Cei mai vechi dintre voi isi aduc probabil aminte de seria de articole destinata viitoarelor foste puteri economice mondiale, care se lupta pentru suprematia in domeniu de ceva timp incoace. Era vorba acolo de America vs China, in timp ce fosta mare putere a razboiului rece, adica Rusia, intrase de ceva timp intr-un oarecare con de umbra. Ei bine, a venit astazi momentul sa ne indreptam atentia si asupra ei, sa vedem ce-au mai facut rusii in ultimii 20 de ani, au ramas chiar asa tare in urma ?
Dar ca sa ajungem acolo hai sa ne amintim un pic inca niste discutii mai vechi pe care le-am mai avut noi pe aici. In primul rand cea despre faptul ca separarea brusca de sistemul actual si traiul de tip "survival" nu este metoda idela de urmat. Apoi cea privind descentralizarea si construirea unor nuclee independente de sistemul actual, a unor comunitati auto-sustenabile. Care vor pune ulterior bazele unui nou tip de retele. Una de tip p2p daca este sa vorbim in termeni retelistici. Adica decizii care pornesc de la baza catre varf, exact invers decat se intampla astazi in sistemul tip piramidal. In care cativa de sus dirijeaza lucrurile, iar restul danseaza dupa cum li se pune muzica. Revedeti un pic articolele respective daca nu mai tineti minte despre ceea ce vorbeam atunci. Nu eram singurul care explicam asa ceva.
Tot apropo de asta, recomandam acum cateva zile cartile lui Sal Rachele. Am gasit acolo o clasificare interesanta a modelului de evolutie uman. Pe treapta de jos se afla sistemele piramidale catalogate in mod normal drept socialiste sau comuniste, in care oamenii de rand asteapta indrumarea cuiva de sus si au nevoie de un big brother, un tatuc sau un stat care sa le poarte de grija. Urmatorul pas pe scara evolutiei este legat de asa-zisul sistem capitalist. In care oamenii invata independenta, sa aibe grija de ei si sa isi asigure singuri traiul, fara a mai astepta mereu de la altii. Abia cand au invatat aceste lectii ale "comunismului" si "capitalismului" vor putea trece la nivelul urmator. Este nivelul asocierii liber voite, comunitatilor puse pe baze voluntare si alcatuite din oameni independenti. Atunci cand se renunta la mentalitatea de tip "sa ne dea" dar si la egoismul de tip "dupa mine potopul" din sistemele anterioare.
Apoi legat de latura spirituala si povestile din cartile lui Sal Rachele pe care unii le catalogheaza drept Harry Potter: nu acestea sunt motivul recomandarii mele, ci viziunea prezentata in carte. Nu stiu cati dintre voi ati reusit sa parcurgeti macar primul capitol in care prin inspiratie "divina" sau logica pur si simplu, Sal prezinta un model al naibii de plauzibil apropo de modul in care se vor desfasura evenimentele in anii viitori. El transeaza lucrurile destul de rece si sec, cine se adapteaza si doreste sa evolueze in noul sistem va reusi, cine nu va fi pur si simplu lasat in urma. Prezinta argumentele si trece de la partea usor teoretica de care vorbeam mai sus la prezentarea pas cu pas a modului in care se vor desfasura evenimentele in aceasta perioada de "tranzitie" intre vechiul si noul sistem.
Uite asa ne intoarcem incet la discutia despre Rusia. Pentru ca in completarea teoriei facute de noi si previziunilor lui Sal intervine seria de carti Anastasia pe care v-o recomandam de asemenea zilele trecute. Acolo lucrurile incep sa se lege, cu tot ce va spuneam mai sus despre viitorul economic, descentralizare, asigurarea unui minim de hrana pentru fiecare prin mijloace proprii, tranzitia catre viitorul sistem si multe altele. Dar cel mai mult ajuta faptul ca in carti este prezentata metoda practica efectiva si ce putem face fiecare din noi pentru a ajunge la sistemul viitor pornind de la cel de azi. Pe scurt, ideea Anastasiei este alcatuirea unor comunitati sustenabile din persoane cu interese comune. Ideal ar fi, spune ea, ca fiecare familie sa obtina o suprafata de un hectar pe care sa-si faca o mica gradina de familie, cu o mica livada, gard viu, un lac, o casuta.
Astfel se incearca reconectarea omului cu natura, fiecare pe bucatica lui de pamant, iar impreuna comunitatile de 100-150 de familii sa se poata ajuta intre ele. La prima vedere pare simplu si banal cand auzi ca cineva iti recomanda sa te muti la tara. Dar nu e vorba doar despre asta. Anastasia prezinta argumentele pentru care acest gen de comuniti ar fi ideale, care va fi impactul lor asupra lumii economice si politice, dar mai ales asupra oamenilor si sanatatii lor. Cele zece carti sunt usor de citit, de fapt la o prima impresie si parcurgere doar a primului volum ar putea fi considerate beletristica, un simplu roman de dragoste. Pentru cei care sunt insa familiarizati cu ceea ce se intampla in realitate, in ziua de azi, in lumea din jur, pot constitui un raspuns la foarte multe intrebari.
De aceea titlul de astazi vorbeste despre Rusia. Pentru ca acolo acest gen de comunitati au inceput sa apara si sa se inmulteasca in ultimii 10 ani. Chiar si in clasa politica incep sa apara discutii despre acordarea de teren in vederea constituirii unor astfel de comunitati. Exista asociatii si propuneri de partide cu aceasta platforma. Un mic experiment a fost deja realizat in anii anteriori cu loturile de aproximativ 500 metri patrati pentru gradini acordate de stat si care au adus rezultate uimitoare din punct de vedere productie agricola. Au fost insa creionate proiecte de lege pentru acordarea de suprafete mai mari si regiuni in care aceste proiecte au fost deja aprobate si terenurile alocate. Rusii sunt cum s-ar spune pionieri in acest domeniu si ideea a inceput sa fie imbratisata de zecile de milioane de cititori. In 2004 la 8 ani dupa aparitia primei carti, o conferinta pe aceasta tema a adunat reprezentanti din 150 comunitati venite din 48 din cele 89 regiuni ale tarii.
Avantajul Rusiei in acest caz nu vine din asa-zisa "dezvoltare" tehnica de tip japonez, nici a economiei "puternice" de tip german, a productiei intensive cu resurse umane ieftine de tip chinez sau agriculturii "avansate" si mecanizate de tip american. Din contra, avantajul in acest caz consta tocmai in suprafetele imense din care mare parte sunt ramase virgine, nepoluate si neafectate de industria sau agricultura mecanizata. Iar daca in crearea acestui sistem care in opinia mea va constitui viitorul la nivel global, Rusia are deja un avantaj si un avans fata de celelalte mari "puteri economice", atunci cu atat mai mult vor putea deveni viitorul lider mondial. Vom vedea in urmatorul articol un pic cam care poate fi si rolul Romaniei in acest sistem. Pana atunci va recomand din nou sa incepeti sa cititi cartile, mai ales ca au aparut deja in format digital si in limba romana. Daca nu v-am convins eu suficient, poate va ajuta si acest articol: From Russia with Love
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Cred ca trebuie reamintit cititorilor ca acele comunitati de care vorbesti nu sunt unele clasice, formate din tarani care sunt organizati dupa vechea paradigma entropica. Ci din oameni care incearca sa se integreze cat mai mult in ciclurile cosmice si in ritmurile naturii, procurandu-si astfel tot ce au nevoie cat mai "free" si cu amprenta eco tinzand catre zero. Fara a face agricultura clasica care are nevoie de ingrasaminte chimice, de ierbicide, insecticide, fara a degrada solul, etc
RăspundețiȘtergereDa, vom mai detalia despre modul de organizare a comunitatilor, cu exemple care au inceput sa apara pe la noi, cu legatura intre om si plante, cu alte detalii legate de permacultura, cu diferenta intre aceasta si agricultura industriala sau cea clasica facuta de bunicii nostri in urmatoarele episoade. Beneficiez acum de un program mai stabil si cred ca voi reusi sa scriu mai des pe aici.
ȘtergereArticolul din final, From Russia with Love, mai acopera si el o parte buna din aspecte. Oricum nu voi putea sumariza in cateva articole ceea ce Sal sau Anastasia au exprimat in cateva carti, de aceea insistam pentru citirea acestora. Preferabil intai cartea lui Sal si apoi volumele din seria Anastasia.
"Lider mondial" La ce? Foarte bine ca oamenii se intorc la natura, dar "lider mondial"..., daca rusii se muta toti in padure si traiesc fericiti - dar uita sa fie oameni rai si sa isi mentina armele nucleare - nu mai sunt nici un lider mondial, din perspectiva nebunilor sunt "lumea a 3 a", nimic, indigeni, un loc pustiu cu resurse de luat.
RăspundețiȘtergereLider mondial la fericire ? E bine ? La nivelul de trai. La sanatatea oamenilor. La lipsa de stres. La aer curat. Nebunii sunt pe cale de extintie. Sistemul lor e pe moarte. Inclusiv nuclearele.
Ștergeretotusi, Flavian, nu i-ai raspuns lui Pai Mei, care ridica o problema de bun-simt: ce te faci daca toti rusii s-ar muta in padure sau in natura, whatever, si implicit nu ar mai fi o putere militara? Efectul imediat ar fi ca tara va fi invadata de NATO, resursele jefuite, populatia supusa unui genocid; deci...nu poti fi si cu mandra si cu draga....inca sistemul dupa care se fac regulile este cel capitalist, inca restul lumii danseaza dupa cum canta Imperiul Anglo-American.
ȘtergereAtentie ca nu e vorba de mutat in padure. Asta e greseala pe care o fam multi cand aud de ideea crearii unei gradini. Sa considere ca automat trebuie sa te rupi de lume in secunda urmatoare. Totul trebuie facut treptat, atat la nivel personal, cat si de societate. Astfel incat pana ce toti Rusii vor avea o gradina proprie si vor incepe sa dezmembreze nuclearele, NATO sau anglo-americanii nu vor mai fi in stare sa-si sustina nebunia. Oricum, in Anastasia este dedicat un capitol intreg modului in care lumea va scapa de armele nucleare. Unora poate nu li se va parea plauzibil, dar altii vor intelege cea vrut sa spuna... ;)
ȘtergereStimate Domn,
RăspundețiȘtergereVa urmaresc postarile pe blog de ceva timp...
Nu va ascund faptul ca sunt un adept al unui nou sistem bazat pe comunitati, dar am o intrebare...
Cum vedeti Dumneavoastra apararea unei comunitati atata timp cat sunteti impotriva regulilor, impotriva disciplinei si sustineti desfiintarea fortelor armate...Cum credeti dumneavoastra ca o comunitate s-ar putea apara impotriva unui atac , indiferent de ce natura ar fi el , fara a avea o structura special pregatita si echipata pentru astfel de situatii.
...Si v-as ruga sa nu-mi raspundeti cu faptul ca in noul sistem astfel de lucruri nu sunt posibile pentru asata-i o fantasmagorie...Natura umana mai are nevoie de cateva sute de ani pentru a se putea schimba total...Asta dupa parerea mea...
Ca sa fie posibil ceea ce ganditi dumneavoastra ar trebui ca in noul sistem sa dispara politicienii , militarii , lorzii razboiului...Imi vine greu sa cred ca vor dispare toti indiferent cat de majora ar fi schimbarea.
...Si daca dumneavoastra credeti ca oamenii , comunitatea , va impiedica militarii sa isi faca treaba pai atunci va inselati si va inselati foarte grav...Oamenilor le place sa fie aparati...Le place sa stie ca cineva are grija de ei si asta pur si simplu pentru faptul ca sunt incapabili sa o faca ei insisi...
Si acum urmeaza o intrebare simpla , dar paote cea mai imporatanta...Dumneavoastra va considerati capabil si suficient de bine pregatit pentru a va putea proteja pe dumneavoastra insiva si familia dumneavoastra?...Cate obiecte credeti ca ati putea transforma in arma?...Sunteti capabil sa ucideti pentru a va apara pe dumneavostra si familia dumneavoastra?...
Sper sa primesc un raspuns si sper sa nu stergeti postarea...Ar fi o dovada de necinste din partea dumneavoastra.
Am promis ca sterg din prima comentariile celor care mai insista cu "natura umana". Dar banuiesc ca n-ai mai dat pe aici in ultima vreme si n-ai vazut inca Z3MF. Dupa aia, poate arunci un ochi aici: Schimb de prizonieri. Si daca tot nu esti lamurit vezi Human Resources: "Give me a baby and i will make any kind of man you want"
ȘtergereIar apropo de intrebarile respective: am fost si la academie militara, inca mai tin minte seria armei, pot sa demontez un AK, stiu sa folosesc cu un pistol sau AG. Dar cea mai importanta arma este legea atractiei. Cu cat esti mai obsedat de aceste lucruri cu atat le vei atrage mai tare asupra ta. Cu cat insisti sa vezi in jurul tau doar negativitate si arme si razboaie, cu atat mai mult vei avea parte de ele. Nu spun sa le ignori, dar nici sa traiesti zilnic cu frica in san.
Stimate Domn,
ȘtergerePrin faptul ca nu ati sters postarea ati demonstrat ca sunteti si va apreciez pentru asta la fel cum va apreciez si opiniile chiar daca nu sunt de acord cu toate acestea.
Nu sunt nici pe departe un negativist ; ba chiar din contra, cred in capacitatea omului de a se adapta si a se schimba in bine , dar asta nu ma poate face sa devin visator asa cum ceea ce vad in viata de zi cu zi nu ma poate face sa devin nici sceptic.Asadar, raman realist si din acest punct de vedere consider ca a sti sa te aperi constituie un element esential al capacitatii de a supravietui.
Imi cer scuze pentru intrebarile personale pe care vi le-am adresat...Nu erati obligat sa raspundeti la ele si nici nu era treaba mea sa cunosc aceste lucruri.
Va multumesc pentru sinceritate.
Conteaza cum cresc oamenii, in societatea moderna n-au nici un sens. Da, o comunitate din asta nu se poate apara, tocmai am citit acum un trib de indieni din Brazilia ameninta cu sinuciderea colectiva daca sunt mutati de pe terenul lor. Nu se pot lupta cu "oamenii civilizati" in nici un fel. Nu ne ramane decat sa "de-civilizam", cat mai multi, pana cand intr-o zi n-o sa mai fie cine sa asculte ordinele "civilizatilor".
RăspundețiȘtergereO poza de sus cu India: se mai vad niste petice timide de padure, si deasupra - fum. Oamenii nu isi dau seama ca padurea aia ii tine in viata? De ce distrug? Pai - nici nu se gandesc, in loc sa devina "mintea planetei", au fost redusi de civilizatie la nimic. La a distruge pentru a supravietui in civilizatie.
Salut Flavian,
RăspundețiȘtergereRusia are multe alte probleme, in special democratice, care nu ii permit sa ia decizii la nivel de comunitate. Totul depinde de "centru". Daca Putin vrea sa zboare cu cocorii si sa dea la coasa dezbracat pana la brau, atunci da comunitatile astea au o sansa. Daca maine puterea centrala "se suceste", atunci lucrurile se vor schimba radical. Dependenta asta de centru nu e in nici un caz p2p...riscurile sunt mari.
Cateva comunitati auto-suficiente sunt o picatura intr-un ocean; desi poate fi privita si partea plina a paharului, e un inceput.
Plus de asta chiar daca au aparut comunitatile de care vorbesti tu, Rusia e una din tarile cu cea mai mare rata de urbanizare (aproape 75%). Iar tendinta nu este de scadere.
Teoria e buna, practica- ramane de vazut.
Toate cele bune.
Nu doar Rusia are probleme legate de asa-zisa "democratie" ci in vest lumea este mai bine spalata pe creier. Adica cei care trag sforile prefera sa nu apara atat de vizibil in spatiul public. Apoi, ca si model, democratia nu este deloc sistemul ideal, este pur si simplu dictatura majoritati asupra minoritatii.
ȘtergereApoi, mi se pare ca n-ai inteles ce spuneam. Un sistem p2p este cel in care puterea si deciziile se iau la baza, nu la varf. Nu exista in acest moment nici o tara avansata care sa aplice sistemul respectiv. Abia dupa ce comunitatile de care spuneam vor ajunge dominante intr-o tara anume, vom putea vorbi despre punerea bazelor acestui sistem in regiunea respectiva.
Asadar suntem de acord ca democratia pura/directa este forma ideala de organizare. Ok.
ȘtergereLegat de p2p ziceam ca in Rusia nici vorba de asa ceva si nici sanse in viitorul apropiat; atunci cand comunitatile astea vor deveni "semnificative" si cineva de la centru le va considera "amenintare nationala"- asa functioneaza statul national, deh- ce crezi ca se va intampla cu comunitatile astea? E o chestie legata de teoria jocurilor, destul de simplu sa vezi ce se va intampla. Si e valabil pt majoritatea statelor nationale.
Sa presupunem ca ajungem totusi la un sistem cu sute si mii de comunitati mici si autosuficiente (nu mi-e clar daca in cadrul unui stat national sau complet independente de orice forma statala), atunci in cazul interactiunii lor- presupun ca nu sunt complet izolate- caror reguli se supun? Ce legi li se aplica? Cum se pune in practica legea? Cum se evita conflictele?
Ca idee, fara un avans tehnologic semnificativ in asemenea comunitati asemenea comunitati vor disparea la fel de repede cum au aparut pentru ca nu isi pot asigura securitatea si protectia in fata unui stat national deranjat de prezenta lor.
Pai ne intoarcem de unde am plecat. Cine este statul ? Nu cumva toate aceste mici familii sunt cele care formeaza statul ? Am o vaga impresie ca in momentul in care aceasta miscare va lua amploare, isi vor impune asupra "statului" propria lor viziune. Evident ca adeptii vechiului sistem vor incerca sa se opuna, dar in momentul in care modelul se va dovedi de succes, eu cred ca inabusirea lui nu va mai fi posibila. Este ca si cum niste muribunzi cu tot mai putina putere si resurse incearca sa lupte cu tinerele generatii.
ȘtergereSpun asta pentru ca vechiul sistem oricum este nesustenabil si singurele tari care vor mai ramane in picioare vor fi cele care vor reusi sa faca cat mai usor trecerea spre sistemul descentralizat p2p. Vechilor masinarii economice, agricultura de tip monocultura bazata pe consum mare de resurse, ierbicidari, ingrasaminte chimice, transporturi si logistica avansata, nu le mai dau multe zile. Se destrama sub ochii nostri si chiar daca unii inca se mai pot preface ca nu vad sau nu inteleg asta, in curand nu o vor mai putea face.
Statul e puterea (ansamblul de institutii) ce controleaza un teritoriu. Statul controleaza teritoriul si nu neaparat populatia...Puterea statului national porneste de la natiune (cum zici tu, "micile familii"), dar nu natiunea este statul.
RăspundețiȘtergereNu mi-ai raspuns la intrebarea: ce lege li s-ar aplica acestor comunitati auto-suficiente atunci cand interactioneaza intre ele... si cum sunt sanctionate incalcarile legii. Sa zicem ca tu esti in comunitatea X si ai crescatoria de albine iar eu sunt in comunitatea Y si vin si iti fur o galeata de miere. Cum se rezolva cazul asta?
Fmiliile cedeaza puterea statului, celor de la "putere" cum le zici tu, prin vot sau prin supunere in fata "legilor" pe care acestia le schimba mai des decat ciorapii. Atunci cand cetatenii intra in conflict cu respectivii, apar asa-numitele revolutii. Care pot fi mai violente sau mai pasnice. Sa spunem ca in cazul acesta va fi vorba de un alt gen de revolutie pasnica.
ȘtergereFrumos ar fi sa-mi ceri galeata de miere, pentru ca probabil ti-as da oricum niste miere, dar cred ca in momentul in care fiecare isi va asigura singur hrana si va lucra propria lui bucatica de gradina va avea loc inclusiv o transformare a mentalitatilor oamenilor. Asta este de fapt cheia indemnului Anastasiei de a reface legaturile cu natura.
Ok, dar intrebarea mea este: ce se intampla daca mie nu imi iese mierea buna si nu vin sa iti cer nici o miere, ci iti dau in cap si fug cu ea?
ȘtergereEu inteleg situatia asta in care toti traim intr-o armonie totala- si mi-ar place sa fie asa- insa ce se intampla daca nu e asa? Cum se rezolva (in mod pasnic) o situatie de genul asta?
Deci te rog sa imi raspunzi strict la intrebare- nu cum ar fi frumos sa fie (aici cazi in pacatul tipic romanesc de a lua in considerare doar "ce ar fi frumos sa fie", ignorand total situatiile in care se intampla exact pe dos : ) ).
Legat de conflictele sociale (intre cetateni si stat)- ele sunt expresia unor "distrugeri virtuale" acumulate in timp (in economie, societate, politica etc). Iti recomand ca lectura si un articol (de-al meu) legat de distrugerea in economie. Teoretic fara legatura cu subiectul in cauza, practic da- pentru ca se refera si la o economie sustenabila si la armonie sociala:
http://www.emilstoica.ro/distrusul-intern-brut-dib.html
(ma rog mai sunt articole pe tema asta pe blogul respectiv, daca te intereseaza poti sa lecturezi in continuare).
Cum sa se rezolve ? La fel ca in orice comunitate sau orice sat de pe coclaurile muntilor din ziua de azi, in care "statul" este ca si inexistent. De fapt, se rezolva chiar mai simplu: prin iertare, ca nu are rost sa te stresezi pentru o galeata de miere.
ȘtergereHehe, pe la Emil Stoica pui articole ? Cunosc blogul respectiv de ceva timp, dupa cum vezi... :)
De fapt cred ca sursa dezbaterii noastre este alta. Eu vad sistemul actual ca unul fara viitor, in timp ce tu inca continui sa speri in acest model. Pana nu reusim sa cadem de acord asupra acestui subiect, banuiesc ca vor mai fi multe si altele pe care le vom vedea in mod diferit.
Am si blogul meu, dar nu am vrut sa ii fac reclama pt a nu se intelege gresit ca as dori sa atrag cititori comentand aici. Asa ca am preferat un link "neutru".
ȘtergereNu cred ca parerile noastre sunt atat de diferite, insa doresc doar sa iti expun si punctele slabe ale sistemului pe care il intrevezi tu pentru a putea fi eventual corectate INAINTE ca sistemul nou sa ia o asemenea amploare incat sa fie prea tarziu de corectat. E o greseala sa crezi ca sistemul se autocorecteaza de la sine (de fapt blogul tau a pornit in 2007-2008 cand sistemul "vechi" ajungea in imposibilitatea de a se autocorecta).
Practic in acest moment discutam de un sistem nou cu o serie de conditionalitati, nu foarte diferit din acest punct de vedere de sistemul actual (functioneaza doar "daca si cu parca..."). Am fost tentat sa il numesc initial "utopic", dar sincer si mie mi-ar place un sistem armonios (la nivel personal si social, ecologic etc) si nu vad de ce nu am ajunge acolo daca se poate:
http://www.formidabilii.org/2012/10/09/dib-consideratii-teoretice/
Ramane discutia daca Rusia poate sau nu fi in avangarda unui asemenea proces de trecere la un sistem nou. Tu zici da, eu zic nu. Aici intr-adevar parerile noastre sunt diferite- argumentele mele sunt bazate in special pe articolele pe care ti le-am recomandat.
Mai degraba sistemul acesta nou ar putea deveni mainstream in Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca... in Romania situatia e similara cu Rusia- adica nu.
Cred ca modelul tau cu PIB vs DIB ar fi util daca s-ar aplica la resursele planetare. Si calculat cam ce s-a distrus din acestea de cand a inceput sa creasca PIB. Mai bine zis modul in care au fost transformate in bani si cifre resurse precum padurile, apa, aerul, minereurile, oamenii. S-ar putea sa ajungem la concluzia ca vorbim despre acelasi lucru, dar folosind termeni diferiti. Mai greu o sa ne vina atunci cand vei dori sa faci inventarul, pentru ca e cam greu sa echivalezi in bani valoarea unei planete... ;)
ȘtergereApoi, legat de noul sistem si pasii care vor urma pana la implementarea lui, este intr-adevar mult de spus. Ce greseli pot fi evitate, ce lecvtii am invatat din vechile sisteme, atat comunist cat si capitalist, plus altele. Vom mai discuta despre asta si in urmatoarele articole. Nu vad totusi de ce tarile nordice ar fi mai avantajate decat cele est-europene in aceasta tranzitie.
@alex: Sistemul se va regla foarte simplu. Prin excludere. Daca vii sa furi de la mine o galeata de miere, te vei autoexclude si din comunitatea ta si din a mea. O sa fii un paria. Nimeni n-o sa te mai ajute cu un capat de ata. Si intr-un final o sa mori. Asa se intampla acum 50 de ani intre mestesugari si negustori. Incheiau afacerea, beau aldamasul, isi strangeau mana si cuvantul era cuvant, pentru ca daca si-l incalcau, nimeni nu mai facea afaceri cu ei. Si ar fi murit de foame. Orasul te invata ca n-ai nicio responsabilitate, ca nu te cunoaste nimeni, ca azi in piata tepuiesti pe unul, maine pe altul...dar mentalitatea asta te va duce repede in sapa de lemn intr-un sat.
ȘtergereSorin, cred ca alex se referea la perioada de tranzitie. Cata vreme mai exista si vechiul dar si noul sistem. In acea perioada vor mai fi si drame.
ȘtergereSorin, e un pic mai complicat cu excluderea asta in conditiile unor comunitati independente.
ȘtergereOK eu vin si ii fur lu Flavian galeata cu miere. Sunt exclus de unde? Din comunitatea lui Flavian sau din comunitatea mea? Daca comunitatile sunt relativ izolate, cum se "face dovada" furtului? Poate eu nu recunosc ca am furat nimic- poate zic ca Flavian avea o datorie la mine si eu m-am dus si i-am luat galeata cu miere.
Sa zicem ca eu sunt exclus din comunitatea lui Flavian dar imi sustin cazul in comunitatea mea si nu patesc nimic. Se naste o "ruptura" intre cele doua comunitati. Poate alti doi din cele doua comunitati se intalnesc si isi aduc aminte la o bere ca eu i-am furat lui Flavian ceva si nu am fost exclus din comunitatea mea. Practic o potentiala escaladare la nivel de conflict intre comunitati. Venim si ne batem cu furcile...de la o galeata de miere...
De aia intrebam- ma intereseaza mecanismul practic al unor asemenea situatii. Intotdeauna 95% din incalcarile normelor sociale sunt clare. Insa exista 5% cazuri discutabile si de aici se nasc conflictele sociale si "distrugerea" aferenta.
Am zis in articolele mele ca perioadele de schimbari sociale, si cu atat mai mult restructurarile fundamentale ale relatiilor sociale (sistemul social, relatiile de proprietate, interactiunea sociala)- practic tot ce zice Flavian ca se va intampla daca aceste comunitati mici devin mainstream si statele nationale nu mai sunt relevante- sunt perioade de distrugere potentiala foarte mare. Asa ca un pic de atentie acordata inainte subiectului nu strica- mai bine un brainstorming prelungit decat probleme dupa ce ai deja un "nou sistem" in plina implementare (cu posibile drame).
Nu cred ca isi doreste cineva drame. Inteleg ca "noul sistem" e unul pasnic- atat ca functionare cat si ca implementare pe structurile "vechiului sistem".
Am inceput sa-ti raspund dar m-am lungit. O sa incep urmatorul articol exact cu aceasta tema.
ȘtergerePentru carti vezi ca am pus linkuri si la variantele digitale.
RăspundețiȘtergereAu trecut de la apa la bacterii, apoi la rozatoare, mai este doar un pas pana la adevaratele dezvaluiri... ;)
legat de subiect, am postat pe blogul meu cu ceva timp in urma un reportaj facut de niste romani tocmai in inima Siberiri, cu privire la cele discutate in articol:
RăspundețiȘtergerehttp://gherdeal.blogspot.ro/2011/05/un-mod-nou-de-vedea-viata.
Sper sa fie folositoare vizionarea
Materialul a mai fost pus AICI la sfarsitul penultimului paragraf.
ȘtergereAu inventat rușii coada la cireașă...
RăspundețiȘtergereIntră pe ic.org și o să vezi că există în toată lumea mii de comunități intenționale, sate ecologice, etc. Câteva mai dogmatice decât comunitățile Anastasia, majoritatea mai puțin dogmatice.
Am avut la noi pe cineva de la East Wind. Foarte fain ce ne-a povestit de acolo. Detalii pe eastwind.org
Rusii au doar niste avantaje geografice si politice pe care altii nu le au. N-au inventat ei nici permacultura, nici satele ecologice, nici comunitatile spirituale. Toate acestea vor contribui la transformarea lumii in care traim. Iar Anastasia propune ca bazandu-ne inclusiv pe cunostintele respective, sa construim un anumit model de comunitate. In carti este explicat foarte logic si argumentat de ce aceasta varianta are cele mai mari sanse de succes. Mai vorbim dupa ce le citesti... ;)
ȘtergereP.S. Am intrat si pe eastwing. Arata frumos, felicitari pentru ce au reusit sa realizeze, dar nu e genul meu. Prea putina intimitate si prea multe decizii care trebuie luate la comun.