Spuneam in incheierea articolului precedent ca dolarul se afla periculos de aproape de o depreciere severa in urma infuziilor masive de lichiditati facute vara aceasta: A Dollar Crisis in the Making
Intre ciocan si nicovala inseamna ca bailouturile au ajutat la stabilizarea temporara a sistemului si evitarea prabusirii. Dar totodata au dus la o apreciere fara suport a burselor simultan cu deprecierea tot mai accentuata a monedei americane. Inflatie adica, pentru ca asta e oricum finalul filmului despre "criza".
Dar pentru a-l mai amana nitzel, avem nevoie de inca un val deflationist. Adica stoparea temporara a imprimarilor si bursele jos. Cat mai jos.
Estimarile mele initiale ale bulltrap-ului au fost depasite in ideea ca pomparea de bani a impins DOW la 9500 in loc de 8500. Si scaderea nu a inceput in iunie ci probabil va incepe abia in toamna asta. Asa ca nu mai voi grabi sa "ma bucur" inainte ca DOW sa revina sub 8000. Iar daca lucrurile decurg dupa cum ma astept, abia sub 7000 treburile vor deveni interesante.
Pentru ca o eventuala depasire a minimelor din martie si indreptarea catre bariera de 6000 sa devina de-a dreptul periculoasa. Pentru sistem, nu pentru mine sau altii care stiu oricum ca joaca asta nu mai dureaza mult.
Baietii veseli stiu si ei ca daca deflatia devine periculoasa, riscam sa ramanem cu barca pe uscat si sa vada toata lumea cum sta situatia de fapt. Moment in care valul inflationist care ar urma sa vina dupa retragerea apelor si sa spele mizeria, oricum nu mai conteaza.
Asa ca vor continua sa se joace cu focul in timp ce balansul devine tot mai fragil, fiind prinsi intre ciocan si nicovala... :)
Ah, si ca o alta remarca, aseara si aurul a luat-o nitzel razna, sarind de la 955 la 980 intr-o singura zi. Alta dilema pentru baietii veseli, care s-ar putea sa-i vada pe cei de pe burse retragandu-se de data asta tot mai puternic in aur, in loc sa aleaga dolarul sau bonurile de trezorerie in care incep sa-si piarda increderea.
Iar daca miscarea se va dovedi suficient de serioasa, vom vedea o noua bula sparta. Aceea a titlurilor la aur, care o vor lua la vale in timp ce pretul aurului fizic va sari bariera psihologica de 1000 USD sub care s-au tot chinuit sa-l pastreze vara asta. Sa nu-mi ziceti ca ati crezut ca "stabilitatea" e naturala. Eu cred ca din contra, chiar ca au avut ceva de lucru. Nu-i usor sa tii in marja de 950 plus-minus 5% aurul in timp ce bursele urcau in veselie, petrolul la fel, investitorii erau inca speriati de criza si China batea apropouri tot mai dese despre metalele pretioase.
Ce chestie, unde am mai vazut eu miscarea asta ? Cu alti baieti aflati intre ciocan si nicovala ? Chinuindu-se sa tina cat mai stabil si cat mai jos cursul, in timp ce economia o lua razna si bugetele se subtiau. Vaai, nu stiati ca BNR a cheltuit aproape toata transa FMI din primavara pentru manipularea cursului la RON ? Vreo 4,5 miliarde au pompat baietii nostri in leu ca sa-l tina lipit la 4.2 dupa ce incepuse sa o ia la vale in primavara. Hmm, oare ai lor cat or fi cheltuit sa tina aurul la 950 USD... ? :)
flavian, un mail de contact ?
RăspundețiȘtergeremail at flavian punct ro
RăspundețiȘtergeredaca imi aduc aminte Celente spunea din primavara ca DOW o sa ajunga pe la 9500 in august, dupa care... wii!!! in jos pe tobogan
RăspundețiȘtergereDar poate faci tu un articol pe tema asta, ce s-a implinit si ce nu.
De Celente nu stiu, parca pe Marc Faber l-am auzit estimand acest bulltrap.
RăspundețiȘtergereGasesti pe blog multe articole pe tema burselor, daca vrei sa vezi ce spuneam inca din martie: Magia cifrei 3 - DOW
Pe la noi din cate stiu doar eu si Dan de pe trenduri anuntam acest "hop" la burse. Sincer ma asteptam sa fie mai scurt, doar 2 luni in loc de 4, dar scaderea era clar ca va reveni. Nu e gata "criza" asta, nici pe departe.
De ce crezi ca BNR a chheltuit 4,5 mld EUR pentru a sustine cursul in conditiile in care deficitul de cont curent in valoare absoluta pe primele 6 luni a fost undeva in jur de 2 mld EURO / Nu inteleg de arunci asa de usor cu cifrele.
RăspundețiȘtergereAnonim, poate ai ratat linkul din text: Isărescu a cheltuit o tranşă FMI pentru a ţine leul
RăspundețiȘtergereBanca Naţională a României (BNR) „a intervenit în piaţa la vedere cu aproximativ 4,5 miliarde euro din rezerve” de la finalul lunii octombrie 2008 până în prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului de schimb, apreciază Banca Mondială în strategia de parteneriat cu România. Suma disponibilizată de BNR pentru a susţine moneda naţională, din toamna anului trecut şi până acum, este aproape egală cu prima tranşă din împrumutul acordat de FMI 5 miliarde de euro, sumă care a mers în vistieria BNR în acelaşi scop: susţinerea cursului de schimb.
Urmaresc inca de la inceputul anului infuziile facute de BNR si cifrele nu mi se par deloc exagerate.