luni, 24 ianuarie 2011

Noutati si comentarii

S-au adunat cam multe, se vede ca am sarit o saptamana cu prezentarea noutatilor. Luati-le incetisor, oricum o parte din ele le-ati aflat probabil deja. Incepem azi cu Irlanda. Unde a picat guvernul si ne pregatim de alegeri la inceputul lui martie. Daca noii alesi vor adopta modelul islandez, bancile englezesti vor fi printre cele mai afectate.

Irish Government Collapses, Six Cabinet Members Resign, Election March 11; How To Negotiate Haircuts
The two opposition parties expected to win the March 11 election and form the next coalition government, Fine Gael and Labour, have pledged to reopen negotiations with the EU and IMF. I offer the following suggestions on how to negotiate.

The correct procedure is to announce intent to default with a statement something like "The Irish government refuses to bailout UK, German, French, and US banks too stupid to realize that Ireland was in the midst of a gigantic property bubble."

No doubt EU, ECB, and IMF will offer to cut interest rates to 2% or some such number, perhaps even 0%. The correct response to that sort of nonsense should be "This is not be a question of interest rates. This is a question regarding principal and principles. In regards to the latter, Irish taxpayers cannot and will not make foreign investors whole for their piss poor decisions. In regards to the former, and as a gesture of goodwill, we are prepared to offer 2 cents on the dollar for all debts owed."
Iar cum o imagine face cat ... n cuvinte, hai sa vedem un pic: Visualizing Contagion


Vorbind de contagiune si de expunerea bancilor europene pe anumite tari, sa nu uitam nici de gradina noastra. Din categoria ce mizerii mai scapa de sub covor si mai apar in presa zilele acestea: Câteva bănci mici din România au probleme mari cu portofoliul de credite. Bineinteles, nu e vorba doar de cateva banci "mici" cu probleme. De fapt a vorbi despre cele mai solide banci in ziua de astazi e ca si cum ai face un concurs de miss la clinica de geriatrie.

Pe Toni Blair l-au prins cu minciuna apropo de 9/11 si Irak la modul oficial. Se pare ca englezii sunt mai rapizi decat americanii la acest capitol. In Tunisia e revolutie. Dar ei am impresia ca vor sa o duca pana la capat de data asta, cu tot cu punctul 8 sau cat o fi pe lista lor. Presedintele din cate se pare a tulit-o cu tot cu aurul. Seamana usor cu Pavel Corut sau mi se pare mie ? Oricum, e interesant ca tot mai multi realizeaza diferenta intre monezile solide si FIAT money. Ursuletii au avut deocamdata dreptate cu deprecierea pe termen scurt a argintului. Oare istoria dolarului din 2011 va semana cu cea a marcii germane din 1923 ? Pentru cei care mai zic ca asa ceva e imposibil, avem inca o imagine sugestiva. Daca va intrebati unde ati mai vazut ceva asemanator, probabil ca in graficul de aici: Lamuriri despre dolari si aur


Baietii veseli vor sa ne treaca pe GPL acum ca se termina petrolul... doar-doar mai amana un pic trecerea la HHO si MEG ca tehnologii mainstream. Un nou link interesant primit de la bogdan pe o tematica asemanatoare cu one-straw revolution, adica comunitatile sustenabile si economia la nivel local: Swadeshi - localized economics. Iar daca vorbim din nou de cele trei lucruri preferate adica energie, hrana si monezi solide, sa nu uitam nici de Gold: Correction Or Consolidation? Rabdare. Doar un pic de rabdare si fara tutun, ca nici pe Cristian Paturca nu l-au ajutat cand a exagerat cu ele.
You need a different emotional mindset to manage the fade away theme. The crash mindset is a failed mindset, going forwards. Crash vs Fade is like the street fighter champ who now finds he has cancer. It takes stronger tactics and more patience to battle terminal illness. The Chinese Water Torture destruction of the financial system requires you to “reach down inside” for a level of patience and intestinal fortitude you didn’t know you had, but do.
Demografie. Unii isi fac probleme cum ca dupa deschiderea totala a granitelor coroborata cu emigrarea datorata continuei "cresteri" a nivelului de trai si scaderea natalitatii, vom fi asimilati de europeni. Lucru care ma face sa zambesc. N-or sa-i asimileze europenii pe romani. O sa-i asimileze tiganii nostri in curand pe ei. Iar astia indiferent de culoarea pielii sau bunul simt specific, vorbesc romaneste, folosesc aurul ca moneda si sunt total anti-sistem. Ceea ce ii face sa-mi fie macar un pic simpatici, daca invata sa se mai si spele din cand in cand... :)

Meteo. Activitatea solara in ultimele saptamani a fost relativ scazuta, doar cateva pete solare razlete ca sa nu inghetam chiar de tot. Acum am fi avut sansa unor eruptii C-class sau chiar M-class dar daca acestea nu au loc azi sau maine, posibil ca ulterior cele doua pete solare 1147 si 1149 sa nu mai fie pe directia pamantului. Iar daca tot suntem la capitolul asta, va prezint pe inca cineva care crede ca NASA va deveni in curand principala agentie de stiri a lumii. Faceti abstractie de restul prostiilor politice daca puteti... :)

Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

35 de comentarii:

  1. Sa vedem daca iasa ceva cum zice robotu':
    http://halfpasthuman.com/badfood.html
    Acusi repede cica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dap, o vazusem acum doua saptamani cand a aparut, dar de atunci bursele au tot "crescut"... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am urmarit si eu filmuletele, intr-adevar pentru noii-veniti in povestea MP sunt instructive. Link-ul cu instalatia aceea din argint a mai fost pus pe aici la un moment dat.

    Din anii 90 tot traiesc din rezerve: dezafecteaza instalatii de argint, golesc depozitele FED, baga tungsten in aurul livrat chinezilor, se joaca cu sisteme RMO pe aurul fizic al bancilor centrale, shorteaza pe burse... doar-doar mai amana un pic epuizarea resurselor fizice... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Flavian, am mai pus intr-un coment mai vechi acel link dar mi s-a parut foarte relevant si l-am mai pus odata: arata cat de disperati sunt americanii daca au recurs la asa ceva.
    Intre timp se pare ca a aparut un amalgam cu 51% aur, osmiu si alte metale, mai greu de dpeistat decat tungsten-ul placat cu aur (in special pe pietele din Asia).

    RăspundețiȘtergere
  5. Auzisem si eu ceva zvonuri dar cred ca e cam complicat, aproape ca nu mai merita sa falsifici un lingou de genul asta daca devine aliajul prea complex de realizat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Lucian, mai usor cu speriatul inutil al oamenilor te rog... ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mersi, nu-l vazusem, l-am pus la download.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Baietii veseli vor sa ne treaca pe GPL acum ca se termina petrolul... doar-doar mai amana un pic trecerea la HHO si MEG ca tehnologii mainstream."
    baietii destepti (=hoti) cresc pretzul la GPL acu ca si pretu petrolului creste. cat despre "terminarea" lui (a celui extras usor adica) imi mai spun o data parerea: inca 30 ani macar mai e. altfe ar fi inceput marile companii auto nu sa faca 1-2 hibride, ci sa se implice / stimuleze constructia de infrastructura pt auto electrice. HHO-ul din cate ai povestit tu pe blog pare ok...nu stiu cat se poate aplica en gros.
    in rest, misto post, ca de obicei :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, John, poate ar mai fi petrol pentru 30 de ani, insa intrebarea este: mai rezistam noi si planeta inca 30 de ani in ritmul de nebunie al ultimilor 30 ? Iar apoi ce facem ? Ne rugam pentru inca 30 ? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. CEO de la Tesla, cei care au facut un automobil electric sport de 100K $ si care mai nou vor face un sedat electric si care au parteneriat cu toyota pt RAV-uri hibride (toyota are ceva shares la Tesla) a declarat ca in 2030 toate automobilele vor fi electrice.

    http://www.engadget.com/2011/01/24/elon-musk-all-cars-sold-in-2030-will-be-electric-boogie-woogie/

    Cam toti producatorii de automobile incep sa faca electrice, doar ca se misca cam greu:

    http://www.engadget.com/2011/01/24/electric-mazda2-coming-to-japan-in-2012-no-you-cant-drive-it/

    http://www.engadget.com/2011/01/22/bmw-working-on-electric-5-series-sedan-for-china-we-still-cant/

    http://www.engadget.com/2011/01/24/daimler-and-byds-golf-electric-car-getting-closer-to-completion/

    http://www.engadget.com/2011/01/24/genovation-g2-aims-to-be-the-greenest-thing-you-can-drive-will/

    Recent au "descoperit" ca daca pun la masinile electrice faruri cu led-uri, le cresc autonomia cu 6 mile. Ca sa vedeti cum se face cercetare in industria de automobile (zici ca oamenii aia nu au terminat o facultate).

    Vad ca mai multe bloguri de gadget-uri au in ultima vreme stiri despre masini electrice, e un subiect de interes general.

    Si ar mai fi stirea asta, daca nu o stiti deja:
    http://www.engadget.com/2011/01/21/china-nationalizes-eleven-rare-earth-mines-for-environmental-and/

    RăspundețiȘtergere
  12. Mda, inca o stire interesanta, dar probabil ca va fi infirmata in curand (prin metode clasice):

    http://hardware.slashdot.org/story/11/01/24/1550205/Italian-Scientists-Demonstrate-Cold-Fusion

    RăspundețiȘtergere
  13. Dorin - cu italiana nu stau asa bine, dar oamenii par seriosi, poate chiar prea seriosi, imi aduc aminte de profesorii de la electro pe care greu ii scoteai din ale lor ca sa obtii un pic de spontaneitate... :)

    Dan - da, e puzderie de asa-zise masine verzi care merg cu baterii si consuma mai mult decat alea clasice per total. Daca ne-am lasa in baza producatorilor auto, nici in 2130 n-am avea masini electrice.

    Din ultimul link: Rossi and Focardi’s paper on the nuclear reactor has been rejected by peer-reviewed journals, but the scientists aren’t discouraged. They say their paper was rejected because they lack a theory for how the reaction works.

    N-ai teorie. Ce conteaza ca merge.. fara teorie in ziua de azi nu te baga nimeni in seama.. of, of... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Iata aici o transcriere in engleza a intrebarilor si raspunsurilor de la conferinta de presa a celor 2 italieni (sunt aceleasi personaje de pe Zerohedge):

    http://www.journal-of-nuclear-physics.com/?p=360&cpage=5

    Poate asta anuntau "roboteii" pentru jumatatea lui Ianuarie 2011 (conferinta de presa a fost pe 15 ianuarie dar cateva zile a fost tacere...)

    RăspundețiȘtergere
  15. "N-ai teorie. Ce conteaza ca merge.. fara teorie in ziua de azi nu te baga nimeni in seama.. of, of... :) "

    Fara teorie nu e corect dpdv politic. :) Orice "scientific paper" trebuie sa explice niste fenomene, nu e suficient sa le descrie. Cam asta e standardul impus worldwide.
    Am mari dubii ca pe modelul stiintific actual poti avea vreo teorie care sa explice astfel de fenomene. Si asa ne invartim in cerc... pana moare generatia actuala de "savanti" si dispar si prejudecatile cu care au trait o viata.

    RăspundețiȘtergere
  16. Dorin - mersi, oricum in mare pricepusem ce si cum, nu vad totusi legatura cu ZH

    Synthesis - mai optimist, mai optimist, nu vezi ca se inmultesc jucariile si experimentatorii... :)

    Sa le construim cat mai multi, de cat mai multe tipuri si sa mearga, ca nu mai da lumea doi bani pe teorie. Sa nu facem iar ca la culoarea rosie si deochiul... ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. @Flavian
    Pana evoluam spiritual si moral ca societate am dubiile mele in privinta optimismului. :) Karpen, cel care a inventat pila, a fost rectorul Politehnicii din Bucuresti ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Diploma_Nikola_Tesla.doc.jpg )si tot nu s-a intamplat nimic. Ai fi zis ca fiind de top ar fi fost luat in serios. In schimb s-a inventat "explicatia" plauzibila ca bateria lui se consuma ca orice baterie dar doar mai lent sau cea ca extrage caldura din mediul exterior. In stiinta manipularile si conducerea pe piste false se face prin explicatii conventionale ce par plauzibile dar neadevarate cand treci la verificarea lor practica. Si, cum spui si tu, probabil ca doar pornind de la cei multi se va schimba ceva.

    RăspundețiȘtergere
  18. Flavian,stirea despre cei doi a fost postata si pe Zerohedge (acolo am vazut-o).
    Tocmai acum cand cei de la JP Morgan au investit masiv in cupru (cu gandul sa creasca productia de cupru si implicit de argint ca produs secundar) iata ce fac itelienii astia: se poate obtine cupru si altfel (ce-i drept din nichel care e de doua ori mai scump).

    RăspundețiȘtergere
  19. Synthesis - hehe, n-am stiut ca era printre oficiali nenea Karpen. Stiu ca ulterior s-au incercat tot felul de "explicatii". In ziua de azi ne ajuta foarte mult si internetul, faptul ca putem comunica instantaneu cu alte persoane interesate, ca putem transmite informatie rapid, ajuta enorm la schimbarea de care vorbim.

    Dorin - nu vazusem stirea pe ZH. Din ultimele discutii cu Alex, m-am lamurit ca pe cupru JPM au investit totusi subtire, nu-si pot recupera pierderile cu argintul. Daca la argint au shorturi de 4 ori mai mari decat productia anuala, la cupru 90% din stocul LME inseamna sub 1% din productia anuala de cupru.

    RăspundețiȘtergere
  20. Bancile nu mai au putere. Este un moment delicat pentru ele. Ar putea sa se prabuseasca la nivel global, daca nu suntem atenti. Daca bancile se prabusesc….atunci vom fi fortati sa ne bazam pe Pamant si pe abilitatile noastre de a produce ceva. Sistemele monetare vor fi in haos

    RăspundețiȘtergere
  21. Anonim - stim asta si unii ne pregatim de ceva vreme pentru vremurile de tranzitie ce vor urma

    RăspundețiȘtergere
  22. Alex - rabdare ?

    http://blog.flavian.ro/2010/11/alternative-monetare-si-energetice.html

    RăspundețiȘtergere
  23. Acuma ce am mai zis de stergi din comentarii? : )

    RăspundețiȘtergere
  24. Am citit articolele si comentariile. Asta nu inseamna ca ele ofera solutia.

    Banii vor exista cel putin in generatia noastra. Sunt un rau necesar, si nu vad ce i-ar putea inlocui. Asta e parerea mea- nu arunc cu noroi in nimeni dar am dreptul la o parere nu?

    Singurul lucru potential care are o sansa de a inlocui banii sunt certificatele de energie accesibile "publicului". Energia are calitatea de a fi limitata, dar in acelasi timp larg disponibila. Dar e un proces foarte lung, nu cred ca o sa prindem noi vremurile alea.

    Aur, argint, alte metale- forget about it.

    Nu am acuzat acum de gandire primitiva pe nimeni pe tema asta, din contra mi-ar place daca cineva ar veni cu o idee geniala prin care banii sa poata fi inlocuiti cu "altceva".

    Eu am niste idei destul de studiate si fezabile prin care bancile sa poata fi "scoase din schema" in principal pe partea de retail- dar nu e momentul si locul.

    RăspundețiȘtergere
  25. Seria de alternative monetare contine explicatii insotite de o gramada de materiale si linkuri la idei mai mult sau mai putin geniale. Ma indoiesc ca ai reusit sa le parcurgi pe toate inainte de a da iar verdicte definitive apropo de sistemele monetare.

    Daca le-ai fi citit ai fi aflat probabil de cate ori am repetat ca cel mai probabil metale pretioase vor fi utile doar in perioada de tranzitie catre ceva de genul asta: Alternative monetare - o lume fara moneda

    Exista solutii. Reale, nu prostii debitate de "analistii" platiti de guberne... dar unii insista sa nu le recunoasca drept solutii, desi sunt singurele viabile in acest moment. Nu doar bancile sunt problema, ci intreg sistemul care pune banii inaintea resurselor. Uite inca un exemplu: Economia bazata pe resurse

    RăspundețiȘtergere
  26. 1. am citit.
    2. nu cred in solutiile astea (in afara de aia cu energia, dar va dura cel putin 50 de ani). e parerea mea, nici sa ma bati nu o schimb :)
    3. tu ai o viziune usor utopica in sensul ca esti de parere ca o modificare a sistemului monetar va aduce mai multa dreptate sociala. nu o sa aduca, fiii sacalilor de azi vor vrea sa fie sacalii de maine. Tu crezi ca lucrurile se vor intampla "pentru ca e bine sa se intample asa"- dar sa stii ca sunt multi pentru care puterea e un drog si nu vor sa se intample prea mult bine pentru ca le afecteaza puterea :)
    4. solutiile tale sugereaza o "cluster"-izare in grupuri si grupulete independente din punct de vedere energetic, monetar samd. Big mistake. Puterea statului va scadea prin integrarea in structuri suprastatale (gen UE), care vor permite si o oarecare clusterizare- dar nu atat de extrema pe cat o vezi tu.

    RăspundețiȘtergere
  27. Eu cred ca transformarea societatii se intampla deja pentru ca daca privesti atent in jurul tau vei observa asta. Nu pentru ca "e bine" ci pentru ca e urmatorul pas natural pe scara evolutiei si modificarea sistemului economic face parte din schimbari, nu determina schimbarea. Nu incerc sa te mai conving ca este iminent falimentul statelor si ca vor disparea "structurile suprastatale" pentru ca in curand.. o sa te convingi singur... :)

    RăspundețiȘtergere
  28. alex@formidabilii,

    Eu am o parere asemanatoare, ca oamenii nu-si schimba natura daca se schimba niste institutii, cum sunt banii, sau bancile sau statul. Dar in fiecare secol apar tot felul de secte si orientari care cred ca omul e de la natura bun, dar e stricat de institutii..etc. Eu nu-mi mai pierd timpul sa tin cont de fiecare sau sa le combat. Teorii colectiviste-comunitariste exista de cand lumea, dar nicio comunitate care sa fi functionat in mod durabil pe bazele lor (argument empiric).

    RăspundețiȘtergere
  29. @Tudor, Mie nu mi se pare a avea foarte mult sens să spui că omul e bun de la natură sau că omul e rău de la natură, din moment ce binele și răul sunt concepte inventate de om.

    Omul e om de la natură.

    Sunt de acord cu tine reformulând: Sistemele care presupun că omul e diferit decât e el nu au cum să funcționeze, sunt utopii. E ca și cum ai zice „Sistemul nostru e perfect, doar oamenii sunt cei care trebuie să se schimbe pentru ca el să funcționeze”.

    Competiția versus cooperarea e doar una dintre dihotomiile absurde pe care am reușit să le creem. De fapt nimic nu e alb sau negru.

    RăspundețiȘtergere
  30. Alex, Tudor - daca mai continuati cu catalogarile sau provocarile, nu ajungem nicaieri. Cel mult tot la recycle bin.

    Eu pun pariu ca n-ati vazut inca filmul pe care il recomandam Give me a baby and i will make any kind of man you want - Human Resources

    Introducerea de la Zeitgeist 3 trateaza tot povestea cu "natura umana". N-ar strica sa-l vedeti si pe ala.

    RăspundețiȘtergere
  31. Actiunile Apple vor scadea, vin extraterestrii cu nite iPad-uri mult mai faine:
    "...they better start thinking about the business implications of extraterrestrial life and technologies"
    http://www.examiner.com/exopolitics-in-honolulu/world-business-leaders-told-flying-saucers-are-real-extraterrestrials-exist
    si
    http://www.gcftalk.com/?p=280
    care vine la citeva zile dupa
    http://www.examiner.com/exopolitics-in-seattle/chinese-national-tv-reporting-impending-ufo-et-disclosure-by-obama-government

    RăspundețiȘtergere
  32. Eu astept cu interes noile mijloace de transport.

    Aifone va deveni oricum obsolete dupa ce o sa invatam telepatia... :)

    RăspundețiȘtergere
  33. @wan: Yes I'm native Chinese/Mandarin speaker, living in HK(just adjcent to Shenzhen). I have been living in Shenzhen for four years and I'm pretty sure this so-called "disclosure" news was broadcasted as kind of gossip, definitely nothing breaking... and the whole report was just quoting allnewsweb's information, plus some clips from Sci-fi movies such as 2012.
    I have been believing Alfred's information posted on examiner.com, partly because personally I don't know what happened in other corners of the world. However this so-called "discolsure" news really make me begin to doubt his information...

    RăspundețiȘtergere
  34. WOW!!!
    Cum nu-mi inchipui ca cineva din China citeste blogul asta, deduc ca sunt oameni platiti ca sa caute referinte la anumite articole.
    Citisem de postaci chinezi platiti cu citiva centi pe postare.

    RăspundețiȘtergere
  35. Mai sunt persoane precum Ablium de pe forumul cg care au facut scoala in romania.

    RăspundețiȘtergere