luni, 31 august 2009

Regulile polemicii civilizate

Pentru ca sunt de acord cu ceea ce spune Dan Selaru aici: Libertatea de exprimare

Si pentru ca aceste reguli de bun simt stabilite de Universitatea din Oxford în 1890 ar trebui sa fie mai bine intelese de toata lumea.

Regulile polemicii civilizate

"În orice polemică ştiinţifică, socială sau politică,
discuţia trebuie să se rezume la schimbul de idei şi numai
la acele idei care au contingenţă cu problema respectivă.

Părţile aflate în polemică folosesc drept argument fie
teorii ştiinţifice, fie fapte concrete din realitate care sunt
relevante în ceea ce priveşte problema discutată.

Părţile nu au dreptul să aducă în discuţie caracterul,
temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea
nici nu infirmă, nici nu confirmă validitatea ideilor pe
care le susţine.

Părtile nu au dreptul să pună în discuţie motivele care
determină atitudinea ideatică a adversarului, deoarece se
abate discuţia de la problema în sine.

Etichetarea adversarului prin menţionarea şcolii de
gândire, clasei sociale, organizaţiei profesionale sau partidului
politic din care acesta face parte constituie o
încălcare a regulilor polemicii şi dezvăluie slăbiciunea lipsei
de argumente.

Într-o polemică civilizată contează numai argumentele
invocate de adversar ca persoană şi nu ca membru al
unei şcoli sau organizaţii. Nu ai dreptate pentru că eşti
gânditor materialist, patron sau laburist, ci numai dacă
argumentele tale sunt convingătoare sau nu.
"

joi, 27 august 2009

Alternative monetare - banii ca marfa si RMO 100%

Episodul opt, pentru cine le-a urmarit si pe cele anterioare. Despre cum ar functiona un sistem monetar daca banii ar fi o simpla marfa. Ca introducere, subiectul rezervelor bancare l-am mai atacat o data aici. Si am recomandat si materialele acestea ca lectura obligatorie. Iar azi voi incerca o alta abordare.

Spuneam ca in momentul in care Gigel se duce la banca si depune 1000 euro, banca vireaza ca rezerva la BNR o parte din ei. Partea asta e numita RMO sau rezerva minima obligatorie. La un RMO de 10% inseamna ca 100 euro raman la BNR si 900 de euro raman bancii sa-i dea drept credit altora. Iar de aici incep sa apara belele asa cum am mai explicat.

Ca metoda de rezolvare a acestor probleme unele voci sustin implementarea unui sistem de RMO 100%. Adica banca sa pastreze la seif cei 1000 de euro ai lui Gigel in loc sa dea imprumuturi prost gandite altora si sa riste astfel sa piarda niste bani care de fapt nu-i apartin.

Pentru a pricepe mai bine aceaste lucruri, putem sa ne imaginam cum ar functiona banii ca o marfa. Sa zicem ca Gigel are de fapt grau in loc de bani. El tine graul la un depozit si plateste depozitului pentru a-i pastra in bune conditii cerealele. Iar apropo de articolul precedent, daca afla "zvonuri" ca baietii au soareci care se dau la cerealele lui, le muta in alta parte si gata. Fara prea multe menajamente si fara teama ca "submineaza sistemul"... :)

Apoi sa zicem ca o brutarie are nevoie de niste "grau imprumut". Trateaza cu Gigel si se inteleg la conditii. Acesta aranjeaza la depozit sa trimita graul la brutarie contra unui comision sa zicem de 1%, iar dupa ce painea a fost vanduta brutaria returneaza ceea ce a primit plus un "bonus" sa zicem de 10% pentru ajutorul acordat. La final, Gigel mai plateste 1% pentru returnarea graului si inca 1% pentru stocare, ramane cu un castig de 7% si toata lumea e fericita.

Principala diferenta fata de sistemul bancar: depozitul de grau e una, iar brutaria e alta. Daca proprietarul graului vrea sa dea cerealele la brutarie contra unui comision, atunci o face pe riscul sau in cazul in care brutaria nu mai poate returna imprumutul. Daca vrea sa-si angajeze un intermediar care sa-i gaseasca niste brutarii profitabile deja a pierdut controlul si risca sa piarda totul daca intermediarul ia decizii gresite. Si mai rau e cand intermediarul apreciaza gresit lucrurile si iau tzeapa in felul asta o gramada de proprietari de grau, nu doar unul.

Ideea e ca in momentul in care chiar cei de la depozitul de grau se apuca de "intermedieri" de genul asta treburile incep sa scape de sub control. Administratorul depozitului e tentat sa bage mana tot mai adanc in graul care il are la dispozitie si riscurile cresc exponential. Iar cand depozitul de grau devine si intermediar si brutarie atunci nici naiba nu mai poate rezolva situatia "in caz de necaz".

Separarea riscurilor. Asta e logica celor care propun un RMO 100%. Separarea celor care fac depozitarea de cei care fac investitiile. Separarea dintre cei care pastreaza banii si cei care se joaca cu ei la bursa. Intre cei care au grija de bani si PRIMESC de la proprietar un comision pentru asta. Si cei care folosesc sau investesc banii respectivi si DAU proprietarului un comision in schimb.

Ca lectie a crizei din anii 30 a fost data exact o legislatie de genul acesta, asa-numitul Glass-Steagall act din 1933 care a functionat pana in 1999 cand a fost considerat demodat si abolit. Acest act facea distinctia intre bancile comerciale si cele de investitii. Pentru ca acestea sunt exact ca uleiul si apa: doua chestii care nu se amesteca. Din pacate anularea legislatiei respective acum 10 ani a dat si ea un ajutor semnificativ la nebunia la care asistam azi. Sistemul si asa imperfect a primit inca o lovitura sub centura...

In concluzie, ideea cu RMO 100% e o varianta teoretic mai buna decat ce avem acum. Nu e un sistem infailibil, ba e chiar departe de a fi perfect. Ne arata insa cum putem privi lucrurile daca am socoti banii ca o marfa. Ne arata ca baietii veseli din sistemul financiar actual au inversat un pic treburile. Astfel incat cel care depune marfa la "depozit" asteapta acum "comisioane" din partea celor care ar trebui sa fie responsabili doar cu stocarea si manipularea.

Asta a dus la pretentii tot mai mari, la cresterea riscurilor si la promisiuni tot mai greu de onorat, care implicau o crestere infinita pe care normal nici o "marfa" nu o putea realiza. In 1971 s-a produs decuplarea finala de la marfa pastrata in banci si atunci s-a dat drumul din lesa si asa slabita productiei de bani virtuali. Care se bazeaza pe crestere infinita, pe mai mult, pe mereu mai mult, pe datorii si pe scheme piramidale. Ceva mai longevive decat la Caritas sau la Madoff, dar tot din aceeasi categorie. Bani fara suport inmultiti tot mai puternic dupa 1999 cand s-a incercat din nou amestecarea uleiului cu apa pana ce jucaria a facut poc cu totul... :)

miercuri, 26 august 2009

Am o dilema

Da, am o dilema. Inca una, de parca n-ar fi destule pe blogul asta.

In urma discutiilor din ultimele zile, unele persoane care au inceput sa ia aminte la un eventual faliment bancar tot mai posibil si la noi in tara, au pus firesc intrebari: Cine va pica prima data ? Care banci sunt mai aproape de buza prapastiei ? Care sunt zvonurile ? Ce zice gura lumii ?

Unii au indraznit sa nominalizeze cateva banci, altii au tacut brusc chiar daca stiau mai bine ca altii cum stau lucrurile in acest domeniu.

Atitudinea variaza de la o mica "jena" pe care unii o au sa discute deschis despre institutiile financiare cu probleme pana la interzicerea si cenzura pur si simplu a nominalizarilor.

Desi pe de o parte inteleg astfel de reactii, facand un pas inapoi stam oare si ne intrebam de ce e ANORMAL sa ne dam cu parerea despre bancile aflate in rahat ?

Oare pentru ca intreg sistemul e anormal ? Pentru ca o astfel de "cenzura" auto-impusa sau mai bine zis indusa nu apare in alte domenii.

Pot sa-mi dau cu parerea 3 zile daca da faliment Flamingo sau Sidex, dar in caz ca vine vorba de banci, oops... subiect TABU. Uite cum unii sunt mai egali ca altii.

Stiu, teoria "oficiala" zice ca nu-i frumos sa creezi panica, care poate duce la retrageri sau destabilizari ale "sistemului". Pai, la naiba, daca sistemul asta e asa "sensibil" ca sta sa cada la primele zvonuri, atunci asta e inca o dovada in plus ca totul nu e decat un castel din carti de joc.

Dar cu toate astea, s-a reusit destul de bine inocularea maselor cu ideea ca despre banci nu e frumos sa vorbesti. Nici cand e de bine nici de rau, regula nescrisa este "nu se dau nume". Aduce ghinion... :)

Asa cum ziceam, era doar o dilema a mea referitor la aceste atitudini. Poate unii care sunt in stare sa priveasca lucrurile si din alt unghi vor prinde sensul a ceea ce incerc eu de fapt sa subliniez. Altii vor continua sa aibe o jena si sa o dea pe dupa visin cand vine vorba de spus lucrurilor pe nume.

Iar cei care inca sunt curiosi de raspunsul la intrebarile de mai sus, pot sa caute nitzel pe aici sau pe forum, ca eu personal am facut destule nominalizari. Nu ca ar mai conta prea tare in momentul in care treburile o vor lua la vale... :)

Cateva cifre

N-ar strica sa aruncam un ochi la intamplare pe cateva cifre ca sa ne putem face o idee mai clara asupra ordinelor de marime si sumelor de care discutam in ce priveste fondul de garantare. Datele sunt extrase tot din ultimul raport din 2008 pe care il mentionam si in articolul din primavara.

Asadar, in vara 2008 aveam:

- total depozite 244 miliarde RON adica aprox 60 miliarde Euro, incluzand bancile care participa la fonduri de garantare straine
- total depozite garantate de fondul romanesc 109 miliarde RON adica 26 miliarde Euro
- capitalurile fondului 0.9 miliarde RON = 0.2 miliarde Euro = sub 1% din totalul depozitelor garantate
- PIB-ul Romaniei de anul asta este de 460 miliarde RON = 110 miliarde Euro

Mihai spunea ca 15 miliarde euro ar fi suficient daca s-ar pompa in fondul de garantare pentru acoperirea a doua-trei falimente mai serioase. Uitam poate ca asta ar insemna vreo 15% din PIB-ul de anul acesta. Care de fapt e cu 8% mai mic decat anul trecut doar in teorie. Pentru ca in practica va fi de fapt cu vreo 19% mai mic. Asta daca euro ramane la 4.2, pentru ca riscam ca PIB-ul sa scada la 92 miliarde Euro in caz ca euro urca la 5.0 si Isarescu scapa pisica din sac.

Eu personal cred ca si 2-3 miliarde ar fi suficiente pentru a acoperi macar 10% din depozitele garantate fata de 1% de cat dispune fondul. Asta ar insemna cam 5% din totalul depozitelor. Luand in calcul varianta ca bancile care acum zic ca de fapt contribuie la fondul din tara de origine, o vor da la intoarsa cand se sparge buba.

Intrebarea care se pune este din nou aceeasi: ne permitem aceste 2-3 miliarde ? Dupa ce ca stam oricum deja cu mana intinsa la FMI pentru urmatoarea transa de 2 miliarde. Iar in primavara primele 5 miliarde le-am facut praf in cateva luni pentru sustinerea artificiala a cursului la Euro. Ne putem permite acesti bani fara a inflationa RON-ul, fara a taia salarii sau locuri de munca ? Fara a lua niste masuri drastice necesare dar evitate prin orice mijloace acum in plina campanie electorala ?

Si privind lucrurile de la un nivel mai sus, ce vor face FMI-ul si bancile internationale in cazul asta ? Nu cred ca vor asista pur si simplu la modul in care o tara amarata din estul europei destabilizeaza sistemul bancar grecesc sau austriac si de acolo mai departe pe cel mondial. Vor trebui sa gaseasca iar un mod de a mai pompa niste miliarde pentru proptirea sandramalei tot mai subrede care risca sa cada acum la orice bobarnac. Sa vedem ce "ajutor" vor mai inventa de data asta.

Iar in final inchei cu o observatie: ce-mi place cel mai mult la formularea lor este denumirea de "schema de garantare a depozitelor". Da, intr-adevar, e o schema. Ca si cea a creditelor sau a bancilor sau a cresterii la infinit a consumului si risipei. O schema piramidala. Cu un final din ce in ce mai aproape... :)

marți, 25 august 2009

Cum ne pregatim pentru falimente ?

Cu bunavointa din partea lui Marona am receptionat urmatorul semnal de alarma dat de guvernul nostru care pare ca se pregateste pentru niste cheltuieli suplimentare. Ramane de vazut daca vom mai putea jongla cu inca un element in plus pe langa scaderea veniturilor la buget in paralel cu imposibilitatea reducerii cheltuielilor acuma in plina campanie electorala si cu banii de la FMI irositi deja pentru sustinerea cursului valutar.

Monitorul Oficial nr. 587 din 24/08/2009 zice asa:

Avand in vedere prevederile Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar,

ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

Art. 1. - In baza art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, se aproba Procedura de solicitare si punere la dispozitia Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar a unui imprumut din veniturile din privatizare, in situatii exceptionale in care resursele financiare ale Fondului sunt insuficiente pentru acoperirea platii compensatiilor aferente depozitelor garantate, cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Directia generala de trezorerie si datorie publica va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la data publicarii.

Hehe, asadar ne pregatim deja de "situatii exceptionale" in care fondul de garantare nu va mai fi suficient pentru acoperirea unui faliment bancar. Va suna cunoscut cumva ideile de genul asta ?

vineri, 21 august 2009

Alternative monetare - intrebari

In ultima vreme numarul celor interesati de eventualele alternative financiare e in continua crestere. Pe diverse bloguri, in comentarii, pe forumuri, incep sa apara tot mai multe persoane care isi pun aceeleasi intrebari pe care mi le puneam si eu la inceputul acestei serii: ce va urma DUPA ?

Cum va decurge scenariul in final ? Vom avea deflatie ? Apoi vom avea inflatie ? Se va reusi stergerea datoriilor inimaginabile fara o deflatie majora si inghetarea sistemului ? Sau se va reusi plata lor fara o inflatie majora si reducerea banilor la hartie igienica ?

Banii de hartie pe care ii avem acum vor disparea brusc odata cu pierderea increderii oamenilor in banci si stat ? Ori vom asista la o trecere treptata catre un nou sistem ? Care va fi acest nou sistem ?

Va fi oare pastrat in linii mari un sistem asemanator cu cel actual, prin inlocuirea dolarului cu SDR ? Va fi acest sistem la fel de "virtual" si incontrolabil sau vom reveni la o moneda legata de aur cu RMO 100% asa cum sugeram aici ?

Vom avea o descentralizare si o gramada de monede locale ca alternativa ? Vor fi acestea raportate la banii de hartie sau la alte bunuri ? Va exista o moneda inter-regionala care sa faca legatura intre ele ?

Cine poate indeplini acest rol ? Sa fie metalele pretioase ? Cum putem combate atunci inflationarea prin extractie sau prin productie artificiala ? Cum putem echilibra balanta productiei de moneda avand in vedere distribuitia neuniforma a acestora pe planeta ?

Ar putea fi energia o solutie ca element de referinta ? Am putea avea o economie bazata pe schimb si eliminarea totala a monedei ? Ce fel de "economie" va fi aceasta si cum ar putea functiona la nivel global ?

Vom reusi apoi dupa ce rezolvam problemele financiare, sa le rezolvam si pe cele energetice ? Dar pe cele de resurse ? De poluare si demografice ? Se va schimba mentalitatea oamenilor si modul in care isi trateaza acestia planeta si semenii ?

Sunt intrebari la care tot mai multi vor trebui sa se gandeasca din ce in ce mai des de acum incolo. Cati sunt oare in stare sa inteleaga aceste intrebari dar mai ales cati vor sa si le puna ? Care e cea mai buna varianta si cand vom gasi oare raspunsul corect ?

Eu voi continua sa le pun si sa sugerez raspunsuri macar la o parte din ele. Si sa privesc mereu dincolo de acest nivel superficial numit economie. Pentru ca banii nu tin de foame. Si nici de cald. Si asa cum se zice, nici nu aduc prea multa fericire... :)

luni, 17 august 2009

Un viitor vazut cu alti ochi

Poate l-ati vazut, poate nu. Eu acum am dat peste el si mi-a placut. Have fun:



Si inca unul aici:




Ca sa intelegeti de ce adevarata revolutie nu va fi doar cea economica.

duminică, 16 august 2009

Cat mai lungim bulltrapul asta ?

Asa cum mi s-a tot atras atentia, termenul estimat de mine pentru vara asta ca inceput al scaderii burselor a fost deja depasit. Motivele care au dus la aceasta depasire le-am explicat deja, iar cat va mai fi amanata aceasta scadere masiva inainte de inflatia finala urmeaza sa aflam.

Sunt unele persoane care inca mai spera intr-o toamna frumoasa si repetarea evenimentelor din octombrie 2008. La cum merg lucrurile peste ocean, cu "toxicitatile" de anul trecut inca ascunse sub covor de aceleasi banci si un nou val de mizerie Commercial Real Estate care urmeaza sa loveasca in curand, s-ar putea sa iasa interesant: Elizabeth Warren Introduces COP's August Report

Pentru moment, putem considera ca la Colonial si restul de banci micute am avut doar incalzirea: 5% Level For Toxic Loans Doom Banks

Daca totusi manevrele FED vor impiedica un faliment major, iar scaderea va incepe prea tarziu in toamna si va fi destul de lenta, atunci cei care au prevazut atingerea minimelor abia in mai 2010 s-ar putea sa aibe dreptate: Martin Armstrong – Cycles & Pattern Projections…

Nea Martin zice ca bulltrapul mai poate continua pana la DOW 11.000 in septembrie si abia apoi vom incepe scaderea. Ce va fi dupa minimele din primavara viitoare ? Chestii fun: DOW la 20.000, aurul la 3000-5000 si alte "bunatati" de care am mai vorbit si noi pe aici.

De "revenirea" economica a anumitor tari de care tot auzim in media oficiala cred ca nu trebuie sa mai repet ca nu are nici un rost sa vorbim. Iar de cazul Romaniei nici atat. Nu vor ajuta la "iesirea din criza" nici declaratiile pompoase, nici programul "prima casa, ultima teapa imobiliara" pe care baietii veseli l-au pus la cale cu bancile si FMI-ul.

Vom avea parte de un nou sut economic in fund care se va concretiza intr-un nou pas inainte in intelegerea pe care oamenii de rand incep sa o aibe despre sistemul economic. Ca de obicei, in tot raul, un bine:



Chestia e ca daca lucrurile mai taraganeaza mult, o sa incep sa pierd din pariuri. Ah, la naiba, o sa incerc un "dublu sau nimic" pentru la anul... ;)

joi, 13 august 2009

Cu cartile pe fata

Pe tanti Elizabeth Warren am mai urmarit-o in cateva interviuri anul acesta despre modul in care guvernul american a gestionat criza economica.

Ce imi place foarte mult la ea este modul in care explica lucrurile ca o invatatoare de scoala generala si le face atat de simple incat chiar si un copil le poate pricepe:


Focul se extinde

Vorbeam despre fenomenul aparitiei monedelor locale in articolul: Alternative monetare - varianta monede locale continuat apoi cu cel de acum 2 zile despre Alternative monetare - monedele inter-regionale si aurul

Majoritatea materialelor pe aceasta tema le-am strans in primavara, dar se pare ca de atunci lucrurile au inceput sa prinda amploare. Cel mai frumos lucru este ca pe langa nemti, canadieni sau japonezi, au intrat in joc si americanii:

Local currencies cash in on recession
A few dozen local businesses banded together this spring to distribute the Plenty -- a local currency intended to replace the dollar. Now 15,000 Plenties are in circulation here, used everywhere from the organic food co-op to the feed store to, starting this month, the Piggly Wiggly supermarket.

Pittsboro, population 2,500, is one of a handful of communities that launched its own money in recent months. It reports an avalanche of calls from other communities that have lost faith in the global financial system.

In Detroit, for example, the Cheer was created not due to the city's chronic financial woes but because bar owner Jerry Belanger wanted to encourage patrons to support new local businesses. He issued notes good at neighborhood merchants, backed by a cash reserve at his bar. The idea caught on fast, and other taverns agreed to help back the currency. There are now $3,000 worth of Detroit Cheers in circulation after about four months.

In Mesa, Ariz., a city of 450,000 east of Phoenix, the motive has been purely financial. The city has no property tax and relies almost exclusively on its sales tax for revenue. Receipts plummeted 12.5% in the last quarter of 2008. Thus Mesa Bucks were born.

The western New York college town of Ithaca is believed to be the first community in recent memory to have revived scrip by starting the Ithaca Hour in 1991. Other places, including Portland, Maine, and Traverse City, Mich., followed suit.

In western Massachusetts, activists and a local nonprofit banded together in 2006 to create the BerkShare.

miercuri, 12 august 2009

Azi m-am hotarat sa ma contrazic

Pe cei care n-au citit inca articolul Ce-am avut si ce-am pierdut ii invit sa o faca inainte de a continua cu randurile de mai jos. Asta pentru ca unele persoane au tot avut in ultima vreme placerea de a-mi reaminti ca unele lucruri de care discutam pe aici intarzie sa se intample asa cum ma asteptam eu sa aibe loc.

Luand de exemplu bursele, unde scaderea DOW estimasem ca va avea loc la inceputul verii iar aceasta inca intarzie sa apara, ba chiar indicii bursieri au prins avant si au depasit si bariera de 9000 in loc sa o ia la vale spre 6000. Ei bine, asta-i farmecul "crizelor economice", anume imprevizibilitatea. Si asta e si principalul motiv pentru care recomandam abtinerea de la "jocul cu focul" la burse in perioada care va urma.

Desi ma mai astept in continuare la inca un val deflationist cu DOW la valori minime inainte de izbucnirea finala a inflatiei, nu vreau sa repet greseala de a da un termen exact pentru momentul cand va incepe aceasta scadere. Pot doar sa afirm ca la cati bani s-au pompat un sistem in vara aceasta, trebuiau sa refuleze undeva: Fed POMO activity and the Stock Market

Se pare ca cei care i-au obtinut au ales sa se joace un pic "cu bursele". Deocamdata se joaca cu ele in sus, iar GRAFICUL arata niste coincidente remarcabile. Cat timp vor mai continua sa impinga in sus valorile ? Se spune ca pana in momentul in care vor reusi sa prosteasca pe aproape toata lumea ca bottom-ul a fost atins si revenirea a inceput: Stocks Bear Market NOT Over, Stocks WILL Crash this Fall!

Apropo de bottom si de a te situa contra curentului mi-a placut afirmatia din articolul de azi a lui Dan :
Este adevărat că pe vremuri de criză sunt numeroase oportunităţi, dar adevăratul investitor va şti întotdeauna să nu cadă în capcana falselor chilipiruri. În general nu e bine să acţionezi în aceeaşi direcţie cu marea masa întrucât devii un candidat sigur la eşec.
Si pentru ca vorbeam de aceasta metoda, sa nu uitam pe alt personaj simpatic care se ghideaza dupa acest concept. Este autorul celebrei "only monkeys pick bottoms" si anume Hugh Hendry.

Mda, de multe ori e bine sa asculti cu atentile si ideile celor care nu sunt de acord cu tine. Pentru a echilibra balanta, pentru a pastra obiectivitatea si pentru a-ti verifica din cand in cand taria argumentelor.

Cei care imi stiu parerile despre relatia China-USA sau aur vor fi surprinsi sa ma vada postand filmulete de genul ASTA . Si pentru ca azi chiar m-am hotarat sa ma contrazic cu articole din "tabara cealalta" va mai dau un link: Gold and China. Acelasi personaj despre China intr-un reportaj asemanator cu cel despre situatia Commercial Real Estate in US: Chinese Economy 2009

Have fun... ;)

luni, 10 august 2009

Alternative monetare - monedele inter-regionale si aurul

Aceasta e partea a sasea a seriei alternativelor monetare si o continuare a partii a cincea de aici: Alternative monetare - varianta monede locale. Va avertizez in prealabil ca din acest episod al seriei intram pe taramuri necunoscute, nisipuri miscatoare, teorii necercetate si idei mai mult sau mai putin utopice. In caz de reactii adverse "consultati medicul sau farmacistul" si aruncati cu idei, nu dati cu bolovani... :)

Ok, deci asa cum multi "binevoitori" s-au grabit sa observe, alternativa cu monedele locale are si cateva dezavantaje. Nu, faptul ca banii nu vor mai fi in mana guvernului si vor putea fi administrati de emitentii locali, nu este unul din dezavantaje. Ba chiar e un avantaj major. Si va dau un exemplu din zilele noastre ca sa intelegeti ideea: bonurile de masa sau bonurile cadou.

Acestea functioneaza in multe aspecte exact ca o moneda locala alternativa: circula in paralel cu o moneda de baza, sunt emise de societati independente, contin elemente de siguranta, sunt recunoscute drept modalitate de plata in magazine etc. Ei, ati vazut ca deja precedentul exista ? De aici pana la monede alternative si independente de moneda oficiala a tarii mai e doar un pas... :)

Dar sa revenim la articolul nostru. Spuneam de unul din principalele dezavantaje ale monedelor locale care este circulatia lor internationala. Intr-o lume care s-a obisnuit cu o moneda gen euro sau dolar care e aproape universal recunoscuta, e cam greu sa-ti imaginezi revenirea la o multitudine de monede locale fara a avea un punct de referinta comun.

Si atunci, care ar putea fi acel punct de referinta ? Acel element care sa poata face mai usoara convertirea unei monezi regionale in alta moneda, in momentul pierderii de incredere in dolar sau alti bani de hartie "oficiali" si arhi-cunoscuti in ziua de azi. Ramane sa gasim aceast element care va functiona ca o moneda inter-regionala si care sa poata fi usor recunoscuta ca si valoare etalon oriunde pe planeta.

In istoria omenirii au mai fost cateva astfel de elemente care au jucat rolul acesta pana s-a intamplat ce s-a intamplat. Cel mai usor ne vin in minte metalele pretioase care au indeplinit aceasta functie timp de cateva mii de ani, pana la inventarea banilor de hartie. Asa ca mi-am propus in acest articol sa vedem daca o revenire la acest etalon ar fi posibila.

Mda, la prima vedere aurul ar putea fi o solutie intermediara usor de adoptat. De ce spun intermediara ? Pai la fel cum banii de hartie in genul dolarului produsi in cantitate nelimitata au dus la abuzuri si la dezintegrarea sistemului economic actual, trebuie sa verificam daca asa ceva nu s-ar putea intampla si in cazul productiei de aur.

In momentul de fata, aurul este produs doar prin exploatari miniere, ce-i drept nu foarte prietenoase pentru planeta. Asta ar genera o usoara inflatie, insa mai redusa si in limite mult mai acceptabile decat cea actuala. Ar mai fi oare si alte metode de producere a aurului in cantitati masive care sa ne faca probleme inflationiste din acest punct de vedere ?

Cum, voi n-ati auzit de alchimie ? Cu putin talent si concentrare, transformi cuprul in aur si gata. Ah, credeati ca de "alchimia bancara" imi fac eu griji ? Nuu, stati linistiti, cei care transforma in zilele noastre hartia in aur oricum n-o mai duc mult... :)

Dar pe langa asta, John mai ridica inca o problema interesanta:
Aurul & argintul pot fi produse artificial. Cantitatea de energie necesara este foarte mare si pretzul cu cateva ordine de magnitudine peste costurile operatziunilor de minerit & rafinare. Dar, daca s-ar descoperi o sursa ieftina de energie (gen fuziune) s-ar putea produce aur in cantitatzi industriale.
Hmm, pai avem de ales... Ori ramanem cu Peak Oil, cu recesiunea economica si amanam iar momentul intrarii pe piata libera a dispozitivelor bazate pe "fuziune la rece" atat de necesare revolutiei energetice. Ori dam drumul liber la energie si salvam planeta de poluare cu cianura, dar renuntam la aur ca moneda de schimb inter-regionala.

Oooffff, ce-i drept, grea alegere... :)

duminică, 9 august 2009

Despre banci, cu dragoste

Va aduceti aminte discutiile noastre din primavara pe tema falimentelor bancare ? De genul ASTA ?

Ei bine, odata cu transa FMI s-a dat o bula de aer sistemului bancar din Romania. Baietii au realizat ca falimentul unor banci va duce la o reactie in lant intai in plan national, apoi la nivel international, asa ca s-au grabit sa ne dea imprumutul. Iar acum cu toate ca nu ne-am indeplinit "promisiunile" mai mult ca sigur ca ne vor da si a doua transa. Interesul o cere. Nu al nostru, ci al lor: Banii de la FMI

Intrebarea este: va fi suficienta a doua transa de la FMI pentru a stopa alunecarea economiei noastre ? Pentru ca in caz contrar baietii sunt destul de constienti de ceea ce ii asteapta: Preşedintele UniCredit: Pe măsură ce vom înainta în criză, vor apărea şi falimente majore

"Cred că la nivelul sistemului bancar va fi o presiune mai mare în semestrul al doilea în ceea ce priveşte creditele neperformante, din cauză că multe societăţi şi-au consumat rezervele şi deja încep să aibă probleme. De asemenea, dacă ne uităm în prima jumătate a anului nu au existat falimente majore, ceea ce înseamnă că pe măsură ce înaintăm în criză acestea trebuie să apară", a afirmat Radu.
Sinceritatea omului e dezarmanta. Cand incercam sa atrag atentia asupra posibilitatii unor falimente majore in primavara, eram luat la misto. Acum recunosc singuri ca am trecut la milimetru pe langa asa ceva.

Va aduceti aminte si ce discutam noi in primavara despre asigurarea depozitelor bancare ?

Bancile si depunatorii

Ia faceti o socoteala ce se intampla cand o banca cu cota de piata mai mare decat acel 1% garantabil o sa dea faliment...

Ai timp sa zici "depozit bancar" inainte ca bancile sa fie luate cu asalt pentru retrageri ?

Stiu, baietii vor trage cu dintii ca acest lucru sa nu se intample. S-ar crea o panica generalizata care in situatia actuala foarte inflamabila ar putea deveni exploziva. O banca importanta nu va fi niciodata lasata sa dea faliment. Orice ar fi.

Can u spell L E H M A N ?

vineri, 7 august 2009

USA vs China, Zimbabwe, Rusia, Japonia, Argentina, Franta sau Imperiul Roman

La prima impresie stiu ca titlul suna ciudat. Sa ma explic. In ultima vreme auzim tot mai multe comentarii pe tema situatiei din USA aflata in acest moment intr-o postura economica dificila. Si evident, comparatiile cu tari care au trecut prin evenimente asemanatoare abunda. Pentru ca deseori se spune ca istoria se repeta intr-un fel sau altul.

Se vorbeste asadar despre chinezii care vor sa-i ajunga din urma pe americani ca prima putere a lumii. Sau despre hiperinflatia care va lovi dolarul american in stilul Zimbabwe. Se mai vorbeste de caderea unei mari puteri economice si militare ca in cazul Rusiei. Unii pariaza pe o simpla perioada de stagnare economica ca in cazul Japoniei. In timp ce altii vorbesc de evenimente in genul celor din Argentina inceputului de deceniu cu lumea in strada, sistemul economic inghetat si o inflatie zdrobitoare.

Miscarile sociale si schimbarea de regim au fost comparate chiar si cu revolutia Franceza, iar de curand am gasit o comparatie extrem de interesanta cu un alt imperiu din vremuri apuse, care a suferit o decadere la fel de impresionanta in secolul al 3-lea. Fiecare exemplu contine elemente care puse cap la cap pot sugera anumite modele de urmat. Sa le luam asadar pe rand.

De China am tot vorbit pe aici si prin alte parti explicand cum chinezii au muncit din greu in ultimii ani sa-i ajunga din urma pe americani, ajungand cel putin la nivel economic sa-i intreaca in multe privinte. Multi sunt inca sceptici despre puterea chinezilor de a rezista singuri pe picioare, fara relatia simbiotica pe care au format-o cu americanii in asa-numita chinamerica. In care unii munceau si produceau, iar altii scoteau din joben banii si-i exportau contra produselor. Altii atrag atentia asupra diferentei de putere militara dar si de populatie care au fiecare un rol important. Ca sa nu mai vorbim de ideologie si amestecul de capitalism controlat de stat din China vs capitalism manipulat de corporatii in US, fiecare cu avantajele si dezavantajele proprii.

In cazul Zimbabwe multe n-ar fi de comentat. Ei sunt celebri doar pentru inflatia lor si nivelul de dezvoltare sau mai bine zis de lipsa dezvoltarii. Cel mai frumos explica Marc Faber despre viitorul dolarului si de ce comparatia cu Zimbabwe este facutat jumatate in gluma si jumatate la modul serios: Marc Faber about Zimbabwe School of Economics

La japonezi situatia se aseamana la nivel economic, prin coincidente in domeniile imobiliare si bursiere. Diferenta este ca japonezii de rand nu aveau credite peste credite in genul americanilor si deflatia a fost un fenomen partial pozitiv, datorita scaderii preturilor. De asemenea, datoria externa a Japoniei si mai ales obligatiile totale erau mult mai mici decat in cazul USA. In loc sa "stimuleze creditarea" au ales sa stimuleze productia si exportul, iar concluzia ar fi ceva de genul:
In the end, say economists, it was not public works but an expensive cleanup of the debt-ridden banking system, combined with growing exports to China and the United States, that brought a close to Japan’s Lost Decade.
In Argentina partea cu inflatia s-a petrecut acum 7 ani si lucrurile sunt inca proaspete in memoria oamenilor. Din pacate la ei lucrurile au stat un pic mai trist si daca n-ati vazut inca filmul acesta, n-ar strica sa-l vedeti. Mai ales ca aici uneori si noua, celor din Romania, povestea ne suna cunoscut: Argentina's Economic Collapse

Inaintam apoi in istorie cu exemplul Frantei unde celebra revolutie de acum 220 de ani a adus o schimbare de sistem care cu greu putea fi imaginata anterior: La nuit du 4 août . Cea mai frumoasa parte din articolul despre Franta mi se pare citatul de mai jos.

Keeping this historic event in mind, we have to reflect on the fact that we have not yet fully grasped that when systemic risk became an issue in 2007, capitalism wasn’t just going through a rough patch. Rather, it had been mortally wounded. Our politically correct attempts to see green shoots in the economy and marvel at them epitomizes wishful thinking.

The old fashion way to save capitalism, the socialization of losses, proved insufficient, this time to absorb the sheer size of the systemic shock, only matched by the enormity of the debt binge that caused it over the past 35 years. Tax havens had allowed the wealthy to evade the IRS, leaving the middle class to pay for the bailouts. This time, however, the price tag is simply unaffordable.

Tot de o schimbare a unui sistem care a dainuit pentru o perioada mult mai lunga de timp decat cel actual se vorbeste si intr-unul din exemplele clasice ale istoriei. Este vorba de prabusirea imperiului Roman: Martin Armstrong – How ALL Systems can Collapse Overnight…

Si daca tot vorbim de imperii, am lasat la urma Rusia tocmai pentru ca aceasta comparatie cu USA mi se pare cea mai interesanta. Sunt multe paralelele care pot fi trasate intre fostele combatante din razboiul rece. De la situatia economica la dependenta de energie, puterea militara, politica intervetionista si multe altele. Dimitri Orlov este un povestitor simpatic, jumatate american si jumatate rus, care face o prezentare excelenta pe aceasta tema: Closing the 'Collapse Gap'

miercuri, 5 august 2009

Despre americani numai de bine

Daca la ei e ok, la noi o sa fie ok peste 9 luni. Cica asa umbla vorba pe ici pe colo. Ca incet-incet baietii de peste ocean care ne-au bagat in mizeria asta incep sa-si revina chipurile. Si apoi vine si randul nostru. Pai hai sa vedem atunci ce mai fac americanii, ca sa stim ce ne asteapta.

Ce sa faca ? Pai pe langa faptul ca se lupta cu programe gen rabla si cu fondurile pentru asigurarile de sanatate, umbla zvonul ca ar pregati un nou bailout. Cat de mare ? Eh, nimica toata, un maruntis de fapt pentru ei. Vreo 3 trilioane acolo. Prin asa-numitul Plan C.

De ce ar mai avea nevoie ei de banii astia ? Pai urmatoarea miscare serioasa care se estimeaza ca va lovi economia americana este cea legata de Commercial Real Estate. Nici nu-i de mirare daca stam sa ne gandim nitzel. Dupa ce oamenii simpli au intrat in incapacitate de plata si imobiliarele au luat-o la vale, acum e randul firmelor sa-si restranga activitatea. Sa lase in aer numeroase spatii comerciale, cu credite neacoperite, rate neplatite si investitii blocate.

Chris Martenson spunea la un moment dat ca trebuie sa fim atenti la ce indicatori putem apela cand vorbim de interpretarea semnalelor care vin din piata. Asta pentru ca cifrele prezentate la indicatori precum somajul sau inflatia nu mai au de multa vreme legatura cu realitatea. Si printre putinele date pe care ne putem baza se numara cele referitoare la veniturile statului din taxe si la nivelul transporturilor.

Ei bine, cifrele acestea arata niste lucruri extrem de interesante: Federal tax revenues plummeting. Mda, nivelul incasarilor a scazut cu 22% in cazul persoanelor fizice si cu 57% in cazul companiilor. Asta in timp ce guvernul american se pregateste de noi "masuri de relansare economica" si pachete de ajutor de 3 trilioane. Ce mai putem comenta in cazul asta ?

E clar ca la americani lucrurile nu stau deloc pe roze si de revenirea la care viseaza unii nici macar nu poate fi vorba. Exista totusi si vesti mai bune. Campania impotriva FED ia amploare. Si presiunea de a dezvalui manevrele facute de baietii veseli devine tot mai mare.

Ca si in cazul Islandei oamenii cer deja cu tot mai multa staruinta sa afle adevarul. Lucrurile care au iesit la lumina acolo si care au dezvaluit modul in care s-au dat credite angajatilor bancii si familiilor acestora chiar inainte de colapsul financiar, au pus pe foc opinia publica. Lumina s-a facut tot prin intermediul internetului, bata-l vina. Si dupa ce pasarica a scapat pe bloguri, nu mai avea oricum rost cenzurarea presei oficiale.

Nu-si face nimeni iluzii ca FED-ul va ceda la fel de rapid ca o banca islandeza. Si evident ca lumea in acest caz banuieste deja o parte din ceea ce incearca ei sa ascunda, asa cum explicam si in comentarii la link-urile de ieri. Dar la un posibil audit al bancii centrale americane s-ar putea sa iasa la iveala si alte lucruri interesante:

What the Fed is REALLY Trying to Hide In Fighting an Audit

Most people assume that the Fed wants to keep secret the list of banks which received bailout money. You know, something along the lines of "we gave Goldman Sachs $100 billion".

But what the Fed is really struggling to keep hidden is the fact that the entire financial system is based on massive manipulation and fraud by the Fed and its primary dealers.

Specifically, the Fed is desperately trying to hide that many trillions of the government's bailouts have gone to inflating the stock market, buying up the U.S. government's own treasuries, and gaming the currency and gold markets.

Banii de la FMI

Cei care sunt mai vechi pe acest blog si cu care ma intersectam pe forumuri la finalul lui 2008 isi mai aduc probabil aminte despre estimarile mele de atunci. Discutam despre un posibil curs la RON de 4.5 la inceputul verii si un 5.0 spre final de an in conditiile in care economia noastra era tot mai subreda si discutiile despre un eventual ajutor FMI nu incepusera inca.

Speram tot atunci ca acel "ajutor" sa fie evitat si ulterior am tot explicat de ce. Era vorba de conditiile introduse de cei de la FMI care au fost de-a dreptul superbe. Nu vorbesc de tinte gen deficit bugetar, ci de faptul ca BNR a micsorat RMO, deci de fapt a dat bancilor cam aceeasi suma de bani primita ca imprumut de la FMI. Iar pe la colturi s-a tot vorbit de o clauza care obliga statul sa preia creditele neperformante de la banci in cazurile de incapacitate de plata.

Asadar din primavara lucrurile au devenit tot mai evidente celor care mai sperau la o minima independenta a sistemului economic romanesc. Avand in vedere ca bancile din Romania sunt in proportie de vreo 90% straine, jocurile s-au facut evident spre binele lor. Si cum deja cei 5 miliarde de euro din prima transa au fost papati de BNR in tentativa de a pastra cursul RON la un nivel decent, acum multi se intreaba daca vom mai primi si a doua transa.

Lucrurile devin atat de transparente incat si pe forum sunt tot mai multi oameni care spun lucrurilor pe nume:
Pai solutia cu devalorizarea leului nu cred ca e o solutie,atata timp cat niste banci 90% din ele straine stiu ca au de recuperat niste bani de la populatie si nu putini.Numarul restantierilor la credite a crescut dramatic in ultimile luni.Un leu devalorizat in raport cu euro nu ar da altceva decat un "headshot" decisiv acestor banci.Si sincer...ce rau mi-ar pare Deci cineva nu o sa-i lase.Nu mai e ca in anii 90 sa nu-i traga nimeni de maneca cand se joaca cu leul.
Iar concluzia ? Concluzia este ca transa urmatoare de la FMI va veni, desi probabil cu niste conditii si mai "cool" decat prima. Si cand zic cool nu ma refer la chestii gen deficit si indicatori economici, ca alea oricum nu le-a respectat nici naiba. Ci la alte treburi gen reducere RMO, garantarea de catre stat a creditelor imobiliare sau alte soparle in genul celor bagate cu ocazia primei transe.

In plus, banii se dau mult mai usor acum si nu doar pentru ca e "criza". Ci si pentru ca se incearca o "inflatie" la nivel mondial pe care momentan reusesc sa o ascunda prin manipulari la bursa si la pretul anumitor indicatori-cheie, ajutati oarecum si de puternicul val deflationist cauzat de scaderea creditarilor. Asa ca daca toate valutele scad, raportul intre ele ramane acelasi, este exact principiul pe care se bazeaza SDR, adica "banii" FMI-ului.

E o chestie care se vrea extrem de perversa si cu care se mai incearca amanarea inevitabilului, ca de "revenirea" economiei mondiale la modelul de acum 3 ani e prea naiv sa credem ca va mai avea loc. Asa ca ne intoarcem la aceelasi lucru: pana lucrurile nu scapa de sub control la nivel international, faptul ca acum suntem sub "umbrela" bancilor straine are pe langa multimea dezavantajelor si unele avantaje.

Ne va scuti asta de un 5.0 la RON anul acesta ? Posibil, dar sa nu zicem hop prea devreme, ca in politica si in economia romaneasca nu trebuie sa-i subestimam pe cei care ne reprezinta acum la varf. Putem cel mult sa "ne bucuram" ca vom mai primi si noi ceva firmituri cat sa nu murim de foame si sa putem munci pentru a plati creditele si dobanzile si comisioanele si a mai perpetua nitzel profiturile, bonusurile si coruptia cat sistemul vechi e inca in picioare.

Link-urile ultimelor zile - GS

Astazi, despre GS la modul hazliu. Cand lucrurile devin atat de incredibile, ce mai poti face decat un pic de haz de necaz ?

Dr. Blankfein, Or: How I Learned To Stop Worrying And Love Goldman Sachs
The Financial Crisis was a Hoax. The global casino is open again.No worries! You actually believed there was a problem when Paulson and Bernanke threatened Congress last year with Martial Law; to blast the U.S. economy back to the 16th century; to crash the market unless ransom was paid requiring each American to fork over $100,000, give or take, dollars in impossible-to-payback future loans today to add to the hundreds of thousands each American already owes forever.

HAHAHA. It's all good, bro. Goldman Sachs and the other cruel sisters of syphilitic lending are reporting huge profits and bonuses. Analysts are begging Wall St. to raise their debt ratios and risk profiles to increase leverage to thousands of times equity back to where it was before their competition Bear Stearns and Lehman Brothers were murdered. The bubble machine is whipping up cash like cotton candy machines at the end of an endless pier stretched over an ocean of easy credit, pay check loans and Cash for Clunkers.

Your neighbor will be 'making a killing' as re-re-re-repackaged sub-sub-sub-prime debts bought from the government - who bought them from Goldman - who bought them from the government before skyrocketing from $20 to $2,000 while you relax aboard the Virgin Gallatic to outer space.

Bashing Goldman Sachs Is Simply a Game for Fools: Michael Lewis
From the moment I left Yale and started working for Goldman Sachs, I’ve felt uneasy interacting with those who don’t.

It’s not that I think less of Goldman outsiders than I did while I remained among you. It’s just that I feel your envy, and know that nothing I can do or say will ever persuade you that I am no more than human.

Thus, like many of my colleagues, I have adopted a strategy of never leaving Goldman Sachs, apart from a few brief, spasmodic attempts to make what you outsiders call “love” or “the beast with two backs.” Goldman recognizes how important it is for its people to replicate themselves. We bill no performance fees for the service.

Goldman Sachs in Talks to Acquire Treasury Department

In what some on Wall Street are calling the biggest blockbuster deal in the history of the financial sector, Goldman Sachs confirmed today that it was in talks to acquire the U.S. Department of the Treasury.

According to Goldman spokesperson Jonathan Hestron, the merger between Goldman and the Treasury Department is "a good fit" because "they're in the business of printing money and so are we."

The Goldman spokesman said that the merger would create efficiencies for both entities: "We already have so many employees and so much money flowing back and forth, this would just streamline things."


Rescues Unlimited: Government as Wall Street’s Enabler
MANY people were outraged when Goldman Sachs returned $10 billion in federal bailout money just in time to report its biggest quarterly profit ever, along with a plan to pay $11 billion in employee bonuses. Barry Ritholtz, who writes The Big Picture, a popular financial blog, wasn’t heartened by the news, either. Mr. Ritholtz, however, tried to keep his sense of humor. He posted a satirical story on his Web site by the comedian Andy Borowitz, titled “Goldman Sachs in Talks to Acquire Treasury Department: Sister Entities to Share Employees, Money.”

This is very much in the spirit of Mr. Ritholtz’s book, “Bailout Nation: How Greed and Easy Money Corrupted Wall Street and Shook the World Economy” (Wiley), in which he argues that the American financial system has been twisted beyond recognition by cynical bankers and their Washington enablers, who champion the free market in good times but cry out for government rescue when times are hard.

So It Begins: The SEC Commences Investigation Into Goldman Sachs Trading Practices

Thank you for your letter of July 7, 2009, to Chairman Mary Schapiro of the U.S. Securities and Exchange Commission. Your letter has been referred to the SEC's Office of Investor Education and Advocacy for a response.

We are taking your complaint regarding Goldman Sachs and its proprietary software that may be used to manipulate the markets very seriously, and have referred it to the appropriate people within the SEC.

marți, 4 august 2009

Link-urile ultimelor zile - international

Pe plan international avem o gramada de articole si idei interesante care se inmultesc in ultima vreme. Lumea incepe sa se prinda cum stau lucrurile. Si cum tot vorbeam in postul anterior despre posibile masuri concrete care ar trebui luate, avem aici un exemplu:

Nate’s Editorial – Separate Corporations and Their Money from State!

The BEA, the BLS, in fact ALL government reports are suspect. All reporting of government statistics should be scrapped. The Fed should be abolished, The central banks and bankers should be removed – as in gone, a new money system should be put in place, there should be a Constitutional Amendment dictating the SEPARATION OF CORPORATIONS AND THEIR MONEY FROM STATE, and finally, there should be a new government agency responsible for collecting and reporting economic statistics and that agency should have a mandate to develop data collection methods that cannot be changed over time and there should also be a mandate to release RAW DATA with every report, there should be absolute transparency in that all the calculations and all collection methods should be easily viewable by anyone. Oh, and NO ONE, not even the President should have access to the information before the public!
Evident ca ideea ca astfel de masuri incep sa fie prezentate si faptul ca lumea vorbeste tot mai deschis despre ele, incepe sa devina un pic inconfortabil pentru anumite personaje:

Why Bernanke is in panic mode

Usually, when Ben Bernanke is interviewed, he has the demeanor of a college professor in the presence of freshman students. Of course, as a full professor, he did not have to teach freshmen. That is for untenured assistant professors to do. Stammering and stuttering are therefore a real departure for him. There is a reason for this.

For the first time since 1914, there is a public debate in Congress over the Federal Reserve’s power. Never before has a majority of the House of Representatives called for what should always have existed: Congressional scrutiny over the FED’s money. Bernanke says that Ron Paul’s bill to audit the Federal Reserve is a bill to audit Federal Reserve policy. Yet the bill says nothing about auditing policy. So, what is he talking about?

Intrebarea devine si mai interesanta cand ne gandim ce incearca sa mai ascunda totusi FED-ul cand lumea stie deja cine sunt principalii autori ai deturnarilor de fonduri, coruptiei si manipularilor:

Five Firms Hold 80% of Derivatives Risk, Fitch Report Finds
About 80% of the derivative assets and liabilities carried on the balance sheets of 100 companies reviewed by Fitch were held by five banks: JP Morgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, and Morgan Stanley. Those five banks also account for more than 96% of the companies' exposure to credit derivatives.
E simplu. Cele 5 principale companii detinatoare de risc trebuie protejat cu orice pret. Colapsul uneia dintre ele ar duce la un Lehman II si apoi stim ce va urma.

Dar asta nu inseamna ca acest tratament se aplica si la cei mici. Doar nu credeati ca termenii de "piata libera" si "capitalism" mai au vreo valoare in ziua de azi ?

FDIC Bank Failure Update
The FDIC closed five more banks on Friday, and that brings the total FDIC bank failures to 69 in 2009. The following graph shows bank failures by week in 2009.
Cu toate astea, lumea e tot mai vesela. Criza e pe terminate, bursele cresc, recesiunea e gata. Cum, nu va vine sa credeti ? O spune chiar Peter Schiff, taticul prezicatorilor acestei crize: This recession is over... but the depression is just getting started :)

Sau poate preferati varianta lui Marc Faber:

Dr. Marc Faber – “This is not the final crisis…”

Dr. Faber goes on to say, “This is not the final crisis. The final crisis is the one where the whole system will collapse and the whole system will be cleaned of corrupt politicians and incompetent policy makers!”

BRAVO! It is unfortunate that we are heading in that direction, but that’s exactly the way I see it. Keep in mind that Dr. Faber has a terrific track record of calling the crisis and he was correctly calling for an extended rally from the March lows…
Mda, se pare ca in ultima vreme analistii independenti si internetul prind tot mai mult teren. Iar televiziunile clasice incep sa-si piarda credibilitatea. Semn ca lumea incet-incet se trezeste. Si se cam satura de gogosile servite zilnic la tembelizor:

WHY IS CNBC VIEWERSHIP PLUNGING?

Despite the most fascinating economic environment of the last 80 years viewers are actually turning their backs on financial TV’s powerhouse network. Why?

It’s simple in my opinion. Investors are fed up with being spoon fed the perma-bull outlook. For 10 years now investors have listened to financial news networks feed them the “everything is going to be fine” line. And now,10 years later investors are realizing that everything is not fine. In fact, things are pretty bad. Stocks haven’t budged in 10 years and unemployment is at a 25 year high. Investors are tired of being lied to.

Si cum tot vorbeam de televiziuni, incheiem prin a ne descreti un pic fruntile cu un filmulet simpatic care prezinta modul in care FED-ul isi conduce afacerile cu bancile:




Link-urile ultimelor zile - local

Asa cum spuneam, e timpul sa trecem un pic in revista noutatile ultimelor zile.

Incepem intai pe plan local, cu un articol interesant pe tema economica:

What Next?

Ce faci când ți se taie creditul și apare criza economică?

Înt
âi negi posibilitatea ca economia să poată intra în criză. Zici că economia e sănătoasă și solidă. Nici o grijă!

Când totuși criza a
pare, pretinzi că e doar temporară.Acorzi ajutoare. Faci planuri de salvare. Arunci cu banii.

Când criza se adâncește, începi să te împrumuți serios, pentru planuri faraonice de susținere a economiei. Unii zic că asta va duce la inflație. Alții zic că va duce la deflație. Alții zic că o să ne ia dracu pe toți. Alții zic că măsurile luate vor da roade și totul va fi bine.
Ideile sunt bune si seamana cu ce am tot vehiculat si noi pe aici in ultimul an. Intr-adevar, articolului ii lipseste o concluzie, dar inceputul e bun si autorul promite.

La fel ca si cel de aici:

Ne apropiem de insolvabilitatea globala
Se spune ca pentru a transforma o recesiune intr-o depresiune ai nevoie doar de un politician. De politicieni "capabili" nu duce lipsa nici o tara din lume, dovada fiind incapacitatea lor de a spune lucrurilor pe nume, sau de a avea un cuvant de spus in mersul afacerilor guvernelor lor. Guvernele sunt prizonierele intereselor financiare ale celor care dirijeaza creditul in economie.

Cel mai semnificativ e GRAFICUL prezentat in introducerea articolului, care arata o imagine clara a faptului ca "relansarea creditarii" a fost de un real succes in cazul sectorului public :)

Revenim apoi la partea energetica:

Rezervele de petrol se epuizeaza mai rapid decat estimarile initiale. Criza petroliera ameninta iesirea din recesiunea mondiala - expert IEA
Lumea se indreapta spre o catastrofa energetica care ar putea ingenunchea revenirea economiei globale, din cauza ca marea parte a campurilor petrolifere majore din lume au trecut de momentul de varf al productiei, avertizeaza un reputat economist in probleme energetice, citat de The Independent.
Teoretic omul are dreptate. Practic am tot promis ca o sa incep in curand o noua serie de articole pe tema legaturilor stranse intre economie si energie, pentru ca e mult prea mult de discutat pe tema asta decat am abordat aici in articolele pe tema Peak Oil.

Si ca de obicei, ce-i mai frumos lasam pentru la urma:

Miraculosul Mugur Isărescu în viziunea lui Emil Boc
Se iau 5 miliarde de la FMI şi se duc la BNR, BNR eliberează băncilor 5 miliarde din rezerva acestora. Guvernul ia cele 5 miliarde de la bănci cu o dobândă mult mai mare decât cea pe care o s-o plătească BNR la FMI. Domnule Emil Boc, cele 5 miliarde despre care vorbim o să fie cheltuiţi pentru personal majoritatea şi pentru investiţii o sumă mult mai mică.

Faptul că spuneţi că nu poporul român plăteşte împrumutul ci BNR mă lasă mut de admiraţie în faţa puterilor nebănuite ale Guvernatorul BNR. Sper că n-o să intre Isărescu în casă peste mine să-i dau partea mea din datorie şi dobânda.

luni, 3 august 2009

The story of stuff

Ei si gata cu pauza, e timpul sa ne intoarcem la treburile noastre. Si cat mai citesc ultimele stiri si ma pun la curent cu noutatile, va supun atentiei un filmulet pe care l-am vazut pentru prima data acum luni bune. Si pe care probabil multi dintre voi l-ati vazut de asemenea. Dar de fiecare data devine tot mai interesant de urmarit si inteles in contextul evenimentelor actuale.

Asa ca nu strica sa-l revedem, mai ales ca de ceva timp a aparut si varianta in limba romana:


POVESTEA LUCRURILOR...

Iar concluzia este cea care arata acelasi lucru pe vreau si eu sa-l subliniez, mai putin partea cu gravitatia. Adica ideea ca in momentul in care ne vom dori cu adevarat vom intelege ca nimic nu e imposibil si totul poate fi schimbat. Chiar si legile gravitatiei... ;)