Aceasta e partea a sasea a seriei alternativelor monetare si o continuare a partii a cincea de aici:
Alternative monetare - varianta monede locale. Va avertizez in prealabil ca din acest episod al seriei intram pe taramuri necunoscute, nisipuri miscatoare, teorii necercetate si idei mai mult sau mai putin utopice. In caz de reactii adverse "consultati medicul sau farmacistul" si aruncati cu idei, nu dati cu bolovani... :)
Ok, deci asa cum multi "binevoitori" s-au grabit sa observe, alternativa cu monedele locale are si cateva dezavantaje. Nu, faptul ca banii nu vor mai fi in mana guvernului si vor putea fi administrati de emitentii locali, nu este unul din dezavantaje. Ba chiar e un avantaj major. Si va dau un exemplu din zilele noastre ca sa intelegeti ideea: bonurile de masa sau bonurile cadou.
Acestea functioneaza in multe aspecte exact ca o moneda locala alternativa: circula in paralel cu o moneda de baza, sunt emise de societati independente, contin elemente de siguranta, sunt recunoscute drept modalitate de plata in magazine etc. Ei, ati vazut ca deja precedentul exista ? De aici pana la monede alternative si independente de moneda oficiala a tarii mai e doar un pas... :)
Dar sa revenim la articolul nostru. Spuneam de unul din principalele dezavantaje ale monedelor locale care este circulatia lor internationala. Intr-o lume care s-a obisnuit cu o moneda gen euro sau dolar care e aproape universal recunoscuta, e cam greu sa-ti imaginezi revenirea la o multitudine de monede locale fara a avea un punct de referinta comun.
Si atunci, care ar putea fi acel punct de referinta ? Acel element care sa poata face mai usoara convertirea unei monezi regionale in alta moneda, in momentul pierderii de incredere in dolar sau alti bani de hartie "oficiali" si arhi-cunoscuti in ziua de azi. Ramane sa gasim aceast element care va functiona ca o moneda inter-regionala si care sa poata fi usor recunoscuta ca si valoare etalon oriunde pe planeta.
In istoria omenirii au mai fost cateva astfel de elemente care
au jucat rolul acesta pana s-a intamplat ce s-a intamplat. Cel mai usor ne vin in minte metalele pretioase care au indeplinit aceasta functie timp de cateva mii de ani, pana la inventarea banilor de hartie. Asa ca mi-am propus in acest articol sa vedem daca o revenire la acest etalon ar fi posibila.
Mda, la prima vedere aurul ar putea fi o solutie intermediara usor de adoptat. De ce spun intermediara ? Pai la fel cum banii de hartie in genul dolarului produsi in cantitate nelimitata au dus la abuzuri si la dezintegrarea sistemului economic actual, trebuie sa verificam daca asa ceva nu s-ar putea intampla si in cazul productiei de aur.
In momentul de fata, aurul este produs doar prin
exploatari miniere, ce-i drept nu foarte prietenoase pentru planeta. Asta ar genera o usoara inflatie, insa mai redusa si in limite mult mai acceptabile decat cea actuala. Ar mai fi oare si alte metode de producere a aurului in cantitati masive care sa ne faca probleme inflationiste din acest punct de vedere ?
Cum, voi n-ati auzit de alchimie ? Cu putin talent si concentrare, transformi cuprul in aur si gata. Ah, credeati ca de "
alchimia bancara" imi fac eu griji ? Nuu, stati linistiti, cei care transforma in zilele noastre hartia in aur oricum n-o mai duc mult... :)
Dar pe langa asta,
John mai ridica inca o problema interesanta:
Aurul & argintul pot fi produse artificial. Cantitatea de energie necesara este foarte mare si pretzul cu cateva ordine de magnitudine peste costurile operatziunilor de minerit & rafinare. Dar, daca s-ar descoperi o sursa ieftina de energie (gen fuziune) s-ar putea produce aur in cantitatzi industriale.
Hmm, pai avem de ales... Ori ramanem cu Peak Oil, cu recesiunea economica si amanam iar momentul intrarii pe piata libera a dispozitivelor bazate pe "fuziune la rece" atat de necesare revolutiei energetice. Ori dam drumul liber la energie si salvam planeta de poluare cu cianura, dar renuntam la aur ca moneda de schimb inter-regionala.
Oooffff, ce-i drept, grea alegere... :)