luni, 17 ianuarie 2011

Dreptul la proprietate

Povestea a inceput in urma vizionarii filmuletului de aici, despre care s-a mai discutat la un moment dat si in zona de comentarii. Autorul explica destul de bine ideea de voluntariat si de model eronat pe care l-am urmat pana acum incercand sa ne impunem vointa unii altora. Prin intermediul statului, al politicienilor sau judecatorilor, cu ajutorul asa-ziselor legi si a fortei brute in detrimentul ratiunii sau bunului simt. Partea la care mi s-a aprins beculetul a fost insa cea privind dreptul de proprietate. Si o sa incerc in continuare sa va explic de ce.

Cei mai vechi pe aici cunosc deja reticenta mea la ideologii si faptul ca incerc pe cat posibil sa nu ma folosesc de etichetarile clasice atunci cand vine vorba de politica sau economie. Principalul motiv este faptul ca nu mi se pare normal sa-i bagi pe toti in aceeasi oala fara sa incerci sa-i intelegi cu adevarat, asa cum ziceam si aici. Un alt motiv ar fi insa faptul ca si atunci cand se discuta despre anumite categorii, definitiile variaza atat de tare incat apar infinite conflicte pe aceasta tema.

Asa cum ziceam, in lumea de azi majoritatea vad lucrurile in alb si negru. Capitalism si comunism. Este haios cand vezi adeptii uneia sau alteia dintre parti dezbatand si dand vina unii pe altii. E cu atat mai haios cu cat in majoritatea cazurilor lucrurile nu sunt albe sau negre, ci sunt de fapt gri. Asa cum china este de exemplu o tara atat capitalista cat si comunista. Sau cum criza actuala a fost declansata atat de masurile sociale care voiau sa dea o casa oricui sarac, dar si de lacomia sau goana dupa acumulari a celor care promoveaza "piata libera".

Cei care asa cum spuneam, vad societatea doar in alb si negru, se simt uneori obligati sa aleaga una din cele doua optiuni pe care le considera singurele vizibile. Ignorand de multe ori zona gri de care spuneam. Dar mai ales ignorand o intreaga paleta de culori disponibile la fel ca cum se spune ca o fac unele animalute care nu pot distinge nuantele colorate. Iar insistenta unora este chiar simpatica. Auto-intitulatii "capitalisti" spun ca pana acum nu am avut parte de un sistem pur capitalist si de aceea lucrurile nu au functionat cum trebuie. Socialistii la randul lor insista ca multe din metodele comuniste nu au nimic de-a face cu sistemul propus de ei.

Evident, ambele parti au dreptate pentru ca asa cum ziceam, este de multe ori o problema cu definitiile. Unii cand zic capitalism inteleg libertate de alegere, independenta si eficienta. Altii inteleg lacomie dusa la extrem, manipulare si legi cu dedicatie. Unii cand zic socialism inteleg colaborare pentru binele comun, grija fata de resursele pe care le folosim cu totii si o viata mai linistita. Altii inteleg colectivizare cu forta, management prost si incercari de egalizare. Definitii, definitii. Puncte de vedere si n unghiuri din care poti privi problema.

Cel mai mult se pune accent pe faptul urmator: capitalistii evalueaza oamenii in bani. In capital. Pe care il poti mosteni de la bunicul inteligent, muncitor sau pur si simplu hotz, chiar daca tu esti prost gramada si lenes. Aia e prima buba. Iar ceea ce insist eu de atata vreme este ca si daca acest capital nu ar fi transmisibil, tot nu poti pune pret in bani pe frumusetea, inteligenta sau diferitele calitati ale oamenilor. Acestea te caracterizeaza direct, nu le poti fura si nu le poti trisa asa cum poti face cu banii. Asta este de fapt si motivul pentru care comunistii au esuat lamentabil in incercarea lor de a-i face pe oameni egali.

Ce vreau eu astazi nu este insa sa complic problema. Ci sa o simplific. Asta incerc de fiecare data. Atunci cand balanta inclina cu discuii interminabile de o parte sau de alta, ideea este sa incerci punctul acela de echilibru. Granita. Locul in care totul se poate reduce la ceva simplu. Iar in acest caz cred ca principala diferenta intre capitalisti sau comunisti se poate rezuma la problema proprietatii. Capitalistii vad proprietatea ca pe un "drept" al lor fundamental. Comunistii merg pe ideea ca totul trebuie sa fie utilizat ca bun comun. Exista cumva si alte variante ?

Argumentatia cu care isi sustinea afirmatiile autorul filmului cu care incepusem acest articol este urmatoarea: pentru a putea incepe dezbaterea despre "dreptul" la proprietate trebuie in primul rand sa-ti exerciti dreptul la proprietate. Adica sa-ti utilizezi corpul, tastatura si computerul pe care esti proprietar. Ceea ce teoretic ar trebui sa transforme orice discutie despre dreptul la proprietate inutila. Adica n-are rost sa combati ideea de proprietate daca trebuie sa recurgi la dreptul la proprietate pentru a o face. Asta, evident, daca iei de buna ipoteza ca esti proprietarul propriului tau corp sau a tastaturii la care butonezi.

Pentru a incepe sa raspundem la intrebarea respectiva eu cred ca ar trebui in primul rand sa ne uitam in oglinda. Te nasti printr-un miracol numit viata ce nu este inca nici pe departe inteles de "stiinta" oficiala actuala. Primesti cadou de la parintii tai genele lor, atomii si celulele corpului tau, hrana necesara pentru a te dezvolta, grija fata de tine. Pentru ca apoi dintr-o data sa devii "independent". Tu si "drepturile" tale. Asupra cui ? Asupra corpului tau ? Care "drept" la proprietate ? Esti oare cu adevarat proprietar pe propriul tau corp ? Sau sunt doar atomi imprumutati pe o scurta perioada din universul in care traiesti ? Peste cateva zeci de ani atunci cand atomii respectivi se vor intoarce de unde au venit, cum ramane cu "dreptul" tau asupra lor ? :)

Sunt ce-i drept anumiti oameni care isi confunda inca corpul cu propria persoana. Crezand ca sunt unul si acelasi lucru. Dar nici macar oamenii de stiinta nu au reusit inca sa "dovedeasca" asa ceva, cu toate incercarile lor de a gasi sursa identitatii si constiintei umane. Omul este tot el si fara corp sau bucati din acesta. Are aceleasi emotii si aceleasi amintiri fara un picior, fara o mana, cu o inima artificiala ba chiar si fara jumatate din creier. In cazul asta pentru mine este destul de clar ca nu esti corpul tau, iar acesta este un simplu vehicul imprumutat pe o perioada determinata. La fel cum iei o masina in leasing si o poti folosi la fel de bine ca si un "proprietar". Tu nu esti masina respectiva, nu esti nici macar proprietarul ei, dar te poti folosi de ea bine mersi.

In trafic nu observi soferul, observi doar masina. Nu stii daca este o masina "inchiriata" adica imprumutata pe termen scurt sau una "cumparata" adica imprumutata pe vreo 15-20 de ani. Iar cand cel care o conduce face greseli, nu dai vina pe masina, ci iti este foarte clar ca soferul este de vina. E drept ca soferii priceputi ajung sa devina una cu masina atunci cand conduc, iar lucrul asta se simte usor de catre cineva experimentat. Dar chiar daca esti un astfel de sofer stii foarte bine ca in ciuda indemanarii si instinctelor tale bune, tu nu esti masina respectiva. De aceea eu cred ca inainte de a vorbi de proprietate si proprietari problema pe care ar trebui sa ti-o pui de fapt este alta. Intrebarea este: cine esti TU de fapt ? Iar abia dupa ce rezolvi aceasta dilema sa discuti despre tine si "drepturile" tale... :)

Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

16 comentarii:

  1. Falvian draga vezi ca aluneci in transcedental.
    Si daca nu pot raspunde la intrebare inseamna ca nu am drepturi?
    Formularea din Constitutia USA e superba:"Toti oamenii sunt creati egali" iar drepturile pe care le au deriva de la Creator, asa ca nimeni nu are voie sa atenteze la integritatea lor sau a proprietatii lor.
    Problema "teoreticienilor" este in primul rand fariseismul. "Capitalistii" vor libertatea sa controleze statul si sa-si asigure monopoluri iar "Socielistii" vor sa imparta avutia celorlalti (nu pe a lor - a lor nu se pune).
    De mai bine de 200 de ani toti(regi, liberali, taranisti, comunisti, revolutionari...) vor sa puna mana pe biciul statului si sa-i oblige pe ceilalti sa faca ceea ce ei nici in ruptul capului nu ar face.
    Astept cu interes "ruperea hamului".

    RăspundețiȘtergere
  2. Gabi - pe aici discutii usor "filozofice" au tot existat, chiar daca tema principala a cam fost economia. Acesta este totusi doar un subiect trecator si in curand cred ca va deveni usor irelevant, asa cum incepe sa devina de ceva vreme si politica... :)

    Inteleg ceea ce vrei sa spui, ma distreaza si pe mine faptul ca atunci cand vorbesc de eliminarea statului din ecuatie, atat "capitalistii" cat si "socialistii" auto-declarati sunt impotriva acestei idei. Este probabil tot o consecinta a faptului ca nu vor sau nu pot vedea lumea decat in alb sau negru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Apropos de acel filmulet, teoria lui Stephan e buna, dar cum sa o aplici? Avand in vedere nivelul spiritual scazul al majoritatii pamantenilor, principiul non-violentei asupra altuia nu se poate manifesta natural. Daca cineva ar incerca sa il impuna, ar incalca exact acel principiu. Deci... vorbeste vorbe din Utopia.
    Al doilea principiu enuntat de Stephan, cel al proprietatii nici nu e important, asa cum spune si el, se aplica doar daca se doreste. Ca sunt sau nu proprietarul corpului prin care ma manifest pe Pamant chiar n-ar importanta. Important e ce sa facem pentru ca cei 7.000.000.000 oameni sa aplice in primul rand principiul non-violentei asupra altuia, fara a incalca acest principiu.
    Mai in gluma, mai in serios, aplicarea violentei prin intermediul unui sut in fund s-ar putea sa reprezinte de fapt un ajutor pentru a putea face un pas inainte :)

    Donache

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord că drepturile sunt cam bullshituri.

    Despre "cine sunt eu", am mai zis și o repet: răspunsurile merg oriunde în gama tot - nimic. Adică, eu sunt Universul, eu sunt Gaia, planeta vie, eu sunt umanitatea, eu sunt statul meu, familia mea, corpul meu, creierul meu, mintea mea, sufletul, nimic.

    La fel ca și straturile unei cepe.

    Fiecare răspuns e la fel de adevărat ca oricare altul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Donache - acum un secol era un vis sa poti zbura, acum o jumatate de secol era utopie sa poti ajunge pe luna, acum un deceniu era de neimaginat existenta lumii virtuale la care asistam azi. Istoria e plina de astfel de exemple, iar asta ne ajuta sa intelegem ca putem spera in viitor la orice. Inclusiv la o lume un pic mai buna, mai spirituala, bazata pe voluntariat si cu infinit mai putina violenta.

    In ce priveste sutul in fund, ai dreptate. Eu cred ca omenirea a primit un sut in fund acum mai bine de un secol, la fel ca un cuib cu pui de vultur care invata sa zboare. De atunci a inceput distractia, noutatea, viteza tot mai ametitoare. Dar in acest moment se cam apropie pamantul si e cazul ca puii sa invete sa dea din aripi.

    Gab - eu am pus doar intrebarea, nu am pretentia ca pot cunoaste 100% si raspunsul corect. Nici macar in cazul meu... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. chestii mai prozaice:
    http://pesn.com/2011/01/17/9501746_Focardi-Rossi_10_kW_cold_fusion_prepping_for_market/

    RăspundețiȘtergere
  7. Flavian, daca la economie te referi ca subiect trecator, te contrazic. Stii bine ca economie inseamna gospodarie, modul in care ne organizam viata cu si fara existenta banilor sau a altor intermediari.
    Sa inteleg ca zona colorata ar insemna drepturi de proprietate efemere, cum ar veni inchiriate pentru folosinta. Sunt ok cu asta, numai cum ar veni la partea de deposedare daca nu te folosesti de bunul respectiv? Asta cam contravine legilor universului, in speta daca cineva nu se foloseste de corpul sau ar trebui deposedat sau sa renunte singur. Gresesc?!

    RăspundețiȘtergere
  8. @MadMax
    Multumim pt link!
    Deocamdata nu stim daca celula lui Rossi e ceea ce pretinde dar iti dau un citat din "Energy from the vacuum" de T. Bearden "In our view, it is
    not accidental that more than 600 successful cold fusion experiments have
    been obtained, by a variety of researchers in many labs in several nations.
    We strongly suggest that much of the conventional physics community has
    firmly placed its collective head in the sand, and is refusing to grapple with
    the startling new time-energy physics that is being initiated by cold fusion
    research." Cartea e scrisa pe undeva dupa anul 2000. Numarul 600 e ceva!

    Fuziunea la rece, una din metodele de trasmutare a elementelor a fost cunoscuta din toate timpurile in cercurile initiatice. Una din metodele de obtinere consta in folosirea anumitor tipuri de unde scalare (si aici iar dam peste N. Tesla) sau orgon (alta forma de energie scalara). Orgonul (sau energia vietii) este elementul lipsa din (aproape) orice lucrare (publicata) de alchimie. Folosirea lui este in schimb sugerata prin simboluri si metafore in aceleasi carti (pentru cine poate citi astfel de lucrari in cheia in care trebuie). De exemplu se spune ca alchimistul trebuie sa atinga un anumit nivel pt a-i iesi lucrarea. (aici e vorba de calitatea energiei sale care trebuie sa atinga o anumita stare de vibratie pt a reusi transmutarea)

    Se pare ca insusi reactiile nucleare conventionale sunt cazuri particulare de folosire a energiei ZPE/vidului/eterului. A se vedea cu mare atentie implicatiile experimentului ORANUR al lui Wilhelm Reich si ceea ce spunea el ca orgonul poate chiar inhiba initierea unei reactii termon-nucleare fie in reactore fie in bombe.

    Si ca o palma data stiintei conventionale mai exista experimente (controversate in viziunea unora dar reproduse si de altii) in genul celor desfasurate de Louis Kervran care a aratat experimental ca in multe organisme vii (inclusiv in corpul uman) au loc reactii de fuziune la rece cu degajare lenta de energie si cu transmutarea anumitor elemente chimice in altele de care are nevoie corpul.

    RăspundețiȘtergere
  9. MadMax - mersi pentru link

    Synthesis - multumim pentru lamuriri

    Cristian - nu vorbeam de economie ca mod de organizare a vietii oamenilor, ci de economie ca fenomen in sine care este acum discutat si ras-discutat mai ales de cand cu "criza" actuala. Nu stiu ce contravine "legilor" universului, dar am impresia ca la finalul vietii, atunci cand corpul nu-ti mai este de folos, renunti oricum la el... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. un articol bun:
    http://www.thedailybell.com/1690/End-of-Euro-Ireland-Prints-Own-Notes.html

    RăspundețiȘtergere
  11. Dap, chiar bunicel articolul. Sunt tare curios acum sa auzim primele reactii oficiale, ca abia incepuse euro sa-si revina nitzel... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Prima reactie oficiala =)) :
    http://en.wikipedia.org/wiki/Euro_banknotes#Printing_works
    Procedura normala...si grecii au tiparnita de euro, ca si irlandezii.
    Aia din link sunt niste libertarieni ofticati pe bailoutul facut de guvern.

    RăspundețiȘtergere
  13. Din cite vad Bernanke va avea concurenta serioasa la tiparit hartie igienica.
    Ce actiuni la fabricile de hirtie imi recomandati?

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim - din cate am inteles eu in articolul respectiv, nu se pune problema ca grecii nu au tiparnita. Ci ca nu au folosit-o pentru bailout ca irlandezii, optand in schimb sa imprumute la dobanzi mari.

    MadMax - ai nostri tiparesc pe plastic, la noi tot petrolul e baza... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. interesant: http://news.slashdot.org/story/11/01/19/1721231/New-Sunlight-Reactor-Produces-Fuel

    RăspundețiȘtergere
  16. Dap, iar la baza se pare ca stat tot descompunerea apei.

    RăspundețiȘtergere