Vestea buna e ca totul in jurul nostru inseamna energie si traim efectiv intr-o mare de energie.
Vestea proasta este ca in avantul nostru tehnologic am ales sa devenim dependenti de o singura sursa de energie, anume petrolul.
Vestea buna este ca acesta a fost relativ usor de gasit si ieftin de exploatat pana nu de mult.
Vestea proasta este ca odata cu cresterea exponentiala a consumului, resursele s-au epuizat, iar petrolul e tot mai greu de exploatat, productia nu mai face fata cererii si preturile au crescut.
Vestea buna e ca in ultima vreme consumul a scazut si petrolul s-a ieftinit si el.
Vestea proasta e ca reducerea consumului si ieftinirea au avut loc din cauza crizei, care a afectat totodata investitiile in noi exploatari si implicit productia viitoare.
Vestea buna e ca in ultima vreme alternativele gen panouri solare sau eoliene incep sa se inmulteasca.
Vestea proasta e ca acestea sunt inca prea scumpe si prea greu accesibile omului de rand si nici nu pot fi folosite pentru alimetarea masinilor care merg cu petrol.
Vestea buna este ca incep sa apara tot mai multe masini cu baterii si investitii in proiecte mari de ferme cu panouri solare sau eoliene pentru alimentarea acestora.
Vestea proasta e ca nu putem inlocui nici macar un mic procent din infrastructura de transport actuala cu masini pe baterii, iar fermele de eoliene si solare au un EROEI prost, adica efectiv se cheltuie mai multa energie cu fabricarea, instalarea si intretinerea lor decat se produce.
Vestea buna e ca exista si alte alternative cu adevarat rentabile, simplu si ieftin de construit, care ar putea face in cativa ani ca energia sa devina aproape gratuita, la fel ca aerul sau apa.
Vestea proasta e ca nu toata lumea agreeaza aceasta idee, in special cei pe care i-ar dezavantaja renuntarea la sistemul distribuit de energie si independenta utilizatorului de "sistem" in momentul in care energia ar fi usor de obtinut.
Vestea buna este ca in ultima vreme aceste alternative reale se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie si nu va mai dura mult pana ce una sau mai multe vor ajunge pe piata larga si vor fi diponibile oricui.
Aceasta "revolutie energetica" va fi strans legata de cea economica si sociala, fiind inca unul din motivele pentru care continui sa raman optimist... :)
Numeste alternativele reale la care te referi (eventual link), altfel ramane la nivel de basm.
RăspundețiȘtergereMie faptul ca am reusit cu mana mea sa pornesc un motor pe benzina folosind numai apa si electricitate, mi-e suficient deocamdata.
RăspundețiȘtergereIn rest, atata vreme cat unii citesc si baga la cap, deocamdata poate sa ramana si la nivel de basm.
Asa cum era si criza economica acum 1 an sau cea imobiliara acum 2 ani... :)
Adevarul e ca in majoritatea posturilor tale despre energie ai evitat sa dai exemple. Chiar ma intereseaza dar poate nu am timp sa caut zile intregi pe net care sunt alea.
RăspundețiȘtergereCel mai bine ar fi ca posturile tale sa fie complete (cu linkuri etc). Altfel devin enervante dupa un timp (parca suntem copii si ne jucam de-a ascunselea, sau eu stiu si tu nu) :)
@Flavian
RăspundețiȘtergereBanui ca unul dintre tipurile de energie la care te referi e cea numita "Zero-Point Energy", energia eterului, etc. Daca ai studiat subiectul intens probabil ai observat ca aceasta forma de energie e cunoscuta inca din "antichitate", in diverse civilizatii sau culturi, ce-i drept mai mult in cercuri initiatice sau in grupuri foarte restranse de persoane. In epoca "moderna" meritul de a fi promotorul conceptului ii este atribuit lui Nikola Tela. Observatia/ parerea mea personala este ca istoria acestei energii coincide cu istoria eliberarii spirituale a civilizatiilor umane(NB: omenirea a evoluat in cicluri, nu liniar din antichitate pana in epoca actuala, asa cum ni se baga pe gat). Sunt multe de discutat aici...
@BladHaund & @DanP
http://www.free-energy-info.co.uk/ , cartea "A Practical Guide to Free-Energy Devices" si sectiunea eBooks.
Pe http://www.scribd.com/ mai gasiti si alte materiale mai bune sau mai proaste, daca cautati dupa "Free energy", Nikola Tesla, etc.
Aceste materiale sunt pt cei ce vor sa inteleaga fenomenele din spate si sa construiasca eventual astfel de dispozitive.
NOTA 1: Chiar daca un astfel de material nu spune totul sau nimic concret, pt cei care studiaza fenomenul ofera anumite indicii.
NOTA 2: Unele dintre materialele care pretind ca descriu dispozitive cu "energie libera" sunt falsuri sau escrocherii (din diverse motive). Depinde de fiecare cititor daca este in stare sa filtreze informatia disponibila.
DanP, cum sa nu dau exemple. Am inceput blogul cu Newton, Einstein si gravitatia si am postat apoi in Alternative la Peak Oil ? suficiente linkuri si idei pentru ca cineva curios sa arunce un ochi mai departe.
RăspundețiȘtergereAcest blog a fost dedicat deocamdata in principal temelor economice. Pentru a trata cum trebuie tema energiilor alternative ar trebui sa mai fac vreo 2 bloguri, doar pentru a reposta tot ceea ce am scris in acest domeniu pe forumuri gen softpedia sau altele.
Synthesis a prins ideea si a explicat destul de bine cum stau lucrurile. Iar legatura intre cele 2 articole date de mine, desi aparent inexistenta, e una foarte interesanta. Anume ca prin mijoace stiintifice si laboratoare super-sofisticate oamenii de stiinta incearca sa inteleaga ceea ce Tesla sau multi altii au pus deja in practica de ani buni. Ca de obicei, teoria e cu un pas in urma practicii... :)
ZPE e la prima vedere un "basm" asa cum il numea BladHaund presarat cu multe piste false, asa cum sublinia si Synthesis, insa incet-incet valoarea se cerne si adevarul incepe sa iasa la suprafata. Trebuie un pic de rabdare si o minte deschisa ca sa accepte insa toate aceste lucruri.
In italia e o nebunie cu montatul panourilor solare pe case. Din ce mi-a spus cineva care lucreaza in domeniu (la firma care lucreaza se nagajeaza in draci electricieni ca nu mai fac fata la comenzi), statul italian subventioneaza cam 60% din totalul de ~16-18mii euro cat costa montarea panourilor pe un acoperis (depinde si de suprafata acoperisului, orientarea). Italianul isi conecteaza panoul soalar la reteaua nationala (E-ON-ul lor) si la sfarsitul unui an ia in jur de 2000 euro de acolo (2000 euro rezulta din diferenta de curent pe care el o da ziua si ce consuma noaptea). Statul italian cumpara astfel curentul cu 2 euro (cam atat ajunge subventia) si il vinde cu in jur de 5 euro. adica Italia o sa ajunga exportatoare de energie....
RăspundețiȘtergereSi la noi in tara este proiectul asta dar iti trebe 'nspe mii de avize (plus ala de la SRI,.. ce m-am dixtrat cand am auzit asta) si oricum daca-ti faci: 1) nu-ti primeste E-ON-ul (adica nu-ti cumpara nimeni curentul din cauza baietilor destepti care nu pot controla cehstia asta)surplusul de curent si 2) astepti (speri) sa iei subventia.....
vrea un prieten de-al meu sa-si faca dar momentan costa prea mult (nici nu si-a pus problema ca o sa ia vre-odata subventia). cautati pe google despre firmele romanesti care monteaza astfel de panouri.
PS: 1.datele despre preturi au marja de eroare deoarece mi le-a spus cienva care lucreaza acolo... daca sunteti interesati de astea: google.
Stef, panourile solare sunt doar o noua moda. La fel cum erau si biocombustibilii pana acum un an. Pana si-au dat seama ca energia investita nu se recupereaza decat foarte greu, ba de multe ori chiar iesi in pierdere.
RăspundețiȘtergereCa sa intelegi un pic ce vreau sa zic, fa socoteala cat curent produce panoul acela de 15.000 care vandut la 2 euro sa poata acoperi pretul. In cati ani se amortizeaza ?
Nu uita nici ca din cei 15.000 de euro cam 80% il reprezinta petrol. Petrolul consumat la extragerea minereului pentru conductorii metalici, petrol ars pentru transportarea diferitelor componente de la o fabrica la alta, pentru producerea plasticului, pentru livrarea si instalarea panoului etc.
Deci panoul de fapt nu "costa" bani, ci energie. Care nu prea se recupereaza in final. De aceea spuneam ca nici eolienele nici panourile solare nu sunt alternative adevarate, ci praf in ochi.
Cumva legat de subiectul curent si anume "oportunitatea" unui business in domeniul energiilor regenerabile, un articol mai vechi: http://www.ghenea.ro/2008/05/23/fondurile-ue-si-morile-de-vant/
RăspundețiȘtergere