Tot din plan local, doua articole reusite din ultimele zile. Primul ar fi cel al lui Cristian Dogaru, despre demografie si schema piramidala a pensiilor: Viitoarea generatie irosita. Al doilea ar fi al lui manole, pe teme bancar-imobiliare: Plan diabolic. Din nou despre "negative equity".
Trecem apoi un pic la metale pretioase. George Ure observa zilele trecute un fenomen interesant. Pe Kitco sunt trecute atat preturile de achizitie cat si preturile de vanzare pentru diferite lingouri. Diferenta fata de cursul oficial este mult mai mica in cazul in care Kitco cumpara lingoul, fata de cazul in care vinde lingoul. De exemplu azi uncia de aur e cotata la 1227 USD. Kitco cumpara lingouri de 10 uncii cu 12.227 USD dar le vinde in schimb cu 12.421 USD. Asadar Kitco practica o marja mai mare la vanzare decat la cumpararea metalelor pretioase, ceea ce indica anumite lucruri apropo de cererea de aur. Si daca tot vorbim de aur, eu cred ca cel mai bun grafic privind situatia aurului este acesta:

Din el observam doua lucruri importante. Primul ar fi ca daca tendinta indicata de linia rosie se va pastra, urmatorul picior al graficului va cobora spre un raport DOW-AUR sub valoarea 1. Asta se pate intampla cu DOW=GOLD=2000USD sau cu DOW=GOLD=10.000USD. Dar cum criza actuala nu este una "obisnuita" cel mai probabil graficul va arata asa cum spuneam AICI. Al doilea lucru pe care il vedem in imaginea de mai sus ar fi ca in momentul in care FED si-a bagat piciorusele incepand sa imprime bani de hartie, variatiile ciclice ale economiei au fost mult amplificate. Am avut cresteri mult mai spectaculoase si crize mult mai profunde.
Asa cum ne explica wiki in articolul "oficial" despre RMO, pe la anii 1800 depozitele de metale pretioase au observat ca din cei care lasau aurul in custodie, rareori se intamplau sa vina in acelasi timp toti clientii ca sa-si ridice aurul. Asa ca niste baieti inteligenti s-au gandit ca pot emite mai multe chitante decat aur aveau in custodie. Au bagat astfel mana in marfa clientilor si au inceput sa imparta chitante in stanga si in dreapta. Adica furt pe fata. Care atunci cand era descoperit, bineinteles ca banca respectiva dadea faliment. Ei, iar de aici intervine partea frumoasa. Conform wiki, din cauza asta s-au creat bancile centrale. Propozitie dupa lectura careia, orice om cu un pic de logica sta si se uita si se tot intreaba.
Adica tocmai din cauza ca dadeau hotii faliment pe capete atunci cand o ardeau aiurea s-au gandit niste baieti destepti sa faca niste banci din astea nationale care sa poata imprima fara a mai da socoteala nimanui ? Adica in loc sa elimini fabricarea de hartiute atunci cand vezi ca lucrurile nu merg asa, o transformi intr-o adevarata industrie. Transformand totodata micile falimente si crize locale in ditai depresiunea mondiala la nici 15 ani dupa infiintarea FED. Iar dupa vreo 2 razboaie si o criza a metalelor pretioase, ramanand in pana de idei, te apuci de virtualizarea banilor virtuali. Voila... CDO
Trecem in continuare la capitolul diverse. Despre problemele din ultimii ani ale coloniilor de albine si o posibila legatura cu telefonia mobila. Adica nah, una sunt frecventele radio de 100 Mhz si alta sunt frecventele GSM de 900, 1800 sau 2100 Mhz. Pentru cine nu stie, la 2450 Mhz functioneaza cuptoarele cu microunde. Avem apoi o alta stire despre virusii cu care ne speria organizatia mondiala a sanatatii anul trecut. Legatura intre membrii acesteia si companiile farmaceutice este explicata in mass-media oficiala. Uite asa iese la lumina inca un subiect considerat pana nu demult drept "conspirationist" de catre unii. Tot legat de aparitia in presa oficiala a unor subiecte mai putin obisnuite, ca oricum vorbeam ieri despre dezvaluiri in domeniul extra-terestru. Pentru cei care nu au citit comentariile de ieri, o cometa cu atmosfera mai mare decât cea a planetei Jupiter a patruns in sistemul nostru solar. Iar ca bonus avem inca un articol pe tema evolutiilor activitatii solare.
Incheiem si azi intr-o nota vesela. Cine stie castiga. In varianta financiar-bancara:
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.
Relativ la aur as fi interesat unde as putea gasi un grafic cu valoarea aurului exprimata in comoditati sau viceversa.
RăspundețiȘtergerePoate stiti deja ceva.
A commodity is a good for which there is demand, but which is supplied without qualitative differentiation across a market. It is fungible, i.e. the same no matter who produces it.
RăspundețiȘtergereGenerally, these are basic resources and agricultural products such as iron ore, crude oil, coal, ethanol, salt, sugar, coffee beans, soybeans, aluminium, copper, rice, wheat, gold, silver, palladium, and platinum.
Pe scurt, aurul face parte din asa-numitele comoditati, deci va trebui sa reformulezi intrebarea. Pentru ca banuiesc insa cam unde vrei sa ajungi, iti recomand urmatorul articol: THE DOW IS CRASHING
Ma refeream la evolutia pretului produselor in aur de-a lungul timpului.
RăspundețiȘtergereMa gandesc ca pe vremea romanilor puteai cumpara un kil' de faina cu x aur.
In esenta valoarea unui bun ii cat poti sa obtii in schimb la el.
Sau mai interesant cate ore de munca poti sa cumperi cu bunul respectiv.
Atata vreme cat baietii destepti au sforile in mana nu te poti baza pe DOW USD sau alte deastea.
Cel putin nu la momentul de fata.
Divide et impera mere cum nu se poate mai bine.
Relativ la articol l-am citit mai demult.
RăspundețiȘtergereDa intradevar arata valoare reala a DOW.
I-mi place sa consider ca si DOW sau USD sau EUR sunt comoditati in respect cu definitia din Wikipedia.
Problema ii ca aceste comoditati sunt afectate acum de despotismul hidraulic.
Si cum fara ele nu se poate (deocamdata) toti suntem afectat de aceelasi despotism hidraulic.
De accea vreau sa aflu valoare aurului comparata cu comoditati mai stabile si neafectate de creatile artificiale.
Pai in cazul asta poti face ca in articolul respectiv.
RăspundețiȘtergereIntri pe stockcharts.com si dai search la un raport care te intereseaza de genul $CCI:$GOLD
Ok merci, la asta nu m-am gandit :).
RăspundețiȘtergerePentru un economist atent la detalii, linkul la cometă îmi pare o scăpare cam alarmistă și gratuită. Mă și gîndeam cum ne ia drakku în mod măreț datorită gravitației care ar fi afectat orbitele tuturor planetelor. Nu, cometa nu e cît Jupiter, ci atmosfera ei. Pînă și astrologii la care ai făcut referire precizează în mod corect chiar dacă alarmist. Nu mai spun nimic de coada cometei...
RăspundețiȘtergereSorry, Daniel, n-am facut decat sa copiez titlul articolului respectiv. Imi pare rau daca unii s-au alarmat din cauza asta. O sa corectez textul.
RăspundețiȘtergereApropo de clipul din final.
RăspundețiȘtergereCircula ideea asta prin media ca China si Asia in general ar fi un soi de viitor Eldorado economic, iar vestul ar intra in declin.
Am o stire pentru cei care se grabesc cu analizele: cresterea Chinei se bazeaza pe cererea si puterea de cumparare din vest. Daca sa zicem se hotarasc vesticii sa aplice niste politici drastice de consumism nationalist si sa nu mai cumpere chinezarii si daca ar suna retragerea facilitatilor de productie pe care le-au externalizat acolo, guess what? China o ia si ea la vale...
And guess what more? Si dolarul, pe care americanii l-au aparat de curand cu pretul punerii in pericol a proiectului european si a monedei pe care se bazeaza, ar putea frumusel sa o ia la vale cand isi vor da seama pietele ca exista niste Grecii prin SUA..
Mda, ideea de final e cam falsa. Nu pentru ca China n-ar putea sa cumpere cam tot ce are chef cu rezervele de dolari pe care le au.
RăspundețiȘtergereCi pentru ca s-ar putea sa le foloseasca pentru a-si rezolva propriile probleme, moment in care pentru americani ar deveni destul de trist intr-adevar.
Chiar nu-i vad apucandu-se de produs si facand munca de chinez dupa ani intregi in care au produs doar hartiute verzi si armate cu care sa-si apere foamea de resurse.
E inca unul din motivele pentru care privesc cam reticent pe cei care canta prohodul euro-ului uitand de problemele dolarului.
Sansele sunt destul de mari ca New York, Nevada sau California sa falimenteze inaintea Greciei, Portugaliei sau Spaniei.
@Tudor
RăspundețiȘtergeresi cam cum o sa retraga americanii facilitatile de productie pe care le-au externalizat acolo ? o sa se duca sa le demonteze fabricile chinezilor, sa le urce pe vapoare si sa le remonteze in america ? ha ?
stiam de video-ul ala, e unul din preferatele mele :)
RăspundețiȘtergereavantajul pe care-l au americanii fata de chinezi si restul planetei consta intr-o densitate relativ redusa plus avantajul tehnologic si educational plus neshte resurse naturale plus vecinatatea cu Canada :P
@Flavian
RăspundețiȘtergerePai problema nu e daca mai pot americanii sa se intoarca la tipuri de munca pe care le fac chinezii, ci daca vor avea de ales. La somajul pe care il au acum, nu au decat sa astepte ca Obama sa faca niste minuni sa creeze locuri de munca din nimic, pentru ca stimulusul s-a cam dus.
Ce-o sa se intample cand din ce in ce mai multe state din US vor ajunge la scadenta cu credite din urma si vor trebui sa taie din cheltuieli si locuri de munca? Domnii din America s-au obisnuit cu un trai pe picior mare pe baza de credit, care acum de unde sa mai vina? Dupa cum se vede, guvernatorii din statele lor fac eforturi sa nu se mai imprumute si se cauta de bani sa plateasca imprumuturile precedente. Ce va face guvernul federal cand statele se vor sufoca sub povara datoriilor, te intreb eu? Va suna la Bernanke sa dea drumul la nitel quantitative easing? :))
Apropo de prohodul euroului.. Pai e atat de clar ca e manutza unor hedge fund-uri care au venit chiar la timp, cand China, Rusia si India incepusera discutii pentru a trece valuta de rezerva la altceva decat dolarul. Pe atunci euro inca era un candidat. Au avut grija niste investitori simpatici, USA-based, sa le arate europenilor ca ei de fapt stau mult mai prost decat cred. Pentru ca au deficite mari si datorii imense... cam ca si USA, nu?
N-ar fi frumos sa intoarca niste speculatori favoarea USA? Dar stai ca nu se poate! Pentru ca toate acestea depind de niste agentii de rating tot USA-based si in care actionari sunt niste 'impartiali' ca Warren Buffet. Care de curand a simtit ca au aparut niste maraieli la adresa agentiilor de rating si a declarat pentru Bloomberg de curand ca ratingurile nu sunt bulletproof.
Acelasi Buffet isi reduce expunerea pe obligatiunile emise de autoritatile locale, pentru ca bate vant de faliment al statelor, dupa cum spuneam. In conditiile astea vor mai face nazuri americanii la muncile pe care le fac chinezii? Oricum, chiar daca ar mai rezista sandramaua un timp, pretul ieftin al mainii de lucru chinezesti nu va dura pentru totdeauna, la un moment dat vor creste pretentiile, mai ales ca companiile din vest incep sa fie santajate de presa ca isi construiesc povesti de succes pe mizeria altora, vezi cazul Foxconn.
@canadianu'
RăspundețiȘtergereCum necum, daca nu o vor face vor ramane la cheremul chinezilor. Atentie, americanii au o mare problema acum, de unde isi vor recupera locurile de munca pierdute?! Cu ce le vor crea, daca banii de stimulus s-au dus si trebuie sa plateasca noul plan de sanatate, sa tina statele pe linia de plutire, sa reduca deficitul si sa relanseze consumul? E imposibil sa le rezolve fara sa isi aduca inapoi in tara toate locurile alea de munca pe care le-au creat pe glob in ideea ca asa isi vor mentine puterea mult prea ridicata de cumparare. Nu mai tine vrajeala, se cam vede ce a fost de fapt globalizarea..
@Tudor
RăspundețiȘtergere"Oricum, chiar daca ar mai rezista sandramaua un timp, pretul ieftin al mainii de lucru chinezesti nu va dura pentru totdeauna, la un moment dat vor creste pretentiile"
Pai tu de ce crezi ca aduc an de an autoritatile chineze milioane de alti chinezi mici si dornici de munca din zonele cele mai sarace in cele mai prospere?
"Cu ce le vor crea, daca banii de stimulus s-au dus si trebuie sa plateasca noul plan de sanatate, sa tina statele pe linia de plutire, sa reduca deficitul si sa relanseze consumul?"
S-o gandi careva sa inventeze un alt plan de redresare economica, precum cel din 2008 pentru redresarea industriei financiare, asa cam la 1000-2000 miliarde USD. Ce, e mult? Iar americanii ii au aproape pe canadieni si sigur si pe europeni.
Nu pe americani, ori chinezi ii plang eu, sigur se vor descurca ei cumva. Intrebarea e, noi cum ne vom descurca?
Tudor - excelente ultimele doua comentarii, cam asa vad si eu lucrurile
RăspundețiȘtergereAkhenaton - eu cred ca om reusi sa ne descurcam si noi cumva pana la urma, poate chiar mai bine ca altii. Poate ca va veni un moment dupa ce va pica sandramaua cand la multi le va parea rau ca nu au ramas in tara.
@Flavian
RăspundețiȘtergereCe inseamna sa cada bursele? Nu cumva inseamna ca valoarea banilor, astia asa cum sunt ei, creste? Cu alte cuvinte ca poti cumpara mai multe actiuni (produse) cu aceeasi cantitate de bani cu care acum cumperi mai putine, adica deflatie?
Ba da, deflatie inseamna. Prin deflatie catre hiperinflatie. Ca in graficul de AICI. Pana se strica jucaria si cel mai probabil dam faliment... :)
RăspundețiȘtergere"Pai tu de ce crezi ca aduc an de an autoritatile chineze milioane de alti chinezi mici si dornici de munca din zonele cele mai sarace in cele mai prospere?"
RăspundețiȘtergereSi cu aia care raman la oras si incep sa faca greve ce fac?
"Nu pe americani, ori chinezi ii plang eu, sigur se vor descurca ei cumva. Intrebarea e, noi cum ne vom descurca?"
Parerea mea e ca Romania ar trebui sa se intoarca la dezvoltarea agriculturii. Exista traditii indelungate si experienta, iar in contextul crizei actuale faptul ca avem jumatate din populatie in zona rurala s-ar putea sa devina un avantaj.
@Akhenaton
RăspundețiȘtergereNu e vorba de plans pe americani sau pe chinezi, e vorba ca ce se intampla la ei afecteaza cam toate economiile care sunt cat de cat conectate la economia globala. S-a vazut ce efect 'benefic' a avut criza mondiala in Romania. De fapt problemele de acum din Romania de acolo vin, sau mai degraba s-au adaugat la probleme structurale care existau deja.
http://www.cnbc.com//id/37666362
RăspundețiȘtergeremerita citit.
http://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html?no_interstitial
RăspundețiȘtergereMi-e imi dadea cu virgula de ce au intrat americanii in Afganistan!
Dap, era pe lista la urmatorul calup de noutati.
RăspundețiȘtergereSe vede ca nu ati fost in China.
RăspundețiȘtergereIn primul rand, strainii de obicei INCHIRIAZA fabricile si terenul si chiar si muncitorii in China.
In al doilea rand, China are o piata imensa interna, deci ar putea sa traiasca bine merci fara piata externa, cum au trait bine in ultimii 2000 de ani cu o rata mica de comert exterior fata de comertul interior.
In al treilea rand si in China se tiparesc bani, si inca cum...
In al patrulea rand, aurul are o valoare volatila pentru ca nu poate fi mancat, deci in anumite momente de "criza" valoreaza mult, dar in momente "de necriza" nu valoreaza prea mult ca repet: iti rupi dintii intr-un lingou daca vrei sa il mananci.
Antal - despre china poti incepe aici: China vs US - faza a treia
RăspundețiȘtergereDespre aur si rolul acestuia vezi la sectiunea Masuri de protectie din zona cele mai apreciate articole. De exemplu articolul asta: Ce sa faci cu banii?