joi, 17 septembrie 2009

Alternative monetare - energia

Uite ca am ajuns si la episodul zece al seriei incepute aici la jumatatea lui aprilie. Am pornit discutiile cu variantele oficiale promovate de cei aflati inca la conducerea lumii financiare. Gen SDR sau cos valutar. Am continuat apoi cu variante interesante propuse sau implementate deja in unele cazuri. Gen monede locale, aur sau ultimele doua episoade cu banii ca marfa si RMO 100%.

Ei bine, trecem odata cu acest episod intr-o alta zona, ceva mai abstracta. Si incercam sa vedem cum ar fi daca etalonul folosit pentru schimburi si comert ar fi un pic mai diferit de ceea ce am fost obisnuiti pana acum sa avem ca referinte.

Energia. Este elementul comun pentru aproape orice produs sau serviciu care poate fi comercializat in ziua de azi. Orice obiect are inclus deja in pretul sau un cost energetic. Fie si numai pentru transportul sau din natura la piata sau acasa. Energia, spre deosebire de alte posibile monede, are valoare proprie. Cu suficienta energie poti obtine orice, poti transforma orice si nimic nu mai este imposibil.

De exemplu metalele pretioase care au fost utilizate drept etalon pentru atatea milenii, au dezavantajul ca nu au o utilizare efectiva, sunt inegal distribuite pe planeta, pot fi produse artificial cu suficienta energie si in cazul in care s-ar reveni la acest standard, planeta va avea si mai mult de suferit in urma exploatarilor salbatice.

In schimb energia poate fi teoretic obtinuta de aproape oriunde si oricum. E adevarat ca in acest moment platim un tribut imens dependentei noastre de petrol si combustibili fosili. Care nici acestea nu sunt distribuite uniform pe planeta si cauzeaza multe probleme legate de exploatare si poluare. Dar poate ca trecerea la un etalon energetic, ar rezolva tocmai aceasta problema.

Poate ca in momentul in care energia ar deveni noua moneda, lumea va intelege mai bine adevarata ei valoare si termenul de petrodolar. Poate in acel moment se va da startul cu adevarat pentru iesirea de sub monopolul petrolului asupra productiei de energie. Adevaratele alternative vor avea sansa sa iasa la lumina si tot mai multa lume va fi motivata in obtinerea energiei in cantitati tot mai mari si la preturi tot mai mici.

Inflatia in cazul unor monede fara suport gen banii de azi e daunatoare si o simtim zi de zi pe pielea noastra. O inflatie in cazul aurului ales ca etalon monetar, desi mai putin probabila, ar duce la aceleasi rezultate. Ce s-ar intampla insa daca am avea o inflatie la energie ? La urma urmei, totul in jurul nostru este energie, trebuie doar sa gasim un mod pentru a face transformarea. Sa ne plangem de lipsa de energie asa cum facem acum, e o situatie absurda. E ca si cum ai muri de sete in mijlocul lacului.

Si totusi, ce s-ar intampla daca intr-o zi energia ar ajunge aproape gratuita, la fel ca aerul sau apa ? Ar insemna ca totul devine gratuit. Pentru ca orice material format din electroni, protoni, neutroni se poate transforma in altul cu un anumit cost energetic. Ducand lucrurile mai departe, cu putina cercetare am putea ajunge sa creem direct materie din energie. Stiu, suna S.F. si ne duce cu gandul la StarTrek pe majoritatea. Dar asta nu inseamna ca nu e posibil...

E=mc2 , remember ?

Oare cum ar mai functiona o economie in acel moment ? Sau altfel spus am mai avea oare o economie asa cum intelegem noi conceptul in ziua de azi ? La ce ne-ar mai folosi bancile, bursele, dobanzile, specula ? Care ar fi nivelul de trai intr-o astfel de lume si cum ar arata civilizatia intr-un asemenea scenariu ? Cand ar ramane doar diferenta intelectuala si spirituala intre oameni. Cand nu vor mai fi certuri si lumea se va ocupa de chestii mai interesante, explorari, descoperiri, inventii. Independenta de resurse, munca, locatie si alte n probleme care ne ocupa azi 99% din timp.

Stiu ca suna prea frumos pentru a fi adevarat. Cu inclinatii spre utopic. Dar fiecare are dreptul sa viseze, nu-i asa ? Poate e mai realist decat sa visezi ca sistemul asta economic pe care il avem acum e cu adevarat ceea ce ne trebuie. Ca vom mai putea continua in ritmul asta multa vreme cu bataia de joc fata de oameni si jefuirea planetei. Crezand ca revenirea economica e dupa colt si apoi ne vom putea intoarce linistiti la vechile obiceiuri. Hmm, oare care e de fapt varianta utopica ? :)

6 comentarii:

  1. Nu ar trebui sa riscam sa ne intoarcem la vechile metehne, ne-am ingloda si mai mult in mizerie.
    Noi "am facut" banul tot noi trebuie sa il desfintam.
    Putem face mai mult decat sa alergam toata viata dupa niste lei, euro, dolari, avind in permanenta iluzia ca acestia ne vor aduce fericirea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Energia e zero (gratis) cind masa e zero. Nimic pe gratis, vreti?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi - bravo, exact aia e ideea pe care incerc sa o sugerez si eu pe aici... ;)

    Anonim - pai "masa gratuita" avem destula.

    In ideea ca din atomii continuti intr-un singur kilogram de nisip sa zicem, poti obtine cantitati astronomice de energie.

    Deocamdata problema care ramane e transformarea atomilor respectivi in energie fara centrale nucleare cu costuri astronomice si care genereaza deseuri radioactive.

    Iar apoi putem trece cu ajutorul energiei, la transformarea nisipului in orice alta substanta... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut,

    Energia pe post de "moneda" e primul pas catre utopie. Intr-o utopie bunurile, serviciile si informatia sunt gratuite. Caracterul lor gratuit trebuie oferit printr-o abundenta a resurselor fundamentale: materie, energie si inteligenta, in conjunctie cu un sistem automat capabil de a converti materia bruta in bunuri.
    Primul pas este cel mentionat de tine. Sunt MULTI pasi ENORMI pe care mai trebuie sa-i facem pentru a ajunge acolo.
    Anyway, I'm in!

    F.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna tema asta! Intr-adevar de energie depinde totul. Cele mai mari dorinte ale omului sunt acelea legate de calatorii in diferite locuri ale lumii. Iar astea costa...energie. Daca vom gassi energie free sau foarte ieftina si curata atunci putem spune ca am scapat definitiv de sclavagism. Pana atunci, pentru a facee rost de energie omul de rand trebuie sa accepte inhamarea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Flo - utopiile au prostul obicei de a se considera lumi perfecte si asta e principalul lor motiv de esuare. O lume cu energie la discretie nu este perfecta, la fel cum nu este de exemplu nici lumea Star Trek. Doar ca acolo omul nu mai lupta pentru asigurarea traiului de zi cu zi ci pentru a-si imbunatati spiritul, cunostintele si a evolua astfel.

    baldovin - de gasit cred ca a fost gasita de mult solutia, insa uneori ma intreb daca eram pregatitit pentru asa ceva. Sa dai energia gratuita pe mana unor oameni este echivalent uneori cu a da bomba atomica pe mana unor generali de armata... :)

    RăspundețiȘtergere