miercuri, 23 septembrie 2009

Alternative monetare - trocul

Acesta e episodul 12 din seria alternativelor monetare. Nu vreau sa spun ca e si ultimul, pentru ca lista ramane deschisa. Dar voi pune o pauza dupa acest episod, lasand lumea sa traga niste concluzii si sa vina cu alte eventuale idei si sugestii la cele propuse de mine.

Despre troc in general lucrurile sunt clare si multe nu ar fi de spus. E vorba de schimb pur si simplu, fara intermediere. Eu iti dau un sac de cartofi si tu imi dai o bicicleta. Eu iti culeg merele si tu imi dai in schimb o plasa din ce am cules. Eu iti dau un laptop si tu imi dai un aparat foto. Ati prins ideea, nu are rost sa continui.

Problema apare evident in momentul in care comunitatea e mica si cel de al carui produs ai nevoie nu doreste marfa pe care esti tu dispus sa o oferi in schimb. In ultima vreme, internetul a ajutat foarte mult in aceasta privinta. Au aparut o multime de site-uri destinate trocului, adevarate burse in care devine destul de simplu sa obtii ceea ce ai nevoie prin diverse schimburi. Avem si la noi cateva exemple de genul e-troc sau troc-online.

Ceea ce pe vremuri avea loc in asa-numitele trade exchanges adica organizatii care se ocupau cu intermedierea schimburilor, acum e mult mai usor de realizat cu ajutorul informatizarii. Pot fi concepute chiar platforme software care sa ajute la gasirea mai usoara a unor variante de schimb si "potriviri" intermediare pentru a obtine ceea ce doreste o anumita persoana.

O alta varianta de imbunatatire a ideii originale este si economita bazata pe "cadouri". Adica atunci cand surplusul este impartit fara a astepta rasplata imediata din partea celui care primeste marfa. Se merge pe ideea ca daca acest sistem poate fi aplicat la nivel mic, in cadrul unei familii, el poate fi atunci extins si la o comunitate mai larga. In care bunurile de baza sunt impartite de membrii acesteia, iar in momentul in care apar proiecte mari, se implica toata lumea. Exemple simple de astfel de activitati voluntare sunt programele software free, moderarea forumurilor, donarea de sange sau actiunile caritabile.

In acest context putem de asemenea mentiona proiectul Venus al lui Jacque Fresco care incearca sa explice modul de functionare al unei economii bazate pe resurse. Unde, evident, toate resursele disponibile sunt impartite intre membrii societatii. Dar spre deosebire de monopolul de stat comunist sau tendinta de monopol privat capitalist, este propus un nou model. In care tehnologia si nivelul de dezvoltare atins de civilizatia umana poate asigura nivele de trai decente pentru oricine. Iar lupta pentru putere intre membrii societatii care au caracterizat atat sistemul capitalist cat si cel comunist, vor putea fi eliminate.

Inchei discutia despre barter cu un model pe care il propusese acum ceva vreme Dan de pe trenduri aici: Amintiri despre viitor (2)
Regulile sistemului sunt cât se poate de simple: pentru a avea trebuie să vinzi ceva, iar pentru a vinde trebuie să ai cumpărător. Noua monedă va avea acoperire în mărfurile şi serviciile prezente(atenţie, numai în cele prezente, palpabile, cumpărabile) şi va fi unica recunoscută în schimburile internaţionale. Este de la sine înţeles că, în acest sistem, producţia de monedă este posibilă numai prin producţia de mărfuri cumpărabile(masa monetară este elastica, şi, în acelaşi timp limitată). De asemenea, marele avantaj este că nu avem de-a face cu un sistem inflaţionist, valoarea monedei rămânând aceeaşi în timp.
Acestea fiind spuse, punem dupa acest episod o pauza la seria alternativelor monetare. Urmand ca in masura timpului disponibil sa incep o serie a alternativelor energetice. Unde sa analizam lucrurile un pic mai aproape de "realitate" comparat cu nivelul superficial al planului economic. Astept asa cum ziceam si alte sugestii in ce priveste alternativele monetare, ca si concluzii sau ca idei noi pentru eventuale continuari ale seriei.

Multi m-au avertizat ca in cazul in care aceste lucruri iau amploare, alternativele nu vor fi vazute cu ochi buni de catre stat. In primul rand pentru ca se evita plata taxelor, iar apoi pentru ca nici un stat nu se poate lipsi de monopolul pe care il are asupra emiterii de moneda. Sunt constient asadar ca in general taxele, statul si sistemele monetare aflate in mana omului de rand, nu prea se impaca. Tocmai de aceea spuneam ca aceste lucruri le putem discuta acum pentru a le pute pune in aplicare in momentul in care statele si structurile actuale se vor prabusi sub greutatea economica proprie.

Banii au inlesnit comertul, nimic de zis. Dar acum au ajuns principala sursa a abuzurilor si s-au transformat intr-un mod excelent de parazitare a sistemului. Ei bine, pentru cei care stiu ca acest sistem are zilele numarate, nu strica sa aruncam o privire la niste alternative mai sanatoase. Stiu ca unii considera acum aceste "alternative" cel mult niste jocuri de imaginatie si idei. Dar eu prefer sa le vad ca niste "antrenamente" si raman la parerea ca ne vor folosi intr-un viitor nu foarte indepartat... :)

17 comentarii:

  1. Cind ziceai ca e crash-u ala?
    Azi sau miine?
    Am pierdut sirul :-D.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vezi AICI ultimele noutati de la cel care lansase zvonul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Flavian,

    Astea deja sunt din categoria OTV.
    Poate o sa ne spuna acel ins si cand vine sfarsitul lumii :)))

    In rest, sunt de acord ca bancile sunt umflate cu pompa, ma intreb cum de nu se mai pomeneste nimic de activele alea toxice, unde s-au dus ele ca doar n-or fi disparut fara urma...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda, povestea a cam degenerat pe forumul respectiv ce-i drept.

    Si tocmai pentru a bancile stau cum stau exista un sambure de adevar si o sansa sa se intample.

    Cum zicea M4V3RiCk_

    Cat despre eventual dezastru din SUA...dinamita a fost bagata, fitilele legate, depinde cine aprinde chibritul.Efectul va fi in lant.Poate fi azi, poate fi maine, poate fi peste 2 saptamani ori 2 luni.

    RăspundețiȘtergere
  5. corect, un sambure de adevar exista. ma ingrijoreaza faptul ca wall street-ul e din nou bussiness as usual, avem aceleasi practici de dinaint e de criza. practic nu s-a schimbat mare lucru, activele toxice sunt tot acolo, consumatorul este impaiat, doar datoria publica creste vertiginos.

    avem tot ce ne trebuuie pentru un toilet shape recovery

    (http://www.cnbc.com/id/32979103/site/14081545)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mah da multi cititori cu "bun simt" trec pe aici, sau aia nu comenteaza cu citeva exceptii.

    Pintea ma bucur ca ai renuntat a mai raspunde la injuraturi, totusi eu sint pentru filtrarea posturilor care ataca omul nu ideea nu de alta dar imi este scirba sa citesc ce scriu baietii si mai bine nu intru pe aici cu toate ca spui lucruri cu care rezonez.

    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu postez pe hotnews si apoi observ ca acceasi postare a aparut si aici? (Anonim - de mai sus)?

    Care e "spilu')? Flavian...

    RăspundețiȘtergere
  8. N-am idee, acum voiam sa remarc si eu ca cineva a incurcat zona de comentarii...

    Aici nu vom degenera, pentru simplul motiv ca exista si un pic de moderare: Regulile polemicii civilizate

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumos post Flavian, keep up the good work. Si pt indivizii care de abia asteapta crashul nu pot sa le raspund ca nu au idee cat de nasol o sa fie, trebuie sa fii cel putin inconstient sa afirmi asa ceva...

    RăspundețiȘtergere
  10. OK, ieri sfirsitul lumii s-a aminat.
    Dar azi? Ce facem azi? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. B - mersi, ma bucur si eu ca am reusit sa finalizez seria alternativelor monetare

    Jean-Claude - azi mergem mai departe. Ca si maine, ca si in fiecare zi. In ce priveste "sfarsitul lumii", mai citeste odata articolul anterior. Cel la finalul caruia spuneam:

    In final, incerc sa inchei intr-o nota optimista. Si pentru "pesimistii" de meserie, repet: nici acum 20 de ani nu s-a sfarsit lumea. Decat pentru ceasca si inca cativa. Mda, ca sa vezi inca o coincidenta. Imediat sunt exact 20 de ani de atunci. N-ar fi frumos sa ne prinda aniversarea in mijlocul unei alte "revolutii" ? Una adevarata de data asta... ;-)

    RăspundețiȘtergere
  12. Am descoperit asta seara seria despre alternativele monetare si mi-a placut foarte mult. Mi-a placut ca discuti alternative economice folosind argumente documentate si ai mult echilibru in aprecieri.

    Ca si comentarii as spune ca eu cred mai putin intr-o lume guvernata majoritar de catre bunul simt al indivizilor, si mai mult intr-o lume guvernata de legi generale de bun simt (aici trebuie bagat si statul ca aparator din pacate).

    Acoperirea in energia a monedei mi se pare cea mai promitatoare, dar trebuie facuta cu nationalizarea resurselor si ar avantaja Rusia si tarile arabe.

    Monedele locale/private pot fi o alternativa, dar pana la urma lumea se va orienta tot spre niste producatori mari de moneda, iar ceilalti vor da faliment. Plus ca trebuie sa-ti balansezi economiile in multe monezi private ca sa nu risti prea tare. Cam complicat ...

    Trocul pare cam departe, e prea greu sa duci cu tine produsul la care lucrezi.

    Incepusem si eu o serie despre economie, care s-a oprit la al doilea articol. Cred ca m-ai inspirat si in curand o sa vina muza sa scriu si partea a doua din al doilea articol :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Mihvoi - ma bucur ca ti-a placut

    Sper ca oamenii sa inteleaga cat mai mult din aceste lucruri pentru ca opinia mea despre viitor cred ca stii deja care este... :-)

    RăspundețiȘtergere
  14. Uite ca a venit si muza. Mi-ar placea daca ai avea rabdarea sa parcurgi articolul si sa-mi dai un feedback sau niste feets-in-the-back :)

    http://mihvoi.blogspot.com/2010/02/despre-banii-ca-datorie-altfel.html

    RăspundețiȘtergere
  15. Interesant. Chiar frumos prezentat si cu multe exemple pe care in articolul despre moneda privata nu am reusit sa le dezvolt pe larg.

    RăspundețiȘtergere
  16. Trocul are avantajul ca exclude pe al treilea din relatia de schimb pe care tu o faci cu un partener social. In cazul de fata acest al treilea este insusi ... statul. Desi el se prezinta ca un uniformator si ca un reper de discriminare pozitiva e clar ca statul este urmasul direct al feudalului. diferenta este ca subtilizarea produselor realizate cu munca sclavului/iobagului/taranului/biruitului se face azi mai discret dupa cum se poate vedea si in cazul acestui "tertz inclus".

    Dezavantajul trocului este ca nu functioneaza la schimburi de produse diferite. De exemplu nu poti sa/l platesti pe doctor cu o carutza de cartofi si nu poti sa-i aduci un cal unui astronaut. In schimb poti schimba jucarii asa cum faceam cand eram copii

    RăspundețiȘtergere
  17. Sau poti folosi un sistem ingenios care sa te ajute sa ajungi la ceea ce doresti prin mai multe schimburi succesive.

    Gen: maria vrea cartofi si da mere, ion vrea mere si da morcovi, vasile vrea morcovi si are spanac, pere vrea spanac si are de dat cartofi... ;)

    Normal ca statului nu-i convine trocul sau moneda alternativa sau eliminarea "comisioanelor" din ecuatie.

    RăspundețiȘtergere