Seria Zeitgeist nu cred ca mai merita prezentari. Majoritatea au auzit si si-au facut deja o parere despre filmele respective, pe care chiar si autorul incepe acum sa le considere depasite. Primul material a fost si inca mai este foarte controversat, cam prea negativist si incorect in anumite locuri. A reprezentat insa pentru multi sutul in fund necesar trezirii din somnul in care erau mentinuti de catre mass-media oficiala si sistemul actual. Partea a doua a fost deja mai buna. In plus, apareau si unele solutii, o prima prezentare a alternativei numita Proiectul Venus de care am mai discutat si noi pe aici. Zilele trecute a aparut si partea a treia. Aici insa nu vreau sa va stric placerea, va recomand sa-l vedeti si sa va faceti o parere proprie. Pastrati o minte deschisa, ca de obicei:
Oricum, nu ratati inceputul capitolului patru la 2:12:12 ca e unul din cele mai simpatice momente... :)
Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Flavian, ai idee ce EROEI au astea:
RăspundețiȘtergerehttp://www.greenoptimistic.com/2011/01/27/full-spectrum-solar-cells-berkeley/
http://cleantechnica.com/2011/01/26/finally-a-low-cost-solar-panel-that-can-see-in-the-dark/ ? Ca tot vb Fresco si de panouri solare, l-ar ajuta in mod consistent in proiectul Venus?
Cam centralist sistemul ala prezentat. Ma indoiesc de faptul ca 7 miliarde de oameni ar accepta de buna voie aceeasi idee. Ar fi o zi mare :)
RăspundețiȘtergereIn caz contrar stim ce se intampla, am trait-o pe pielea noasta. Devenim "elemente dusmanoase". Unul cate unul. Sistemul trecut a reusit performanta ( in sens pozitiv totusi ) sa transforme tot poporul in element dusmanos.
Synthesis - nu vad nimic legat de cost. La solare, asa ca o prima idee, trebuie sa ajungem la sub 1USD/watt la consumatorul final ca sa fie rentabil. Ideal chiar la 0.2-0.5 USD/watt. Acum majoritatea variantelor implica vreo 3-5 USD/watt cost final la valoarea actuala a dolarului si a petrolului.
RăspundețiȘtergereFresco incearca sa tina lucrurile cat mai aproape de mainstream. Este oricum destul de controversat, iar eolienele si solarele sunt doar niste exemple. Cred ca e primul care ar renunta la ele si ar trece la HHO sau MEG daca ar avea ocazia. Insa momentan cred ca si daca stie de ele, prefera sa le omita in prezentarile sale, ca oricum sunt destui care ii cauta nod in papura.
Intr-un fel eu zic ca este mai bine ca Z3MF o ia treptat, pentru ca este deja un material semi-mainstream si multi inca n-au aflat de astfel de idei. Din acelasi motiv poate ca evita si discutiile despre spiritualitate sau ET, pentru ca ar intinde si mai tare coarda. Sau poate ca pur si simplu Peter Joseph inca mai are de invatat. Iar Z4 va face la randul lui Z3 obsolete... :)
Pongo - ai dreptate, la prima vedere alternativa oferita de ei sugereaza un fel de "obligativitate" pentru ca toata planeta sa participe la proiect. Eu cred ca varianta unei retele cu noduri independente este mai usor de implementat in prima faza. Cel putin pana vom invata sa traim toata planeta ca o familie. La capitolul solutii asadar totul e optional, inclusiv proiectul venus.. dar renuntarea la actuala paradigma nesustenabila nu este... ;)
Totul e sa nu o dam din lac in putz. Da, ideea unor comunitati oarecum independente pentru mine e clar mai atractiva
RăspundețiȘtergereEgypt Shuts Down Internet And Text Messaging Ahead Of Million-Man Protests
RăspundețiȘtergereDin Tunisia revolutia se extinde in Egipt. Se pregateste Arabia Saudita ? Ce ar insemna asta pentru petrol si dolarul american ?
Nu va insemna nimic daca revolutiile sunt puse la cale chiar de americani, la asta te-ai gandit? Americanii sunt disperati dupa resurse, si nu doar ei, asa ca mi-e teama ca noii revolutionari vor pati exact ca noi. WikiLeaks: SUA au finantat miscarea pro-democratica din Egipt, in ciuda opozitiei lui Mubarak
RăspundețiȘtergeredar cu libya ce se intampla ? gadafi se tine tare pe pozitie ... pe de alta parte ce parere ai de evolutia aurului din ultima perioada ? se pregateste cumva vreo corectie mai severa ? si daca da , de ce ?
RăspundețiȘtergereVine si randul celorlalte tari arabe. Se pare ca lansarea Z3MF odata cu amplificarea ideii de "global revolution" a fost inca o "coincidenta" fericita... ;)
RăspundețiȘtergereA fost o zi buna azi. Inclusiv pe burse pana la acest moment. In privinta metalelor pretioase deocamdata merg pe mana ursuletilor: Promises, Promises
asta
RăspundețiȘtergerehttp://tarpley.net/2011/01/16/tunisian-wikileaks-putsch/
mi se pare foarte plauzibil.
Sponsorizata sau nu, orice miscare ce combate dictatura si controlul e bine sa fie incurajata. Si orice regim care taie internetul si interzice libera exprimare e bine sa dispara.
RăspundețiȘtergereRamanem optimisti ca vor sti sa mearga pana la capat la curatenie, sa nu se lase intimidati de mineri sau pacaliti de iliesti cum au patit si altii care sustineau punctul opt mai acum 20 de ani.
Avantajul lor este ca 20 de ani mai tarziu nu exista o singura televiziune "libera" ci sute de mii de site-uri de pe care se pot informa cu adevarat.
@ MadMax
RăspundețiȘtergeref interesant articolul
da, e uimitor cum flacara revoltei se raspandeste cu repeziciune in statele astea arabe, unde dictaturile au vechi "state de plata"; am vazut mai deunazi ca si in Yemen incepusera revoltele; ramane de urmarit cum vor evolua si pana unde se vor extinde aceste revolte/ revolutii ale "foamei" - cauzate de extinderea actualei crize financiar-economice. Oricum, chiar daca sunt revolte ne-provocate de "agenturi", este evident ca "serviciile" nu se vor abtine sa nu isi infiltreze sau reactiveze oamenii platiti si sa ii propulseze in pozitii cheie, odata cu cristalizarea noii puteri, este ceva obligatoriu pt orice servicui secret ce "se respecta", de a actiona in astfel de momente tulburi...toti vor sa traga folos.
RăspundețiȘtergereDar, una peste alta, vorba lui Flavian, e bine ca se darama sandramaua acestor dictatori imobili, pe care doar moartea fizica ii mai putea indeparta de puterea absoluta.
Eu cred ca taierea net-ului a fost o greseala.
RăspundețiȘtergereAu turnat gaz peste foc si nici nu si-au dat seama. Aviz si "amatorilor" de peste ocean cu kill.. bill... :)
Stai sa vezi global revolution daca nu se linistesc cu cenzura netului. Nu-si dau seama ca toti care mai refuleaza acum doar pe net atunci chiar vor iesi in strada ? Eu v-am zis sa stati cu ochii pe graficul ASTA... ;)
Flavian,
RăspundețiȘtergereeu nu m-as grabi cu incurajarea unui nou regim.
Sa nu sarim din lac in put! mai bine sa ne mai uitam cine agita apele intai.
Cind vine vorba de "agenturili secreti" eu sunt foarte circumspect. Nu de alta, dar noi nu am ajuns chiar bine.
a inceput si in Iordania
RăspundețiȘtergerehttp://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020447,00.html
Sunt curios cine e in spatele miscarilor. Netul in egipt e picat complet. Cu toate astea turistii americani transmit filmari la cnn..
RăspundețiȘtergereMadMax - asa cum ziceam, noi am crezut ce ne zicea Iliescu la unica televiziune "libera"
RăspundețiȘtergereSe pare ca nici in Afghanistan nu sunt prea roz lucrurile pentru ocupatia americana: Kandahar deputygovernor killed
Mai tineti minte ce va ziceam in articolul culoarea rosie si deochiul ? Am fost facuti sa credem ca nu mai poate exista nicaieri o revolta spontana fara sa fie cineva in spatele ei... :)
Eu momentan astept sa vad ce si cum. Iar pana la noi informatii ma bucur ca a mai disparut un regim autoritar.
Offtopic, interesant:
RăspundețiȘtergerehttp://yro.slashdot.org/story/11/01/29/0025210/Egypt-Cuts-the-Net-Net-Fights-Back
Egypt Cuts the Net, Net Fights Back :D.
Dap, solutii exista. Ham radio... hehe... :)
RăspundețiȘtergereuite unul dim motivele pentru care eu am dubii ca e revolutie reala:
RăspundețiȘtergerehttp://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/8289686/Egypt-protests-Americas-secret-backing-for-rebel-leaders-behind-uprising.html
Interesant. Thx for posting it :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pt informatia ca a aparut si link.
RăspundețiȘtergereEu nu prea sunt de acord cu ideile filmului.
Andreea - cu placere, multumirile merg catre autori
RăspundețiȘtergerealex - era de asteptat... :)
Dorin - stiu secventa aceea, raman optimist si eu ca in final va fi bine
@Flavian: nu stiu daca era de asteptat.
RăspundețiȘtergereDe fapt, ca sa detaliez un pic, sunt de acord cu premisele- adica lipsurile economiei contemporane, bazate pe monetarism exacerbat si risipa de resurse- dar nu sunt de acord cu concluziile si solutiile (ca ne trebuie o RBE supertehnologizata intr-o lume fara proprietate privata si in care religia nu isi gaseste locul).
Pai lumea fara proprietate privata si fara religie e comunism pe paine. Plus ca am avut deja o discutie legata de controlul masinilor prin intermediul mintii, o lume supertehnologizata e foarte expusa la un black swan de genul asta in care un "brainiac" preia controlul masinilor :)
Oricum per ansamblu filmul e interesant de vazut si chiar am avut rabdare 2 ore si 40 minute sa il urmaresc. Ceea ce mi se intampla foarte rar.
Daca n-am inteles eu anumite aspecte va rog sa mi le clarificati. Eu sunt deschis fata de acest subiect si chiar imi face placere sa discut niste teme mai avangardiste.
Pai inceputul capitolului 4 e un pic de NLP. :)
RăspundețiȘtergereAh, si eu care credeam ca face misto de bietii bolnavi doar-doar ii ajuta sa se mai vindece un pic... :)
RăspundețiȘtergere"Incearca sa faca misto" mai bine zis.
RăspundețiȘtergere"In the world nothing can be said to be certain except death and taxes."
RăspundețiȘtergereAcuma mie mi se pare ca trecerea de la un sistem de taxe fractionar (10%, 20%, 40%, 60% in unele locuri, cu tot cu bailout-uri si tot tacamul) la un sistem cu taxe 100% (lipsa proprietatii private, tot se produce merge direct in cosul comun) ar face gluma si mai...glumeata.
De-aia ziceam ca solutiile sunt un pic gresite. Mai e de munca :)
Eu vad problema "proprietatii private" un pic mai relaxat. Inteleg ideea ca planeta asta e pana la urma a noastra, a tuturor si ceea ce se intampla cu ea ne afecteaza pe toti. In acest sens mi se pare evident ca o coordonare la nivel global ar trebui sa existe pentru eliminarea vesnicelor dispute care au loc acum.
RăspundețiȘtergereDar la modul de punere in aplicare a sistemului mai am unele lucruri de obiectat. In incercarea de obiectivizare am impresia ca se exclude total latura spirituala, mizand pe un sistem impersonal. Care considera ca poate transforma in decizii automate si analize computerizate lucruri precum arta, emotia, iubirea sau atasamentul oamenilor de anumite valori.
Bun filmul... Chiar mai bun decat primele doua. Mi-a placut abordarea mai holistica a societatii si lumii, si in special prima parte, legata de natura umana.
RăspundețiȘtergereCat despre proiectul Venus, toate bune si frumoase, dar ce nu zice (nici in film si nici Fresco e site-ul proiectului) este, cum ajungem de aici acolo?
1. Problema renuntarii la proprietatea privata : omul care are o proprietate acum va trebui sa o cedeze. Asta inseamna taxare 100%. De asemenea veniturile viitoare nu vor apartine persoanei ci comunitatii, din nou o taxare de 100%.
RăspundețiȘtergereAsta ca sa nu mai discutam de cine va fi titularul de drept al proprietatii comune? Statul? Comunitatea? O alta entitate? Cine va controla aceasta entitate? Prin ce forma de putere? Democratie? Aristocratie? Dictatura? Sunt enorm de multe intrebari.
Este posibil sa gasesti o formula prin care veniturile VIITOARE sa fie cedate in mod VOLUNTAR unei comunitati (fie ea stat, fie comunitate locala, fie ea organizatie profesionala sau de vreun alt fel la nivel international) si in felul asta sa construiesti o proprietate comuna impresionanta, insa renuntarea la proprietatea privata existenta deja inseamna pur si simplu o taxare de 100%pentru prezent si viitor.
Eu stiu ca "marii bogatasi" se vor ascunde in spatele a ceea ce am spus eu mai sus si va fi foarte greu sa cedeze din proprietatea lor privata, insa ce te faci cu cei din clasa medie care au un apartament sau o mica afacere? Si alora le iei proprietatea privata? Sunt multe nuante. Poti sa iei bogatilor tot ce au peste suma de n milioane de EUR. Poti sa ii determini sa isi doneze proprietatile in mod voluntar. samd. Dar acapararea proprietatii private de la toata lumea nu are nici un sens.
2. Legat de cuantificarea emotiilor- ai dreptate. Ti-am mai zis si eu, gandul nu e doar unda (caz in care ar putea fi receptionat, descifrat si in ultima instanta controlat de artefacte), si ai zis ca sunt habarnist :)
@Flavian: mie mi-ar place sa fie cum zici tu. Dar din pacate atunci cand "n-o sa mai poti plati oamenii care iti fac servicii, iti ara, iti dau lemne sau apa sau hrana" (ma rog, e si un mare daca aici din punctul meu de vedere) nu cred ca o sa fie o veselie de voluntariat, ajutor, recunostinta.
RăspundețiȘtergereFara o reforma "interna" vom ajunge la jafuri, violuri samd. Natura umana nu stiu daca e pregatita pentru o asemenea convietuire. Lupta principala e in interiorul fiecaruia, si sunt multi care nu sunt pregatiti pt aceasta lupta.
Unde n-o sa fie veselie, o sa fie nevoie. La fel ca in Egipt, unde oamenii au luat singuri initiativa in acest sens. Este exact ce spuneam apropo de faptul ca securitatea vine din intr-ajutorare nu din izolare si "independenta".
RăspundețiȘtergereDaca incepi iar cu "natura umana" stii unde ajungem. Daca vrei sa zici de fapt spalarea pe creier facuta de sistemul actual, atunci putem discuta despre cum se pot schimba mentalitatile gresite si celelate efecte ale educatiei sistemului consumerist.
De fapt asta e principalul lucru pe care il fac materialele precum Z3MF si pe care incerc si eu sa-l realizez pe acest blog: avertizarea si pregatirea oamenilor pentru momentele respective.