marți, 8 septembrie 2009

Despre euro

Am fost intrebat de cateva ori de cei care au inteles ca in zona dolarului lucrurile sunt tulburi, care ar fi alternativa cea mai buna pentru pastrarea economiilor. Euro de exemplu n-ar fi o varianta mai buna ? Cum cred ca va evolua si daca vom avea inflatie si in cazul monedei europene ?

Ok, sa le luam pe rand. Inflatie a fost, chiar daca mai mica si mai greu de observat, in comparatie cu restul tarilor unde a fost mai mare. Relativa stabilitate observata la euro si aprecierea acestuia se datoreaza si altor factori. Asa cum explica oldshooterman: "Daca e tulbure situatia cu "furnizorul de dolari" lumea se orienteaza spre alta moneda considerata mai stabila."

Depinde astfel foarte mult la ce te raportezi. Daca te raportezi la dolar, ca moneda de rezerva internationala, s-ar putea sa ajungem la un raport EURUSD de 1.25 sau chiar 1.1 in momentul in care bursele vor incepe scaderea. Se poate spune astfel ca euro se inflationeaza fata de dolar, dar de fapt e dolarul cel care sufera o deflatie.

Raportat la RON, nu ma astept ca Euro sa scada, ba chiar cred ca va creste, vedeti ce discutam aici apropo de perioada octombrie-noiembrie.

Raportat la metale pretioase, materii prime, mancare sau energie, care sunt de fapt cele care masoara inflatia reala, asa cum spuneam euro a scazut, dar nu foarte puternic si vizibil doar de la caz la caz.

Din toate monedele insa, euro cred ca sta cel mai bine. Atata timp cat sistemul financiar sta in picioare, e una din cele mai bune monede de hartie la ora actuala. Partea proasta e ca sistemul se cam clatina de aproape un an. Cat va mai dura exact, nu stiu. Dar sunt 99% ca in maxim 3 ani vom avea o inflatie majora la toti banii de hartie si se va face trecerea catre un nou sistem economic. Bazat pe metale pretioase, barter, energie sau alte alternative despre care am mai discutat si vom mai discuta.

Optimist cum sunt si nu pesimist cum ma cred altii, sper ca aceasta trecere sa se faca oarecum treptat si pasnic, pentru a scuti pe cat posibil populatia de greutatile inerente tranzitiei respective. De aceea incerc sa vad latura pozitiva a bailouturilor si inflatiei care vine, in ideea obisnuirii pas cu pas a oamenilor cu ideea ca banii de hartie vor ramane fara valoare. E o varianta mult mai buna decat cea a falimentului si colapsului pur si simplu intr-o buna zi, care ar cauza multa dezordine si haos, desi e un scenariu pe care inca nu-l putem exclude in totalitate.

Stiu, va sperie ideea cand ma auziti vorbind ca un stomatolog care umple siringa si pregateste clestele. Dar e necesar. Aia nu pricep multi, ca de atata vreme ne chinuie infectia asta sistemul. Si ca solutia nu e sa injuram medicul, ca e rau si ne spune verde in fata ca nu mai merge asa. Si ca algocalminul face mai mult rau decat bine.

Eh, dar iar o dam in filozofie si o sa ziceti ca vorbesc din carti. Hai mai bine sa revenim la lucrurile de zi cu zi. Azi de exemplu aurul a atins 1005 USD si inca mai creste. Sa vedem daca il lasa baietii sa sparga bariera sau reusesc sa-l mai impinga o vreme sub 1000...

2 comentarii:

  1. Nu cred ca o tranzitie lenta este posibila de la bani hirtie fara valoare la bani acoperiti in resurse sau metale pretioase deoarece in momentul in care doar citva oameni vor realiza ca banii care ii au nu au nici o valoare vor scapa de ei imediat, altii vor afla.. si asa se porneste o recatie in lant colapus datorita vitezei de circulatie a informatiilor si a tranzactiilor globale ar fi aproape instantaneu.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, in acest sens ai dreptate.

    Dar pana atunci oamenii pot primi semnale de avertizare: burse instabile, somaj, crize economice, guverne falimentare, inflatie etc.

    Astfel pot sa se pregateasca treptat pentru ceea ce va urma. Este exact avertizarea si pregatirea pe care incerc si eu sa le fac cu acest blog.

    RăspundețiȘtergere