vineri, 4 septembrie 2009

Ruperea monotoniei

Saptamana asta am avut un pic de rupere a monotoniei cu care ne obisnuisem in ultima vreme: bursele cresteau, dolarul se deprecia usor, bonurile de trezorerie la fel, aurul statea stabil iar petrolul urcase peste 70 USD barilul.

Am avut parte in ultimele zile de mai multe evenimente interesante. Asa cum observam si ieri, aurul a facut din nou o miscare frumoasa, sarind in continuare de la 980 la 997 USD. O treaba destul de periculoasa pentru cei care incearca sa-l tina sub bariera psihologica de 1000 USD. Sa fie oare aceasta apreciere brusca un rezultat al scaderii burselor din ultimele zile ? Si al faptului ca deja o parte din investitorii precauti s-au grabit sa se retraga in aur ? Tot ce se poate.

Avem apoi cazul petrolului care a coborat sub nivelul de 70 USD cu care ne obisnuise in ultima luna. Aici lucrurile merg un pic invers: petrolul scade usor in momentul scaderii la burse, deoarece se presupune revenirea crizei si scaderea consumului de carburanti. Asta pana la un anumit nivel, pentru ca apoi intervine inflatia la dolar.

Se poate spune totusi ca oprirea cresterii la burse a ajutat cel mai bine bond-urilor americane. Mai ales ca s-a pus momentan pauza si la quantitative easing. Avem asadar TNX de la 3.85 cat erau acum o luna, la 3.29 saptamana asta, ceea ce reprezinta o apreciere importanta. Sa nu uitam ca in cazul bond-urilor, atunci cand creste valoarea, scade dobanda.

Nu acelasi lucru se poate spune despre dolar, care inca ramane in zona minimelor, pentru ca scaderea burselor se pare ca inca nu a fost suficient de serioasa pentru a provoca aprecierea acestuia. Daca vom avea insa scaderile estimate, cu DOW in zona 7000-8000 cred ca avem toate sansele sa revedem un EURUSD 1.25 sau chiar mai jos.

In momentul in care panica se va instala si cei de pe burse se vor fugi in bonduri, dolari sau aur, exista si varianta unor scenarii extreme. Astfel, cu DOW sub 6000 e posibil sa vedem chiar un EURUSD 1.1 desi acum e greu de imaginat asa ceva. Nu uitati insa, cu cat retragerea e mai puternica, cu atat revenirea inflationista care va urma va fi mai interesanta... :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu