joi, 20 ianuarie 2011

Culoarea rosie si deochiul

Astazi vom discuta despre un joc. Un mic experiment desfasurat pe mai multe nivele. Totul a inceput acum ceva vreme cu urmatorul articol: Românii şi ştiinţa. Din sondajul prezentat acolo, una dintre intrebari era legata de culoarea rosie, deochi si de masura in care oamenii cred ca e bine sa tina cont de acest lucru: Credinţa „culoarea roşie ne fereşte de deochi” şi zicala „dacă te mănâncă palma stângă vei primi bani” reprezintă nişte superstiţii relativ răspândite – aproape jumătate dintre respondenţi cred că este bine să ţinem cont de ele în viaţă.

Este vorba asadar de primul nivel, de cei care cunosc ideea deochiului si cred in posibila influenta sau protectie oferita de culoarea rosie. Urmatorul nivel il reprezinta cei care au facut sondajul si au scris articolul, incercand sa demonstreze naivitatea sau absurditatea raspunsurilor celor de la primul nivel. La al treilea nivel avem reactiile si comentariile publicului aparute in urma publicarii articolelor respective. Au fost cele pe care majoritatea dintre voi le banuiesc deja si probabil ca multi ar fi avut aceeasi reactie la prima lectura a articolului. Sunt cei care considera absurd faptul ca ar exista vreo legatura intre culoarea rosie si starea de sanatate a celui care crede in asa ceva.

Ideea acestui experiment mi s-a parut interesanta si am hotarat sa duc lucrurile un pic mai departe, plusand cu inca vreo doua nivele. Primul a fost acela in care intrebam cititorii de ce considera ideea respectiva absurda. Sa explice cu argumente si teorii, ca unui strain care nu a auzit de superstitii, de culori rosii, de stiinta, de sondaje sau de altceva. In acel moment, raspunsurile comentatorilor au incetat destul de subit. De curand am avut ocazia sa repet experimentul. Cu un alt grup de oameni, cu mai mult bun simt si o minte mai deschisa decat cititorii revistelor online care tratasera subiectul original. Rezultatul a fost insa asemanator. Iar in acel moment am continuat jocul intr-un alt mod: Red Color Experiment

Un grup de cercetatori .. britanici daca vreti, ca astia sunt de obicei aia care nu au ce face.. au studiat efectul culorii rosii asupra comportamentului uman. Pentru aceasta a fost selectat un grup de subiecti din diverse medii sociale care a fost supus urmatorului test. Acestia au purtat timp de un an de zile haine de diferite culori. S-a ales imbracaminte identica de culori diferite purtata in zile succesive, distribuite aleator. Rezultatele au fost interesante. In zilele in care subiectii au purtat haine de culoare rosie, numarul cazurilor raportate ale durerilor de cap, starilor de rau, senzatie de oboseala sau imbolnavire a scazut simtitor. Au fost cazuri in care aceste simptome erau cu pana la 35% mai scazute ca medie fata de restul zilelor.

Initial cercetatorii au pus acest rezultat pe seama auto-sugestiei, fiind cunoscut efectul placebo si urmarile acestuia. Era astfel de asteptat ca in cadrul unei culturi in care populatia avea deja cunostinte despre posibilul efect al hainelor in nuante de rosu, subiectii sa fie influentati de respectivele credinte. Astfel s-a decis reluarea testului in cadrul unei populatii in care culoarea rosie nu avea o importanta deosebita. Rezultatele au fost intr-adevar mai putin semnificative decat in cazul primului grup, dar au existat totusi cazuri in care se constata o imbunatatire de pana la 25% a starii de sanatate in zilele in care imbracamintea purtata era de culoare rosie.

Exista si posibile explicatii date de cercetatori. Gândul este o unda emisa de creier, caracterizata prin frecventa, lungime de unda si putere. Roşul se referă la orice nuanţă care are o lungime de undă între 630-670 de nanometri. Este posibil ca intre lungimea de unda a gandurilor negative si cea a luminii rosii sa existe o legatura pe care oamenii de stiinta inca nu au descoperit-o. Popular, ea se numeste deochi. Este adevarat ca in acest moment au fost masurate si depistate doar undele pe care le transmite creierul uman la frecventa de ordinul a cativa herti, pe cand lumina vizibila are frecventa cu aproximativ 15 grade de magnitudine mai mare (10 la puterea a 15-a). Lungimile de unda variaza in consecinta, astfel incat pentru gand aceasta poate fi de cateva sute de mii de km. Din acest motiv acestea in mod normal nu se intersecteaza cu lungimile de unda de ordinul nanometrilor.

Cercetarea in privinta undelor emise de creierul uman este insa abia la inceput. S-ar putea ca in creier sa existe posibilitatea emiterii sau receptiei unor unde de frecventa si mai inalta. Apare de asemenea posibilitatea existentei unor armonici ale diferitelor frecvente. S-au facut numeroase cercetari privind raspunsul creierului la stimuli. Cum ar fi conexiuni intre un sunet anume si o stare imprimata creierului, chiar daca nu au frecvente apropiate. Sau conexiuni chiar intre miros si aceleasi senzatii sau ganduri generate automat. Oare culorile nu pot genera si ele in creier anumite raspunsuri automate ?

In acest context cercetarea are inca multe intrebari la care nu poate da un verdict final si chiar daca legatura intre culoarea rosie si efectul asupra psihicului uman inca nu a fost descoperita, lucrurile avanseaza foarte rapid in acest domeniu.
Cati credeau ca vom ajunge sa folosim creierul pentru a controla un PC ? Robotul Asimo poate fi controlat cu gândul. Activitatea cerebrală depistată de casti aflate deja in comert poate fi trimisă wireless de la distanta către un calculator. Exista insa scannere care pot face citirea si interpretarea de ganduri complexe, recunoasterea unor decizii, unelte sau situatii cunoscute subiectului.

Mda. Acesta era genul de raspuns pe care l-as fi asteptat de la cineva care ar fi vrut sa raspunda la intrebarea: care este legatura intre culoarea rosie si deochi ? Unii zic ca stiinta ar fi tot un fel de religie si s-ar putea sa aiba dreptate. Din acest punct de vedere, religia care ne spunea acum jumatate de mileniu ca pamantul e plat nu se deosebeste prea mult de "stiinta" care ne spunea acum un secol ca obiectele mai grele ca aerul nu pot zbura, iar astazi ne spune ca fuziunea la rece este imposibila. Pentru ca "stiintei" actuale i se pare nedemn sa zica "nu stiu" si atunci prefera sa ignore sau sa ridiculizeze "erezia" aflata in discutie.

Am pus acest articol dintr-un singur motiv. Nu pentru a arata cu degetul la un grup sau la altul, pentru ca prin asta n-am face decat sa continuam pe aceeasi linie de gandire. Inainte de toate cred ca ar trebui sa ne uitam in oglinda. Sa ne privim mai atent reactiile si sa ne intrebam oare de cate ori facem din reflex acelasi lucru ? Oare cate din cunostintele si credintele noastre au fost conditionate si cate ne apartin de fapt ? Oare cat suntem de usor de manipulat si cum ne putem trezi si proteja impotriva acestor lucruri ?

Pentru a gasi mai usor raspunsul la aceste intrebari va recomand si materialele urmatoare, cu multumiri lui bogdan care mi le-a trimis. Este vorba de documentarul visul ceh, un documentar mai vechi pe care l-am vazut insa de curand, cu alti ochi: Czech Dream. Al doilea este un documentar privind "natura umana" si modul in care aceasta poate fi modelata. Give me a baby and i will make any kind of man you want: Human Resources. Iar in final, pentru a-i zapaci un pic si mai tare pe cei care nu au inteles ce si cum, trebuie sa mentionez ca experimentul de mai sus al cercetatorilor britanici in privinta culorii rosii este unul fictiv, la fel ca si linkul... :)

Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

10 comentarii:

  1. >trebuie sa mentionez ca experimentul de mai sus al cercetatorilor britanici in privinta culorii rosii este unul fictiv, la fel ca si linkul

    Foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va astept cu opinii si comentarii pe http://www.thinkagain.ro pentru cel mai nou articol al meu!
    PS Excelent articol marca Flavian!documentat si totusi relaxant!

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare. Mai mult sau mai putin offtopic, am citit/vazut majoritatea articolelor,comentariilor si filmelor(inclusiv ale tale) referitoare la ce inseamna producerea neconventionala de energie, indiferent de metoda folosita. Daca e ok pentru tine, adauga-mi id-ul sa discutam putin pe tema asta, am si eu cateva idei, dar pana ajung eu sa le aplic/incerc mai trece mult. Referitor la rezonanta, recent am aflat ca la noi in oras se afla unul din putinele aparate din tara care pot stabili exact frecventa de rezonanta. Ar fi interesant de investigat acest lucru, desi a fost o discutie fugara, cei cu care am vorbit mi-au lasat impresia ca pot apela la ei pentru mici experimente, in limita timpului lor liber care e cam problematic (au multe proiecte programate, dar cand au cate un gol din partea lor e ok). Astept un feedback indiferent care e el, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Flavian: offtopic- nu prea mi-a placut ca ai sters un comentariu. Your blog, your choice- but my comments :)
    ontopic: daca vrei sa discutam acest subiect la modul mai serios (ma rog, oarecum irelevant, eu il studiez de aproape 20 de ani), stii unde ma gasesti.

    Alex

    PS: "facutul pe prostul" a fost intentionat. Am vrut doar sa verific ceva. Scuze :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Alex - ok, no problem, poate pe viitor arunci o privire si pe rugamintea mea privind comentariile

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer nu prea vad ce reguli privind comentariile as fi putut incalca...

    Definirea drept "teorie primitiva" a curentului care defineste "gandurile" drept "unde electromagnetice"? Asta e parerea mea, o pot explica - a fost o afirmatie gandita, nu spusa cu rautate sau ignoranta- dar normal daca nu iti convine ceva e blogul tau poti oricand sa stergi comentarii :)

    Presupunand ca crezi intr-o divinitate creatoare a universului, gandeste-te doar ca teoria gandului ca unda electromagnetica invalideaza pur si simplu creationismul si ii da dreptate lui Darwin.

    RăspundețiȘtergere
  7. Alex - eu zic sa te hotarasti intai daca vrei sa comentezi sau sa-ti stergi comentariile, sa citesti un pic mai atent articolele, sa ai un pic de rabdare sa intelegi care e povestea cu acest blog... iar cu timpul poate vom reusi sa ne intelegem mai bine daca vei considera ca merita sa mai ramai pe aici... ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. 1. Legat de rabdare (sau lipsa ei) cred ca am fost amandoi in culpa... :)
    2. Sunt cateva teme care ma intereseaza pe blogul tau- deci merita. O sa ma uit si pe articolele mai vechi.
    3. Sper sa imi dai motive sa mai comentez, de asemenea sper sa acorzi atentie comentariilor mele.

    PS: nu prea am inteles de ce zici "cu timpul poate vom reusi sa ne intelegem mai bine". Eu zic ca am avut o discutie buna.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sper sa avem una si mai buna pe viitor in cazul acesta. Una in care sa ai mai multa rabdare si sa nu-ti mai stergi singur toate replicile... ;)

    RăspundețiȘtergere