole si Renderman, ca mult au mai muncit si ei pe vremuri in tentativele de a face lumina. Asadar, de la maestrul AristotelCostel avem azi: Prostia n-are leac

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

vineri, 18 decembrie 2009

Fermele si capsunarii

Intr-un articol primit de la madmax zilele trecute si pe care l-am tot citat ulterior in diverse locuri, se atrage atentia asupra unui fenomen ce a inceput sa ia amploare in ultima vreme. E vorba de costul hranei care a inceput sa creasca foarte puternic in contextul "crizei" actuale:

Fastest Food Inflation Since Riots Means Milk Up 39%

Rice may surge 63 percent to $1,038 a metric ton from $638 on Philippine imports and a shortage in India, a Bloomberg survey of importers, exporters and analysts showed. The U.S. government says nonfat dry milk may jump 39 percent next year, and JPMorgan Chase & Co. forecasts a 25 percent gain for sugar.

Global food costs jumped 7 percent in November, the most since February 2008, four months before reaching a record, according to the United Nations Food and Agriculture Organization. Farm prices this year lagged behind copper futures that doubled and oil’s 57 percent increase.
Asa cum am mai explicat, metalele pretioase, fermele si combustibilii sunt sugestiile mele pentru cazul in care sistemul financiar va intampina dificultati majore pe viitor. Cine are alternative mai bune este invitat sa le expuna.

Am tot recomandat achizitia aurului FIZIC ca si moneda de tranzitie. In timpul crizei din anii 30 nemtii duceau banii de hartie cu roaba la magazin. Si atunci daca lasai roaba la usa, riscai sa gasesti banii pe trotoar si roaba furata. Aurul in schimb isi pastra valoarea. La fel cum a dovedit ca o face si acum in momentul in care lucrurile o iau razna: Hyperinflation Nation

In ultimul an aurul a tot crescut, cu mancarea vedem cum stam, doar combustibilii care au ramas un pic in urma. O fi avand vreo legatura cu faptul ca BDI a scazut cu 94% in doar jumatate de an ? Nu va lasati pacaliti. Petrolul il cumpara electronic doar cei care fac specula. Cine are o casa la tara si un tractoras, poate stoca combustibili necesari macar unui sezon agricol pentru cazul in care importurile ar putea avea de suferit o perioada.

Intr-adevar nu putem deveni toti agricultori. Varianta cu ferma era o alternativa pentru cei care aveau disponibili cateva zeci de mii de euro si ar fi putut face ceva util cu ei, decat sa-i piarda la burse. Din pacate unii au uitat mult prea repede vremurile in care un salam, un pachet de unt sau un kilogram de zahar erau greu de gasit, iar banii nu aveau prea mare valoare.

Cine cumpara acum terenuri agricole la noi, e foarte posibil sa nu vada asta ca o "investitie" asa cum o inteleg unii in acest moment. Multi cand aud de asa ceva, li se aprinde brusc in cap un beculet pe care scrie BULA. Este efectul fenomenului din imobiliarele ultimilor doi ani. Care s-a transformat intr-o obsesie pentru anumite persoane ce vad acum bule si baloane peste tot in jurul lor. Eu am tot incercat sa subliniez diferenta intre "investitie" si "asigurare" dar lumea pricepe greu si uita repede.

Lucrurile devin si mai interesante cand auzi ca apar la noi tot mai multi cumparatori de terenuri agricole din Italia sau Anglia. Probabil ca cineva acolo sus le-a soptit si lor ca e bine sa ai un teren agricol undeva, iar in Romania sunt destul de ieftine. Desi unii se intreaba ce le mai trebe "astora" cand deja s-au mai ars cu bula noastra imobiliara o data.

Ei bine, eu cred ca vom vedea si multi din romanii plecati acum la lucru in tarile respective revenind in tara in urmatorii doi ani. Am multi prieteni care au ales aceasta varianta in momentul in care li s-a parut ca nu mai au o nici o alta sansa. La randul meu am locuit si am lucrat atat in Bucuresti cat si in afara tarii, dar in final am decis sa raman in orasul natal. Spun asta pentru a dovedi ca nu vorbesc fara sa pricep cum stau lucrurile.

Sa nu ma intelegeti totusi gresit cand spun ca se vor intoarce. Nu vor veni capsunarii pentru a ne inunda cu euroi si a cumpara terenuri cum cred unii. Din contra, se vor intoarce aici pentru a nu muri de foame pe acolo. Ce poti sa faci intr-o tara in care nimic nu mai functioneaza in momentul in care sistemul financiar e pe butuci ? Cand realizezi ca esti de fapt intr-o tara straina, iar familia si prietenii care te-ar putea ajuta sunt acasa ?

Nu va vine sa credeti ca vom trai ziua in care Anglia sau Italia vor deveni zone mai putin dezirabile decat Romania, nu-i asa ?

Well... just wait and see...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

joi, 17 decembrie 2009

Linkuri diverse

In contextul aniversarii a 20 de ani de la anumite evenimente si in ideea lucrurilor pe care le explicam AICI stau si ma intreb daca nu cumva Grecia va deveni pe plan international ceea ce Timisoara reprezinta acum pe plan local. Adica locul de unde va porni scanteia.

Grecia in greva generala
Marti, ministrul grec al Finantelor, Giorgos Papa­kons­tan­tinou, declara ca o eventuala "salvare" a tarii sale, inglodata in datorii, venita din partea celorlalte tari ale UE, nu este pe ordinea de zi. Criza sociala bate la usa. In centrul unor ingrijorari crescande asupra soliditatii financiare, autoritatile de la Atena au elaborat un plan de reducere a deficitului sau public de la 12,7 la suta din PIB in acest an, la 3 la suta in 2013 si prevede, incepand din 2012, o reducere a datoriei sale. Viitorul nu suna insa deloc bine pentru Cabinetul Papandreou, un inalt responsabil socialist anticipand o criza sociala majora in primele luni ale lui 2010
Nici presa internationala nu e prea optimista in ce priveste situatia din Grecia si modul in care vor reusi sa impace populatia tot mai nemultumita de clasa politica si situatia economica:

"Five Minutes to Midnight" in Athens
"Salaried workers will not pay for this situation: we will not proceed with wage freezes or cuts. We did not come to power to tear down the social state,"

“It’s five minutes to midnight for Greece,” Buiter, who will join Citigroup Inc. as its chief economist next month, said in a Bloomberg Television interview today. “We could see our first EU 15 sovereign default since Germany had it in 1948.”
Apar genul de comparatii cu situatia Argentinei despre care mai discutam si eu pe aici:

Greece defies Europe as EMU crisis turns deadly serious
Mr Papandreou faces circumstances more akin to those of Argentine leaders in 2001, when they tried to cut wages in the mistaken belief that ditching the dollar-peg would prove calamitous. Buenos Aires erupted in riots. The police lost control, killing 27 people. President De la Rua was rescued from the Casa Rosada by an air force helicopter. The peg collapsed, setting in train the biggest sovereign default in history.
Denninger e si el din ce in ce mai simpatic in ultima vreme:

Global Financial Implosion Dead Ahead
By delaying the introduction of stricter standards, regulators give banks longer to repair balance sheets allow banks to lie about their losses of weakened by $1.71 trillion of losses and writedowns during the credit crisis. The Group of 20 Nations agreed in April that banks should hold more and better quality capital to reduce risks to the financial system should lie more frequently and flagrantly about their asset quality so as to bonus out money they don't really have, even though doing so will virtually guarantee that cash flow will become insufficient in the coming years and lead to a global financial meltdown worse than the fall of 2008.
Citi s-a fript in incercarea de a imita miscarile Bank of America si Wells Fargo. Acestia au vandut in ultimele doua saptamani pachete mari de actiuni pentru a rambursa ajutoarele primite de la stat. Totul in ideea de a avea ulterior libertatea sa-si incaseze bonusurile si de a mai scapa de niste actiuni cat inca mai valoreaza ceva:

Citi shares fall after U.S. delays stock sale
Smith said Citi suffered by launching its offering after Wells Fargo & Co sold $12.25 billion in stock on Tuesday and Bank of America Corp two weeks ago sold $19.3 billion in stock. Both those banks were also seeking to repay government bailouts.

The shares fell as low as $3.14, down almost 9 percent, in morning trading. It was the largest percentage drop in the shares in three months and the largest fall among U.S. bank stocks on Thursday. Citi was anxious to repay the government bailout and escape executive compensation restrictions tied to the funds.
Tot in plan international un articol mai ciudat la prima vedere. Pe care nu l-as fi postat daca nu as fi avut un amic ce mi-a mai repetat de cateva ori pe messenger aceleasi povesti. Pe care le aude in ultimele luni chiar de la fata locului, din Afghanistan. Nu stiu daca sumele sunt cele vehiculate in articolul de mai jos, dar e oricum voba de multi bani care sunt in joc:

Marile bănci ale lumii, salvate cu bani proveniţi din trafic de droguri
Britanicii de la "The Guardian" au publicat declaraţiile unui oficial al Naţiunilor Unite, care spune că marile instituţii financiare au fost salvate anul trecut din banii proveniţi din comercializarea drogurilor.

Acesta spune că în 2008 nu mai puţin de 352 de miliarde de dolari proveniţi din astfel de activităţi au fost absorbiţi de către sistemul economic.
Apoi avem pe plan local inca un articol din seria cu Isarescu sau cea cu Basescu:

FMI va lăsa băncile străine să scoată banii din România
FMI va fi flexibil în ceea ce priveşte o eventuală reducere a expunerii băncilor străine în România, dar până în prezent instituţiile comerciale nu au avut o astfel de solicitare şi şi-au menţinut angajamentele, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a acordului cu România.
Si inchei cu o istorisire. Pe care am mai spus-o zilele trecute unui "editorialist economic" care inca mai face confuzii intre naivitate si optimism.

Poveste despre Scufitza Roshie si lupul cel rau. Care a speriat-o acum vreo doi ani pe saraca scufitza ce se plimba prin strainatati, de a scapat cosul pe jos. Cu chiu cu vai a reusit sa-si adune merindele saraca. Nedumerita, le-a explicat celor din jur ce a patit si sa aibe grija cand s-or intalni cu lupul, ca sigur o sa treaca si pe la noi. Intre timp a luat-o incetisor spre casa bunicii si a cam uitat de lup. E din nou vesela saraca si crede ca a scapat de el, iar de acum zice iar in stanga si in dreapta ca toate vor fi bune si frumoase. Intr-adevar, finalul va fi unul fericit, dar numai dupa o vizita in burta lupului. Asta o garanteaza vanatorul... :-)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 16 decembrie 2009

Logica si meteo

Pentru cei care se asteapta ca tema de azi sa aibe legatura cu deszapezirile, imi pare rau. Stiu ca e plin la TV si la radio de subiecte de genul asta, dar pe mine nu m-a impresionat ninsoarea ultimelor zile. Nici macar de un ski nu cred ca o sa avem zapada, ce a nins pana acum a fost viscolit. Iar lumea la Brasov e mai obisnuita cu vremea rea, deci traficul a fost decent si am facut doar cu vreo 5 minute in plus pana la birou. Cauciucurile de iarna le aveam deja montate din octombrie cand am dat o tura pe Transalpina asa ca din partea mea poate sa tot ninga.

Despre altceva voiam eu sa va vorbesc astazi. Despre logica incalzirii si racirii vremii la un mod mai general. Mult mai general. Hai sa va dau un exemplu. Cand sunteti acasa si observati ca in camera s-a facut prea cald sau prea rece, care e prima reactie ? Nu cumva mergeti sa verificati caloriferul ? De ce faceti asta ? E logic. Pentru ca in primul rand trebuie sa vezi daca nu e ceva in neregula cu sursa de caldura.

Ei bine, de cate ori ati auzit vorbindu-se la meteo de sursa de caldura a planetei noastre ? N-ar fi la fel de logic ca in primul moment in care observam ca e ceva in neregula sa aruncam o privire acolo mai intai ? Sa vedem ce se intampla cu soarele ? Daca nu are febra sau a racit cumva ? Daca are pete sau eruptii si cum influenteaza acestea vremea ? Eu sincer, n-am auzit pana acum prea multe despre acest subiect in prognozele meteo din mainstream media.

Strangeam materialele pe aceasta tema inca de saptamana trecuta, inainte sa inceapa ninsorile si la noi. Si cum au aparut zilele trecute tot felul de subiecte economice interesante, n-am reusit decat azi sa discut despre vreme. Dar poate ca e mai bine asa, publicul va fi mai receptiv in conditiile de acum. Citeam asadar saptamana trecuta pe urbansurvival cum ca graficul care urmareste activitatea solara inregistreaza in ultima vreme niste minime interesante: Solar Cycle Progression

Se pare ca in ultimii doi ani s-au inregistrat chiar niste recorduri privind numarul de zile fara pete solare din ultimul secol. Maximul este de 311 zile fara pete solare si a fost atins in 1913. Pe locul doi este anul 2008 cu 266 de zile. Acesta ar putea fi insa depasit de 2009 care deocamdata se afla pe locul 3 cu 259 zile pana azi: Spotless Days

Saptamana trecuta a marcat sfarsitul unei perioade de 17 zile succesive fara nici o activitate solara. Sa fie oare aceasta o coincidenta ? Poate nu are nici o legatura cu vremea extrem de rece din America de saptamana trecuta: Winter storm exits, but another is brewing Poate nu are nici o legatura cu valul de frig si zapada care matura si Europa saptamana asta: Europa, afectată de ger şi de ninsori

Mda, o fi doar coincidenta. Ramane sa vedem ce se va intampla dupa acest val de frig. Pentru ca se pare ca intre timp soarele si-a reluat activitatea: BIG NEW SUNSPOT
New sunspot 1035 is growing rapidly and it is now seven times wider than Earth. This makes it an easy target for backyard solar telescopes. Yesterday, Rogerio Marcon of Campinas, Brazil, photographed a maelstrom of hot plasma and magnetic filaments connecting the sunspot's dark cores.

The magnetic polarity of the spot identifies it as a member of Solar Cycle 24--the cycle we've been waiting for to end the deepest solar minimum in nearly a century. One spot isn't enough to end the lull, but sunspot 1035 could herald bigger things to come.
Hehe, se pare ca minimele activitatii solare de acum le-au cam incurcat treaba baietilor de la Copenhaga. De parca lucrurile nu erau si asa destul de complicate: Poor nations' fury over leaked climate text Sa speram totusi ca intre timp soarelui i-a venit "mintea la cap" si nu se mai tine de shotii cu baietii de la meteo. Sa speram si ca lucrurile vor reveni la normal, iar ultimii doi ani de activitate scazuta nu reprezinta linistea dinaintea furtunii... smile.gif

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

marți, 15 decembrie 2009

Volksbank pe lista de supraveghere

Claudiu imi semnala dimineata ca in Austria povestea de ieri a facut valuri:

Hypo gerettet, Bangen um Volksbank
Österreichs Banken müssen noch einmal bis zu zwanzig Milliarden Euro wertberichtigen. Nach der Kärntner Hypo ist auch die Entwicklung bei der Volksbanken AG besorgniserregend.
Pentru cei care nu pricep germana iar google translate nu este satisfacator, intre timp au aparut variantele si in limba romana:

Compania-mama a Volksbank intra sub supraveghere
Österreichische Volksbanken, compania-mama a Volksbank si a patra banca ca marime din Austria, a fost pusa pe lista de supraveghere" a bancii centrale si autoritatii de reglementare a pietei financiare din Austria, scrie MarketWatch.

Österreichische Volksbanken, care este caracterizata de autoritatile de reglementare ca fiind "relevanta sistemic", a inregistrat in primele noua luni o pierdere de 607 milioane de euro.
Ce-mi place mie cuvantul asa "sistemic" si cat de des imi este dat sa il tot aud in ultima vreme. La fel si "sinonimul" sau numit "too big to fail". E un mod atat de elegant de a zice ca suntem la un pas de stop-joc pe toata linia...

Nici nu-i de mirare ca Volksbank are probleme. Nu poti creste cu 50% intr-un singur an fara sa-ti asumi niste riscuri:

Activele Volksbank vor creste cu 50% in 2008
"2007 a fost anul cantitatii, 2008 e cel al diversificarii", spune Herwig Burgstaller, vicepresedinte responsabil pentru zona de risc.
Mda, iar 2009 va fi cel al falimentului ? Pardon al "nationalizarii". Era bine sa o lasam mai usor cu "agresivitatea" probabil:

LA MASA CELOR MARI
Austriacul Gerald Schreiner a izbutit sa transforme Volksbank dintr-o banca mica si aproape necunoscuta intr-unul din cei mai agresivi jucatori de pe piata, care acum face pasul in topul primelor zece banci din Romania. Care este secretul acestei ascensiuni?


Banca austriaca a urcat in sistem de pe locul 21 in decembrie 2004 pe 16 in decembrie 2005 (cu o cota de piata de 1,46%), apoi pe 11 in decembrie 2006, iar acum a ajuns, potrivit lui Schreiner, pe locul 10, cu o cota de 3,1%, ceea ce inseamna active de 1,77 miliarde de euro. Austriacul spune ca vrea ca pana in decembrie banca sa urce mai departe pe locul 9 si sa ajunga la 3,25% din piata si la active de 2,3 miliarde de euro, iar in urmatorii trei ani sa ajunga intre primele opt banci din Romania. Si pe urma? "Pe urma o sa vina in locul meu cineva mai putin agresiv", spune Schreiner
Nationalizarea sa traiasca. Asta e noul sport.

Asa cum ziceam, halal capitalism si free market, nici macar aparentele n-au mai ramas. Noi sa fim sanatosi, sa le putem "nationaliza" pe toate si apoi sa vedeti ce bine o sa ne fie la... depozite... :-)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

luni, 14 decembrie 2009

Stirile bune se inmultesc

Va reaminteam acum cateva zile despre cursa dintre austrieci si greci de care discutam in primavara. Stiti voi care...

Ei bine, nici nu reusisera grecii sa o ia nitzel inainte, ca austriecii nu s-au lasat mai prejos si au replicat puternic. Stirea zilei de azi vine sa mai echilibreze un pic scorul. E vorba de Hypo Group Alpe Adria care a capitulat si urmeaza sa fie nationalizata. Banca este a sasea ca marime in Austria si declara la finalul lui 2008 bunuri in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro. Adica de vreo trei ori mai mult decat are BCR care este in prezent cea mai mare banca din Romania.

Austria: Banca Hypo Group Alpe Adria a fost nationalizata
Josef Proell a vorbit de "una din cele mai dificile situatii din sectorul bancar din Austria" dupa ce a anuntat presei decizia autoritatilor de la Viena de a nationaliza in intregime Hypo Group Alpe Adria, care avea nevoie in mod imperativ sa gaseasca 1,5 miliarde de euro pentru a-si indeplini obligatiile legale in materie de fonduri proprii.

Fostul actionar principal de la HGAA, banca publica bavareza BayernLB, care in anul 2007 a preluat un pachet de 67,08 procente, si ceilalti doi actionari asiguratorul austriac Grazer Wechselseitige (20,48 procente) si autoritatile provinciei Carinthia (12,42 procente), au anuntat ca sunt de acord sa injecteze peste un miliard de euro la salvarea bancii cu probleme. De asemenea, la sfarsitul unor intense negocieri, primele trei banci din Austria, Raiffeisen, Bank Austria (Unicredit) si Erste Bank, au acceptat duminica seara sa acorde credite in valore de 500 milioane de euro cu conditia ca statul austriac sa preia HGAA.

Bancile din Austria au acordat credite de 200 miliarde de euro in Europa Centrala si de Est, iar Banca Centrala din Austria a estimat ca bancile austriece ar putea face fata unor pierderi de pana la 31 miliarde de euro de pe urma investitiilor in Europa de Est.

Austria Decides to Nationalize Hypo Alpe-Adria Bank
“It’s a disaster for BayernLB, but in my experience it can be expected that losses at Hypo Alpe-Adria will be even higher in one year’s time, so it’s good that BayernLB was able to draw a final line,” said Wolfgang Gerke, president of the Bavarian Center of Finance in Munich.
Situatia va fi pentru austrieci cu atat mai interesanta cu cat la noi anul acesta s-a evitat o devalorizare majora a RON cu "ajutorul" imprumuturilor de la FMI. Stim deja din declaratiile oficialilor BNR ca Euro ar fi putut ajunge la 6 RON fara aceste acorduri. Iar in acel moment bancile ar fi fost lovite puternic de valul de firme si persoane fizice care ar fi intrat in incapacitate de plata.

Nu va faceti iluzii, "pericolul" nu a trecut. A fost doar amanat si agravat. E suficient sa privim la Letonia care a tot fost "ajutata" in ultima vreme si o duce al naibii de "bine". O sa ne iasa pe nas acest "ajutor" daca sistemul nu va colapsa mai repede si va trebui sa rambursam "pe bune" tot ce am primit acum plus dobanda. Dar noi suntem optimisti. Doar n-om pica primii. Mai ales cand avem vecini ca ucrainenii sau grecii care sunt gata sa dea drumul la bulgarele ce a tot crescut in varful dealului falimentand inaintea noastra.

Ucraina a cerut FMI un imprumut de urgenta de aproximativ doua miliarde de euro

Standard Bank: Grecia si Irlanda ar putea parasi zona euro in 2011 din cauza unei situatii economice "intolerabile" | Ziarul Financiar

Daca ucrainienii sau grecii se codesc, putem invita oricand irlandezii. Care s-au gandit sa intre si ei in rand cu lumea si vor incepe de la anul programul rabla. Pentru a stimula consumul, evident. Chiar daca nu au neam de productie auto. Dar ce mai conteaza productia ? Bani sa fie, inflatia sa traiasca. O sa mancam hartie si o sa ne incalzim cu plastic. Atata timp cat avem bani ne permitem in continuare sa visam la partii de ski in desert: Autoritatile din Dubai primesc 10 miliarde de dolari pentru a plati datoria gigantului imobiiar Nakheel

V-am zis eu ca la ce euforie s-a creat Dubaiul va fi trecut cu vederea ? Uitati nationalizarile bancilor, uitati somajul si restul. Bursele sa creasca. Ce mai conteaza ca americanii sunt in gaura de tot cu sistemul de garantare al depozitelor: FDIC insurance fund closes quarter with $8.2 billion in debt. Ce mai conteaza ca spaniolii abia se descurca si ei: S T I R I - Spania, al doilea motiv de ingrijorare al zonei euro.

Cui nu-i convine nu are decat sa faca greva: Se pune de o noua greva la Raiffeisen?

Mda, trebuie sa-i intelegem si pe angajatii supusi unor presiuni imense in aceasta perioada dar si pe clientii care s-au saturat de serviciile tot mai slabe la costuri tot mai piperate. Ei lasa, ca nu mai avem mult de asteptat de acum. Vin ele falimentele cat de curand. Si se vor linisti atat angajatii cat si clientii in momentul respectiv. Vom avea cu totii mai mult timp liber sa ne recreem si sa ne reevaluam prioritatile... ;-)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

miercuri, 9 decembrie 2009

Alternative energetice - exercitiu de imaginatie

Episodul cinci al seriei inceputa AICI. Un pic mai altfel despre problemele energetice. Despre cum ar arata o lume in care energia nu ar mai fi o problema. A fost un exercitiu de imaginatie propus de theMisuser pe un forum acum mai bine de un an. Este un subiect de meditatie despre care am mai vorbit si eu atunci cand explicam despre energie ca moneda. Enuntul de pe forum suna cam asa:
Propun un subiect de meditatie. Ce credeti ca s-ar intampla pornind din momentul in care cineva descopera/inventeaza metoda de obtinere de energie nelimitata gratis. Si-ar lua oamenii generatoare sau s-ar face centrale cu aceasta metoda si ar ramane retelele electrice unde sunt ? Ar costa ceva energia astfel furnizata sau s-ar plati abonament ca la cablu ? Chiar si un generator pe benzina costa ceva. In versiunea free energy, doar ca nu mai pui benzina. Ce s-ar face avand la dispozitie suficienta energie pentru orice ? (desigur, cu cat mai multa energie cu atat mai mare investitia in dispozitivul care o creaza). Ar fi lumea mai fericita cu 'free energy' ? Ar fi mai interesant universul avand la dispozitie cata energie vrem ? Ne-ar fi viata mai implinita, mai roz mai.. ? Ma intreb.. si va intreb.
Iar raspunsul meu dat la vremea respectiva a fost cel de mai jos. Cu scuzele de rigoare pentru exprimarea si limbajul tip "forum" din randurile ce urmeaza... :-)

- pornim de la ipoteza ca maine se inventeaza generatorul de care zice theMisuser, ala de-l tii in fundul curtii si-l mai ungi la revizie, in rest face 10KW ca sa tina toata gospodaria 24/7 fara sa pape deloc benzina
- zicem ca nenea de-l inventeaza din marinimie sau din frica sa nu-l casapeasca vreunul si sa-i ingroape inventia, o da la liber pe net
- zicem ca astia de pe net mai dusi cu capul il cred si incearca si ei miscarea, replicand cu succes jucaria
- incet incet tot mai multi prind curaj, cate o firma mica aude si ea de schema si devine interesata
- la 2-3 ani apar prototipuri tot mai bune, costruite de particulari sau de firmele respective care le vand primilor dispusi sa creada in asa ceva
- la 3-4 ani de la inventie vestea incepe sa se raspandeasca, mai baga si presa cate un articol, mai auzi de la un vecin care a cumparat un prototip, mai citesti pe un forum etc
- la 4-5 ani micile firme ajung deja sa nu mai faca fata solicitarilor de achizitie pentru jucariile respective
- la 5-6 ani sectorul respectiv cunoaste un boom puternic, toata lumea investeste si cerceteaza, marile companii si guvernul incep sa bage de seama fenomenul pentru ca nu-l mai pot ignora
- la 6-7 ani intra in afacere marii jucatori alaturi de firmele mici crescute peste noapte, se pun bazele productiei de serie
- la 7-8 ani apar primele modele standardizate si omologate oficial, marii jucatori in domeniul energetic sunt deja si ei implicati in afacere
- la 9-10 ani se rezolva bolile copilariei, aparatele sunt sigure si fiabile, sunt disponibile si aproape oricine poate cumpara asa ceva dintr-un magazin
- la 10-12 ani rata de adoptie incepe sa creasca sustinut, incep deja sa se implementeze primele modele profesionale pentru productie industriala
- la 10-15 ani primele transformari ale societatii incep sa apara: firme din domeniul energetic isi schimba cu totul modul de activitate, industria in general creste gradul de automatizare, apar pierderi de locuri de munca in anumite sectoare, simultan cu cresterea in alte sectoare, se pune problema utilizarii sistemului in tot mai multe domenii - transporturi, auto, incalzire
- la 15-20 ani industria trece prin transformari tot mai mari: un nou boom in special in transporturi, flote intregi sunt adaptate pentru noua tehnologie, apar modele noi de masini, vapoare, avioane, navete spatiale, lumea incepe sa beneficieze de aceste schimbari si toata industria si economia cresc exploziv
- la 20-30 de ani epuizarea resurselor pe o planeta deja secatuita incepe sa-si faca tot mai simtit efectul: se pune accent pe reutilizare, se discuta tot mai mult despre exploatarea resurselor aflate in afara terrei
- la 30-50 ani se pun bazele pentru noi explorari, primele resurse vitale descoperite pe alte planete din sistemul solar incep sa fie exploatate
- la 100 DE ANI - Enterprise smile.gif

Stiu ca energia nelimitata a fost si va mai ramane pentru o vreme doar un vis frumos pentru multi din cei care cred in viitorul civilizatiei umane: 2057: Human Civilisation

Si zborul era un vis frumos pana acum o suta de ani. Iar faptul ca un graunte de uraniu 238 ar putea produce aceeasi energie termica cu cea produsa la arderea a 2,7 tone de carbune sau 1,9 tone de petrol era un lucru la care putini se gandeau atunci. Poate tot ce trebuie sa facem pentru inceput e sa fim un pic mai deschisi la ceea ce oameni ca Nassim Haramein incearca sa ne arate: Digging up the Future

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Despre banci, din nou cu dragoste

Stiti deja ca de cateva zile Grecia face cap de afis in mass-media oficiala:

Grecia, la un pas de faliment
Considerata cel mai bun exemplu de integrare financiara din Europa, Grecia s-ar putea dovedi unul dintre cele mai mari esecuri ale Uniunii Europene, deficitul bugetar imens amenintand sa provoace o noua criza in zona euro. Pe scurt, acesta a mintit in legatura cu gravitatea situatiei sale fiscale. In martie, au spus ca au probleme, dar nimic ce nu ar putea fi gestionat. Comisia Europeana a estimat, la acea data, un deficit bugetar de peste 3% din PIB (limita permisa de uniune), pentru 2009, si de 4% pentru anul viitor.

Nimeni nu a fost pregatit pentru a infrunta cifrele adevarate. In octombrie, CE si-a schimbat prognoza, spunand ca tara din sudul Europei va avea un deficit de 12,7% in acest an si de 12,2% in 2010.
Ei nimeni ? Cine spunea oare inca din primavara sa aveti putintica rabdare ? Si sa fiti atenti la situatia din Grecia ? Unde ? Chiar aici: Bancile grecesti si clientii naivi. Sau aici: Probleme interne ale Greciei. Si aici: Cei 3 care au speriat vestul - EE.

Ne mai miram in cazul asta ca Greciei i-au fost reduse ratingul de tara si are probleme cu bancile ? Nu ne mai miram. Stim deja ca agentiile de rating sunt in urma rau cu stirile:

Fitch reduce ratingurile a cinci banci elene, prezente si in Romania

Agentia Fitch a redus ratingul a cinci banci din Grecia, toate fiind prezente cu subsidiare si in Romania, la numai o zi dupa ce a scazut si ratingul de tara.

Fitch a aplicat masuri similare pentru bancile comerciale National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Efg Eurobank Ergasias si Piraeus Bank. Potrivit institutiei, revizuirea in scadere a avut loc din cauza abilitatii Guvernului elen de a mentine nivelul de sprijin financiar pentru banci, in ciuda promisiunilor ca va face acest lucru.
Stiu ca Cinteza se face iar de ras, la fel cum o facea anul trecut cand nega criza din Romania:

Nicolae Cinteza (BNR): "Nu cred ca vor exista falimente ale bancilor, in 2010"
Indicatorii de prudenta cred ca vor avea oarece caderi anul viitor, dar nu vor exista falimente. Primele 6 luni ale anului viitor vor fi decisive pentru sistemul bancar, a mai spus acesta. "Cel mai mare risc, in opinia noastra, ramane riscul de credit" a declarat oficialul BNR.
Ei lasa, ca daca e sa pice nu pica doar una. Mai ales daca e o banca cu cota mare de piata, poate declansa un domino frumos. Grecii sunt si asa in prag de faliment, nu mai au nevoie de ajutorul nostru. Austriecii se bat cu ei pe primul loc pentru prima banca falimentara in Romania. Ar fi picat ei de luni bune, dar nu i-a lasat FMI-ul. Deja nu ne mai miram cand citim asa ceva:

BNR a salvat profitul băncilor
Banca Naţională a modificat regulamentele bancare, ajustând provizioanele pe care trebuiau să le constituie băncile comerciale pentru crediteleacordate. Astfel, instituţiile de credit au raportat la finele lunii septembrie un profit de 679 milioane lei.

“Suma dedusă, adică neprovizionată, a fost în septembrie de 2,4 miliarde de lei. Adică, diferenţa dintre expunerea ajustată şi cea neajustată, cea anterioară modificării de regulament, a fost mai maredecât profitul obţinut de băncile comerciale”
E tot mai clar ca daca BNR lasa in pace provizioanele sau RMO-ul iesea nasol. Daca FMI nu le dadea bani pentru sustinerea cursului la RON, roboteii nu mai plateau ratele. O luau la vale austriecii sau grecii care sunt in zona euro. Dar stati relax, la fel ca noi, Grecia este si ea "too big to fail". Va fi impinsa de la spate si "ajutata" mai de buna voie, mai cu de-a sila. La fel ca si in cazul nostru sau al altora. Cel putin atata timp cat vor mai exista FMI, BM si FED. Adica nu prea mult, din fericire... :-)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

marți, 8 decembrie 2009

Liniste si plictiseala

Lumea e ocupata cu politica zilele astea. Pe mine politica ma plictiseste. Obisnuia sa ma enerveze, dar am trecut si peste stadiul ala. Astept sa vad cat ii mai rabda lumea.

Mai nou vad ca si de economie incep sa ma satur. Bursele sunt pasnice si m-as mira sa mai pateasca ceva pana in ianuarie-februarie. Aurul a luat o pauza de relax dupa galopul din ultima vreme.

Povestea Dubai nu e lamurita inca, desi ceva repercursiuni se pare ca vor exista. Nu doar CDS-urile au zile frumoase, ci si bondurile. Curios e ca deprecieri de 0.3 in 3 zile la 10yr treasury cam rar vezi. Si mai curios este cum deprecierea s-a oprit vineri la ora 10, exact cand aurul a inceput sa o ia la vale.

Zice JC ca nu mai avem mult de asteptat. El e mai optimist ca mine, spera ca schimbarile vor incepe inainte de sarbatori. Eu abia astept sa incheiem si cu 2009 sa vedem ce ne aduce nou 2010. Numai lucruri bune. Pana in momentul in care economia va deveni la randul ei total neinteresanta.

Americanii au numarat inca 5 falimente pentru un total de 130 banci cazute anul asta. FDIC-ul era cam stramtorat si a cerut in avans pe 3 ani contributia de la banci pentru a strage vreo 45 de miliarde. Tocmai au mai pierdut vreo doua cu ocazia asta. Cea mai mare banca (AmTrust Bank) declarase inainte de colaps bunuri de vreo 12 miliarde. Cam cat declara si BRD acum, fiind a doua banca ca marime de la noi. Dupa faliment cei care i-au preluat au fost interesati de vreo 9 miliarde. Cu conditia ca FDIC sa garanteze 6 din ele. Asta zice mult despre valoarea reala a bunurilor raportate in contabilitatea bancilor.

Se pare ca si China a inceput sa stranga rezerve pentru perioada ce va urma. Dolarul s-a mai apreciat si el nitzel. Nici in Japonia nu e prea liniste. Distractie peste tot. Arabii zic ca pentru ei preturile la petrol sunt perfecte, iar la Copenhaga se discuta despre noua taxa pe aer - pardon - pe codoi. Grecii sunt in prag de faliment, va ziceam doar din primavara ca se bat cu austriecii pe prima banca ce va pica la noi. O sa fie fun ce mai. Pana atunci RON-ul asteapta sa vada ce face guvernul. De fapt asteapta mai intai guvernul.

Pentru cei care se mira cu privire la dispozita mea de azi, le spun ca m-a pus naiba sa cumpar dimineata ultimul Alta Report al lui Cliff High. The usual stuff: market collapse, dollar death. Eh, noi sa fim sanatosi.

In final, un filmulet despre somaj. Aici ramane cum am stabilit. De fapt nu e chiar asa rau. Hai sa ne mai inveselim un pic. Doar vin sarbatorile.




P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

duminică, 6 decembrie 2009

Stau si ma intreb

Stau si ma intreb, urmarind nebunia cu politica ce are loc azi...

Cat putem oare sa ne mai ascundem dupa visin ? Sa ne acuzam unii pe altii ca furam caciula ? Cand se va termina sarada asta cu plimbatul voturilor ?

Cat ar dura oare introducerea CNP-urilor intr-o baza de date pentru cei care voteaza la sectiile speciale ?

Nu e necesar sa faci asta in timp real, desi acum internetul e disponibil in orice colt de pe glob. Nu e necesar sa faci asta la toate urnele, desi la nivelul de informatizare din ziua de azi ar fi banal de simplu. Nu e nici macar necesara utilizarea unui soft specializat pentru asa ceva.

E nevoie de o banala lista de numere, facuta in excel, word sau chiar txt. Care in final sa fie predata impreuna cu voturile numarate. Si ulterior comparata pentru gasirea CNP-urilor care au votat in doua sau mai multe locuri. Simplu si eficient.

Ar insemna sfarsitul autobuzismelor si acuzatiilor de tot felul...

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

La multi ani

La multi ani Nicoleta !

La multi ani Nicolae !

Sa ne aduca mosul sanatate, un pic mai multa minte si macar o farama de suflet.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

vineri, 4 decembrie 2009

Linkuri diverse

Cum in ultima vreme am fost prins cu alte articole si diverse activitati, am uitat sa mai adaug lista obisnuita de linkuri sau stiri aparute in ultimele zile. O parte sunt sigur ca le-ati aflat deja din alte surse, dar nu stica sa le recapitulam nitzel.

Raliul la burse si la aur a continuat in ciuda stirilor din Dubai. De fapt povestea asta e old news. Inca din ianuarie unii explicau ca soriceii incep sa paraseasca corabia: Masini abandonate in Dubai Pe vremea aia, multi erau inca pasionati de situatia "imobiliarelor" locale si mai putin de stirile internationale. Stiu ca "sursa" nu e cea mai grozava, dar avand in vedere si discutia pe care am avut-o zilele trecute, poate unii vor gasi totusi niste semne de intrebare in acest articol:

Creditorii au respins cererea Dubai World de amanare a platii datoriilor
Atitudinea creditorilor [ mari banci europene ] pare ciudata, cel putin la prima vedere. Orice specialist in colectarea debitelor, stiu , elementarium, faptul ca experienta arata ca daca nu pasuiesti debitorul, daca nu analizezi capacitatea lui de a isi achita restantele, exista riscul sa nu mai incasezi nimic. la executare silita toata lumea pierde si acest lucru l-au experimentat bancile in Romania; Daca insa este vorba de altceva, si anume de a intentia bancilor- creditori de a puna mana pe activele finantate... Practic, mai in gluma mai in serios putem spune :

- le-au furat petrolul prin starpirea rasei si prin razboaiele deschise in inima lumii arabe
- le-au luat banii, prin construirea luxului extrem si incurajarea unor planuri megalitice
- le vor la si luxul, prin licitarea zgarienorilor si a minunilor construite in Dubai World la preturi imfime...
- arabilor li se va spune ca nu trebuie sa dispere pentru ca ... vor ramane cu Camila
Oricum, daca e sa vorbim de pierderi, cele 60 miliarde din Dubai sunt nimica toata pe langa sutele sau chiar miile de miliarde invartite de "Fraudie Mac" and "Phoney Mae":

My God, There Is A Wise Government
Fraudie and Phoney were running with leverage ratios of anywhere from 80:1 to 200:1, depending on how you computed it. At 80:1 you need just a bit over a 1% loss to go bankrupt, and at 200:1 you need only a 0.5% loss.
Spuneam ca aurul a continuat raliul, depasind un nou record absolut de 1225 USD uncia ieri. Azi se pare ca a luat o mica pauza de relaxare. Dar romanii incep sa prinda si ei miscarea:

Febra aurului: 200 de romani au cumparat lingouri de aur de 750.000 de euro
Circa 200 de clienti au cumparat 25 de kilograme de aur, in valoare de circa 750.000 de euro, in mai putin de doua luni de la Piraeus, singura banca locala care ofera acest serviciu.
Tot apropo de aur si povestea cu tungstenul am mai gasit intre timp cateva informatii. Un articol ceva mai "sceptic" aici: Is the dollar as "good as tungsten" ? Si un forum de discutii aici: Tungsten Salted Gold - Investment scam of the century ?

Pe plan international mai avem doua exemple interesante. Primul e despre cum se poate intari monopolul statului asupra finantelor tarii. Adica ce inseamna sa-ti bati joc de proprii cetateni:

Coreea: denominare plus confiscare nu înseamnă revalorizare
Ce a făcut statul nord-coreean? A tăiat două zerouri de pe bancnote şi a decretat că vechile bancnote nu mai au putere circulatorie, ele trebuind să fie schimbate în bancnote noi dar, atenţie, doar în limita a 100 000 de woni pentru fiecare familie. Cu alte cuvinte, a confiscat economisirile multor oameni care reuşiseră să îşi ridice nivelul de viaţă profitând de înmugurirea pieţei libere sau de afacerile derulate pe piaţa neagră.
Al doilea exemplu e undeva la polul opus. Arata ce se intampla cand statul cedeaza si renunta de tot la acest monopol. Dupa o perioada de inflatie galopanta ce a adus Zimbabwe la statutul de legenda sinonima cu hiperinflatia, acum economia functioneaza pe baza unor monede independente de vointa politica locala:

Zimbabwe: A Fresh Start

It is now a country without a functioning Central Bank and without a local currency that can be produced at will at the behest of politicians. Since February 2009 there has been no lender of last resort in Zimbabwe, causing banks to be ultra cautious in their lending policies. The US Dollar is the de facto currency in use although the Euro, GB Pound and South African Rand are accepted in local transactions.

Price controls and foreign exchange regulations have been abandoned. Zimbabwe literally joined the real world at the stroke of a pen. Money now flows in and out of the country without restriction. Super market shelves, bare in January, are now bursting with products.

Acestea fiind spuse despre ce poate face in final inflatia, aviz amatorilor:

Profitati de cotatiile electorale ale leului
Investitorii straini s-au indragostit brusc de leu inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Dragoste care ii cuprinsese daca va amintiti si inainte de alegerile parlamentare din 2008, dupa care cursul a cazut in cap la 4 lei/euro pana la sfarsitul anului. Sa spunem ca este vorba acum doar de precuparea BNR pentru confortul financiar temporar al votantului autohton? De o mica specula a bancilor romanesti incurajate prin pasivitate de BNR, care sa coboare cursul pentru a profita apoi de cresterea de rigoare?
Dar cel mai tare articol din lista de azi cred ca e urmatorul. Mai tineti minte cand va indemnam sa urmariti filmuletul despre Letonia de AICI ? In special partea a treia in care Michael Hudson explica ceea ce inseamna de fapt sa aderi la UE. Sa aderi la un sistem colonial pe post de provincie, de unde vesticii iau materii prime si isi desfac marfurile. Ei bine, tot vorbeam noi de conspiratii saptamana asta. Lasand la o parte "valoarea" autorului si faptul ca jumatate din partea despre RON e identica cu articolul lui Cristian Dogaru, povestea suna frumos:

Piata imobiliara romaneasca, se va prabusi in 2010
In vreme ce romanii sunt hipnotizati de campania electorala, se trag sforile de catre grupurile financiare care se pregatesc sa cumpere activele majore ale tarii, in regim de solduri. O sa va invit sa urmariti o discutie purtata de mine cu un bancher, pe tema scenariului pentru 2010, si o sa va las sa trageti concluziile. Nu conteaza banca unde lucreaza acest om, ci pur si simplu, strategia ampla, pusa la cale peste capetele noastre, care par sa nu se mai dezlipeasca de manipularile si circul campaniei electorale.

Totul legal, profitand de naivitatea generala, de ternele lupte politice si de tot acest context romanesc , care din 2006 lucreaza pentru noi si in interesul nostru. Iata ca ieri euro era deja la 4,21 lei. Stirea de la TV suna asa : moneda nationala se apreciaza pe fondul interesului investitorilor straini pentru leu. Ma amuza extrem de mult, analistii financiari romani care isi dau cu pararea intr-un fel care pur si simplu ne face jocul si planul mai facil. Si iti jur ca nu-i platim. Nu pe toti.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

miercuri, 2 decembrie 2009

Teoria conspiratiei de maine

Incepem a treia si ultima parte a povestii de saptamana aceasta. Dupa incursiunea facuta in trecut si prezentarea situatiei generale de azi, ca si a motivelor pentru care evenimentele respective au avut sau nu loc, trecem in continuare la ceea ce ne asteapta mai departe. Pentru ca povestitorul ne prezinta in final si planurile viitoare al baietilor rai care pun la cale lumea. Retineti ca e vorba de acelasi material aparut in luna octombrie 2009.

Cu miile de miliarde primite cadou, vor continua sa se mai joace nitzel cu bursele. In tot acest timp, alimentat de inflatie, aurul va continua sa se aprecieze. Pretul petrolului va fi insa tinut in sah, la valori de 70-80 USD barilul. Pentru a da si mai tare in cap tarilor exportatoare de petrol. Efectul se poate observa in cazul Dubai. Asta ar fi a doua "coincidenta" aparuta in decursul ultimei luni. Din nou, corelarea e cheia. Ca si in cazul tungstenului. De mult insista Ron Paul ca niste experti evaluatori sa arunce un ochi in gradina FED-ului. Sa dea o tura si prin beciurile de la Ft. Knox pentru a numara cate din lingourile ca se presupune ca sunt acolo mai exista cu adevarat. Si sa verifice eventual si cu ce sunt umplute. Pentru a pune punct speculatiilor si teoriilor.

Dar cat va mai dura inflationarea, devalorizarea banilor de hartie si cresterea pretului la aur ? Va fi momentul Dubai punctul de cotitura cu inceperea scaderii economiei reflectata si la burse ? Din contra. Ni se spune ca nebunia va mai continua o vreme. Poate chiar doi ani, adica si o buna parte a lui 2010. Timp in care economiile vor continua sa se scufunde, desi pe hartie graficele vor continua sa creasca. Cazul clasic al broastei pusa la fiert, apa se incalzeste usor pana in momentul in care e prea tarziu sa mai faca ceva. Acel moment spune povestitorul nostru, va fi debutul unui nou coflict armat. Pornit din motive mai mult sau mai putin reale, la fel ca si cele din ultimii ani. In acel moment va avea loc prabusirea economica finala, cu banii de hartie deveniti confetti, pretul petrolului explodand pur si simplu, ca si cel al aurului.

Planul este ca pana atunci oamenii vor fi prea saraci pentru a mai face ceva. Inflatia va macina oricum rezervele celor care nu vor fi curatati de falimentele bancare. Iar lumea prostita de mass-media nu va avea incotro decat sa accepte "ajutorul" celor care vor poza drept salvatorii sistemului. Si sa accepte conditiile impuse de acestia pentru a putea supravietui. Un scenariu destul de sumbru, daca va reusi sa fie pus in practica. In final, povestitorul, om cu frica lui celui de sus, afirma ca doar o minune ne-ar mai putea salva.

Despre ce minune ar putea fi vorba ? Autorul respectiv nu stie. Este destul de pesimist si din experienta a invatat ca de obicei planurile baietilor rai sunt duse pana la capat intr-un mod sau altul. Incearca printr-un ultim efort sa avertizeze si pe altii asupra acestor lucruri, despre care a luat la cunostinta in urma discutiilor cu unii dintre cei aflati in culisele mondiale. Pe care a ajuns sa-i cunoasca datorita conjuncturii, spune el. Pentru ca altfel e un om simplu, care vede lumea in alb si negru, iar despre planurile baietilor buni nu stie prea multe.

Stiu insa altii. Care ne prezinta un cu totul alt viitor. In care soarta lumii nu e inca decisa si multe personaje pozitive lupta pentru ceva mai bun. Si ei vor sa elimine monopolul pe care cei de sus il au asupra oamenilor prin intermediul banilor. Incearca insa ca aceasta tranzitie sa fie cat mai treptata, iar lumea sa inteleaga ce se intampla. Lupta e dusa astfel atat la nivel economic, cat si la nivel informational. De exemplu internetul a ajutat si la dezinformare, dar a contribuit imens la posibilitatea ca oamenii sa comunice rapid si usor, spargand monopolul si manipularile mass-mediei oficiale.

Se pare ca unii din cei pe care ii consideram azi personaje negative nu sunt chiar asa. Iar unele din actiunile pe care le iau sunt spre folosul nostru, chiar daca nu intelegem acum acest lucru. Unul din aceste personaje pozitive se spune ca ar fi presedintele american. Nu se stie daca materialele gen Obama Deception au fost puse la cale de baietii rai sau de cei care se asteptau la altceva din partea lui. Poate ca Obama a invatat totusi ceva din lectiile istoriei si incearca acum o altfel de lupta. Spre deosebire de Kennedy.

Cum poti fi insa invinsi baietii rai ? Unora le este inca imposibil sa creada ca aceasta se va intampla. Dar cei care sunt la curent cu ce se intampla in spatele scenei ne spun ca baietii buni au si ei un as in maneca, care va fi scos la momentul potrivit. Se vorbeste de pregatirile facute in ultimii ani pentru anumite dezvaluiri. Cum ca guvernele lumii colaboreaza de multa vreme cu alte civilizatii superioare si prietene. Fata de care "reptilienii" sau alti "iluminati" mici si rai sunt ca niste copii. Ca niste pusti smecheri care ii necajesc pe cei din grupa mica si le fura bomboanele. Pana se supara educatoarea si ii trimite la colt.

Astfel de teorii suna frumos, chiar si pentru cei care sunt obisnuiti sa zambeasca in momentul in care aud "conspiratii" legate de ET care vor veni sa ne "salveze". Pana nu crestem un pic si ne "salvam" singuri, ei oricum nu pot face nimic. Se pare ca ne-au mai vizitat in trecut si ne-au oferit ajutorul cu conditia sa ne mai civilizam nitzel. Ne-au supravegheat si au avut grija sa nu ne aruncam planeta in aer, dar ne-au lasat libertatea de a alege ce fel de societate ne dorim. Au asteptat rabdatori sa renuntam la preconceptii, la comportamente stupide, la razboaie si alte apucaturi primitive.

Teoriile spun ca tocmai de aceea un asemenea anunt trebuie pregatit cu grija, pentru a nu face mai mult rau decat bine. Pentru a nu crea panica in randul celor care nu pot inca sa accepte asa ceva. Pentru a rezolva si problemele morale, religioase sau cele de incredere. Pentru ca transformarea ar fi majora. Ar insemna rasturnarea multor idei si credinte. Ar insemna o cu totul alta lume. In care economia, banii sau problemele energetice ar deveni irelevante. Va spuneam doar ca asta e o poveste cu final fericit. Pentru cei optimisti care inca mai cred ca la urma, intotdeauna, binele invinge... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Teoria conspiratiei de azi

Dupa cum explicam in prima parte a acestei povesti, aproape ca uitasem de personajul respectiv si afirmatiile lui pana acum vreo doua luni. Cand "coincidenta" a facut ca intr-o discutie sa primesc un link catre un nou material al sau. De care m-am apucat fara prea multa tragere de inima. Pentru ca asa cum spuneam, trebuie sapat serios pentru a descoperi cele cateva bucati de informatie utila in tot discursul obositor.

Sa revenim insa la ceea ce explica acesta in materialul aparut in octombrie 2009. Povestea incepe prin reamintirea celor afirmate anul trecut. Anume indeplinirea partii despre pretul petrolului, amanarea celei despre prabusirea economica si esuarea celei legate de politica americana. Apar evident si explicatiile de rigoare.

Le luam un pic in ordine inversa si o sa vedeti la final de ce. In ce priveste politica, autorul recunoaste ca baietii rai au pecit-o si ca nimeni nu e perfect. Ca in ciuda planurilor elaborate, mai dau si gres. Vorbind apoi despre criza economica, el afirma ca actuala aparenta revenire economica e doar o amanare a prabusirii totale ce a inceput toamna trecuta. Se pare ca miile de miliarde de dolari facute pur si simplu cadou de catre administratia americana si nu numai, au reusit sa potoleasca pentru moment setea de bani a celor din spatele scenei.

In privinta povestilor despre petrol, lucrurile sunt insa un pic mai interesante. Aici povestea s-a indeplinit intocmai si omul ne prezinta planurile celor care au pus la cale toata miscarea. Se pare ca singurul scop a fost acela de a obtine resursele petroliere la un cost cat mai mic. Iar istorisirea ne explica ca inca din anii 80 cu crizele petroliere de atunci s-a incercat acest lucru. Intai prin a-i indemna pe exportatorii de petrol sa cumpere aur la valori de varf. Apoi prin manipularea in jos a pretului metalelor pretioase si recuperarea aurului pe nimica toata.



Privind graficul cu raportul dintre aur si petrol in ultimii 30 de ani se pot observa niste lucruri interesante. Intre anii 1985 si 1999 aproximativ a avut intr-adevar loc un fenomen interesant, in care raportul aur - petrol a ramas aproape constant intre valorile 20 si 30. A fost perioada in care tarile exportatoare de petrol cunosteau un boom. A fost perioada in care pretul aurului statea intre 85 si 95 la valori relativ stabile, pentru ca intre 96 si 99 sa cunoasca o devalorizare puternica. E deja istoric exemplul UK si a lui Brown care a vandut rezerva de aur in 1999 pe minim de pret, in vremea cand Anglia profita din plin de petrolul din Marea Nordului. A carei productie a scazut intre timp la jumatate din valorile de acum 10 ani.

Si aici vine partea care mi-a atras mie atentia. La nici o luna dupa ce ascultasem istorisirea de care va spuneam, a aparut elementul surpriza. Ramasesem cu semne de intrebare despre modul in care la finalul anilor 90 pretul aurului a coborat brusc. Sa fie vorba de o manipulare in jos ? Pentru a fi cumparat inapoi de la arabi pe nimica de cei care pusesera la cale aceasta miscare ? Dar cum poti oare sa realizezi asa ceva ? Productia de aur se face cu totul altfel decat cea de petrol. Iar piata aurului are istorie in spate si e greu sa te joci cu ea daca nu ai cu ce.

De aceea am avut o surpriza citind povestea aparuta in presa acum doua saptamani. Cea cu tungstenul, evident. Se spune ca manevra e de fapt din timpul lui Clinton, ceea ce ar fi o "coincidenta" care se potriveste de minune cu minimul atins la aur spre sfarsitul anilor 90. Asa cum am tot subliniat, importanta e corelarea. Teoria conspiratiei ramane simpla teorie, pana cand apar coincidentele care ridica semne de intrebare. De aceea e curios cazul tungstenului si modul in care aceasta istorie a iesit chiar acum la suprafata. Dar pentru ca povestea se lungeste, pun deocamdata punct la episodul de azi si rog pe cei curiosi sa mai aibe un pic de rabdare. Vom incheia separat cu a treia si ultima parte despre teoria conspiratiei de maine.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

marți, 1 decembrie 2009

De ziua noastra

La multi ani !

Multa sanatate si numai bine tuturor romanilor !

Inteligenta, rabdare, curaj si optimism in anul ce va veni. Vom avea nevoie.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.