A fost odată ca-n poveşti, a fost în România,
O gaşcă mare de golani ce-au alungat sclavia.
Noi nu ne-am confundat nicicând cu oamenii de bine,
Numiţi şi neocomunişti, şi fără de ruşine.
Mai bine haimana decât trădător,
Mai bine huligan decât dictator,
Mai bine golan decât activist,
Mai bine mort decât comunist! (refren)
Vrem libertate, nu comunism şi nici schimbări de formă
Şi de aceea, securişti, să nu ne puneţi normă.
Noi nu vrem neocomunism, nici neolibertate,
Democraţii originale şi nici minciuni sfruntate.
Ne-aţi întrebat ce vrem aici, dar ştie toată ţara,
Noi susţinem punctul 8 de la Timişoara.
A căzut 473, ce ţinea TVR,
Legată în lanţurile ei, dar tot degeaba e!
Alegeri fără comunişti, fără nomenclatură,
Şi nu vă temeţi de golani fără coloratură.
Din cei care-au murit aici, ne-am reîntors năluci
Să nu mai fie cum a fost măcelul de atunci.
Sa speram ca am reusit sa invatam totusi ceva din greselile trecutului.
Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Din păcate concluzia pe care mulți au tras-o n-a fost că autoritatea în sine e o idee proastă, ci că problema era cu ideea de comunism, de comunitate, și că egoismul lui Adam Smith e soluția perfectă.
RăspundețiȘtergereAm reusit sa invatam totusi ceva din greselile lui Cristian Paturca: abuzul de tutun si alcool te baga prematur in mormant. Sau, cu alte cuvinte, cine se naste cretin moare cretin.
RăspundețiȘtergereMda... si cine se naste anonim... moare anonim...
RăspundețiȘtergereCei care uita istoria sunt condamnati sa o repete iar si iar... Trist e ca acesti anonimi cu memoria scurta ii condamna si pe ceilalti.
Gab - ideea de comunism ca regim si ideologie nociva o regasesc, dar restul nu prea... :)
RăspundețiȘtergereInfo - e trist intr-adevar ca omul s-a stins in asemenea conditii, insa ideile sale nu au murit odata cu el. Ba poate chiar avem acest prilej pentru a mai reflecta un pic asupra lor.
mie mi-a placut asta: http://www.evz.ro/detalii/stiri/cristi-paturca-am-ajuns-un-boschetar-887138.html
RăspundețiȘtergere„Libertatea o aveam, n-am ştiut ce să facem cu ea. Dacă m-aş întoarce în timp, aş face la fel. Aş încerca însă să evit boala. Îmi pare rău că, în ’90, n-am luat un Kalaşnikov şi să-i împuşc pe toţi cei din frunte. Eram în birou şi cu Iliescu, şi cu Brucan, cu Petre Roman... Aş fi scăpat ţara de ei. Am fost un naiv, am crezut în nişte idealuri. «Lasă-i, bă, că pe ăştia-i judecă poporul», ziceam. I-a judecat pe naiba. Am făcut revoluţia boschetarilor. Asta am ajuns, un boschetar! Exact aşa să scrieţi!”
@gab - comunismul a fost o idee buna ? haimana, huligan si golan inseamna ca esti pro autoritate ? chiar daca le folosesti la modul figurat. Zeci de mii de oameni aflati in piata scandand si demonstrand pasnic inseamna egoism ?
RăspundețiȘtergereAnonim - bun articolul, scris acum aproape un an, cand inca mai traia. A fost intr-adevar poate prea naiv, uite de aia il dau eu de multe ori exemplu pe V.
RăspundețiȘtergereradu - cred ca Gab nu vorbeste totusi de concluzia trasa de el sau de cei din piata, ci de cea a majoritatii romanilor care atunci votau cu iliescu si-i considerau golani pe manifestanti
@Flavian: sa vezi documentarul asta, daca nu l-ai vazut deja:
RăspundețiȘtergerehttp://fymaaa.blogspot.com/2011/01/fuziunea-la-rece-foc-din-apa-16012011.html
Flavian, și eu consider nocivă ideologia de comunism, ca și orice altă ideologie, cum ar fi liberalismul.
RăspundețiȘtergereRomânii au înghițit prea nemestecate ideologia vestică.
În schimb comunitățile îmi plac. Omul este totuși un animal social, la fel ca și celelalte primate, verișori ai lui.
Radu, n-am zis că ar fi o idee bună comunismul. Haimanalele, huliganii și golanii nu au demonstrat pentru libertate, ci pentru instaurarea unei alte autorități, poate chiar mai meschină decât cea precedentă, după cum zice și ultimul Anonim.
Donache spunea...
RăspundețiȘtergereApropos de acest citat gasit la linkul dat de dan:
"Opoziţia şacalilor academici a fost frenetică, cum era de aşteptat din partea acestor inchizitori galonaţi, cariera celor doi eminenţi cercetători sfârşindu-se abrupt, sub avalanşa de acuzaţii aberante şi a catalogărilor de genul "ştiinţei patologice"
De ce n-au iesit cu acel produs pe piata? Fara patent, fara complicatii prin publicatii stiintifice. Daca intr-adevar functiona, era de ajuns sa-l produca,(finantatori gaseau cu siguranta) sa-l dea prietenilor, celor din familie sa-l foloseasca, puteau sa-l si vanda, doritori sigur gaseau, mai ales dupa anul 2000 cand internetul luase avand serios si incet incet, azi era deja folosit pe scara larga...
Restul respectivului articol n-am apucat sa-l citesc din lipsa de timp, dar urmeaza.
anonim - bunicel, usor pesimist, dar merge
RăspundețiȘtergeredan - l-am vazut, am si comentat pe fymaa acum vreo 3 zile
gab - eu din cate stiu, haimanalele n-au obtinut niciodata libertatea visata si lucrurile pentru care demonstrau, dovada tocmai articolul EVZ de acum un an
donache - din cate am observat prin proprie experienta, lucrurile in acest domeniu se misca extrem de greoi, iar finantatorii nu se arunca asa repede la astfel de proiecte din mai multe motive
@Donache
RăspundețiȘtergereIn domeniul Free Energy lucrurile se misca greu pt ca nu e un domeniu banal. Istoria tehnicii ne da numeroase exemple de inventii care la vremea lor n-au reusit sa produca revolutia asteptata pt ca nu au putut fi perfectionate rapid incat sa fie fiabile, eficiente la cost, etc. Ex: Turbina Tesla. Desi era cea mai eficienta energetic la vremea ei se deforma in timp din cauza vitezei mari de rotatie (datorata eficientei). Problema a fost rezolvata mai tarziu (vreo 20 de ani) prin progresul metalurgiei.
Dintre factorii tehnici(de ceilalti nu mai vorbesc) care ingreuneaza re-producerea unui astfel de device cei mai importatnti pe care i-am identificat sunt:
1)Dispozitivele FE folosesc fie conditii de rezonanta cu ceva anume, fie fenomene f. putin cunoscute si intelese (ex: MEG-ul lui Bearden foloseste efectul Aharonov–Bohm, fenomen produs in cazul MEG-ului cu 3 tipuri de materiale care produc efectul fara consum de energie de la o sursa externa. Acelasi fenomen apare si intr-o bobina toroidala simpla dar trebuie sa aduci un aport de energie de la o sursa conventionala).
In tehnica conventionala legile, formulele, sunt in general chestii care se aplica pe un interval larg de valori. De ex., legea lui Ohm spunem (simplist) ca este I = U/R, pt oricare valori ale lui U si R. In schimb, in majoritatea dispozitivelor FE se folosesc intervale f. inguste de valori pt variabilele implicate in care apare un fenomen nou, o rezonanta, etc. Din acest motiv e f. greu sa reproduci ceva. Daca nu stii precis ce cauti ajungi sa cauti acul in carul cu fan.
2) Inginerii se impiedica de vechile modele matematice din fizica (atomic, sub-atomic, etc). Multi inca confunda modelul din carti cu fenomenul fizic, neintelegand ca modelul este o modelare/ aproximare a unor experimente trecute. Adica daca s-au efectuat o serie de experimente S1, a rezultat un model. Acum, efectuandu-se mai multe experimente si avand S1 + S2 experimente, modelul trebuie actualizat/schimbat. Multi se blocheaza in acest punct si incearca sa vada ce au gresit ei in experiment, nevrand sa renunte la vechiul model/vechea viziune (a se citi dogma) asupra lumii fizice.
Parerea mea este ca faza de care ziceai ca tu si anume "De ce n-au iesit cu acel produs pe piata? Fara patent, fara complicatii prin publicatii stiintifice. Daca intr-adevar functiona, era de ajuns sa-l produca,(finantatori gaseau cu siguranta) sa-l dea prietenilor, celor din familie sa-l foloseasca, puteau sa-l si vanda, doritori sigur gaseau"
eu cred ca are loc tocmai acum. Bedini deja vinde kituri experimentale. Dar nu te astepta sa-i faca CNN-ul publicitate... Ah, desigur, cand unul vinde asa ceva sar altii si zic: scam, fraud, hoax, etc... Desi nici asa, nici asa nu-i bine! Schemele partiale sau complete sunt pe net de vreo 10-15 ani pt cine-i interesat si nu asteapta sa-i pici din stele. Restul se smiorcaie cand se scumpeste benzina...
Synthesis - inca o data, multumiri pentru ajutor, apreciez foarte mult genul acesta de lamuriri pe care le dai in comentariile tale
RăspundețiȘtergere@Flavian
RăspundețiȘtergereStai linistit. Oricine isi da silinta ajunge mai devreme sau mai tarziu la intelegerea profunda a fenomenelor de genul asta. Dar daca n-ai deschidere spre un anumit domeniu nu poti observa chestiile de finete.
Multe intelegeri gresite din FE pornesc de la un fals/incomplet model atomic si subatomic.
De fiecare data cand apare o contradictie aparenta cu "legile" deja cunoscute, eu unul caut sa vad cum s-a dedus acea lege atat matematic+fizic cat si istoric. Astfel am aflat lucruri surprinzatoare (cateodata inspaimantatoare). De ex., exp lui Milliken ( http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_drop_experiment ). Desi sunt de acord cu calculele facute pe cazul ideal, in practica intervin niste probleme ucigatoare. Ca sa obtii valori corecte pt valoarea rezultatului final (de ordinul 10^-19) tu trebuie sa ai un control extraordinar de precis (ca sa nu zic imposibil) asupra masurarii valorilor marimilor din formula finala. Adica sa masori cu o precizie mult mai buna decat cea de 10^-19 toate marimile fizice din experiment: tensiune din condensator, dimensiunea+ densitatea (omogena?) a picaturii, etc. Sa-mi zici tu mie ca poti controla o tensiune electrica intr-un condensator pana la nivelul ala (10^-19)(adica la nivel de electron)... Sa nu mai zic ca trebuie sa ai grija sa nu mai fie si alte picaturi+ alte corpuri microscopice in zona condensatorului (cum vezi asta?).
Concluzii:
1) Faptul ca se obtin valori diferite de multe ori poate insemna si altceva decat ca ne invartim in jurul presupusei valori constante a sarcinii e- dupa o anumita distributie. Si anume ca "sarcina electronului" nu e o constanta, ci o functie variabila pe un anumit interval...
2) Cand am pornit la calcul noi am folosit ipoteza ca electronul din orice atom si element chimic are o sarcina constanta, desi scopul experimentului era sa demonstreze tocmai aceasta ipoteza. Ce garantie avem noi ca in orice situatie din natura sarcina e- e ct?
Am dat in graba acest exemplu si poate sufera mici ajustari. Ideea este ca se intalnesc multe cazuri similare in modelele din cartile de fizica.
Uita-te si la sectiunile "Fraud allegations" si "Millikan's experiment and cargo cult science" din linkul de pe wiki. Lucrurile sunt mai complicate si mai confuze decat par dinafara, vazute de catre amatori. Maselor li se spune intotdeauna concluzia care ar trebui sa o ia ca dogma, pt ca cineva a primit premiul Nobel pt asta, nu-i asa?
In plus la comentariul de la 20 ianuarie 2011, 14:06 mai vreau sa adaug ca de multe ori intervine ceea ce se cheama bias-ul (asteptarea, viziunea personala) a celor ce interpreteaza niste date experimentale. Multi cauta o ipoteza si apoi confirmari experimentale. Nu invers cum ar fi normal. Si de multe ori obtin niste confirmari pt niste cazuri si se da sfoara in lume ca s-a confirmat teoria X. Dar aceeasi teorie X nu a fost testata experimental pt toate valorile posibile. Si de aici incepe distractia...
RăspundețiȘtergereDa, cunosc ideea cum ca unele teorii ale fizicii se aplica doar pentru gainile punctiforme in vid. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca asteptarile si observatiile experimentatorului pot influenta dpdv fizic experimentul, nu doar moral... :)
RăspundețiȘtergereEu am mers in primul rand pe practica, din curiozitate, lasand teoria care sa explice experimentele in plan secund. De aceea apreciez acest gen de explicatii care mai fac un pic de lumina si pe zona cealalta.
Donache spunea...
RăspundețiȘtergereuite un "experiment" socio-economic interesant
http://www.mlive.com/news/kalamazoo/index.ssf/2011/01/gov_rick_snyder_says_kalamazoo.html
Donache spunea...
RăspundețiȘtergereApropos de filmul cu "fermele", ia uite de la ce nivel se incepe cu "farmingul"
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12227168
Flavian, daca genul asta de linkuri/articole n-au ce cauta aici e de ajuns sa-mi atragi atentia sau sa nu publici comentariul meu. Dar asta chiar mi s-a parut simpatic apropo de acel film, ca un fel de sincronicitate.
Donache - nu am inteles ce era cu Kalamazoo si in articol nu apar detalii privind conceptul "open-source economic development."
RăspundețiȘtergereLa biologie ma pricep mai putin, iar farmingul as prefera sa ramana la nivele cat mai joase... :)
Donache spunea...
RăspundețiȘtergereDin articol: Snyder mentioned a concept called "open-source economic development." He said the state is going to look at every region and see which area is the best at a certain practice and ask if the community is willing to share it with the rest of the state
Legatura cu Kalamazoo (the largest city in the southwest region of the U.S. state of Michigan) e ca acolo are sediul Southwest Michigan First (the catalyst stimulating growth across the Kalamazoo Region), organizatie care a publicat o carte pe tema "comunity capitalism". Scurta descriere: "In today's fiercely competitive, global battle for business, communities that are stuck in the old model for economic development will wither and die. Those that embrace change and initiate their own version of Community Capitalism – in whatever form it might take – are on the road to relevancy and being able to compete in this century". Se pare ca zona Kalamazoo a reusit sa se "reinventeze" in ultimii ani.
Hmm.. recitind articolul din link (la o ora mai normala) nu-mi dau seama nici eu de unde vine "open-source economic development".
De retinut totusi faptul ca acolo au ajuns la concluzia ca modelul economic actual nu mai corespunde si trebuie gasite noi variante iar solutia gasita de ei este "focused and organized philanthropy and business investment occurring simultaneously". Si n-au asteptat sa le vina de la Washington indicatii ce sa faca...
Ok, acum incep sa inteleg ideea. Descentralizarea si initiativa locala este foarte buna, la fel si schimbul deschis de idei intre comunitati. Am impresia ca incepe sa semene cu reteaua de care vorbeam eu si cu initiativele de tip Worgl. :)
RăspundețiȘtergere