Am facut de curand un mic exercitiu de clasa a treia pe care m-am gandit ca ar fi util sa-l impartasesc si cu voi. Intrebarea de la care a pornit calculul, enuntul problemei ca sa zic asa, a fost dupa cum urmeaza: care este valoarea reala exprimata in dolari a unui baril de petrol ?
Stim ca in momentul de fata pretul artificial exprimat pe burse al unui baril de petrol este acceptat ca fiind in jurul valorii de 90 USD.
Pentru a obtine insa echivalentul in termeni reali este nevoie de un rationament si un mod de calcul asemanator cu cel de mai jos.
Un milion de dolari in bancnote de 100 USD reprezinta 10.000 de bancnote cu o greutate insumata de aproximativ 10 kg.
O rola de hartie igienica de 17m lungime si 10cm latime are suprafata de 1,7 metri patrati si o greutate de 20 de grame pe metru patrat.
Un bax de 10 hartii igienice cu specificatiile de mai sus are asadar greutatea de vreo 340 de grame, iar 3 baxuri au in total cam 1 kg.
In termeni practici un milion de dolari in bancnote de 100 USD hartie este in acest fel echivalent cu 30 baxuri hartie igienica.
La un raport mediu de 10 RON/bax si un calcul simplu cele 30 baxuri de hartie igienica vor avea un pret artificial de aproximativ 300 RON sau 90 USD.
Concluzia finala pe care o putem trage: valoarea reala a unui milion de dolari in bancnote de 100 USD hartie este aproximativ egala cu cea a unui baril de petrol.
Observatie 1. Calculul va trebui refacut in cazul in care se folosesc bancnote de alta valoare nominala. Se deduce astfel ca este mult mai avantajos sa folosim bancnote de valoare artificiala cat mai mica.
Observatie 2. Este mai greu de facut acest calcul in cazul RON care fiind din plastic nu poate fi utilizat in scopuri practice la fel de usor ca dolarul.
Observatie 3. Cu atat mai dificil devine calculul in cazul in care obisnuiti sa folositi cardurile de credit sau debit in treburile zilnice.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
1) Nu stiu de ce in posturile tale, de fiecare data cand vad cuvantul "dolar", ma astept sa apara si "hartie igienica"... :)
RăspundețiȘtergere2) N-ai inclus pretul vopselei, efortului tehnologic depus pt realizarea "produsului finit", logistica de livrare a materiei prime si a bax-urilor de hartie igienica, plata executantilor, etc!
3) Iar iti vei atrage critici ca bagi fitile la adresa "oranduirii economico-financiare" prezente.
1)Probabil ca in mintea mea a ramas intiparita imaginea respectiva... :)
Ștergere2)N-am inclus vopseaua, hartia filigranata si alte nebunii de genul pentru ca aici vorbim de reciclare si cand duci maculatura nu te intreaba nimeni ce culoare au cartoanele sau hartiile din roaba.
3)Stiu.
Cand vad in fiecare zi gramada de masini cum se inghesuie prin oras, cele mai multe cu 1 singur ocupant... Cara 2 tone de metal cu ei, si se misca mai incet ca o bicicleta.
RăspundețiȘtergereStapanii stiu, dar de facut - fac altele decat la ce ne-am astepta, de la niste oameni, liberi, alesi, destepti, buni (de-aia au fost alesi nu). Vor sa ne omoare pe toti sa nu fie haos, asta e planul lor.
E haos? Pai culeg ce-au semanat, pt ca acum 1-2 generatii, clasa conducatoare a aglomerat oamenii in orase ca sa-i controleze mai bine si sa creasca PIB-ul, si implicit ce isi trag ei din sistem.
Ștergerepai mei - nu stiu ce stapani ai tu ca eu n-am ales pe nimeni sa-mi fie asa ceva, iar daca vrei sa scapi de atatea masini pune mana si pleaca din nebunia aia de "capitala" in primul rand... ;)
ȘtergereDragă Flavian te citesc din 2008 și consider că îți datorez 80% din modul în care văd lumea acum!
RăspundețiȘtergereAm găsit soluția la sfârștiul petrolului în etanol! e ieftin, nu e poluant și poate fi produs la infinit!
Așa că de abia aștept ca prețul petrolului să explodeze către 400-500 de dolari!
Ar fi interesant de analizat într-un articol viitor care consideri tu că ar fi prețul corect al unui hecatr de teren agricol!
Toate cele bune ție și cititorilor tăi!
Sunt curios cum ai ajuns la concluzia ca etanolul este ieftin. Sunt de asemenea curios care va fi pretul acestuia in momentul in care costul aratului, insamantatului si recoltatului cu combine si tractoare ce consuma petrol va creste si el de 10 ori... :)
ȘtergerePretul corect al unui hectar agricol ? Gratuit, pe viata, pentru fiecare familie care doreste asa ceva. Exact cum se intampla acum in Rusia in urma legilor date ca sugestie la propunerile Anastasiei. Daca nu ai citit seria de carti a lui Megre, ti le recomand calduros, poate facem ceva si cu acel 20% ramas... :)
dar de ce combinele și tractoarele trebuie să consume petrol din moment ce etanolul alimentează perfect un motor cu benzină? sau nu există motocultooare pe benazină?
RăspundețiȘtergereLegat de teren agricol mi-aș dori 1000 de hecatre gratuit pe viață! Aș ști ce aș putea să fac cu ele!
Vei vedea ca nu mai este rentabil atunci cand alimentezi tractoarele cu etanol. Nu produci cat consumi. De altfel, in ultima vreme am citit mult in domeniul permaculturii si am inteles ca agricultura clasica nu are viitor. Este destinata disparitiei, la fel ca sistemul economic. Asta din cauza ca lanurile acelea nesfarsite de porumb pentru etanol implica monocultura, lupta constanta cu natura, chimizare, mecanizare, saracirea solurilor, eroziune si multe multe alte probleme carora abia le mai putem face fata azi, cu un sistem economic inca functional.
ȘtergereMa tem ca daca asta intentionezi sa faci pe cele 1000 de hectare, atunci nu ai ales cea mai buna cale. Eu as imparti cele 1000 de hectare la cateva sute de familii care sa formeze comunitati auto-sustenabile. Unei familii ii este suficient un hectar pentru a se auto-sustine si chiar daca vrei sa infiintezi o ferma dupa modelul lui Sepp Holzer care sa sustina mai mult de o singura familie, ai nevoie de maxim cateva zeci de hectare. Cu putin noroc voi reusi sa detaliez un pic aceste sisteme intr-un articol viitor.
Flavian numai idioții folosesc porumbul pentru obținerea etanolului! Eu mă gîndesc serios (am ratat acest an ptr ca sunt in UK) la sfecla de zahar!
RăspundețiȘtergereÎn ceea ce privește fermele autosustenabile perfect de acord!
Porumb, grau sau trestie, tot monocultura se cheama. Tot industria arderii hidrocarburilor in locul folosirii unor energii mult mai elegante, mai curate si mai nepoluante. Ah, dar va veni si ziua respectivelor tehnologii... :)
ȘtergereFlavian, imi pare rau sa te dezamagesc nitel dar tehnologiile de fuziune la rece nu imi par reale. Inca nu sunt sigur ca E-CAT e un fals si tare m-as bucura sa nu fie...dar ma indoiesc destul de mult. Am oarece cunostinte de fizica..De alte tehnologii fanteziste nici nu mai vorbesc.
RăspundețiȘtergereBineinteles etanolul iese din discutie in mod absolut; biodieselul e mai acceptabil in aceasta privinta. Dar eu de exemplu intentionez sa ma retrag din "societatea industrializata". Nici la ora actuala nu am masina cu toate ca mi-as putea cumpara una la doua luni. Sper ca lumea (unii de voie altii de nevoie) se va reorienta treptat spre "viata la tara". E o viata tihnita spre care tanjesc de cativa ani; ma voi ocupa de permacultura; am mai facut ceva agricultura traditionala in trecut si am vazut ce inseamna "capcana fermierului"...si de acum inainte, trebuie sa o evitam neaparat!
Well, in timp ce tu te indoiesti, altii experimenteaza. Ramane sa vedem cine va obtine victoria: practica sau teoria. Istoria stim de partea cui este... :)
ȘtergereIn rest, felicitari pentru orientarea catre permacultura. Incearca totusi cand te vei apuca de punerea in practica in privinta retragerii sa iei in calcul si ideea unei comunitati bazata pe principii compatibile cu ale tale.