luni, 10 ianuarie 2011

Promises, Promises

Ursuletii s-au intors cu partea a treia din documentarul de care va povesteam aici: Ursuleti si metale pretioase. De data asta ne promit ca s-ar putea sa mai avem o ultima sansa de a cumpara argint ieftin pentru scurt timp, dar ca n-ar trebui sa mai asteptam prea mult:



Ideea este ca in povestea cu short-arile au intrat si chinezii. Care vazand ca e rost sa cumpere argint fizic mai ieftin, ajuta si ei la scaderea pretului pe burse. Au inteles ca oricum argintul de hartie va face poc destul de curand si in acel moment tot ce va mai conta este metalul fizic. Pentru ca nici JPM si nici ceilalti care au promis livrarea "argintului de hartie" nu vor fi in stare sa o mai faca. Asa ca au inceput si chinezii sa se joace. Pentru ca pot si pentru ca oricum au rezerve destule de dolari care la un moment dat vor ramane fara valoare.

Insa joaca chinezilor de a pastra pretul argintului jos in timp ce curata ultimele stocuri de metal fizic va grabi si mai tare finalul povestii. De aceea ziceam ca s-ar putea ca asta sa fie ultima sansa de a mai cumpara argint ieftin. Stiu ca pentru unii inca mai suna ca o reclama la imobiliare de acum trei ani, dar ne vom lamuri destul de rapid. Cat de curand se va intampla asta ? Conform unui articol zerohedge, simultan are loc si atacul la ultimele rezerve fizice ale COMEX, deci ni se promite totodata ca in vreo doua luni treaba va fi clara:

The Silver Bears Are Back For Round Three
We know that Comex only has 105 million ounces of silver of which only 50 million ounces are availabe for delivery. (I personally don't believe the Comex numbers are anywhere near that high, but that is neither here nor there for now.) Well, all it would take is 10,000 contracts on the Comex to buy up all the "available silver" at the Comex and 20,000 contracts to deplete it completely. The current front month March OI is north of 78,000.
Pentru a ne lamuri un pic mai bine asupra problemei, mai recomand inca in material primit de la Cristian Dogaru, pe aceeasi tema a burselor si metalelor pretioase:

Dead Cat Bounce

Ce sa mai zicem... a naibii pisica. Unii asteptam din vara lui 2009 sa moara definitiv si sa inceteze cu tzopaitul. Dar partea cu o ultima scadere a pretului la metale pretioase de care vorbesc ursuletii sau cu un ultim episod deflationist de care vorbea Mike Maloney nu este un lucru nou. Este de fapt ceea ce explicam in graficul unui articol acum mai bine de un an de zile pentru cei care voiau sa priceapa asta: Lamuriri despre dolari si aur

Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

21 de comentarii:

  1. Anonim - stiam filmuletul respectiv, arata destul de bine situatia argintului ca si resursa epuizabila. Nu doar dpdv moneda sau jocuri speculative asa cum o fac ursuletii.

    Pe termen scurt s-ar putea ca argintul sa revina de la raportul de 60:1 actual la cel istoric de 15:1 sau chiar peste 1:1 asa cum se explica in film. Pe termen mediu sau lung va trebui totusi sa invatam notiuni precum reciclare si consum cu bun simt.

    Pentru ca altfel vom simti efectele Peak nu doar in cazul argintului, petrolului sau altor resurse din subsol. Ci si in cazul padurilor, apei, aerului curat sau altor elemente indispensabile vietii noastre pe aceasta planeta. Cu sau fara energie gratuita in cantitati suficiente. In final cred asadar ca raportul se va stabiliza undeva in apropierea valorii de 1:1 pentru argint vs aur. Iar asta nu doar din cauze economice sau industriale, ci si... "metafizice".

    Yin și Yang, Rau si Bine, Masculin si Feminin, Aur si Argint. Balanta se reechilibreaza, iar femininul isi recapata dupa multa vreme locul necesar pentru ca lucrurile sa revina la normal. Argintul este antibiotic natural, este asociat cu feminitatea, cu vindecarea. Dar este totodata metalul mai "slab", pe cand aurul a fost vazut ca metalul "tare". Ei bine, cred ca e timpul sa ne revizuim atitudinea si in aceasta privinta... ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Metalele astea ca Au si Ag fiind metale nobile nu ruginesc deci nu se consuma ci se transforma. Ideea cu terminarea lor e putin cam fortata pt. ca atunci cand se vor termina rezervele se va trece la reciclare. Cand toate resursele se vor termina exista doar sansa razboaielor prin care ne vom imputina si atunci vor fi metale pt. toti. E simplu.

    RăspundețiȘtergere
  3. De unde se poate cumpara argint ? Case de amanet? Mai ai si alte idei ?

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.reuters.com/article/idUSTRE7082BL20110109

    US -> down, China ->up

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.reuters.com/article/idUSTRE7051JZ20110107
    creste pretul mancarii

    http://www.reuters.com/article/idUSTRE6BD61U20110110
    creste pretul petrolului

    mai mor niste unii:
    http://www.infowars.com/top-us-federal-judge-assassinated-after-threat-to-obama-agenda/

    http://www.reuters.com/article/idUSN1028124220110110

    si in state e voie sa se urmareasca sms-urile fara mandat:
    http://www.engadget.com/2011/01/10/california-supreme-court-says-warrantless-searches-of-suspects/

    In rest totul e ok ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. dan - mersi, majoritatea le stiam deja din presa

    Cat priveste ultra-negativistii de la infowar imi aduc aminte de o poveste pe care o citisem la pai mei pe blog... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa e, si eu intru rar pe acolo, din aceleasi motive.

    RăspundețiȘtergere
  8. george - acum a vazut comentariul tau, spam-ul iar face figuri. Da, reciclarea lor ar fi cea mai buna solutie, din pacate in ziua de azi majoritatea electronicelor care au in componenta lor si argint se arunca pur si simplu, reciclandu-se prea putin.

    Pe viitor sansa este sa consumam mai cu cap, sa luam in serios reciclarea si sa incercam sa pastram un balans sustenabil in raport cu planeta si resursele ei. Nebunia cresterii economice vesnice sau risipirea resurselor pe chestii inutile precum armamentul vor trebui sa inceteze si ele.

    RăspundețiȘtergere
  9. In plus probabil ar trebui sa nu se mai faca produse de unica folosinta, sa se faca lucruri klumea, care sa tina zeci de ani.

    Dau doua exemple: bunicii mei au aceeasi razatoare si aceeasi masina de tocat carne care au avut-o toata viata. Daca cumperi o razatoare acuma, chinezeasca te tine 1-2 luni, apoi se indoaie si se toceste. De ce nu se mai fac lucruri care sa tina toata viata? Deci trebe orientarea facuta spre produse durabile, nu spre vanzarea de volum.

    Treaba e valabila si la lucruri mai serioase. Sunt masini acuma care au tabla mai proasta decat masini facute acum douazeci de ani. Poate ar trebui facute masini cu componente similar cum e facut un PC, sa poti schimba de ex. motorul si sa pastrezi restu.

    Sunt multe lucruri care nu sunt puse in valoare din cauza intereselor firmelor mari, solutii se gasesc multe. Alt exemplu e canepa: se pot face o groaza de lucruri din canepa, e o planta nepretentioasa, creste repede, e rezistenta. Totusi nu se foloseste (e chiar interzisa), ba mai mult tot ce s-ar putea face din ea se face din petrol, o risipa totala plus plouare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dap, sunt multe locuri unde s-ar putea imbunatati risipa de resurse si multe lucruri s-ar putea schimba din acest punct de vedere. Dadea si Jacques Fresco o gramada de exemple de eficientizare si optimizare.

    Dar pentru asta trebuie schimbata paradigma actuala. Atata vreme cat gandim in termeni de profit individual, de bani, de avantaje pe termen scurt, de crestere a vanzarilor, a consumului, a cifrelor de la bursa... e mai greu sa iei deciziile corecte.

    RăspundețiȘtergere
  11. Linkul este catre un comentariu. Evident, pentru a-l intelege va trebui sa cititi si articolul... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Iata aici o ipoteza interesanta despre unul din factorii care au dus la mentinerea unui pret scazut al argintului pentru cativa ani:

    http://www.roadtoroota.com/public/135.cfm

    RăspundețiȘtergere
  13. Interesant, nu auzisem de teoria respectiva cu utilizarea argintului la imbunatatirea uraniului.

    Eu intre timp ma distrez cu ultima emisiune a lui David, incepe aici la minutul 40.

    RăspundețiȘtergere
  14. Una peste alta, se pare ca situatia se imbunatateste. In America sunt semne ca economia isi revine, iar in Europa Germania a avut cea mai mare crestere de la reunificare.
    Deci uite ca sunt motive sa fim optimisti.

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim - in dimineata asta nu prea am chef de bancuri... ;)

    Food Price Shock Cometh

    RăspundețiȘtergere
  16. Deja au dat si la stirile TVR ca aurul e o investitie buna.
    Mi se pare mie sau propovaduirea din ce in ce mai multa a aurului si argintului ca solutie in fata devalorizarii monedelor poate crea o "bula" in acet domeniu?
    Mai e o solutie pentru cei care vor cumpara de-acum inainte?

    RăspundețiȘtergere
  17. Unii aleg aurul pentru ca asa a fost conventia de secole, sa fie folosite metalele pretioase. Dar, de exemplu daca ordinea sociala se deterioreaza asa de tare ca nicio economie nu mai functioneaza la nivel macro, nici aurul nu te mai asigura. Mai degraba bunurile tangibile, care au valoare de schimb in sine (hrana, unelte, combustibili). Aurul in sine nu are valoare.

    RăspundețiȘtergere
  18. Evident, nu te impiedica nimeni ca pe langa o mica rezerva de aur sa ai o camara plina, niste panouri voltaice sau o centrala pe lemne. Aurul tine doar loc de moneda, atata vreme cat omenirea mai are nevoie de moneda pentru a functiona. Eu de cata vreme explic lucrurile astea: Lamuriri despre dolari si aur

    RăspundețiȘtergere