luni, 27 aprilie 2009

Pe scurt

Pe scurt despre temele zile: cutremurul, noua gripa si stresul cu testul vietii de la bancile americane. Pentru ca stau nitzel cam prost cu timpul zilele astea si n-am apucat sa mai continui cu seria alternativelor monetare.

Asadar, noua gripa sunt sigur ca nu va avea efecte mai grave decat aviara. Stiu ca si acolo au fost cateva persoane presupuse moarte din aceasta cauza si au fost sacrificate mii de biete animale, dar povestea s-a stins ulterior fara nici un "cataclism". Cam acelasi scenariu il vad si acum. Un pic de tam-tam doar in ideea inducerii de teama in randul populatiei si de castiguri in buzunarele celor care s-au ocupat cu deratizarile... wink.gif

Prin "deratizare" intelegeam starpirea pasarilor prin fermele avicole si stropirea cu substante chimice a masinilor. La activitatile si substantele alea am auzit ca s-au tras niste contracte babane, pentru nitzica apa de ploaie cu care iti spalau cauciucurile la punctele pentru "dezinfectare" si care aveau efect fix zero.

La fel ca si cutremurul, vad astea doar ca mijloace de a induce teama celor multi si a le arata ca tot "autoritatile" sunt cele pe care trebuie sa ne bizuim in caz de ceva. Strategie clasica de manipulare. Motiv pentru care desi in general nu sunt de acord cu CNA ca institutie, tind sa le apreciez atitudinea in cazul asta: CNA ar putea sanctiona posturile TV care au tratat cutremurul "in mod panicard"

Apropo de care tot pentru a-i linisti pe unii, bursele nu stiu cat vor fi afectate de stirile astea. Nu e intentia mea sa minimizez anumite elemente care pot influenta situatia economica si finalul acestei "crize", dar este intentia mea sa fac diferenta intre aceste elemente si manipularile de tot felul. Asa ca linistiti-va cu visururile si alte prostii, ca o sa fie bine. Luati-o ca pe o "previziune" precum cele despre burse sau soarta dolarului.

DPDV economic, principala chestie care vad sa afecteze bursele in urmatoarea perioada ar fi stress-ul cu testul vietii la bancile americane. Si faptul ca aruncand un ochi pe aur, vad ca a inceput sa-si revina usurel peste 900 exact ca inainte de prabusirea declansata la inceputul lui februarie. Iar de inceperea scaderii pana in iunie ma astept oricum, cu virusi ori ba. Doar am mai explicat chestia asta de cateva ori si pe aici.

vineri, 24 aprilie 2009

Noua carte a lui Kiyosaki

De Robert Kiyosaki si cartea sa Rich Dad Poor Dad au auzit probabil destul de multi. Aparuse si la noi intr-o vreme moda Cashflow, un fel de monopoly imbunatatit si propovaduitorii lui. Cu gandirea in stil amway mai periat, care promitea imbogatirea peste noapte fara sa faci mai nimic.

La prima lectura, Robert a impresionat prim modul simplu in care a reusit sa explice fenomenele economice. Ba chiar o parte din cei care au incercat sa-i urmeze sfaturile au si reusit sa le puna in practica. Sa creeze bani din speculatii, investitii si "afaceri". Fara munca. Pentru ca munca e pentru prosti. Iar lumea se invarte in jurul banilor. Sau cel putin asta ne explica Kiyosaki pana nu demult.

De aceea am fost placut surprins cand am aflat de noua sa carte Conspiracy of The Rich

Desi am intrat pe site fara prea multe sperante, am avut ocazia sa constat ca omul a reusit sa-si adapteze destul de bine discursul. Si chiar daca inca pune puternic accentul pe bani si cum sa faci totul pentru obtinerea lor, prezentarea evenimentelor este interesanta. Punctele de vedere in ce priveste evolutia economiei din ultimii 2 ani sunt in mare parte corecte si bine explicate in stilul simplu care il caracterizeaza.

Motiv pentru care am si hotarat sa recomand cartea sa. Care este in varianta live online si capitolele se adauga treptat, adica un fel de combinatie intre blog si carte. Pentru a citi articolele trebuie sa va inregistrati pe site AICI.

joi, 23 aprilie 2009

Alternative monetare - corelatii si NWO

De interesele mai mult sau mai putin ascunse ale anumitor personaje si legatura anumitor structuri mafiote cu actuala criza ar fi mult de discutat. Incerc azi sa ma limitez pe cat posibil, in ideea ca pornisem de la dezbaterea pe tema alternativelor monetare. Si ca exista o corelare intre directia in care vor unii sa impinga economia mondiala. Spre controlul ei cu ajutorul unor monede unice, asa cum am aratat in primele articole pe aceasta tema: introducere, SDR si cos valutar. Iar in acest articol vreau doar sa prezint pe scurt ca sunt constient si de aceste aspecte si nu le ignor asa cum ar crede sau cum ar face unii.

Stiu ca multi ma acuza de pesimism, anarhism sau prevestiri apocaliptice. Desi eu ma chinui mereu sa le explic diferenta intre optimism si naivitate. Dar sunt unii chiar mai negativisti ca mine, care ma cred la randul lor naiv. Si-mi trimit linkuri la filme gen Zeitgeist, Addendum, EndGame sau mai noul Obama Deception. Pe care le-am vazut. Pe unele chiar de ani sau luni bune. Si am citit si materiale adiacente. De la forumul lui Paul Dorneanu care explica de Bilderbergi in reportajul lui Alex Jones. La povestirile lui Radu Cinamar despre masonerie. Si pana la Heavy Watergate de care putini au auzit sau au realizat cu adevarat ce inseamna.

Deci nu sunt strain de ideile respective, care pun jocurile economice actuale pe baza unor miscari din umbra. Iar la cum evolueaza lucrurile in ultima vreme tot mai multi au tot mai numeroase motive sa creada scenariile respective. Si cum am mai zis ca nu-mi place sa ma ascund pe dupa visin o sa va spun si parerea mea despre aceast altfel de "razboi rece". Nu intre comunisti si capitalisti ca acum 30 de ani. Ci intre cei multi si prostiti, pe de o parte. Nu prosti, pentru ca unii incep sa se destepte. Si sa puna tot mai multe intrebari despre cei putini si care se cred destepti, pe de alta parte.

Da, poate cei de sus incearca in continuare sa inspire teama prin manipulari si propaganda media. Si chiar prin filmuletele conspirationiste de care aminteam initial, amestecand realitati cu minciuni grosolane. Cum ca vezi doamne ce-o sa ne facem noi cand o sa pice sistemul financiar fara "ajutorul" bancherilor sau FMI-ului. Fara bani de hartie, fara furt prin inflatie si coruptie. Stiu ca suna haios. Si cand stai sa gandesti un pic realizezi de fapt cui ar trebui sa-i tremure mai tare fundul acuma. Nu cumva tocmai celor care au muscat mai mult decat puteau mesteca si carora o sa li se cam infunde de data asta ? A fost party pentru unii in ultimul secol, in special de cand cu infiintarea FED si dominatia cu ajutorul dolarului asupra intregii lumi, dar acum a venit si vremea schimbarii.

Odata cu prabusirea dolarului si a sistemului economic se vor rezolva multe treburi. Iar criza asa cum am mai spus, aduce in primul rand oamenilor nevoia de informare. Si investitia in inteligenta asa cum am mai subliniat. Recunoasteti sincer cati dintre voi sau cunoscutii vostri citeau articole pe teme economice pana acum un an ? Acum oamenii cand se vor trezi acasa fara job si cu o gramada de timp liber vor avea timp sa mediteze mai mult la ceea ce este important in viata asta, care sunt lucrurile pozitive, care sunt cele negative si ce trebuie facut.

Asa ca eu ma astept in primul rand la o schimbare de mentalitate, din care abia ulterior vor decurge si alte lucruri bune. Imperiile de carton ale "afaceristilor" pe care ii admirau pana acum toti cei ce intorceau spatele educatiei si cautau modele in randul unora gen becali ori salam, incep sa se destrame si odata cu asta sa iasa la vedere si adevarata valoare a oamenilor. Si tot acum incepe sa vada lumea si adevarata fata a "vedetelor" promovate de media care cumpara articole de lux, in timp ce salariatii lor mor de foame.

Lumea vorbeste mai mult, se sterge la ochi si incepe sa priveasca mai atent. Si vede ca frica lor e mai mare decat a celor multi. Pentru ca cei care trageau pana de curand sforile stiu ca au atatea de pierdut. Iar restul doar de castigat. De aceea stiu ca baietii se vor zbate pe cat posibil sa mai intarzie tranzitia de care vorbesc. Cateva luni, jumate de an, oricat se mai poate. Dar nu mai poate dura la infinit.

Startul l-au dat deja bursele toamna trecuta. Iar sistemul monetar va fi urmatorul. Apoi vor veni tot mai rapid si restul schimbarilor. Termenul limita ? Cum vi se se pare 2012 ? Stiu, iar zambiti cu gandul la prostiile "apocaliptice" bagate oamenilor in cap prin anumite materiale. Dar nu uitati ca timpul e relativ. Chestie demonstrata "stiintific" de catre Einstein si altii. Ca si gravitatia chipurile... :)

E drept ca ingeniozitatea baietilor veseli de a scorni noi metode pentru aruncatul prafului in ochii publicului a fost extrem de interesant de urmarit. Alimentata evident de credulitatea celor care mai casca gura la stirile oficiale si combatuta de cate unii ca mine. Insa oamenii vor trebui sa isi ia soarta in maini in loc sa astepte vesnicul ajutor de la statul care nu stie cum sa mai fure pe toate partile. Iar cand nu mai are ce fura in prezent, face imprumuturi de la FMI pentru a mai stoarce ceva si din banii pe care ii vor castiga oamenii in viitor.

E o lupta pe toate planurile care se da acum. Social, politic, energetic, demografic sau spiritual. Si evident totul se reflecta in economicul de care discutam noi. Finalul o sa fie si mai interesant de urmarit. Stiu ca unii s-au plictisit sa-l astepte, ca de multe ori ma numar si eu printre ei. Dar nu mai dureaza mult de acuma.
Inca nitzica rabdare. Si optimism... :)

miercuri, 22 aprilie 2009

Linkurile zilnice - E2020

Continuand postul precendent cu bancile avem AICI un grafic excelent. Cu explicatiile de rigoare: Big bank profits are bogus! Care arata cat de grozav stau exact bancile care trambitau cele mai mari asa-zise castiguri zilele trecute:

What Explains the Huge Gap Between
Official Declarations and Our Analysis?

We all use essentially the same data. And conceptually, the analytical approach is also similar.

The primary difference is that the regulators have an agenda: Instead of protecting the people from bank failures, they're trying harder than ever to protect failed banks from the people. Specifically ...

• They have forever hidden the names of the banks on the FDIC's "Problem List," making it almost impossible for average consumers to get prior warnings of troubles.

• They have never disclosed their own official ratings of the banks — the CAMELS ratings — making it difficult for the public to find safe institutions they can trust.

• They have religiously underestimated — or understated — the depth and breadth of the debt crisis.

• And as I explained a moment ago, they have rigged their recent stress tests to give passing grades to all of the nation's 14 largest banks, sending the false signal that even the most dangerous among them are somehow "safe."

Si inca un articol simpatic care contine niste citate dragute pe care le-am si reprodus mai jos partial: Green Shoots Are For Suckers

“Don’t count your recoveries before they’re hatched.”

So says Paul Krugman, who agrees with our assessment of the economy. As we noted a few weeks ago, its not getting better, its only getting worse more slowly.

And the same damn fools who missed the oncoming freight train in the first place are now busy declaring its all clear. They were wrong before and they are wrong now.

Evident, am pastrat pentru final ce era mai bun. Adica ultimul articol al celor de la E2020. Care asa cum am mai explicat, au un istoric foarte bun al previziunilor in ultimii 2 ani. Au nimerit cam 80% din evenimente, inclusiv sau in special pe cele legate de criza actuala. Recomand lectura intregului articol, la fel ca si in celelalte cazuri:

Summer 2009: The international monetary system’s breakdown is underway

In this issue of the GEAB, our researchers anticipate the different forms a US default will take at the end of summer 2009, a US default which can no longer be concealed concealable from this April (most taxes are collected in April in the US) onward.

In this issue of the GEAB (N°34), our researchers focus on how to explain the « mystery of gold price ». Indeed, our seekers (of information, not gold) identified a number of interesting leads to understand why the price of gold has been fluctuating around the same level for months when the number of gold buyers is constantly increasing and demand for coins and bars far exceeds available supply in many countries.

In rest cu bursele ce sa mai zic, ca am zis destule. Nebunia e tot mai clara, oscilatiile tot mai incontrolabile. Sunt frumos de urmarit, dar de pe margine. Eu astept doar sa vad cand incepe scaderea DOW si o ultima apreciere a dolarului inainte de inflatia finala. Sa nu-mi ziceti ca voi inca mai credeti ca revenirea actuala la burse semnalizeaza finalul "crizei"... :)

A crescut DOW la 7500-8000 cum am zis cand inca era la 6900 ? A crescut. De la 6900 cat era pe 11 martie cand vorbeam eu de posibil bulltrap si pana la 7900 cat era pe 26 martie. A inceput inversarea de trend in saptamana G20 cum am zis ? A inceput. Dupa saptamana G20 au mai fost oscilatii, dar cresterea s-a oprit si media a ramas cam in aceeasi zona de 8000 la DOW.

Daca mai incepe si scaderea spre 6000 pana in iunie cum am zis iarasi, ce mai vreti de la mine ? Sfaturi de investitii ? Am mai zis ca sfatul meu acum e sa stati cat mai departe de burse sau banci. Stiu ca se pot face bani acum la oscilatiile majore care apar. Dar merita stresul asta acuma doar pentru a mai face sau cel mai probabil a mai pierde niste economii ? Mai ales cand banilor in general nu li se mai prevede un viitor prea indelungat ?

Repet ca eu ma uit la burse doar pentru a gasi semnale ale evolutiei economice viitoare. Si ma distrez cu "previziunile" doar for fun. Asa ca lasati prostiile. Ca altfel incep sa bag si eu disclaimere ca altii: articolele acestea nu constituie sfaturi pentru investitii. Pentru reactii adverse consultati medicul sau farmacistul... :)

Linkurile ultimelor zile - despre banci

Si dupa aceasta pauza, revenim la survolarea stirilor economice inainte de a continua seria despre alternativele monetare. Aveti mai jos o lista ceva mai lunga decat de obicei cu noutatile din ultimele zile. Asa cum v-am obisnuit, cu lucrurile puse intr-o lumina cu totul diferita decat cea din presa oficiala.

Incepem cu articolul despre testul de stress al bancilor de care am mai discutat pe aici. Am zis de pe atunci ca lucrurile sunt cusute cu ata alba, iar mai nou lucrurile astea incep sa fie subliniate tot mai vehement si de altii:

Bank Stress Tests Now Officially a Garbage In, Garbage Out Exercise

The bank will run the tests themselves, using the same risk models that caused the mess. With only ten examiners on average per bank, and most of the banks having very diverse businesses (mortgages, complex structured credits, credit cards, consumer loans, commercial real estate, large corporate loans, small business lending, foreign operations, credit default swaps, other derivatives exposures, foreign lending and FX exposures), their ability to probe the results, from a skill and manpower basis, is dubious, particularly in the capital markets exposures

Mda, deci pe scurt bullshit. Vrajeala pe toata linia, de la tentativa de testare, pana la modul in care aceasta a fost realizata si pana la publicarea rezultatelor:

Bank Regulators Clash Over U.S. Stress-Tests Endgame

The U.S. Treasury and financial regulators are clashing with each other over how to disclose results from the stress tests of 19 U.S. banks, with some officials concerned at potential damage to weaker institutions.

Bank bailout plan's 'stress tests' already causing stress

"They've gotten themselves in a pickle on this thing," said Bert Ely, an independent banking analyst. "It's clear they didn't think through how this was going to play out."

Ba unii insista ca au pus mana pe rezultatele reale ale asa-zisului test. Ce vrea media oficiala sa ne intoxice despre starea nemaipomenit de buna a sistemului bancar si castigurile incredibile din ultimele luni stim deja. Asa ca rezultate transpirate sau compuse de cineva, cred ca informatiile din linkul de mai jos ofera o vedere mult mai apropiata de realitate decat cele oficiale: LEAKED! Bank Stress Test Results !

1) Of the top nineteen (19) banks in the nation, sixteen (16) are already technically insolvent.
2) Of the 16 banks that are already technically insolvent, not even one can withstand any disruption of cash flow at all or any further deterioration in non-paying loans.
3) If any two of the 16 insolvent banks go under, they will totally wipe out all remaining FDIC insurance funding.

Evident, uitam mereu sa mentionam faptul ca bancile mai si dau faliment. Incredibil sau de neconceput pentru unii, dar adevarat. In ultimul an doar in US am avut mai mult de un faliment pe saptamana: Weekend #17, Bank Failure #25 Si cel mai mult mi-a placut comentariul de aici asupra acestui subiect:

Another weekend and another two banks!!

As I understand it the Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), when taking over a bank moves in with military precision, and uses a lot of resources. It appears to me that they only have enough resources to do two banks at a time, which begs the question If they had the resouces how many banks would now be closed?

Deocamdata inchei aici acest articol pentru ca devenea cam lung. Si continuam in partea a doua...

marți, 21 aprilie 2009

Religie vs spiritualitate

Pastele a venit si a trecut. La fel si cele cateva zile de mai multa sau mai putina liniste pentru fiecare. Si ne-am reintors in zbuciumul nostru, la agitatia vietii care trece pe langa noi cu viteze din ce in ce mai ametitoare.

Am avut ocazia sa ma relaxez un pic in aceste zile. Am preferat sa-mi petrec clipele libere linistindu-mi un pic gandurile si petrecand mai mult timp cu familia. Apreciez in special stropul de pace din aceste zile, tot mai greu de gasit in ultima vreme in jurul nostru. Imi fac placere si obiceiurile sau traditiile, pe care le vad mai importante decat aspectul religios in sine. Pentru ca personal pun mai presus impartasirea acestor momente de sarbatoare si bucurie cu cei dragi, decat incercarea de a urma intocmai "instructiunile" bisericesti.

In nebunia tot mai mare din lumea care ne inconjoara e cel mai important sa avem sprijin. Sa gasim acel echilibru interior care ne permite sa redevenim optimisti, sa gasim puterea sa zambim in fata dilemelor pe care ni le pune viata. In special in aceste momente, in care totul pare sa devina incert si toate punctele de reper vechi par sa se prabuseasca.

Daca religia va poate ajuta sa gasiti aceasta pace si acest echilibru, atunci e bine si asa. Daca familia si prietenii sunt cei pe care va bazati acum pentru o mana de ajutor este si mai bine. Si daca si spiritualitatea proprie va da mai multa incredere in faptul ca veti reusi sa treceti cu bine peste incercarile care vor veni, este perfect.

Prin intermediul anumitor activitati in care sunt implicat, am ajuns sa cunosc destul de bine bisericile si oamenii care le deservesc. Atat cele ortodoxe de care apartin in mod traditional, cat si catolice, reformate, iehoviste sau de alta religie. Fiecare cu bune, cu rele, cu slujbe mai interesante sau mai plictisitoare. Cu preoti si enoriasi mai inclinati spre spiritualitate sau mai catre cele "lumesti". Cu ritualuri mai complexe ori mai simple. Cu povesti si interpretari diferite ale divinitatii. Si evident cu pretentii mai mici sau mai mari de a cunoaste adevarul unic.

Dar ce am invatat din toate acestea este ca pana la urma cel mai important ramane omul. Si relatia sa proprie cu spiritualitatea. In care obiceiurile si traditiile din diversele religii dau sare si piper, atata timp cat nu se exagereaza cu ele. In care conteaza mai mult sentimentul interior si atitudinea de zi cu zi fata de ceilalti, dar mai ales fata de propria persoana. In care religia poate ajuta, dar nu se poate substitui sentimentelor si ideilor proprii fiecarui individ UNIC in felul sau.

Si am mai invatat ca religia si spiritualitatea sunt doua lucruri total diferite:

"There is a valley where that which is Spiritual stands on one side
and that which is religious stands on the other side.

In the middle walks the Creator and the Creation.
In time, all shall be as one...
I shall meet you there."
....Blue Star......

sâmbătă, 18 aprilie 2009

Paste fericit

In zi de sarbatoare va urez sa aveti sufletele pline de lumina si iubire.

Si azi si maine si in fiecare zi... :)

vineri, 17 aprilie 2009

Alternative monetare - varianta cos valutar

A doua varianta "oficiala" la sistemul actual este cea propusa de Rusia si China. Cum le-a venit ideea ? Simplu. Cand au vazut ca majoritatea banilor pe care i-au economisit sunt in dolari si ca americanii imprima bani de bailouturi ca nebunii, le-a devenit destul de clara inflatia care va urma.

Si asa au venit cu ideea unui cos de monede, care sa ia in calcul mai multe etaloane valutare internationale in stabilirea valorii unui etalon comun. Usor de zis, mai greu de facut. Ne explica hymerion in cateva cuvinte de ce:

China si`a numarat banii din rezerve

Pe urma, cum sa calculezi ponderea in cosul de valute din care sa iasa noua moneda? Care sa fie criteriile dupa care iei statele care participa : PIB, populatie, marime geografica? Nu in ultimul rand, cum spuneam, vor fi acele state (cu orientari politice clar diferite) capabile sa treaca prin parlamentele lor, acordurile care consfintesc noua moneda?

Asadar e o idee care probabil va ramane la stadiul de idee, desi a mai fost promovata si de cei de la E2020. Care se pare ca au nimerit-o la fix cu 80% din previziunile despre criza. Dar nu prea reusesc sa gaseasca si niste solutii sanatoase:

London G20 Summit: Last chance before global geopolitical dislocation

The solution to this problem is well-known, it is about creating an international reserve currency (which could be called the « Global ») based on a basket of currencies corresponding to the world’s largest economies, i.e. US dollar, Euro, Yen, Yuan, Khaleeji (common currency of oil-producing Gulf states, to be launched in January 2010), Ruble, Real..., managed by a « World Monetary Institute » whose Board will reflect the respective weight of the economies whose currencies comprise the « Global ».

You must ask the imf and concerned central banks to prepare this plan for June 2009, with an implementation date of January 1st, 2010. This is the only way for you to regain some control over currently unwinding events, and this is the only way for you to bring about shared global management, based on a shared currency located at the centre of economic and financial activity.

According to LEAP/E2020, if this alternative to the currently collapsing system has not been initiated by this summer 2009, proving that there is another solution than the « every man for himself » approach, today’s international system will not survive this summer.


Mda, cu ultima parte sunt de acord. Ca sistemul o ia cel mai probabil la vale vara asta, cum am mai afirmat deja. Cu solutia in schimb nu cred ca au nimerit-o. Dar nu mai conteaza, pentru ca la G20 oricum nu s-a votat asa ceva:

What Really Happened in London

With no rancor anywhere on display, the U.S. stock market rallied in the mistaken belief that a more healthy “new world order” had been established. Smiles are nice, and hugs are grand, but fundamentals pay the bills for investors. The G-20 meeting showed no evidence of reform. If anything, it showed that the trends which we have been following are only going to intensify.

Deci SDR-urile sau cosul comun ca si alternative la sistemul actual nu rezolva mare lucru pentru omul simplu. Echilibreaza nitzel balanta de plati intre guverne, dar creeaza sansa unei inflatii generalizate fara limite. Iar pericolul inflatiei mondiale generalizate creste mult mai tare cand toti cei de la varf se pun de acord in privinta asta.

De asta ziceam ca putem face mici corelari cu anumite teorii conspirationiste si New World Order de care auzim in tot mai multe declaratii. Si de care voi detalia si eu un pic in articolul urmator, inainte de a trece la alte monede alternative din lista prezentata in introducere.

Alternative monetare - varianta oficiala SDR

Oficiala adica ce le trece baietilor de sus prin cap acuma. Nu spre binele nostru, haideti sa nu fim iar naivi. Ca am tot repetat ca optimism nu inseamna naivitate.

Asadar, baietii de la varf au si ei nemultumiri legate de sistemul actual. In care am mai aratat ca tranzitia s-a facut treptat de la un sistem relativ sanatos din trecut la un sistem bolnav actual, bazat pe dolar ca moneda de referinta internationala. Care da voie FED-ului american sa imprime bani intr-o veselie fara sa dea prea multa socoteala altora. Si treaba asta a mers cata vreme america avea o economie cat de cat sanatoasa bazata pe productie si exporturi de bunuri reale.

Dar in ultimii 20 de ani treaba a inceput sa se schimbe. Culminand cu bula din ultimul deceniu, in care principalul export facut de acestia erau dolarii. Ajungand astfel datori la tari cu productie reala, gen China, Japonia sau Germania. Si acuzandu-i apoi tot pe acestia ca nu consuma si chipurile ei ar fi de vina pentru criza asta, de parca consumul ar fi problema si nu productia:

Be Careful What You Wish For

What he fails to understand is that nothing can be bought that is not first produced. We cannot all just decide to spend our troubles away. It is only because the “offending nations” are producing surplus goods (meaning more goods than they are themselves consuming) that those goods are available to Americans. In McLaughlin’s America, and indeed Obama’s, we would all be standing around empty shelves with wheelbarrows full of worthless cash.

Asa le-a venit celorlalti ideea unei monede internationale independente de un stat anume. Adica SDR-urile sau DST-urile de care am mai discutat pe aici.

G20, FMI si inca un miliard de dolari pe gratis la rezerva BNR

Una dintre deciziile cheie luate la Londra
cu ocazia G20 a fost ca FMI sa tipareasca 250 de miliarde de dolari (sub forma de DST - drepturi speciale de tragere (eng. SDR)).

Asta duce la cresterea rezervelor bancilor centrale, asa cum remarca si Daniel Daianu, in functie de cota la FMI a tarilor membre, in cazul Romaniei: 0.47%.

Deci rezerva BNR va avea automat o crestere de 1,175 miliarde de dolari (in DST), veniti practic din senin si fara obligativitatea de rambursare. Nu e rau.

Nu e rau ? Cand toti se inteleg sa inflationeze in acelasi timp si lucrurile devin de-a dreptul perverse ? Adica in acelasi timp este inflationat si RON-ul si Euro si dolarul. Deci omul nu simte diferenta cand se uita la cursul de la banca sau casa de schimb. Simte insa la piata, cand toate produsele s-au scumpit. Cu acelasi procent. Atat in RON cat si in Euro.

Da, e mai corect decat sa profite doar guvernul american in timp ce restul lumii plateste. Dar pentru omul de rand tot furt prin inflatie se cheama. Intr-o forma mai ascunsa si mai periculoasa decat inainte.

G20 Authorizes Global Printing of Money Out of Thin Air

As I read it, there are about $250 billion in outright grants, $500 billion in loans, and $250 billion in Special Drawing Rights (SDRs). Given that none of the governments in question, except China, have that kind of money lying around, the $250 billion in grants and $500 billion in loans will have to be printed out of thin air.

More worryingly was the authorization to create $250 billion SDRs out of thin air. Usually described as a "synthetic currency", they are nothing more than a type money created out of thin air, but one without any particular association to any given country.

Think about that for a minute. SDRs are being printed out of thin air by an institution that does not have any particular taxing power over the productive output of any particular nation. What does this sort of money mean? What exactly is it?

Deci FMI era pana acum un fel de banca internationala. Lua bani imprumut de la tarile cu rezerve mai mari si dadea la alea amarate. Cu dobanda si conditii evident. Apoi cand primea inapoi fondurile, isi opreau comisionul si tot asa.

Pana le-a venit ideea cu SDR-urile. Adica un fel de bani proprii, fara nici un suport real. Dar foarte buni la produs inflatie cum le place celor de sus. Pe tot globul, nu doar la americani care aveau pana acum dolarul ca moneda de rezerva internationala. Si erau sigurii care puteau imprima la greu fara sa-i traga nimeni de urechi. Pana acum... :)

marți, 14 aprilie 2009

Alternative monetare - introducere

Ok, linkurile zilnice sunt haioase, dar e cazul sa revenim si la lucruri mai serioase. Asa cum promiteam, vreau sa discutam de corelarea intre economie si alte domenii. Iar trecerea o vom face treptat. Intai un pic despre ceea ce poate fi considerat moneda in ziua de azi.

Pentru ca lumea se invarte (inca) in jurul banilor. Bani de aur, bani de hartie, bani electronici, carduri de plastic, bani virtuali. Nimeni nu-si mai poate imagina astazi lumea fara bani. Fara o moneda, fara un etalon al valorii la care sa se poata raporta. De aceea orice discutie despre schimbarea sistemului actual trebuie sa aibe in vedere si acest aspect.

In zilele noastre baza o reprezinta banii de hartie. Buni, rai, chinuiti de inflatie mai mult sau mai putin, astia ii avem acum si cu ei defilam. De la RON la euro si la maretul dolar, moneda noastra de rezerva internationala. Care a reusit treptat sa se infiltreze si sa ia locul vechilor monede sanatoase.

Dar cu ce am putea inlocui monedele actuale ? Pentru a elimina furtul si inflatia care ne-au adus unde ne-au adus ?

Unii promoveaza intoarcerea la metalele pretioase, ca inainte de 1913. Altii sugereaza o moneda internationala gen SDR emisa de FMI si controlata la nivel mondial. China si Rusia au sugerat un etalon format din toate monedele actuale, in functie de puterea lor de cumparare. Aici deja putem incepe unele corelari cu un pic de NWO sau teorii "conspirationiste".

Tot mai des apare si ideea unor monede locale. Ale micilor comunitati, care sa le foloseasca la schimburi interne. Prin "privatizarea" emiterii de moneda. In ideea de stabilitate mai mare, control mai usor al masei monetare si furt mai mic prin scaderea birocratiei. Folosita in paralel cu una din celelalte metode pentru schimburile inter-regionale sau internationale.

Altii mai curajosi viseaza la un etalon energetic. Cu petrolul, electricitatea si carbunele drept referinta. Pentru ca nimic nu poate fi obtinut sau produs fara energie. Si astfel orice cost are oricum inclus deja in el aceasta valoare. Aici putem face mici corelatii cu Peak Oil de care vorbeam la inceputul acestui blog. Sau cu evolutia tehnologica si alternativele actuale. Si evident ar fi interesant de speculat ce s-ar intampla daca energia ar deveni intr-o zi gratuita... ;)

Iar in final avem "solutia finala" care inseamna renuntarea cu totul la moneda. Reintoarcerea la o varianta de troc intr-o forma sau alta. Eventual cu impartirea sau subventionarea pe scara larga a bunurilor "comune" si realizarea schimburilor pentru obtinerea celor "de lux". O lume bazata pe mai multa spiritualitate si mai putin pe materialism sau consumerism. Si cu inteligenta ca valoare de referinta pentru o viitoare "economie". Chiar si cu riscul unei mici inflatii... :)

Voi incerca sa fac o trecere treptata prin aceste variante. Sa lasam un pic imaginatia libera si sa vedem ce s-ar intampla in fiecare caz. Sa cantarim un pic cu bune si cu rele posibilitatile. Pentru ca in curand, s-ar putea sa fim pusi in fata unei asemenea alegeri.

Si ar trebui sa alegem in cunostinta de cauza pentru a evita repetarea caderii in aceleasi greseli sau manipularea in functie de diverse interese. Nu credeti ? :)

Linkurile de azi

Mda, devine din ce in ce mai haios:

Goldman reports $1.8 billion profit


Quote:
Goldman Sachs reported a much stronger-than-expected first-quarter profit Monday, bouncing back from its worst quarter as a public company.

Goldman also set plans to raise $5 billion through a sale of stock, saying it wants to become the first big bank to repay the federal loans extended during last fall's financial sector meltdown.
Bai ce simpatici sunt astia. Frate, noi suntem curati si cinstiti. Pe bune c-am facut si profit acum in miez de criza. Si ca sa vedeti cat de buni la suflet suntem, vrem sa dam banii de ajutor inapoi la stat. De aia vindem de fapt actiunile. Nu pentru c-am fi in buda, nu ca stim ca jucaria nu mai rezista in picioare si vrem sa scapam acuma de actiuni cat mai sunt fraieri care sa ni le cumpere.

Vai, doamne fereste, noi suntem baieti cinstiti si de treaba. Pe cravata noastra de pionieri...

Gigantul bancar GOLDMAN SACHS a angajat o firma de avocatura pentru a inchide un blog extrem de critic la adresa lor

Acestea fiind zise, mai batem un cui si la cosciugul celor de la GM. Care sunt tot mai cosmetizati in ultima vreme in vederea lichidarii. Sa vedem ce efect va avea falimentul celui mai mare producator auto american asupra pietei auto si financiare:

General Motors cheama pentru verificari 1,5 milioane de automobile, pentru posibile probleme tehnice

In alta ordine de idei, ce ne mai poate mira in ziua de azi ? Pana acum un an asocierea cuvintelor New York si falimentar iti garanta un potop de mistouri si priviri ciudate. Mai nou, totul a devenit posibil:

Job cuts needed to stop NY bankruptcy: mayor

Quote:
Sweeping layoffs of government employees are needed to prevent New York going bankrupt, Mayor Michael Bloomberg said Thursday.

Bloomberg, who is in tense negotiations with municipal workers' unions, said an extra 7,000 jobs would have to go unless major reductions are made in employee benefits.

"We cannot continue. Our pension costs and health care costs for our employees are going to bankrupt this city," he said in comments broadcast on NY1 television.
Mie imi place sa schiez. Si cand nimeresc cate o "trambulina" nu ratez ocazia. Asa si la burse acum: tocmai am sarit peste hop. Ne-am luat zborul, urcam tot mai sus si ni se pare ca s-a terminat coborarea. Sentimentul e superb si toata lumea e fericita. Dar contactul cu realitatea se apropie. Si daca esti suficient de atent risti sa-ti fuga pamantul de sub picioare la aterizare...

Si in final, o gluma pentru cunoscatori:

Fed's Fisher: China cannot abandon U.S.

China: "Yes, we can !" :)

luni, 13 aprilie 2009

Inca una si ma duc

Mda, am zis ca o las mai moale cu economia, dar uite ca nu ma lasa ea pe mine :)

Hai inca vreo cateva linkuri pe teme economice, eu zic ca merita atentia:

I've Got Friends In Low Places (H/T Doug)

As the chart below shows us, the Bank of Japan officially announced its intention to print money to buy sovereign debt on March 19 of 2001. Within a month of the announcement, the Nikkei had rallied just over 19%. Post the rally peak, the Nikkei never saw this level again for four and one half years and proceeded to lose almost 48% of its value over the next year and three quarters post the initial QE announcement rally.

But I believe there are a number of absolutely key differential points we need to keep in mind when trying to benchmark what will be significant US quantitative easing efforts ahead, as I discussed above, against the experience of Japan. In my mind THE key differential is that Japan began their quantitative easing during a period in which the country as a whole was running a very large surplus. Conditions for the US could not be a further polar opposite at the moment. Japan began their QE efforts when household savings in Japan was quite high and had been for year’s prior. Again, quite the opposite of the current US circumstances. Bottom line? Japan began QE from a position of internal financial strength. The US now begins QE after not having been able to internally fund its own borrowing for many moons, being already heavily indebted and in a big deficit position. And so now deficit spending in the US is to move into hyper drive, supported in large part by Fed sponsored QE? A huge contrast point to the experience of Japan.

Like the initial experience in Japan, US equities have so far responded favorably to the supposedly magic drug of monetization. But we need to ask ourselves in the larger picture, can US equities build an intermediate or longer term bull market case based on the rationale of massive government deficit spending supported by a Fed that will print money to fund that deficit spending? Can it really be that within the context of the global economy of the moment, the key competitive advantage of the US is a printing press? Make no mistake about it, monetization can positively influence economic and financial market outcomes for a time. We need to respect this fact. Greenspan proved this in spades during the late 1990’s pre-Y2K liquidity extravaganza in the US. As you’ll remember, the NASDAQ doubled. Of course the aftermath was none too pleasant, and continues as such to this day. As I mentioned above, I believe the key to navigating the investment environment ahead is to anticipate the unintended consequences of current government spending and Fed actions. Over the years it has been my experience that the most important drivers of asset prices are not the outcomes that can be seen and/or anticipated by the many, but rather the unseen outcomes that only the few dare anticipate. Hasn’t this exactly been the case since equity market highs of 2007? I believe it will continue to be so ahead.

Mda, graficul spune tot. Se compara situatia actuala a americanilor cu recesiunea japonezilor si graficul indicelui bursier japonez de atunci. Chiar daca Japonia statea mult mai bine decat US la capitolul rezerve financiare in momentul cand au inceput sa-si cumpere singuri datoriile prin pompos-numitul Quantitative Easing, scenariul pare sa se repete. Mult mai amplificat de data asta din cauza faptului ca US are o tiparnita mult mai "performanta" decat a japonezilor. Si sunt hotarati sa nu se dea batuti. Sa scoata pe banda confetti (pardon - dolari) pana cad late si bursa si economia si sistemul financiar si totul... :)

Stiu ca lumea e vesela acum. Naivitatea e in floare. Toti prefera sa auda numai despre crestere si incheierea "crizei". De revenirea la baloanele vechi, stilul consumerist si viata dulce de termite. Sunt curiosi sa afle de exemplu cum Wells Fargo a avut profituri incredibile. Desi lucrurile sunt cusute clar cu atza alba, la fel ca si in alte cazuri: Wells Fargo expects record Q1 earnings

Since the tax payer bailout of 1 trillion on toxic mortgages, Wells fargo is free to announce they are free from the losses, now that the tax payer is taking care of any losses. Seems they don't want ot participate in the Obama bailouts like a lot of banks. They don't want to abide by the rules impossed by the government. Where does that leave home owners in trouble like me-Screwed! thats what. The banks make money even in foreclosure, as they get a commission for there share holders. That means they make money in foreclosure. They didn't get any money modifiying loans. so Obama has a new bill giving the banks commissions to modify the loans. Problem is the banks are still being stingy and not wanting to participate in Obama's plan. They got what they wanted-tax payers bailout.

Lumea citeste si se bucura ca bancile au supravietuit la asa-zisul test de stress facut de americani. Desi detaliile nu trebuie sa le aflam, ci doar sa avem incredere: Fed Orders Banks Not to Release Stress Test Results. Ca 200 de functionari au reusit sa testeze 19 banci in cateva zile si au zis ca gata, dom'le, nu mai avem probleme. Nu putem sa va dam rezultatele, nu va putem explica cum s-au facut analizele asa repede cu asa putini oameni. Chestii complicate, oricum nu va intereseaza. Dar trebe' sa ne credeti pe cuvant, bancile is sanatoase. Cumparati linistiti actiuni la ele... :)

Eh, dar vin ele si rezultatele la final. Cat mai poti sa scoti iepuri din joben ? Cateva luni, un an inainte ca lumea sa se uite chioras la tine ? Hai sa vedem cum ies rezultatele in primele 3 luni: Market rally could trip over the bottom line

It's the earnings, stupid. Optimism that the fortunes of financial companies like Citigroup were improving sparked a four-week rally beginning March 10 that drove the Standard & Poor's 500 index up 25 percent. But now investors will find out exactly how companies across all industries performed during the first three months of the year. Those quarterly results will determine whether the surge was the beginning of a bull market, or just a blip.

Asadar saptamana asta se anunta si majoritatea incasarilor pe prima parte a lui 2009. Si mai vedem apoi cum ramane si cu bursele si cu optimismul. Pardon, naivitatea. A celor care inca mai confunda luminita de la capatul tunelului cu farurile locomotivei care vine din sensul opus... :)

Din nou despre adevarata moneda

Se pare ca tot mai multe persoane sunt atrase de investitiile in metale pretioase. Am tot atras atentia asupra fenomenelor care au loc in ultima vreme si neincrederea tot mai mare a oamenilor in banii de hartie, in banci si intregul sistem economic in general. Asta si in legatura cu articolul pe care il pregatesc despre sisteme financiare si monede alternative viitoare.

Azi adaug inca niste linkuri care intaresc ceea ce vreau sa demonstrez:

Firmele care produc lingouri de aur fac fata cu greu cererii, pe fondul interesului mare al investitorilor

Micuta si discreta societate elvetiana Argor-Heraeus, ascunsa in inima Alpilor elvetieni, la granita cu Italia, nu cunoaste notiunea de criza. Aceasta pentru ca respectiva firma produce lingouri de aur, din ce in ce mai cerute pe o piata in care fiecare cauta un refugiu sigur in fata devalorizarii celorlalte instrumente de investitii, relateaza AFP.

"Nu am mai vazut niciodata asa ceva, de cand am venit sa lucrez la Tessin, in urma cu 20 de ani", povesteste Erhard Oberli, directorul general al societatii specializate in producerea de lingouri sau de piese mici de aur pentru ceasuri si bijuterii.

Criza economica mondiala a afectat puternic cererea pentru bijuterii si ceasuri scumpe, dar, pentru a face fata cererii in crestere de lingouri, Argor-Heraeus s-a vazut nevoita sa-si majoreze capacitatile de productie a pretioaselor bare de metal.

In Europa, cererea a sarit la 113,7 tone in trimestrul IV 2008, in comparatie cu modesta cifra de 9 tone aferenta perioadei similare a lui 2007. 40 de tone intra in contul Germaniei si 42,3 tone in cel al Elvetiei.

Did the ECB Save COMEX from Gold Default?

In normal times, very few people do this. Only about 1% or less of gold contracts must be delivered. The lack of delivery demand allows the casino-like world of paper gold futures contracts to operate. Very few short sellers actually expect or intend to deliver real gold. They are, mostly, merely playing with paper. It was amazing, therefore, when March 30, 2009 came and passed, and so many people stood for delivery, refusing to part with their long gold futures positions.

On Tuesday, March 31st, Deutsche Bank (DB) amazed everyone even more, by delivering a massive 850,000 ounces, or 8500 contracts worth of the yellow metal. By the close of business, even after this massive delivery, about 15,050 April contracts, or 1.5 million ounces, still remained to be delivered. Most of these, of course, are unlikely to be the obligations of Deutsche Bank. But, the fact that this particular bank turned out to be one of the biggest short sellers of gold, is a surprise. Most people presumed that the big COMEX gold short sellers are HSBC (HBC) and/or JP Morgan Chase (JPM). That may be true. However, it is abundantly clear that they are not the only game in town.

NYSE Runs Out of Gold Bars: What Happens Next?

In summary, there is now so much demand for delivery of the mini-contracts that the exchange can no longer deliver 1 kg bars. When the wording was changed, a flurry of complaints resulted. Technically, in my opinion, if you bought a mini futures contract from an NYSE-Liffe clearing member, prior to December 31st, you could bind them to their legal contract with you, and force them to either deliver the 1 kg bar, or pay for you to obtain it on the open spot market. Based upon the original wording, NYSE-Liffe and its clearing members are legally obligated to deliver that 1 kg bar per contract, whether they want to or not, and regardless of the internal rules of the exchange. Whether anyone will force compliance, however, is an open question.

Absent legal action, clearing members are now being allowed to hand out little slips of paper, called “warehouse depository receipts” (WDR). These are being substituted for “vault receipts” (VR). The WDRs, in contrast to the VRs, merely promise the customer that he owns a 1/3 interest in a 100 ounce bar. The customer is not allowed to take delivery, unless he can accumulate 3 WDRs, which equals 1 VR. NYSE-Liffe shares its warehouses with COMEX. The warehouse is predominantly stocked with 100 ounce bars. The COMEX ETF also stores 100 ounce bars, and clearing members can withdraw baskets of them in order to meet delivery demands. But, the COMEX ETF doesn’t store any 1 kg. bars.

Puterea şi bancherii: lecţii din America

Imensa calitate a aurului este că el şi numai el reprezintă moneda rezultată din alegerea pieţei libere, a oamenilor care trudesc. Fiindcă suntem invariabil confruntaţi cu o alternativă crudă: aur (argint) sau stat. Aurul este instituţia monetară a pieţei, o marfă care trebuie furnizată cu preţul extragerii ei din pământ şi al prelucrării ulterioare; din contră, statul furnizează bani tipăriţi practic fără nici un cost şi cecuri bancare create din nimic.

Ştim, dintru început, că orice operaţie guvernamentală e generatoare de risipă, ineficientă şi subordonată mai degrabă intereselor birocratului decât celor ale consumatorului. Preferăm, oare, să ni se confecţioneze pantofii de către producători privaţi aflaţi în competiţie pe piaţ]a liberă, sau de către monopolul gigantic care este guvernul federal [american]? Statul nu se poate descurca în nici un caz mai bine ca furnizor de bani. Ba situaţia banilor este chiar mult mai rea decât cea a pantofilor sau a oricărui alt bun. Dacă statul produce încălţăminte, aceasta e cel puţin utilizabilă, chiar dacă va fi excesiv de scumpă, incomodă şi inadecvată dorinţelor consumatorilor.

Tendinţa naturală a statului, o dată ce-şi vede asigurat controlul asupra banilor, este de a inflaţiona şi de a distruge valoarea monedei. Pentru a pătrunde acest adevăr, trebuie să examinăm natura statului şi a isprăvilor sale în calitate de creator de bani. De-a lungul istoriei, guvernele au suferit cronic de insuficienţa veniturilor. Motivul nu e greu de sesizat: spre deosebire de mine şi de dumneavoastră, guvernele nu produc bunuri şi servicii utile, comercializate pe piaţă. În loc să producă şi să-şi vândă serviciile, guvernele parazitează, mai degrabă, piaţa şi societatea.

duminică, 12 aprilie 2009

Ce-am avut si ce-am pierdut

Am mai explicat ca acest blog l-am facut dintr-o idee de corelare si pentru a prezenta o imagine de ansamblu. Ca desi trag tare cu problemele economice in ultima vreme, nu sunt nici broker la bursa, nici ziarist de meserie, nici bancher si nici "analist". De fapt cine mai e "specialistul" in ziua de azi ? Cand cei mai mari asa-zisi "analisti" n-au fost in stare sa prevada criza actuala ? Cand majoritatea n-au inteles-o, nu vor nici acum sa inteleaga si nici nu vor sa scoata capul din cutiuta in care si l-au bagat singuri ?

Cel mai mult mi-a placut expresia lui Peter Schiff: Inform yourself: listen, read, and observe widely, then use your common sense. There are no experts, only different points of view.

Mda, omul are dreptate. Nu prea mai are rost sa vorbim de "experti" in acest moment. Si nu, nu vorbesc "din afara" ca vulpea. Am o diploma in ASE si una in IT si eu. Momentan stau uitate undeva intr-un raft. Pe vremuri oamenii le inramau si le agatau pe perete in sufragerie. Eu ma gandesc tot mai des in ultima vreme sa le agat pe rola de hartie in baie. Stiu, e cam tare cartonul. Poate la un gratar ar merge mai bine... :)

Din puzderia de surse de informare existente am mai numarat pe degete cele pe care le-am considerat cat de cat valoroase. Cu oameni care au mai scos capul la lumina si au mai incercat sa spuna lucrurilor pe nume. Desi majoritatea totusi inca se feresc. De ce ? Simplu. Ca ziarist, iti pierzi reputatia. Ca politician nu poti spune niciodata adevarul. Ca economist esti luat la misto daca vii cu chestii prea tari. Ca broker, iti cam pierzi clientii daca le explici de criza.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca daca esti "de meserie" risti sa te pierzi in analize stufoase, cu expresii caracteristice, din care omul de rand nu pricepe mai nimic. Asa cum vorbeam in comentariile articolului anterior. Asa ca fiecare incearca cum poate sa se ascunda pe visin. Ori cu date vagi, ori evitand subiectul, ori folosind limbaje intortocheate.

Dar eu ? Ce-am avut si ce-am pierdut ? Cu bursele ma distrez urmarind din afara lucrurile. Chiar daca previziunile facute nu se indeplinesc la milimetru, nu-mi ia nimeni capul pentru asta. Nu pierd nimic chiar daca Isarescu trage de saracul RON cu dintii, punand botul exact la vrajelile pe care ziceam in trecut ca sper sa nu o faca. Si chiar daca dolarul n-o ia la vale in iunie si incepe picajul abia la toamna, n-am pierdut decat un pariu. Cel mult doua, pentru cine tine socoteala. Cand vorbesti fara un interes anume e usor sa spui exact ceea ce gandesti. Cu riscul de a mai cadea uneori in penibil. Dar cu sansa ca oamenii sa devina atenti. Si sa inceapa sa priceapa. Si sa-si puna intrebari.

Mie imi place sa-mi las imaginatia sa zburde si sa fac scenarii care mai de care mai "fanteziste" dupa parerea unora. Eu din IT care mi-e principala activitate am invatat ca nimic nu-i imposibil. Ce acum 5 ani parea SF, azi e realitate. Si sunt gata sa accept aproape orice, atata timp cat mi se explica frumos. Si nici nu merge cu ascunsul dupa grafice sau dupa visin, pentru ca de obicei acolo lucrurile merg sau nu. Simplu. Teoria e frumoasa, dar fara practica nu valoreaza doi bani... :)

Poate sunt prea efervescent uneori, poate imi place sa spun lucrurilor pe nume si sa le argumentez si sa le repet atunci cand vad ca nu mi se aduc contra-argumente solide. Unii considera asta defect, altii un lucru pozitiv. Inca o data, depinde unghiul din care privesti... ;)

Da, stiu ca uneori repet linkurile sau ideile. Pentru ca activez pe multe forumuri. Si pentru ca lumea pricepe greu, dar uita repede. Si pentru ca putini au timp sa ia toate mesajele mele de la inceput, sa le citeasca intr-o ordine logica cum ar fi normal. Sa vada apoi de ce cred ca jocul actual la burse e un foc de paie. Ca indicele DOW se va prabusi cel mai probabil o ultima data inainte de marea inflatie care ne paste de anul trecut. Ca bancile si guvernele actuale sunt simple castele din carti de joc. Care se clatina tot mai puternic. Ca adevaratele probleme de care ar trebui sa discutam sunt cu totul altele.

Stiu de asemenea ca in ultima vreme am tras-o tare cu economia, desi promiteam corelare din multiple domenii. Promit sa ma revansez. Si sa vorbim si de problemele energetice. De cele demografice sau de resurse. De conspiratii sau spiritualitate. De legaturile vazute si nevazute dintre ele. Si sper sa reusesc sa o las mai usor cu economia, ca deja am acoperit acolo principalele directii. Si oricum ce-i prea mult strica... :)

joi, 9 aprilie 2009

Despre toxicitate si RMO

Intreba cineva pe forum, stie el cine, cum e cu toxicitatea asta de care tot auzim la stiri. Ca ar proveni de la americani si ca vezi-doamne din cauza ei s-au "imbolnavit" bancile, au prins guturai si uite chipurile de unde ni se trage criza asta... :)

Si am zis ca n-ar strica sa detaliem nitzel subiectul sa vedem ce si cum. Poate se mai lamuresc si altii cu ocazia asta. Si mai ales cei care zic: dom'le, bancile noastre n-au luat toxicitate, deci sunt sanatoase si ce atata criza in Romania. Uite BVB-ul ce verde e de cateva zile. Si RON-ul ce voinic creste. Nu conteaza ca sufla BNR-ul in el mai ceva ca intr-un balon spart, alea sunt doar rautati... :)

Eh, pai hai sa incepem cu un exemplu. Personajul Gigel se duce la banca si depune 1000 euro. Banca vireaza ca rezerva la BNR o parte din ei. Partea asta e numita RMO sau rezerva minima obligatorie. La un RMO de 10% inseamna ca 100 euro raman la BNR si 900 de euro raman bancii sa-i dea drept credit altora.

A doua zi Ionel vine sa ia de la banca imprumut 900 euro. Banca ii socoteste dobanzile, calculand ca in final ca Ionel va returna sa zicem 1200 de euro. Din cei 300 diferenta vreo 200 raman bancii castig si 100 vor fi platiti drept dobanda lui Gigel pentru depozitul sau initial. Trecand peste faptul ca brusc in piata au rasarit niste bani care initial nu existau, mergem mai departe. Ionel cheltuie banii luati credit. Incepe sa plateasca ratele, pana intr-o zi cand vine beleaua. Omul nu mai are bani sau se plictiseste de mers la banca si nu mai plateste rata. Iar creditul sau devine TOXIC.

Banca trebuie sa incerce executarea sau sa scoata din buzunar banii pe care ii cere inapoi depunatorul original Gigel. Cand se intampla criza si tot mai multe credite devin toxice, se sparge buba. Banca nu mai poate acoperi pierderile si intra in faliment, mai ales daca s-a jucat cu focul si a dat multe credite cui nu merita. Sau a acceptat garantii proaste pentru ele. Statul isi baga si el coada incercand sa sprijine bancile cu banii nevinovatilor si treaba degenereaza. Ca acum, cand treburile au deviat atat de mult de la "normalitate", ca intregul sistem financiar sta sa cada.

Deci cam asta inseamna credit TOXIC, adica cand dai un ban imprumut si e destul de clar ca n-o sa-l mai vezi inapoi. Asa se intampla de obicei cand te joci cu banii altora, ascunzandu-te in spatele "asigurarilor", "garantarilor" sau unor formule "complexe" de "analiza de risc". Cele mai mari tzepe de genul asta sunt trase in domeniul creditelor corporate. Dar nici cu imobiliarele nu mi-e rusine. Nu suntem poate la nivelul US dar si la noi casele au fost supra-evaluate de vreo 2-3 ori. Si ce pierdem prin cantitate, recuperam prin numar... smile.gif

Deci pe langa toxicitatea importata cu ajutorul bancilor "noastre" care numai romanesti nu sunt, avem destule probleme locale. Acuma multi se trezesc in somaj, cu euro crescut, dobanzile modificate si brusc creditul devine.."toxic". Adica omul nu mai plateste rata, mai ales cand vede cu stupoare cum "investitia" lui de 100.000 de euro intr-un apartament cumparat anul trecut, a ajuns sa mai valoreze doar 60.000 azi. Si are toate sansele sa ajunga la 40.000 inainte sa izbucneasca inflatia.

La noi in Romania rezerva minima obligatorie era de 20% la RON si 40% la euro. Asta inseamna ca bancile practica mai greu inmultirea banilor la noi, de unde si motivul pentru care dobanzile practicate in romania sunt mai mari. In UE spre exemplu, aceasta rezerva este de numai 2%:

"Cu cât resursa atrasă este mai mare, cu atât creşte şi costul băncii. La noi, rezerva minimă este de 40%, pe când în zona euro, de doar 2%. Iar nivelul este scăzut şi în restul statelor europene", explică Lucian Anghel, economist-şef la BCR.

Exemplul dat de Chris Martenson in materialul sau este cu o rezerva de 10% dar e suficient ca sa intelegem ce se intampla cand bancile se joaca cu un RMO mic. Simultan cu incurajarea din partea statului pentru creditare bezmetica. Asa cum s-a intamplat in SUA unde "toxicitatea" a atins cotele alarmante de care vorbeste toata lumea.

Deci la noi macar pentru atata lucru puteam sa fim recunoscatori de data asta celor de la guvernare. Ca nu s-au apucat sa impulsioneze vanzarile de case prin miscari populiste ca in alte parti. Asta "multumita" in parte si dobanzilor mari cauzate de RMO-ul mare. De unde si costul creditelor a fost destul de scump. In tot raul si un bine, dar situatia nu e chiar roza nici la noi. Avem AICI niste grafice exemplificative.

Iar acum cu acordul FMI s-a rezolvat si "problema" rezervelor. In favoarea bancilor, evident. Nu ca va mai conta prea mult in curand. Pentru ca prin toate aceste povesti baietii veseli isi taie singuri craca de sub picioare. Si toate masurile astea tembele care se iau in ultima vreme vor avea un final pozitiv: va pricepe tot mai multa lume incompetenta celor care dau acum de gard cu economia noastra. Si cand masinaria se va opri in pom in cele din urma, sa vedeti atunci cate gutui or sa cada... :)

marți, 7 aprilie 2009

Nostalgie si pariuri

Nostalgie din cauza povestii din Moldova. Un sentiment amestecat de tristete si optimism. Un deja-vu de acum 20 de ani, de la mineriadele noastre si asa-zisa revolutie. Cand eram mai tineri si mai plini de speranta. Mai convinsi ca putem schimba lucrurile si ca viitorul poate fi mai bun.

Unii zic ca am fost naivi. Mda, am invatat pe pielea noastra lectiile istoriei, dar cred ca tocmai experienta asta ne va fi de folos atunci cand va veni momentul. Pentru ca va veni si la noi vremea cand ne vom satura. De aceleasi minciuni, de aceeasi justitie oarba, de aceeasi politica gresita, de aceeasi prostie care ne intoxica zi de zi, de aceeasi economie chinuita de furturi. Si va veni si schimbarea pe care pariez eu, cea reala... :)

Si hai sa vorbim si de pariuri. Ca degeaba bagi previziuni daca nu ai un pic de distractie. Daca nu se gaseste mereu cate unul care sa te contrazica, cu sau fara motiv. Si am avut parte destul de astfel de evenimente. Asa ca m-am gandit sa fac o lista, ce deja incep sa le uit. Si apoi s-ar putea sa zica oamenii ca sunt neserios si nu-mi respect cuvantul... :)

Primul ar fi cel din 12 ianuarie de aici pus cu CCB in conditiile urmatoare:

Pe cat ca euro ajunge sa fie 2 dolari inainte sa fie 1 dolar ? Dai o bere "virtuala" daca iese cum zic eu ? Sau facem pariul in aur sa fie mai interesant ?

Al doilea ar fi cel din 17 februarie de aici pus cu Ioanides in conditiile de mai jos:

Pariu ca pana in decembrie 2009 barilul ajunge la 200USD. Daca trece de 200 anul asta, primesc eu berea. Daca nu atinge 200 dau eu cadou de craciun cui se baga la pariu.

Apoi ar fi cel din 22 februarie de aici pus cu mica_curioasa in niste termeni un pic mai deosebiti:

Ma refer la disparitia banilor si a bancilor. Cu totul. Anul acesta. .... Discutam a doua zi dupa ce bancile isi vor inchide usile iar dolarii vor deveni simpla hartie igienica.

Tot in februarie pe data de 24 am pus cu Extra300 un pariu prezentat si aici:

Flavian D. : pariu ca intr-un an dolarul nu mai valoreaza nici o ceapa degerata ?
Flavian D. : nu zic ca yen-ul o sa mai valoreze ceva
Flavian D. : dar dolarul o sa ajunga hartie igienica
Flavian D. : ce zici de treaba asta ? te tine pe un bax de bere ?
Extra300 : ok
Flavian D. : il bem dupa rev la anul daca nu iese cum zic eu
Extra300 : iar daca se apreciaza dai tu o sticla de uisky
Flavian D. : ok, no problemo, pana de sarbatori o sa fie clara treaba
Flavian D. : poate chiar mai repede

Ultimul cred ca e cel din 1 aprilie aici pus cu Astor . Sper sa nu o ia ca o pacaleala:

Dar hai sa zicem ca daca FED-ul sau FMI-ul mai exista in 5 ani facem de-o betie. De suparare. Si daca face lumea show, dispare si FED si FMI punem de-un chef cu berea ta. Nu vreau sa zic inca anul, dar sigur mai repede de 5 ani. Ramane asa ?

Mda, deci vreo cinci pana acum. Cred ca ar trebui sa ma opresc aici. Nu de alta, dar e cam multa bere la mijloc deja. Si mi-e ca n-o sa o pot bea pe toata singur. Amatori ? :)

luni, 6 aprilie 2009

Manevre si scenarii internationale

Am hotarat sa sparg postarea de azi in doua bucati, deoarece devenea prea lunga povestea. Si stiu ca unora le e cam greu sa urmareasca articole care depasesc o anumita lungime. Cum ar fi cele de aici, pe care tot indemn lumea sa le citeasca, dar majoritatea prefera sa le ignore... :)

Dar acum sa trecem pe plan extern. In ciuda "optimismului" general, cu bursele raman la parerea DOW sub 6000 pana la vara. Cat de "sub" ramane de vazut. Depinde si de inflatie cum se va corela cu prabusirea. Deocamdata bulltrapul a urcat nitzel mai mult decat ma asteptam, cu DOW peste 8000 si BET-Fi peste 12.000. No problemo, picajul va fi cu atat mai interesant. Hai, luati un popcorn ca e deja fun daca ai lichidat stocurile si privesti spectacolul din exterior...

Ba chiar si aurul o sa scada un pic acuma ca FMI-ul vinde la greu. Ca are de unde. Cum zicea Jim Rogers, tot raul spre bine. Asa putem cumpara si aur mai ieftin si scapam si de FMI care ramane fara "substanta": Let IMF sell gold

Ma intreba cineva pe forum daca FMI-ul chiar are putere sa afecteze piata aurului. Pai daca raportezi cele 3217 tone de aur la cele 145000 existente pe toata planeta, poate parea cam putin doar 2.2%. La fel daca discutam de volume: IMF Gold Sales Won't Affect the Gold Market

As this table shows, $6 billion dollars in gold sales will have virtually no impact on the gold market. If needed, the IMF could sell all $6 billion in one day and still only be 28% of the average daily volume. However, the G20 calls on the IMF to make these sales over the next 2 to 3 years; these sales are a drop in the bucket for the gold market. Furthermore, a disorderly sale of gold by the IMF is unlikely due to its principles on how it treats the gold holdings.

Dar smecheria este ca uneori isi baga coada si psiholgia pietei. La fel ca in cazul burselor. Avem acum bulltrap fara suport real de la BVB pana la Wall-Street. De aceea ma astept la o usoara scadere a pretului la aur doar in urma anuntului despre vanzare. Adica manipulare prin stiri. La fel cum s-a intamplat cu vestile despre "castigul" bancar din ianuarie-februarie care au dat startul bulltrapului actual: AIG Was Responsible For The Banks' January & February Profitability

What this all means is that the statements by major banks, i.e. JPM, Citi, and BofA, regarding abnormal profitability in January and February were true, however these profits were a) one-time in nature due to wholesale unwinds of AIG portfolios, B) entirely at the expense of AIG, and thus taxpayers, c) executed with Tim Geithner's (and thus the administration's) full knowledge and intent, d) were basically a transfer of money from taxpayers to banks (in yet another form) using AIG as an intermediary.

For banks to proclaim their profitability in January and February is about as close to criminal hypocrisy as is possible. And again, the taxpayers fund this "one time profit", which causes a market rally, thus allowing the banks to promptly turn around and start selling more expensive equity (soon coming to a prospectus near you), also funded by taxpayers' money flows into the market. If the administration is truly aware of all these events (and if Zero Hedge knows about it, it is safe to say Tim Geithner also got the memo), then the potential fallout would be staggering once this information makes the light of day.

Si o mica actualizare a previziunilor viitoare. Rezultatul il stiu, ce mi-e un pic neclar inca este modul in care vom ajunge acolo. Asa ca nu le luati de bune, e doar opinia mea despre derularea lucrurilor in anul care va urma. Posibil sa fie corecte, posibil sa ma insel al naibii de tare ca intervale de timp. Mai ales ca timpul e oricum relativ. Dar pentru cei care mi-au mai cerut parerea, incerc sa enumar pe scurt cam ce-mi trece prin cap acum:

- deflatie pana prin iunie cand vor incepe sa scada bursele
- FMI vinde aur si tot pana atunci o sa vedem o scadere la pretul acestuia
- dupa picajul la burse, in vara o sa apara panica pe dolar si o sa pocneasca inflatia tot mai puternic
- odata cu inflatia vom vedea aurul explodand peste 2000-5000 USD uncia, DOW peste 10.000, petrolul peste 200USD barilul etc.
- undeva pana prin iarna 2009 ma astept sa asistam la prabusirea actualului sistem
- dupa inflatie si crashul financiar, odata cu noile guverne vom avea un nou sistem monetar, cel mai probabil o combinatie de monede locale, bazate pe metale pretioase, energie sau alte marfuri care nu se pot "imprima" peste noapte
- undeva prin 2010 astept tranzitia catre noul sistem politic si economic

Mai departe prefer sa nu arunc cu estimari deocamdata. Cititi, ganditi si va rog sa nu dati cu pietre. Prea mari... :)

Manevre si scenarii interne

Povestea incepe sa prinda contur. Stiu ca unii imi zic sa mai am nitzica rabdare, stiu ca altii inca se mai ascund pe dupa deget in loc sa spuna lucrurilor pe nume. Dar pana la urma blogurile la asta servesc: datului cu parerea. Fiecare in stilul sau. Si al meu este asa cum scrie acolo sus: Balans pe linia subtire dintre adevarat si fals. Cu regula de baza pe care o prezentam in introducere.

Asa deci, sa le luam pe rand. Intai stam si ne crucim la ce mai fac ai nostri. Dupa miscarea "superba" pe care au facut-o cu FMI-ul acum incep sa devina chiar simpatici. Trag de RON in jos, desi nu au nici un fundament solid: Guvernul Disperarii Nationale . Apoi dau in cap IMM-urilor si asa afectate de criza. Vesti bune pe toata linia. Bune fara ghilimele. De ce ? De asta:

Quote:
Se pare ca esti chiar suparat si indignat! Eu sint incintat! Sistemul nu se poate prabusi daca nu se fac niste timpenii imense "din interior", iar mie mi se pare ca lucrurile sint pe calea cea buna, doar ca se inainteaza cu pasi modesti...Poate intelegi ce vreau sa spun.
Normal ca intelegem. Cand ziceam eu ca trebuie sa priviti cu alti ochi toate lucrurile astea "negative"...

Deci trebuie sa privim cu ochi buni imprumutul FMI. Care a fost facut pentru a sprijini bancile straine. In ideea ca factura o vor plati la toamna romanii cand RON-ul se va duce la vale si IMM-urile vor plati impozite. Vedeti voi, asta e de fapt munitie care se strange acuma. Pentru ca imprumutul FMI ne ajuta asa cum i-a ajutat si pe altii:

Quote:
Financial Times Deutschland constata ca, "dupa Ungaria si Letonia, Romania este cea de a treia tara care trebuie salvata de la faliment" si ca pentru 20 de miliarde de euro, Bucurestiul a trebuit sa accepte conditii dure, negociate timp de doua saptamani.
Pentru cine n-a inteles inca, sa arunce un ochi aici ca sa vada cum "au fost salvati" ungurii si letonii:

Budapesta: Zeci de mii de manifestanti cer alegeri legislative anticipate

Cel puţin 10.000 de oameni au ieşit în stradă, marţi seară, în capitala letonă pentru a cere alegeri anticipate, pe fondul crizei economice

După Ungaria şi Letonia, ale căror guverne au fost nevoite să îşi dea demisia din cauza proastei gestionări a crizei economice, a venit rândul Cehiei

Mda, se anunta vremuri interesante si in plan intern. Chiar daca romanii sunt mai rabdatori din fire si multi inca au indoieli ca va "exploda mamaliga" si la noi. Eu in schimb sunt mai optimist din fire, asa cum am mai explicat pe aici... :)

vineri, 3 aprilie 2009

Ultimele stiri

Veselie mare peste tot zilele astea si entuziasm cat cuprinde. Jocuri de fum, artificii, manipulare, distragerea atentiei, naivitate mascata drept optimism, o intreaga distractie :)

Becali, G20, FMI, criza gata ? Astea sunt temele zilei. Iar intre timp adevaratele stiri raman in umbra:

Social Security Stunner; Bankruptcy of Nation Moved Up Several Years

Quote:
Well, Obama is talking tough with the Big Three, even letting on that the bankruptcy of GM and Chrysler is a very real possibility and may happen soon.

Since these are bankrupt companies, I suppose this makes a certain amount of sense, leaving aside the perplexing silence on why a similar approach is not being taken with insolvent banks. I guess it's possible that manufacturing paper profits is now “more American” than fashioning real goods out of hard materials.

But it goes further than this. The current administration might as well be worrying about the fact that the US government itself is hurtling towards bankruptcy.

Not only are debts exploding - moving smartly past “unsustainable” and into “ruinous” - but revenues (tax receipts) are falling like a rock.

Yesterday it was reported that the difference between Social Security income (taxes) and outlays (benefits payments), which is known in Washington-speak as “the SS surplus”, would shrink to zero next year.

Conclusion: The United States government has a date with a fiscal emergency that will not differ appreciably from the current predicament in which GM finds itself. This future crisis will look like, act like, and feel like a bankruptcy. With history as our guide, we can be almost completely certain that political and monetary leaders will prefer a policy of printing over taxation and that this will ultimately result in a crisis of the currency involved.

La G20 se pare ca pana la urma nu se certara si au mai pus-o de un bailout. Motiv de chef pentru Wall Street si burse. Baietii au mai aruncat o mana de paie pe foc, dar finalul va fi acelasi. S-a vazut cat de fragila e situatia dupa episodul de vineri si luni, pe care l-am explicat in week-end. Grija mare, ca nu se stie cat mai dureaza. Si o sa vedem si DOW-ul sub 6000 pana la vara. Nu e "criza" asta gata si de fapt partea mai interesanta abia acum incepe.

Dar pana atunci o sa avem show si tentativa de NWO care mai amana colapsul nitzel:

Gordon Brown: Liderii G20 au cazut de acord asupra unui plan de redresare economica de un trilion de dolari

Quote:
# liderii mondiali au stabilit noi reguli pentru plata salariilor si bonusurilor acordate directorilor de mari companii
# G20 se asteapta sa cheltuie in jur de 5 trilioane de dolari pentru intarirea economiei mondiale pana la sfarsitul anului 2010
# liderii G20 au hotarat sa suplimenteze fondurile FMI si ale altor institutii financiare cu un trilion de dolar
i
# G20 promite sa "ia masuri urgente" pentru a finaliza asa-numita runda de la Doha
# liderii G20 se vor intalni din nou in acest an
# Fondul Monetar International va vinde rezerve de aur pentru a ajuta tarile sarace
# o noua ordine mondiala capata contur in urma rezultatelor discutiilor G20 de la Londra
Se agita saracii, tin cu dintii sa pastreze aparentele si sa "relanseze" consumul termitelor, nu i-ar mai indura planeta asta... :)

Trilioane peste trilioane, vindem aurul ca sa mai tinem nitel inflatia sub presh, o luna, doua, jumate de an, cat mai putem. Acuma, cu ultima sfortare. Of, of, mai baieti, cat sa mai avem rabdare cu voi ?

Intre timp, ai nostri isi vad de ale lor. Mai un Basescu, mai un Becali, mai un zvon:

Guvernul se obligă să preia creditele neperformante ale băncilor, Clauza ipotetica

Quote:
O informatie de ultima ora "circula libera" in mediul economic autohton si vorbeste despre o posibila clauza secreta in acordul incheiat de catre Romania cu Fondul Monetar International.

Concret, ar fi vorba despre obligatia asumata, prin acest acord, de catre Executivul de la Bucuresti de a degreva bancile de povara creditelor neperformante, care ar urma sa fie preluate de catre stat.

Actiuni similare au fost intreprinse de catre unele guverne occidentale, care au preluat asa-numitele active toxice ale bancilor.
Quote:
Diferenta enorma e ca bancile nationalizate de americani erau banci americane. Astea de la noi nu-s romanesti. Adica ii salvam pe strainii lacomi.
Adevarul minciunilor

Quote:
Documentul pregătitor al vizitei ministrului austriac de externe este clar o bombă care are potenţial distrugător. În timp ce toată presa va fi probabil preocupată de implicarea preşedintelui în "cazul Năstase", ceea ce ar trebui cu adevărat să ne preocupe este interesul vădit al Austriei pentru contractarea de către România a împrumutului de la FMI(înţeleg că în documentul respectiv Geoană este considerat "factor de bruiaj" din cauză că s-a pronunţat în câteva rânduri împotriva împrumutului). Această informaţie, alături de eliberarea aproape isterică a rezervei minime obligatorii(aici încă mai am îndoieli deoarece este posibil să fie vorba de altceva;din păcate nu am toate informaţiile care să-mi permită un diagnostic) reprezintă dovezi clare ale unui caz care în ţările civilizate s-ar constitui într-un proces răsunător de înaltă trădare.
Si criza a inceput ca un zvon.

Si imprumutul FMI a inceput ca un zvon.

Si ajutorarea bancilor a inceput ca un zvon.

Asa va incepe si faza cu bailouturile...

Dar sincer, mai conteaza ? :)

joi, 2 aprilie 2009

G20, FMI si SDR

A venit si ziua mult asteptatului G20. La care unii isi pun sperante pentru rezolvarea crizei, altii demonstreaza anti-globalizare, iar multi nici macar nu au aflat ca se desfasoara... :)

Si cum spuneam, voiam sa detaliez discutia despre faptul ca in cadrul G20 urma ca Rusia sa propuna si China sa sprijine o noua moneda de rezerva internationala. Care zic ei ca va inlocui dolarul si va face lucrurile mai bune. Si avem mai jos o aici poveste interesanta despre cum e cu FMI-ul si cu SDR-urile, adica noua moneda "etalon" promovata de rusi. Asta pentru cine mai este naiv sa creada ca sistemul propus de cei de la FMI e mai grozav decat cel actual.

IMF To Print SDR Funny Money

Here is one way to look at it, via a simple example. Let's say that you and I, while hanging out at the strip club, exchange million-dollar IOUs scribbled on cocktail napkins. If I can discount your IOU at my bank for a $1 million loan to me, and you can discount my IOU at your bank for a $1 million loan to yourself, then we have jointly created 2 million dollars, in what is essentially a chain-letter scheme.

Enter the IMF, with its SDRs. SDRs are acceptable as international reserves, because nearly all countries belong to the IMF club. SDRs can be created out of thin air as derivatives of existing national currencies and then handed out to central banks, in a process exactly like our exchange of cocktail-napkin IOUs. Central banks in turn can exchange SDRs among themselves to settle trade debts, meaning they can buy real goods with these thin-air paper derivatives. And that's the very definition of inflation -- purchasing power created from nothing, with no corresponding increase in investment or production. So all purchasing power gets diluted accordingly.

Si comentariul lui Chris Martenson la citatul de mai sus:

A Recent Alert - Fed Prints a Trillion

That sums it up beautifully. The SDRs are nothing more than a derivative currency issued by a bank-like entity that answers to no single government and therefore to none at all.

Together, the IMF and the Federal Reserve have embarked on a joint program to reinflate the world at any price.

I am certain they have the best of intentions and hope to be able to reel all this bogus funny-money back in at just the right moment to preserve whatever economic activity has been spawned by the thin-air bonanza while avoiding overshooting and igniting an inflationary inferno. But history suggests that the chance of this outcome is 0%.

Ideea este ca pentru a opri furtul prin inflatie, noua moneda trebuie legata de o resursa limitata. Energie, metale pretioase, asseturi sau orice altceva care nu se poate imprima in cantitati infinite peste noapte. Asa cum am mai aratat de atatea ori in discutiile despre metalele pretioase si cum se explica atat de bine in articolele pe care vi le-am recomandat calduros ieri.

Iar sa schimbam un rau mai mare cu unul aparent mai mic, adica dolarul cu SDR nu cred ca e solutia cea mai buna. Mai ales ca in ziua de azi nu mai putem vorbi doar de tari si monedele lor, ci de corporatii care nu mai au granite. Si vor gasi portite destule pentru deturnari de fonduri daca le vom lasa aceasta posibilitate. E clar ca momentan sunt doar vorbe goale, dar merita sa intelegem ce traznai le mai trec prin cap celor de la conducere. Sa schimbe un tip de hotie cu altul. E drept ca probabil vor fura mai putin americanii, dar in schimb vor fura si ceilalti. De fapt cam asta e acum "ciuda" celor din guvernele ramase pe dinafara, ca nu pot fura la fel de mult ca americanii. Ca doar nu se gandesc la binele nostru, al oamenilor de rand, cand vorbesc de FMI, FED si alte institutii asemanatoare... :)

Si atunci ce alternative avem ? Poate aurul nu e nici el ideal, pentru ca intr-adevar exista tari cu rezerve mai mari si mai mici. Dar deocamdata e singura varianta la care ma gandesc ca si o forma cat de cat echitabila. Cel mai bun capital ar trebui sa fie inteligenta, dar pana vom reusi sa cuantificam corect aceasta adevarata valoare mai dureaza. Si chiar as vrea sa vad o inflatie in momentul in care inteligenta ar deveni moneda etalon. Dar pana atunci va trebui sa ne folosim de un mijloc mai putin perfect, insa mai usor masurabil, mai familiar si mai putin controlabil de catre cei de la guvernare.

In rest eu cred ca G20 va bate apa in piua, la fel ca si pana acum. Nu stiu daca povestile de acolo vor reusi macar sa dea un bobarnac mai puternic dolarului si burselor atat de "curajoase" in ultimele zile. Dar dolarul va incepe picajul oricum prin vara si nu cred ca SDR-urile vor avea nici o sansa sa ajunga mai mult de o simpla discutie pana atunci. Pana la iarna sistemul financiar actual cred ca va fi deja istorie, iar pana in primavara 2010 vom incepe sa discutam despre noul sistem economic. Dar cred ca va fi o discutie total diferita de ceea ce multi dintre noi isi imagineaza acum. smile.gif

Inertia din sistemul actual este atat de mare incat fara un sut in spate nu se va face nimic. Este tot mai clar acest fapt, urmarind actiunile luate in ultimele luni. Cu toate avertizarile si amenintarile colapsului economic iminent, schimbarile fundamentale de care aveam nevoie nu au avut loc. Cei direct implicati continua sa nege sau sa ascunda ce se intampla, iar restul lumii continua sa ignore problema. Asa ca pana in momentul in care sistemul financiar actual nu se va prabusi cu totul nu cred ca va lua nimeni masurile necesare. Abia atunci oamenii se vor trezi cu adevarat si vor incepe sa faca schimbarile care trebuiau facute de multa vreme...